Recepten,  Zoet en drankjes

Appelgalette (de makkelijkste appeltaart)

Appelgalette is het nonchalante zusje van de Hollandse appeltaart. Haar deeg is makkelijker te maken en je hoeft er lang zoveel appels niet voor te schillen. Wel is ze nog steeds fris, fruitig en onweerstaanbaar. Ik zeg: hop, aan de slag met dat nonchalante zusje.

Als ik dit schrijf is het begin januari, dus ben ik in voor wat ongecompliceerd keukenplezier. Misschien denk je qua goede voornemens dan weer niet gelijk aan taart, maar in Parijs weet men dat dat een vergissing is.

Terwijl wij namelijk in te strakke gymbroekjes kauwen op droge sla, staan ze in Parijs in de rij voor bladerdeeg met amandelvulling. De goudgele schijven noemen ze galettes des rois en zijn bedoeld om Driekoningen te vieren op 6 januari. Ze vliegen echter veel langer over de toonbank, tot de hartjes de zoete stok overnemen in februari.

Mensen eten ze ook echt. Ooit werkte ik in Parijs en kwam half januari een collega binnenschuiven met een grote bladerdeegkoek. Ze deelde dikke punten uit en waarschuwde ons om voorzichtig te eten. Toen iemand op een klein keramieken boontje beet, begreep ik waarom. Deze traditie kan je je tanden kosten. Als beloning voor een pijnlijke hap werd de vinder wel gekroond tot koning- met papieren kroontje en al. Voor de rest van ons waren de zoete amandelvulling en het knapperige deeg een prima troostprijs.

Elke bakker z’n galette

Franse patissiers van naam bedenken elk jaar een nieuwe variant van de galette. Voor 2019 heeft Maison Dalloyau bijvoorbeeld een exemplaar met peer en tonkaboon en is hun harde boontje van een heuse juwelier. Pierre Hermé roert geconfijte citroen door de vulling en Laduree verstopt kleine schijfjes met Scandinavische symbolen in hun 2019-editie. Ik zeg: dat klinkt allemaal een stuk beter dan Dry January.

Er hoeft ook niet eens amandel in te zitten, lees ik in dit Elle à Table artikel. Op hun lijstje van de mooiste galettes des rois van 2019 prijkte op nummer 2 een galette met appelcompote. Dat is fijn, want zo past de de goudgele schijf waar ik jullie over wil vertellen naadloos in de traditie. Dat is namelijk ook een galette met appel. Hij is belegd met appelschijfjes met suiker en flink wat citroenrasp (Pierre Hermé en ik, wij denken dezelfde kant op). De combinatie is zoet maar niet té en lekker fris door al dat citroenrasp. Dit is gebak om januari stralend te vieren.

Appeltaart met makkelijk deeg

Rauwe appelgalette: een berg appelschijfjes op een deeglap waarvan de randen over een deel van de appel gevouwen zijn. De appels en het deeg zijn bestrooid met suiker.

Het deeg heeft eerlijk gezegd weinig te maken met het bladerdeeg van de galettes des rois, afgezien van de knapperige laagjes. Het is een stuk steviger, maar ik vind het minstens net zo verleidelijk. Voor deze versie hoef je alleen geen grote boterberg keer op keer uit te rollen en op te vouwen, uit te rollen en op te vouwen.

Je kruimelt gewoon een flinke klont boter met je vingertoppen door een bergje bloem en giet er wat koud water bij. Nog wat verder mengen met je vingertoppen, stevig inpakken et voilá. Deeg. Dat je een uur of twee later (of een dag, als dat beter uitkomt) uitrolt tot een soepele lap waar je je appelschijfjes op uitwaaiert. Daarna plooi je nonchalant de uitstekende randjes over de eerste paar centimeter appel en je taart is klaar voor de oven.

Wat er vervolgens uit je oven komt is een brosse bodem die stevig genoeg is om de citroenige appel naar je mond te transporteren zonder tussenkomst van vorkjes of bordjes. Die mág je natuurlijk wel gebruiken. Handig om ontsnappende stukjes appel op te vangen en waarschijnlijk zouden ze er in Parijs niet van dromen om gebak met hun vingers te eten. Maar hee, soms moet je kopiëren waar je wat aan hebt (galette in januari) en de rest (très terughoudend doen over eten) lekker laten varen. Eet smakelijk, mensen met goede voornemens.

P.S.: Meer in de stemming voor kruidig? Deze makkelijke cake op basis van appelmoes  krijgt pit van de kaneel en gemberpoeder. En op een verjaardagstafel staat deze roze-witte marmercake leuk naast de galette.

Goudbruine schijf deeg met appelschijfjes op bakpapier met karamelspetters

Appelgalette

Een heerlijke, makkelijke versie van appeltaart, die er alleen maar lekkerder uitziet als je een beetje nonchalant werkt. Gebaseerd op een recept van Skye Gyngell in Mijn favoriete ingredienten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 10 punten
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 200 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 60 ml koud water
  • 5 flinke Elstar appels
  • 1 biologische citroen of ½ theelepel kaneel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 15 gram roomboter

Aan de slag
 

Maak het deeg

  • Snijd de 200 gram boter koud in blokjes.
    Meng de bloem met de 1/2 theelepel kristalsuiker en het zout in een grote kom. Doe er een stuk of vier van de blokjes boter bij. Wrijf ze met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel lijkt op grof zand.
    Doe de rest van de boter er dan bij en werk die er ook met je vingertoppen door, tot de grootste stukjes ongeveer zo groot zijn als een M&M. Niet kneden, stukjes boter zijn je vriend als je een brosse bodem wilt.
  • Giet het water in scheutjes bij de boterige bloem. Meng na elk scheutje het water door de bloem. Je doel is een net samenhangend deeg en misschien heb je daar wat meer of wat minder water voor nodig. Vandaar de scheutjes. Als je deeg klaar is, bestaat het uit wat nattere en wat drogere klontjes die net hun neiging kunnen onderdrukken om uit elkaar te vallen. Als je nog los meel ziet, heb je iets meer water nodig. Duw het deeg stevig samen tot een bal, zonder te kneden.
    Kijk, zo zien de fases eruit (vlnr: bloem met alle boter/ heeft nog wat water nodig/ tot een bal gedrukt):
    Drie fotos van bloem met boter
  • Pak de bal in in bakpapier en druk hem plat tot een schijf. Leg de schijf minstens een uur in de koelkast, tot maximaal een dag. Als je het deeg langer van tevoren wilt maken, kun je de in bakpapier verpakte schijf in een stevige plastic zak invriezen. Laat hem in de koelkast ontdooien voor je verder gaat met de volgende stap.

Maak de galette en bak hem

  • Schil de appels en snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve centimeter. Rasp de schil van de citroen boven de 100 gram suiker. Wrijf de schil met je vingers goed door de suiker, tot die lichtgeel is en onweerstaanbaar ruikt. (Of meng de suiker met de kaneel.)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol de schijf na zijn rusttijd uit tot een lap van een paar millimeter dik. Rafelige randjes zijn geen probleem. Als het rollen wat lastig gaat doordat je deegroller laagjes deeg oppikt, kun je een vel bakpapier op het deeg leggen en daar overheen rollen. Dan gaat het uitrollen zo makkelijk dat je moet opletten je bodem niet te dun te maken.
  • Leg je deeglap op een vel bakpapier op een bakplaat. Stort de appelschijfjes op het deeg en maak er een berg van die ongeveer drie centimeter van de buitenrand van het deeg onbedekt laat.
    Plooi de blote deegrand over de rand van je appels en knijp hem hier en daar samen met je vingers om hem op z’n plek te houden. Smelt de laatste 15 gram roomboter en strijk die over de deegrand. Bestrooi de bovenkant van de galette (appels en beboterd deeg) dan gelijkmatig met de citroensuiker (of de kaneelsuiker, als je die maakte).
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de galette tot de korst goudbruin is. Dit kost ongeveer 40 minuten.
    Haal de galette uit de oven en laat hem tenminste 15 minuten afkoelen. Eet warm of op kamertemperatuur.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score