Recepten,  Groente

Aziatische saladedressing (een droom van een dressing)

Ingredienten voor Aziatische saladedressing
Alles dat je nodig hebt voor lekkere saladedressing

Is het jullie opgevallen? Ik houd van makkelijke recepten die veel lekkerder eten opleveren dan je zou vermoeden gezien hun kleine aantal ingrediënten en stappen. Deze saladedressing met Aziatische smaken is daar een heerlijk voorbeeld van.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Bijna wilde ik er niet over schrijven, want na de makkelijke boontjes, simpele viscurry en nog simpeler korianderchutney leek het tijd voor een tijdrovender recept. Het leven wordt leuker van af en toe een kookproject, vind ik. Maar ja.

Het is zomer. Al die ijsjes eten zichzelf ook niet en als je dan aan het eind van de dag een uur de keuken in moet… Nog één supersimpel recept lijkt me dus geoorloofd. En het is een fijne hoor. (Ook in de herfst, winter en lente trouwens.)

Saladedressing met Aziatische smaken

Flesjes Aziatische smaken op aanrecht
Dat wordt lekker

Aan deze simpele saladedressing komt vrijwel geen snij- of ander lastig werk te pas. Je moet wat gember raspen (dat is een makkelijk klusje op mijn favoriete rasp) of heel fijn snijden (iets lastiger, maar goed te doen). Verder hoef je alleen maar flesjes open te draaien en om te keren. Dit kan je.

De smakelijkheid van wat je zodoende samenroert is buitenproportioneel. De basis van de dressing is sojasaus, dus daarmee heb je al een fijne dosis hartige umami. Met rijstazijn maak je ‘m fris, op een vriendelijke manier. In andere sladressing vind je vaak iets zoets om scherpe azijn in balans te brengen, maar met zachte rijstazijn is dat nauwelijks nodig.

Het kleine beetje zoet in deze dressing voor sla (of andere groente, of rijst, of… wat niet, eigenlijk?), komt van de geraspte gember. Handig, want die geeft hem tegelijkertijd een kleine kick die uitnodigt tot dooreten. Tot slot zorgt wat sesamolie voor een bitter randje waardoor je echt niet meer kunt stoppen met eten. Een paar druppels olie is genoeg, dus dit is nog magere sladressing ook.

Dressing voor over alles

Saladedressing op tafel
Lekkere maaltijd op komst

Met al die Aziatische smaken is deze dressing de perfecte smaakmaker voor een Aziatische salade. Die kun je gewoon van sla maken. Lekker met geraspte worteltjes en ringetjes lente-ui. Je kunt ook de dressing maken en hem over gestoomde broccoli en wat blokjes tofu sprenkelen. Bouw eens een Buddha bowl en druppel deze oosterse dressing erover. Ook heel fijn: witte asperges met een dosis dressing.

Maar voor de duidelijkheid, eigenlijk elke groente smaakt goed met deze dressing. Dat is mooi, want je hoeft dus geen tijd te besteden aan het kiezen van een groente. Grijp gewoon wat er lekker uitziet en hopla. Door naar de ijssalon voor de belangrijke zomertaken.

Eet smakelijk, Aziatische smaakjesroerder.

P.S.: De dressing voor deze witte kool salade met munt gebruikt een aantal andere aziatische smaken met spetterend effect. Aan de heel andere kant van het smaakspectrum (zoet en mollig, namelijk) maken deze gebakken dadels ook een feest van je salade.

Aziatische saladedressing-recept

Magische dressing van boven

Aziatische saladedressing

Deze dressing smaakt werkelijk bijna overal lekker bij en is zo klaar. Daarom noem ik hem mijn magische dressing.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 5 eetlepels
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • stukje gember van minstens een centimeter
  • 3 eetlepels zoute sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • paar druppels sesamolie

Aan de slag
 

Maak de dressing

  • Rasp (met een Microplane rasp) of hak zoveel gember fijn als je geduld hebt. Minstens een centimeter zou ik wel gebruiken en ik heb nog geen hoeveelheid ontdekt die te veel was. Doe de gember in een klein bakje en giet de sojasaus, rijstazijn en sesamolie erbij. Roer goed om te mengen.
  • Proef. Voeg sojasaus en rijstazijn toe naar smaak. Soms vind ik de dressing net even te heftig en doe ik er een scheutje water bij. Als je per ongeluk bent uitgeschoten met de azijn, kan een heel klein beetje maple syrup de boel weer in balans brengen.
  • Eet bij alles.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Geel bakje met zwarte dressing en een oranje lepel. De ondergrond is van hout en we zien een klein stukje van een rasp met een stuk gember.

3 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score