Recepten,  Zoet en drankjes

Amandelmeel koekjes op z’n Chinees (die brengen geluk)  

Amandelmeel koekje

Deze boterige amandelmeel koekjes vallen licht en zoet uit elkaar tussen je tanden. In China eet men ze omdat ze geluk brengen, maar ook in Nederland maken ze gelukkig bij een kopje thee.

Amandelmeel koekjes voor Chinees nieuwjaar

Onversierde amandelmeelkoekjes

Je denkt wellicht: Chinees? Wat is er Chinees aan boterkoekjes met amandelmeel? Dacht ik in ieder geval wel. Maar de ene na de andere Amerikaanse website verzekerde me dat amandelkoekjes traditioneel zijn voor Chinees nieuwjaar. De vorm doet namelijk denken aan muntjes en meer muntjes met nieuw jaar = dikkere portemonnees in de rest van het jaar.

Ik dacht dat ik misschien een Chinees-Amerikaanse traditie te pakken had, tot deze dame uit China me verzekerde dat in haar thuisland amandelkoekjes “[are] usually made for festivals (Chinese New Year)”. En deze “Chinese educated” man heeft een heleboel Chinese nieuwsjaarskoekjes met noten op z’n site staan. Walnoten, hazelnoten en… amandelkoekjes in verschillende verschijningsvormen.

Ik zeg: hartstikke Chinees, een recept voor amandelmeel koekjes. Die boter blijft een beetje vreemd (hoewel de Chinese zuivelindustrie groeit als een dolle), maar ik heb ook recepten langs zien komen met shortening (hard plantaardig vet) en olie. Boter zal een vrij moderne vetvariatie zijn. Goed bedacht wel.

Dit zijn namelijk heerlijk boterige koekjes met duidelijke vanillesmaak, zoet op een vriendelijke manier. Ze zien er stevig uit, maar eenmaal tussen je tanden vallen ze licht als een merengue uit elkaar. Deze koekjes wil je, zeker als je hoort over mijn keiharde innovatie:

 Koekjes met smarties (en wat andere tweaks)

Koekjes met smarties

Ja, smarties. Wie wordt er nou niet blij van vrolijk gekleurde snoepjes? Ze lijken ook op muntjes, dus we zetten ze in als geluksverdubbelaar. Erg veel smaak voegen ze trouwens niet toe, maar dat betekent alleen maar dat de boterige vanille niet overstemd wordt.

De koekjes zijn verder gebaseerd op dit Amerikaanse recept, maar dan zonder die onhandige Amerikaanse maten. Zeker met amandelmeel is een voorschrift als “1 1/3 cup, lightly packed” zinloos. Ik heb het drie keer geprobeerd, 1/3 cup “lichtjes aandrukken”. Tussen de lichtste en de zwaarste keer zat 15 gram verschil. Dat schiet niet op, zeker niet als je dat vier keer hebt om aan de vereiste hoeveelheid te komen.

Het originele recept schrijft ook amandelextract voor. Dat kon ik nergens in de buurt vinden, dus liet ik weg. Ik mis het niet, maar erg naar amandel smaken de koekjes ook niet. Het amandelmeel draagt vooral een fijne structuur bij. Mocht je amandelextract kunnen vinden, probeer het een keer uit. Ik hoor heel graag of het bevalt.

Wat ik ook weglaat, is het inkwasten van de ongebakken koekjes met losgeklopt ei. Voor de smaak maakt het namelijk geen verschil en ik ben lui. Mét een laatste ei-beschildering glimmen de afgebakken exemplaren wel meer als muntjes. Ik vind mijn matte versie wel chic. En ze hebben natuurlijk al de smarties-geluksverdubbelaar. Mocht je voor het volle effect gaan, roer dan een ei los en kwast de rauwe deegschijfjes ermee in voor je de smartie (of amandel) erin drukt.

Om deze koekjes te bakken heb je amandelmeel nodig. Dat kun je kopen of maken.

Amandelmeel kopen of maken

Deeg voor amandelkoekjes

Amandelmeel klinkt alsof er tarwebloem aan te pas komt, maar dat is niet zo. Het zijn gewoon heel fijngemalen blanke amandelen. Je kunt amandelmeel kopen bij wat grotere supermarkten, op de markt of bij de natuurwinkel.

Mocht je zelf aan de slag willen met amandelmeel maken; dat kan. Maal blanke amandelen of amandelsnippers in de keukenmachine tot ze eruit zien als poeder. Et voila: amandelmeel. Kijk wel uit dat je op tijd stopt met malen. Ga je te lang door, dan komt de olie uit de noten vrij en maak je amandelpasta in plaats van meel.

Of je het amandelmeel nou koopt of maakt, het is zeker de moeite waard voor deze muntjes mondgeluk. Bak smakelijk, koekjesbakker.

P.S.: Jaren geleden werd ik al verliefd op Amerikaanse koekjes met M&Ms. Die zijn groter en zachter en het proberen ook erg waard. Of bak je liever hartige koekjes met lekker veel kaas?

Recept voor amandelmeel koekjes op z’n Chinees

Bakplaat rauwe koekjes amandelmeel

Gebaseerd op een recept van Table for Two blog, met aanpassingen

 Voor ongeveer 45 koekjes

225 gram koude roomboter

120 gram amandelmeel

Snuf zout

1 ei

225 gram bloem

225 gram fijne kristalsuiker

½ theelepel baking soda

1 vel bakpapier

1 losgeklopt ei (optioneel)

Smarties om te versieren (of gebruik garneeramandelen)

Deeg mengen en laten rusten

Snijd de boter in blokjes en doe ze samen met het amandelmeel en zout in de kom van een mengmachine. Meng ze een paar minuten op lage snelheid met de deegdriehoek (dat ding dat niet de haak en niet de garde is). Met de handmixer kan natuurlijk ook, hoewel je dan wel even door moet zetten met die harde boter. Sowieso wordt het een beetje een klonterig mengsel.

Meng het ei door het amandelmeelmengsel, tot het net is opgenomen.

Roer de bloem, suiker en baking soda door elkaar. Mix het bloemmengsel door het amandelmeelmengsel, tot het net is opgenomen. Stort de massa op een vel bakpapier, druk het in de vorm van een schijf en wikkel het papier er goed omheen. Leg de schijf minstens 2 uur in de koelkast (of laat hem daar tot de volgende dag liggen als dat beter uitkomt).

Koekjes vormen

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Haal het koude deeg uit de koelkast en pak het uit. Leg het op een bord of plank en bekleed met het bakpapier een bakplaat.

Trek een stukje deeg ter grootte van een grote knikker van het deeg en rol het tussen je handen tot een bolletje. Druk het bolletje op de bakplaat een beetje platter. Herhaal tot je bakplaat vol is. Leg de koekjes met een centimeter of tien tussenruimte op de bakplaat, want ze zakken behoorlijk uit.

Als je de koekjes in wilt kwasten met losgeklopt ei, doe dat dan nu. Ga na het kwasten of anders gelijk door naar de volgende stap: Leg op elk koekje een smartie en druk hem zachtjes aan.

Koekjes bakken

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes ongeveer 15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Terwijl de eerste lading koekjes in de oven ligt, vorm je de rest van het deeg ook tot koekjes. Die kun je bakken als de eerste lading klaar is, of invriezen tussen laagjes bakpapier en een andere keer afbakken. (Bevroren koekjes moeten een paar minuten langer in de oven om mooi bruin te worden.)

Haal de koekjes uit de oven en laat ze vijf minuten afkoelen op de bakplaat. Haal daarna de plaat onder de koekjes vandaan en laat ze helemaal afkoelen.

Eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *