Andijvie wokken

Andijvie wokken is een heel goed idee. Je ziet het niet vaak, gebakken andijvie, maar dat is zonde. Het is namelijk heel lekker.

Als je wel eens gekookte andijvie hebt gegeten, denk je nu misschien “ohoh”. Gekookte andijvie (zeker de variant “met een papje” die veel mensen in hun jeugd gegeten schijnen te hebben) kan onaantrekkelijk slijmerig zijn Maar wees gerust: roergebakken andijvie heeft daar geen last van.

Andijvie uit de wok is nog wat knapperig en heeft een vriendelijke lichtzoete smaak met een klein beetje bitter dat verrassend goed past bij een heleboel dingen.

Andijvie uit de wok is veelzijdig

Het is een fijn bijgerecht bij bijna alles waarvan je denkt “wat zal ik daar eens voor groente bij eten?”. Dat kunnen Aziatische dingen zijn, maar dat hoeft niet. Ook al komt hij uit een wok, gebakken andijvie heeft van zichzelf een vrij neutrale smaak.

Het leuke aan andijvie wokken is dat je de groente in de pan allerlei smaakjes mee kunt geven. Knoflook, bijvoorbeeld, of gember, of allebei. Met een beetje sojasaus maak je ‘m lekker zout. In Italië doen ze dat met ansjovis, ook lekker.

Mijn favoriete smaakmaker voor andijvie uit de wok is oestersaus (of de vegetarische mushroom sauce die erop lijkt). Het zoet in de oestersaus versterkt het zoete in de groente. Tegelijkertijd is oestersaus zout genoeg om het geheel lekker hartig te houden.

Andijvie wokken is snel

Een ander groot pluspunt van andijvie uit de wok is hoe snel de groente klaar is. In een goed hete pan heb je in een paar minuten een hele zak andijvie gewokt. Is je pan iets minder heet, dan duurt het ook iets langer, maar nog steeds kun je binnen een minuut of 5 eten.

Daarbij ga ik er overigens wel vanuit dat je zo’n handige zak gewassen en gesneden andijvie koopt. Als je een krop andijvie moet wassen en snijden ben je langer bezig. Dat snijden gaat nog best snel, maar het wassen moet je heel zorgvuldig doen anders krijg je zand tussen je tanden.

Zo maak je andijvie uit de wok

Andijvie wokken is zo simpel dat je er eigenlijk geen recept voor nodig hebt. Maar dat kan ik wel leuk zeggen, de eerste keer dat je met je zak andijvie achter de wok staat is misschien toch wat intimiderend. Doe dan dit:

Laat je wok (of een grote pan) goed warm worden. Let op als je pan een anti-aanbaklaag heeft, want die mag je wel warm maar niet heet laten worden. (Nieuwsgierig waarom ik dat zeg? In dit artikel over de beste wok voor jouw keuken leg ik het uit.)

Schenk een beetje olie in de pan en doe de andijvie erbij. Doe de pan zo vol dat je de andijvie nog om kunt scheppen.

Schep de groente om tot hij wat is geslonken en je weer ruimte hebt voor de volgende lading groen. Doe die erbij en schep weer om tot je ruimte hebt voor meer andijvie.

Herhaal tot alle groente in de pan zit. Dit klinkt misschien als een tijdrovend klusje, maar andijvie slinkt zo snel dat je de hele zak in de pan zult hebben voor je er erg in hebt.

Bak de andijvie terwijl je blijft omscheppen tot je een pan vol slierten hebt die er ongeveer even gaar uitzien allemaal.

Giet een scheutje oestersaus in de pan en schep nog een paar keer goed om tot hij gelijkmatig verdeeld is.

Eet.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *