Ik testte 3 nasi goreng recepten- en vond een duidelijke winnaar

Pan met gebakken rijst en tekstbalk met de woorden Nasi Goreng Battle of the Recipes

Het internet loopt over van nasi goreng recepten, maar vaak leiden die helemaal niet tot goede gebakken rijst. Droge rijst, vettige rijst, smakeloze rijst, ze komen allemaal voorbij. Bizar genoeg soms zelfs in één recept. Dat is jammer voor de nasi liefhebber, dus ik besloot orde te scheppen in de chaos. Welkom bij de battle tussen de nasi goreng recepten.

Ik selecteerde drie veelbelovende nasi goreng recepten en toverde mijn keuken om in een nasi-arena. Zelfs in deze selecte groep was er een duidelijke winnaar. Benieuwd naar de nasikampioen? Ga zitten, pak er een kroepoekje bij en laat de battle beginnen.

Hoe ging die nasi goreng recepten battle?

Voor de battle koos ik drie nasi goreng recepten met goede papieren. Eentje van Smaakmenutie, omdat je bij Indisch eten niet om hun site heen kunt. De tweede was van Jeff Keasberry, want ik wilde wel eens een recept proberen van een Indo in de Verenigde Staten. (Hij is ook familie van Oma Keasberry, die een beroemde Indo-kokkin schijnt te zijn.) En tot slot een recept van Francesca Kookt, want haar nasirecept werd geboren tijdens een reis naar Indonesië. Mijn maag gaat knorren als ik dat hoor. (Full disclosure: we zaten ook samen in Koffietijd, maar dat liet ik mijn oordeel niet vertroebelen.)

Om mijn keuken niet te laten overspoelen door een nasi goreng golf, zat er telkens een week tussen de battle rondes. Dat betekende dat ik de verschillende nasi’s niet naast elkaar kon proeven, dus maakte ik gelijk na het eten uitgebreide aantekeningen. Mijn eerste oordeel slingerde ik ook op Instagram en kun je daar terugvinden in de story highlights.

Rijst bakken komt niet zo nauw, maar voor een eerlijke vergelijking deed ik precies wat de recepten me vertelden. Er is een tijd en plaats voor prutsen met recepten, maar deze battle was dat niet.

Bij het bepalen van de uiteindelijke nasiscore hield ik ook rekening met bijgerechten, maar alleen als ze onderdeel waren van het recept. Jeff Keasberry geeft bijvoorbeeld opdracht om parten tomaat op je bord te leggen. Die tellen mee in de beoordeling. Smaakmenutie doet aan het eind van het recept suggesties voor bijgerechten, maar niet in de kookinstructies of de ingredientenlijst. Die mogen dan weer niet meedoen.

Goed, genoeg over de regels. Tijd voor de uitslag.

Nr 3: Happy Nasi Goreng with Petai van Jeff Keasberry

Kom met gebakken rijst tomaten en sliertjes kool

Onderaan de lijst bungelt het recept van Jeff Keasberry. Het begon zo veelbelovend, met een tripje naar de toko voor petehbonen. Dat zijn groene bonen die ruiken alsof er iets rot is, maar in je mond een fijne funk geven die zwaar uitnodigt tot dooreten. Vind ik. Ik ken ook mensen die de serveerlepel snel terugleggen als ze ontdekken dat er peteh in een gerecht zit.

Jeff Keasberry zit dus in mijn kamp en noemt het “the tasty stinky bean”. Hij vertelt ook nog dat er tryptofaan in zit waar je blij van wordt en daarom noemt hij zijn gebakken rijst “Happy Nasi Goreng”.

Nou wil ik graag geloven dat je vrolijk wordt van peteh bonen, maar ik heb het met deze nasi niet vast kunnen stellen. Na twee happen waren mijn smaakpapillen namelijk lamgeslagen door de berg rode pepers die erdoor zaten. De endorfines die mijn brein aanmaakte na zoveel chilipijn waren wel fijn, maar w-auw. Deze nasi gaat niet terugkomen in mijn keuken.

Op bijgerechten scoorde het recept nog wel punten. Gefruite uitjes zijn met reden een klassieker en ik vond emping een leuke bijlage. Over de parten tomaat als versiering was ik sceptisch, maar ze bleken verfrissend goed te passen bij de gebakken rijst. Die mogen vaker terugkomen als nasi compaan.

Dit recept is wellicht prima als je een tong van staal hebt en wat tryptofaan en endorphinen kunt gebruiken. Geldt dat niet voor jou, ga dan op zoek naar een andere nasi.

Smaak: 3/10 Volgens mij waren de peteh bonen lekker, maar mijn tong wist het allemaal niet zeker na zoveel hitte

Pit: 11/10, maar teveel van het goede betekent een onvoldoende: 1/10

Frisheid: 5/10 De tomaat smaakte goed, ik miste iets citrussigs

Bijgerechten: 7/10 Lang leve fruitjes en emping, maar 3 tomaten en 2 blaadjes kool is niet genoeg groente

Totaal score: 4/ 10

Nr 2: Nasi goreng van Smaakmenutie

Pan nasi met reepjes ei en ham en houten spatel

Een origineel familierecept, daar word ik blij van. Iets dat al generaties gekookt wordt is vast lekker. Voor de nasi van Smaakmenutie klopt dat in ieder geval wel. Er zitten 3 soorten vlees in (of, uhr, twee als je het gehakt vergeet) en die geven een hoop smaak. Daarnaast zitten er in deze meatlovers’ special ook omeletreepjes, om het eten nog leuker te maken.

Ketjap manis brengt het smeuïge zoet dat bijna onlosmakelijk bij Indo-nasi goreng hoort en veel knoflook is altijd fijn. Verder gebeurt er echter niet zoveel in deze nasi. Ik miste dus frisheid en pit. Sambal helpt daar natuurlijk tegen en de heren van Smaakmenutie raden je aan om die op tafel te zetten. Maar ik ben streng en tel een tafelgenoot niet als onderdeel van het recept.

Dit bleef dus bij een vlezig, hartig bordje rijst. Een prima keuze als je carnivoren op bezoek krijgt die houden van een Aziatisch uitstapje maar vooral bekende smaken willen.

Smaak: 8/10 Vlees, knoflook en ketjap geven flink wat smaak, maar het vuurwerk mist

Pit: 5/10 Zelfs mijn Hollandse oma was niet geschrokken van knoflook en een bouillonblokje

Frisheid: 5/10 Log van smaak was het niet, maar ook niet opwekkend

Bijlagen: 6/10 Met zoveel vulling zijn extra’s leuk maar niet noodzakelijk. Wat ik wel echt miste was groente.

Totaal score: 6/10

Nr 1: Indonesische nasi goreng van Francesca Kookt

Door deze nasi bak je een hoop meer smaakmakers dan door de andere twee en dat proef je. Vergeet alleen sjalotten en Veel Rode Peper, of voornamelijk vlees om je rijst smaak te geven. Francesca gebruikt sjalotten, knoflook, rode pepers, laos, trassi, ketjap en lente-ui. Dan gebeurt er een hoop in je mond en in dit geval smaakt dat als een mild pittig, fris feestje. Laat dat nou net zijn hoe ik mijn nasi graag zie.

Wel een minpuntje: de ketjap manis. Francesca schrijft 4 eetlepels voor. Als je standaard eetlepels van 15 ml gebruikt, is dat een hele plens ketjap voor 300 gram rijst. Toen ik op Instagram meldde dat mijn nasi zo wel erg zoet was, legde Francesca uit dat het de bedoeling is om voorzichtig te beginnen met de ketjap en naar smaak meer toe te voegen. Dat helpt vast.

Een eitje op de rijst vind ik altijd een goed idee (zie ook mijn favoriete gebakken rijst ooit). De lente-uitjes die over Francesca’s nasi gaan vind ik ook nog fijner dan gefruite uitjes, dus “yay!” voor een nieuwe uitjes-ontdekking.

Smaak: 7/10 Lekker veel frisse, pittige smaken, hoewel de zoete ketjap overheerst

Pit: 8/10 Twee ontpitte pepers geven een fijne kick zonder pijn

Frisheid: 9/10 Verse laos zorgt voor een fijn tropisch briesje

Bijlagen: 8/10 Lente-ui is een mooie vervanger van gefrituurde uitjes, maar ik mis de groente

Totaal score: 8/10

P.S.: Nasi goreng is fijn, maar knapperig gebakken rijst met veel groente en spetterende dressing nog veel fijner. En voor pittige geurigheid zijn mijn oma’s hete eieren onverslaanbaar.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

  • Barbara

    Ik wist ‘t! Francesca rules! Een van m’n alltime favorites uit haar Aziatische hoek is haar Japanse salade. Smaakvol, fris en origineel. Goed te weten dat haar nasi aan het favorietenlijstje toegevoegd kan worden 😋

  • Theo

    Prachtige recepten, maar de echte blauwe hap komt natuurlijk uit de Koninklijke Marine bijbel ”INDONESISCH KOOKBOEK SELAMAT MAKAN” Meer dan 100 jaar is hier aan gewerkt door Marine koks/liefhebbers. Erg uitgebereid, compleet, verse ingredienten en is een unikum wat je nergens ter wereld zult tegenkomen. De heilige graal van de indonesische keuken. Selamat Makan, eet smakelijk

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *