Ananas snijden (de makkelijkste manier)
Ananas snijden is makkelijker dan je denkt. Met zijn stekelige kroon en harde schubben lijkt de vrucht intimiderend, maar met de techniek hieronder is verse ananas schoonmaken in een paar minuten gepiept.
Ananas snijden met ananassnijder
De vijf stappen in het recept hieronder zijn de snelste manier die ik ken om verse ananas te snijden. Het enige, kleine nadeel is dat je de ananas in stukjes snijdt.
Soms wil een mens gewoon ananasringen. Dat kun je ook met de hand doen:
- Schil de ananas zoals in het recept hieronder
- Snijd hem in de breedterichting in plakken
- Snijd het midden uit de plakken, met een scherp mesje of met een lepeltje
Doordat je elke plak afzonderlijk ontdoet van zijn harde hart, gaat schijven snijden zo niet erg snel. Ik vond op YouTube een video van een dappere ziel die het doet, maar ik heb er het geduld niet voor.
Ben je ook niet in de wieg gelegd voor kalm ananas uithollen? En wil je wel schijven, in plaats van de blokjes die mijn snelle techniek hieronder geven?
Dan is een ananassnijder toch handig. Onthoofd je ananas, schroef de ananassnijder erin, trek hem omhoog en voila. De ananas zit als een spiraal om je snijder.
Moet je de plakken nog wel even lossnijden, maar dan heb je mooie ringen.
Ananas bewaren
Een hele verse ananas geeft best een hoop fruit, dus wellicht heb je na het snijden en genieten nog ananas over. Die stukjes kun je in de koelkast bewaren, in een bakje met zo weinig mogelijk lucht erbij. Daar blijven ze qua smaak nog een paar dagen prima.
De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ze wel bruin zullen worden. Niet onmiddellijk, maar als ik ananas wegzet heeft hij vaak de volgende dag al wat minder aantrekkelijke bruine plekjes.
Hoe rijper de ananas, hoe sneller je bruine vlekjes krijgt bij het bewaren in de koelkast. Na een dag of drie worden sommige van die bruine vlekjes vaak ook zacht en dan wordt de ananas snel minder lekker.
Mocht je verse, gesneden ananas langer willen bewaren, dan kun je hem invriezen.
Het fruit kan daar goed tegen. Bij het ontdooien wordt het alleen wel wat zachter.
Als je niet alle bevroren ananas in één keer wilt opeten, moet je bij het invriezen zorgen dat de stukjes los van elkaar liggen. Eenmaal bevroren kun je ze op een bergje leggen, maar als je dat vanaf het begin doet krijg je één ananasberg waar de blokjes niet meer zomaar meer uit loskomen.
De snelste manier om ananas te snijden
Okay, dan heb ik volgens mij alles gezegd wat ik ter voorbereiding wilde zeggen. Laten we ananas snijden!
Stap 1: De onderkant en bovenkant wegsnijden
Snijd de kroon en het bovenste kapje van de vrucht. Snijd van de onderkant een plak die ongeveer net zo dik is als het kapje.
Stap 2: De eerste plak schil
Zet de ananas rechtop op zijn onderkant. Zet je mes zo op de bovenkant dat het aan weerszijden van twee naast elkaar liggende “ogen” op de schil van de vrucht staat. Je ziet dat op de foto hierboven.
(Op de foto zie je ook dat ik de ananas eerst halveerde, maar dat was verstrooidheid. Het werkt niet zo fijn, dus doe dat niet.)
Snijd recht naar beneden een plak van de volle hoogte van de ananas. Als het goed is, zie je nu een stuk gele ananas zonder bruine ringetjes.
Nog wel ringetjes? Snijd nog een dun plakje af en maak de volgende plak iets dikker.
Stap 3: De rest van de ananas schillen
Schuif je mes op zodat het over de volgende twee ogen valt en snijd weer een plak van de schil. Ga zo door tot je hele vrucht bloot is.
Stap 4: Het hart verwijderen
Je hebt nu een blote ananas, maar hij moet nog in stukjes. Daarvoor snijd je eerst de ananas dwars door zijn hart, van boven naar beneden, in vier stukken. Zo krijg je vier lange parten met vruchtvlees aan de buitenkant en een vezelige punt aan de binnenkant.
Snijd het harde binnenste van iedere punt. Gooi het harde deel weg (daar zit geen smaak aan).
Stap 5: Stukjes snijden
Snijd het zachte, gele vruchtvlees in stukjes.
Tada! Je hebt een ananas gesneden. Knapperd.
P.S.: In een fruitige stemming? Bak deze zonnig gele, sappige mandarijncake eens. Of rijstpap met appeltjes (en een geheim).
Ontdek ook
Verse ananas snijden in 5 makkelijke stappen
Keukenbenodigdheden
- scherp koksmes
Ingrediënten
- 1 ananas
Aan de slag
- 1. Snijd de kroon en het bovenste kapje van de vrucht. Snijd van de onderkant een plak die ongeveer net zo dik is als het kapje.
- 2. Zet de ananas rechtop op zijn blote onderkant. Zet je mes zo op de bovenkant dat het aan weerszijden van twee naast elkaar liggende “ogen” op de schil van de vrucht staat. (Je ziet dat op de foto hierboven. Daar zie je ook dat ik de ananas eerst halveerde, maar dat was verstrooidheid. Het werkt niet zo fijn, dus doe dat niet.) Snijd recht naar beneden een plak van de volle hoogte van de ananas. Als het goed is, zie je nu een stuk gele ananas zonder bruine ringetjes. Nog wel ringetjes? Snijd ze dun weg en maak de volgende plak iets dikker.
- 3. Schuif je mes op zodat het over de volgende twee ogen valt en snijd weer een plak van de schil. Ga zo door tot je hele vrucht bloot is.
- 4. Snijd de ananas dwars door zijn hart in vier lange parten. Snijd het harde binnenste van iedere punt. Gooi het harde deel weg (daar zit geen smaak aan).
- 5. Snijd het zachte, gele vruchtvlees in stukjes.
- Tada. Je hebt een ananas gesneden. Knapperd.