Blog,  Boekenplank,  Gezond gedrag

Beginnen met mediteren: zo krijg je snel resultaat

In sommige kringen is het helemaal hip, anderen krijgen kromme tenen van het woord alleen al: mediteren. Feit is dat het een hoop mensen helpt om hun leven leuker te maken. Als je hier bent belandt omdat je wilt beginnen met mediteren maakt het jouw leven misschien binnenkort ook wel mooier. Met de techniek hieronder is het in ieder geval niet moeilijk om het een kans te geven.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Zelf was ik nogal sceptisch over meditatie, tot ik besloot om professioneel coach te worden. Eén van de eerste boeken die ik las voor mijn opleiding (het standaardwerk Succesvol coachen van John Whitmore) bepleit meditatie als belangrijk gereedschap voor een goede coach. Ik wil heel graag een goede coach zijn, dus ik gaf het een kans.

Zitten + ademen = mediteren

Oneerbiedig samengevat komt de meditatietechniek die Whitmore aanraadt neer op zitten en ademen. Na een week met dichte ogen en aandacht ademen was ik verkocht. Niet alleen sliep ik beter, ik kon ook beter het malen uitzetten waar mijn hoofd soms zo goed in is. (Benieuwd of ik er ook een goede coach van ben geworden? Mijn coachingsaanbod vind je hier als je het uit wilt proberen.)

Toch denk ik dat het de moeite waard is om een andere techniek uit te proberen als je net begint met mediteren. Want zitten en ademen is wel relaxed, het is ook vrij makkelijk om de draad van je meditatie kwijt te raken. En, uhr, om in slaap te vallen.

Een Hollandse blik op meditatie

De techniek die mij beter bij de les houdt kom uit Leven met de wind mee. Ik trok dat boek vooral uit de bibliotheekkast vanwege de titel. Altijd wind mee leek me wel wat. Tot mijn verrassing bleek het een heel boek over meditatie. Ik zag niet aankomen dat een Hollandse jongen als Jelle Hermus daar een pagina of 250 over vol kan schrijven.

Maar dat kan hij wel. In drie delen gaat hij er eens goed voor zitten om je te vertellen:

  • waarom je zou moeten mediteren: het helpt je te zien dat je gedachten zijn als scheten en dat je ze vaak maar beter langs kunt laten vliegen
  • bij welke goede dingen meditatie helpt: zoals negatieve gedachten loslaten en je tevreden en kalm voelen
  • hoe je meditatie in kunt bouwen in je drukke leven: met kleine, makkelijke stapjes

Kijk, daar ben ik dus dol op. Een hele hoop goede dingen veroorzaken door kleine, makkelijke stapjes te nemen. Bovendien, als je in een boek over mediteren tenminste 100 keer het woord “scheten” gebruikt wil ik graag meer van je leren.

Beginnen met mediteren met een mantra

Eén van de belangrijkste dingen die je van Hermus kunt leren is mantrameditatie. Volgens hem is dat een krachtige techniek die snel kan leiden tot een rustiger hoofd en een tevredener gevoel. Ideaal als je net begint met mediteren, want dan wil je waarschijnlijk een beetje vlot merken dat je inspanningen nut hebben.

Wat je doet is een woord of klank kiezen (de mantra) en daar je aandacht op focussen. Het helpt als de mantra een beetje lekker klinkt. Uiteindelijk wil je namelijk dat je mantra betekenis verliest en alleen nog maar een klank is. Dan kan hij naar de achtergrond van je brein glijden en blijf jij achter met een hoofd vol kalmte.

Met je mantra hoef je niets anders te doen dan hem te herhalen en er je aandacht op richten. Je gedachten dwalen dan onherroepelijk af, maar dat geeft niets. Zodra je dat merkt breng je je aandacht gewoon weer terug naar je mantra. Dat doe je zittend met je ogen dicht en voila: je doet aan mantrameditatie.

Het voelt voor mij wat meer als werk dan de ademhalingstechniek die ik opdook uit Succesvol coachen. Maar dat vind ik dus een pluspunt, zeker voor mensen die net starten met mediteren. Bovendien wrikt het ook effectiever ingesleten gedachten los. En erg moeilijk is het natuurlijk niet. Elke dag even zitten en me focussen op de woorden “I Am I Am I Am” kan ik in ieder geval wel aan. Zeker als ik er een rustiger hoofd en beter humeur voor terugkrijg. “Goed spul”, zou Hermus dat noemen.

Probeer het ook eens als je wilt beginnen met mediteren. Wie weet maakt een mantra binnenkort ook jouw leven leuker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *