Snelle Aziatische saladedressing (met maar 4 ingrediënten)

Ingredienten voor Aziatische saladedressing. We zien een flesje met heldere, lichtgele vloeistof, een flesje met zwarte vloeistof en een flesje met bruine vloeistof en het opschrift "sesam olie". Onder in beeld ligt een stuk gember.
Alles dat je nodig hebt voor lekkere saladedressing

Deze simpele Aziatische saladedressing maakt bijna alles lekkerder. Hij heeft maar 4 ingrediënten en kost een minuut of 2 werk.

Net als veel andere drukke ouders ben ik dol op makkelijke recepten die lekker eten opleveren met weinig moeite. Deze Aziatische dressing is daar een heerlijk voorbeeld van.

Bijna wilde ik er niet over schrijven, want na de makkelijke boontjes, simpele viscurry en nog simpeler korianderchutney leek het tijd voor een tijdrovender recept. Het leven wordt leuker van af en toe een kookproject, vind ik. Maar ja.

Het is zomer. Na een hete dag wil ik wél een lekkere salade maar géén ingewikkelde dingen doen in de keuken. Als je op dit recept geklikt hebt, denk ik zomaar dat jij ook wel in bent voor een snelle salade.

Nog één supersimpel recept lijkt me dus geoorloofd. En het is een fijne hoor. (Ook in de herfst, winter en lente trouwens.)

Ingrediënten voor deze oosterse saladedressing

Drie flesjes met vloeistof, één met heldere, gele, één met zwarte en één met bruine. We zien ook een stuk gember op een rasp liggen.
Dat wordt lekker

Aan deze simpele saladedressing komt bijna geen snijwerk of ander gedoe te pas. Je kunt hem in een minuut of 2 maken, voornamelijk door wat flesjes om te keren.

Dit zijn namelijk de ingrediënten van deze oosterse vinaigrette:

Sojasaus is de basis

Label van een fles Kikkoman sojasaus

In de basis is dit een soja dressing, gemaakt met zoute sojasaus. Yup, de zwarte vloeistof waar je bijvoorbeeld je sushi in dipt werkt ook heel goed als basis voor oosterse sladressing.

Eén van de belangrijkste vereisten voor sladressing is zoutigheid. Het schijnt dat het woord salade zelfs afgeleid is van het Latijnse woord “salare”, wat zoiets als “zout maken” betekent (volgens etymologie.nl).

Sladressing maken zonder zout kan uiteraard wel, maar mist dus een beetje het culinaire punt. Zout helpt om groente extra lekker te maken. Omdat sojasaus een hoop zout heeft is het dus een handige basis voor een oosterse dressing recept. (Verwar de zoute sojasaus niet met ketjap manis. Die is veel te zoet voor deze dressing.)

Proef je sojasaus wel even los voor je er saladedressing mee maakt. Soms is sojasaus namelijk intens zout en dan overdondert hij alle andere smaken.

Ik gebruik bijvoorbeeld vaak Chinese Pearl River Bridge sojasaus en die is heftig. Daarom verdun ik hem voor deze dressing met sojasaus tot ongeveer de helft met water. Dus in plaats van 3 eetlepels sojasaus gebruik ik dan 1,5 eetlepel sojasaus en 1,5 eetlepel water.

Sesamolie maakt er soja sesam dressing van

Het tweede flesje dat je gebruikt voor deze dressing is er één met sesamolie. Sesamolie vult de umami van sojasaus aan met een fijn bitter randje.

Daarnaast roept dressing met sesamolie onmiddellijk Aziatische associaties op, omdat het een smaak is die je in verschillende keukens op het continent tegenkomt.

Sesamolie is vrij intens van smaak, dus een klein scheutje is genoeg. Daardoor is dit vrij magere sladressing, mocht dat belangrijk voor je zijn.

Gember raspen is de volgende stap

Na het omkeren van 2 flesjes heb je sesam soja dressing. Die kan nog iets zoets gebruiken, dus dat is de volgende stap.

Het zoet in deze dressing voor sla (of andere groente, of rijst, of… wat niet, eigenlijk?), komt van geraspte gember. Handig, want die geeft hem tegelijkertijd een kleine kick die uitnodigt tot dooreten.

De gember veroorzaakt een heel klein beetje keukenwerk, want je wilt hem fijngemaakt door je dressing roeren. Dat gaat het makkelijkst met een scherpe, fijne rasp zoals een Microplane rasp.

Als je een knoflookpers hebt, schijn je een stukje gember daar ook doorheen te kunnen duwen. (Laat je het hieronder weten als je dat weleens doet? Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd en ben benieuwd.)

Rijstazijn maakt de soja gember sesamdressing af

Het laatste ingrediënt voor je heerlijke saladedressing is rijstazijn. Die maakt hem fris, op een vriendelijke manier.

Rijstazijn is vrij neutraal en zacht van smaak. Mocht je die niet in huis hebben, dan kun je ook natuurazijn gebruiken. Waarschijnlijk wil je daarvan wel wat minder toevoegen, omdat hij scherper is.

Of je doet er een klein schepje suiker of maple syrup door de dressing om het extra zuur in balans te brengen. Dat is dan wel een extra ingrediënt, natuurlijk. Maar goed, veel werk voegt het niet toe en het scheelt misschien een tripje naar de supermarkt voor rijstazijn.

Waarvoor gebruik je deze saladedressing?

Saladedressing op tafel
Lekkere maaltijd op komst

Met al die grote smaken is deze dressing de perfecte smaakmaker voor een Aziatische salade. Die kun je gewoon van sla maken. Lekker met geraspte worteltjes en ringetjes lente-ui. Maar gebruik hem ook eens op deze manieren:

  • Je kunt de dressing maken en hem over gestoomde broccoli en wat blokjes tofu sprenkelen.
  • Bouw eens een Buddha bowl en druppel deze oosterse dressing erover.
  • Ook heel fijn: witte asperges met een dosis dressing.

Voor de duidelijkheid, eigenlijk elke groente smaakt goed met deze dressing. Dat is mooi, want je hoeft dus geen tijd te besteden aan het kiezen van een groente.

Grijp gewoon wat er lekker uitziet en hopla. Door naar de ijssalon voor de belangrijke zomertaken.

Eet smakelijk, Aziatische smaakjesroerder.

P.S.: De dressing voor deze witte kool salade met munt gebruikt een aantal andere Aziatische smaken met spetterend effect. Aan de heel andere kant van het smaakspectrum (zoet en mollig, namelijk) maken deze gebakken dadels ook een feest van je salade.

Aziatische saladedressing-recept

Magische dressing van boven

Aziatische saladedressing

Deze dressing smaakt werkelijk bijna overal lekker bij en is zo klaar. Daarom noem ik hem mijn magische dressing.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 5 eetlepels
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • stukje gember van minstens een centimeter
  • 3 eetlepels zoute sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • paar druppels sesamolie

Aan de slag
 

Maak de dressing

  • Rasp (met een Microplane rasp) of hak zoveel gember fijn als je geduld hebt. Minstens een centimeter zou ik wel gebruiken en ik heb nog geen hoeveelheid ontdekt die te veel was. Doe de gember in een klein bakje en giet de sojasaus, rijstazijn en sesamolie erbij. Roer goed om te mengen.
  • Proef. Voeg sojasaus en rijstazijn toe naar smaak. Soms vind ik de dressing net even te heftig en doe ik er een scheutje water bij. Als je per ongeluk bent uitgeschoten met de azijn, kan een heel klein beetje maple syrup de boel weer in balans brengen.
  • Eet bij alles.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Geel bakje met zwarte dressing en een oranje lepel. De ondergrond is van hout en we zien een klein stukje van een rasp met een stuk gember.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score