3 Keer meer kans op pizza

Om de zondag staat er bij ons pizza op het menu. Je zou denken dat ik inmiddels dus op tijd bedenk dat ik pizzadeeg moet maken zodat het kan rijzen. Helaas zou je dat fout denken.

Het lekkerste pizzadeeg dat ik ken moet minstens 24 uur rijzen. Het is dus zaak dat ik uiterlijk zaterdag aan het eind van de middag een minuut of zeven inruim om wat met bloem te rommelen.

Even met deeg rommelen op zaterdagmiddag is zelden een probleem (zaterdagmiddag is thuis-rondhang-middag), behalve dan dat ik het steeds VERGEET. Urgh.

Jammer hoor, want Melissa Clarks pizzadeeg is gebaseerd op een recept van New Yorkse pizzeria Franny’s en smaakt bijna zoals in een restaurant. Nou ja, in ieder geval dichterbij dan al het andere deeg dat ooit uit mijn oven kwam. (En dat is inmiddels een hoop deeg.)

Gelukkig is daar Deb Perelman van SmittenKitchen. In haar SmittenKitchen Cookbook geeft ze een recept voor pizzadeeg dat maar een uur rust nodig heeft.

Op zondagmiddag denken, “hee, ik krijg trek, oeh, pizzadeeg” blijkt mijn brein meestal prima aan te kunnen. Het resultaat is niet zo speciaal als het 24-uurs deeg, maar krijgt onder tomatensaus, salami en geraspte kaas mijn familie betrouwbaar aan het smakken.

Natuurlijk zijn er ook nog zondagen dat het leven gebeurt. Een terras dat te fijn blijkt om op tijd te verlaten, een koter die zich om 16u in een emmer vies water stort en gereinigd moet worden, een stuk terug fietsen dat langer duurt dan gehoopt.

Voor dat soort dagen is er “pizzadeeg” van zelfrijzend bakmeel uit het Basiskookboek van de Albert Heijn. Zo zonder gist smaakt het niet meer erg naar pizza, maar het heeft ook helemaal geen rijstijd nodig.

Mengen, kneden, even aan de kant zetten terwijl je beleg bij elkaar graait en het is klaar voor je. Sommige zondagen is dat alles wat ik verlang van pizzadeeg.

P.S.: Zelf bakken maar geen zin in pizza? (Het komt voor.) Deze naanbroodjes passen bij zoveel maaltijden. Bij de lekkerste tomatensoep, bijvoorbeeld. Of wat denk je van naan met frisse, geurige viscurry?

Pizzadeeg…

… Als je tijd hebt om het 24 uur en dan nog eens 2 uur te laten rijzen

Meng 560 gram bloem met 1,5 theelepel gedroogde gist (uit een zakje), ruim 1 theelepel zout, 300 ml warm water en een scheutje olijfolie.

Roer met een een houten lepel tot het ongeveer een samenhangende bal is (voeg nog wat warm water toe als je bal droog is- je wilt een vrij plakkerig deeg).

Kneed dan een minuut of 5 tot je een elastisch, maar nog steeds een beetje plakkerig, deeg hebt. Giet een drupje olie op je deegbal en draai hem rond in je handen zodat hij overal zacht glanst van de olie.

Leg de bal in een grote kom, dek hem af met plasticfolie en zet hem minstens 24 uur in de koelkast- tot 48 uur rijstijd is prima.

Als het deeg 24 uur in de koelkast heeft gestaan verdeel je het in 4 ballen die je nog een uur of twee laat rijzen in de koelkast.

Na de tweede rijstijd is het deeg klaar om dun uitgerold en belegd te worden. Hieronder vind je mijn methode om rauw deeg te veranderen in pizza.

… Als je nog een uur hebt voor je de pizza de oven in wilt schuiven

Meng 400 gram bloem met 2,5 theelepel gedroogde gist (uit een zakje), 1 theelepel zout , 225 ml warm water en een scheutje olijfolie.

Roer met een een houten lepel tot het ongeveer een samenhangende bal is en kneed dan een minuut of 5 tot je een elastisch deeg hebt.

Giet een drupje olie op je deegbal en draai hem rond in je handen zodat hij overal zacht glanst van de olie.

Leg de bal in een grote kom, dek hem af met plasticfolie en zet hem ruim een half uur op een warme plek, of tot hij ongeveer verdubbeld is in volume.

Na het half uur rijzen is het deeg klaar om uitgerold en belegd te worden. Hieronder vind je mijn methode om rauw deeg te veranderen in pizza.

… Als je zo snel mogelijk aan tafel wilt

Meng 400 gram zelfrijzend bakmeel met 1 theelepel zout.

Roer er met een houten lepel 200 ml water en 3 eetlepels olijfolie door.

Kneed het een minuut of 5 tot het soepel aanvoelt. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Na zijn kwartiertje rusttijd is het deeg klaar om pizza te worden. Hieronder vind je mijn methode om rauw deeg te veranderen in pizza.

… En dan pizza maken

Verwarm je oven zo heet voor als hij wil gaan. Minstens een half uur voorverwarmen op de hoogste stand lijkt een goed begin.

Rol je deeg zo dun mogelijk uit (voor de 24 uurs deegballen), of tot het net zo groot is als je bakplaat.

Smeer het uitgerolde deeg in met tomatensaus en beleg naar smaak (wij zijn dol op salami met geraspte mozzarella en een beetje Parmezaanse kaas).

Schuif de belegde pizza in de hete oven en bak tot hij mooie bruine randjes heeft.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *