Recepten,  Zoet en drankjes

Ananas snijden (de makkelijkste manier)

Gesneden ananas op een plank met een mes ernaast

Ananas snijden is makkelijker dan je denkt. Met zijn stekelige kroon en harde schubben lijkt de vrucht intimiderend, maar met deze techniek is verse ananas schoonmaken in een paar minuten gepiept.

Verse ananas snijden in 5 stappen

Ananas snijden achter de oogjes
Het mes staat achter twee “ogen” van de ananas

Voor iedereen die zich afvraagt “hoe maak ik een ananas schoon?”, heb ik hier het makkelijkste antwoord in slechts vijf stappen:

  1. Snijd de kroon en het bovenste kapje van de vrucht. Snijd van de onderkant een plak die ongeveer net zo dik is als het kapje. Zet de ananas rechtop op zijn blote onderkant.
  2. Zet je mes zo op de bovenkant dat het aan weerszijden van twee naast elkaar liggende “ogen” op de schil van de vrucht staat. (Je ziet dat op de foto hierboven. Daar zie je ook dat ik de ananas eerst halveerde, maar dat was verstrooidheid. Het werkt niet zo fijn, dus doe dat niet.) Snijd recht naar beneden een plak van de volle hoogte van de ananas. Als het goed is, zie je nu een stuk gele ananas zonder bruine ringetjes. Nog wel ringetjes? Snijd ze dun weg en maak de volgende plak iets dikker.
  3. Schuif je mes op zodat het over de volgende twee ogen valt en snijd weer een plak van de schil. Ga zo door tot je hele vrucht bloot is.
  4. Snijd de ananas dwars door zijn hart in vier lange parten. Snijd het harde binnenste van iedere punt. Gooi het harde deel weg (daar zit geen smaak aan).
  5. Snijd het zachte, gele vruchtvlees in stukjes.

Tada. Je hebt een ananas gesneden. Knapperd.

Ananas snijden met ananassnijder

Witte ananassnijder met gele plakken ananas

De vijf stappen hierboven zijn de snelste manier die ik ken om verse ananas te snijden. Het enige, kleine nadeel is dat je de ananas in stukjes snijdt. Soms wil een mens gewoon ananasringen. Dat kun je ook met de hand doen:

  1. Schil de ananas zoals hierboven
  2. Snijd hem in de breedterichting in plakken
  3. Snijd het midden uit de plakken, met een scherp mesje of met een lepeltje

Doordat je elke plak afzonderlijk ontdoet van zijn harde hart, gaat schijven snijden zo niet erg snel. Deze dappere ziel doet het, maar ik heb er het geduld niet voor.

Ben je ook niet in de wieg gelegd voor kalm ananas uithollen? Dan is een ananassnijder toch handig. Onthoofd je ananas, schroef de ananassnijder erin, trek hem omhoog en voila. De ananas zit als een spiraal om je snijder. Moet je de plakken nog wel even lossnijden, maar dan heb je mooie ringen.

Ananas bewaren

Ananas in stukjes

Een hele verse ananas geeft best een hoop fruit, dus wellicht heb je na het snijden en genieten nog ananas over. Die stukjes kun je in de koelkast bewaren, in een bakje met zo weinig mogelijk lucht erbij. Daar blijven ze qua smaak nog een paar dagen prima.

De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ze wel bruin zullen worden. Niet onmiddellijk, maar als ik ananas wegzet heeft hij vaak de volgende dag al wat minder aantrekkelijke bruine plekjes. Hoe rijper de ananas, hoe sneller dat gaat. Na een dag of drie worden sommige van die bruine vlekjes vaak ook zacht en dan wordt de ananas snel minder lekker.

Mocht je verse, gesneden ananas langer willen bewaren, dan kun je hem invriezen. Het fruit kan daar goed tegen. Bij het ontdooien wordt het alleen wel wat zachter. Als je niet alle bevroren ananas in één keer wilt opeten, moet je bij het invriezen zorgen dat de stukjes los van elkaar liggen. Eenmaal bevroren kun je ze op een bergje leggen, maar als je dat vanaf het begin doet krijg je één ananasberg waar de blokjes niet meer zomaar meer uit loskomen.

P.S.: In een fruitige stemming? Bak deze zonnig gele, sappige mandarijncake eens. Of rijstpap met appeltjes (en een geheim).

Ontdek ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *