Inspiratie,  Keukenbenodigdheden

De beste ijsmachine kopen (zo doe je dat)

Foto van ijs met mango naast de woorden de beste ijsmachine voor jou

Zelf ijs maken met een ijsmachine levert heerlijke resultaten op en is niet moeilijk. Maar voordat je aan de slag kunt moet je eerst een ijsmachine kopen. Dat wordt al snel een klusje, met alle informatie op internet waar je doorheen moet. Gelukkig heb je mij. Ik heb het uitzoekwerk voor je gedaan en vertel je hoe je de beste ijsmachine voor jou koopt.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en vervolgens iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Dat kost jou niets extra’s, dus zo zijn we allebei blij.

Helemaal geen zin om te lezen? Kopen dan met jou:

Weet je nog niet wat je wil? Lees verder om uit te vinden waar je op moet letten bij het ijsmachine kopen.

De beste ijsmachine voor thuis

Wat precies de beste ijsmachine voor jou is, hangt van een aantal dingen af. Hieronder bespreek ik die, zodat je op de vraag “wat is de beste ijsmachine?” een persoonlijk antwoord kunt geven. Maar eerst zet ik van een aantal populaire machines de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij:

ModelPrijs-indicatie*Zelf-vriezendIJs maken duurt ongeveerInhoudHandig om te weten

Domo 2309i
nee30 min1 literVulopening te gebruiken tijdens draaien
Tristar ijsmachine
Tristar YM2603
nee20 min 0,8 literReviews bezorgd over stevigheid
Krups ijsmachine
Krups GVS 241
€€nee40 min1 literDisplay voor tijd
Magimix ijsmachine le glacier
Magimix Le Glacier
€€nee30 min1,1 literTe koop in verschillende kleuren
Cuisinart ijsmachine
Cuisinart ICE30BCE
€€€nee30 min1,5 literEenvoudige bediening
Domo ijsmachine zelfvriezend
Domo DO9066i
€€€ja30 min1,5 literDisplay voor temperatuur en tijd
Princess ijsmachine
Princess Ice Maker Deluxe
€€€ja30 min2 literDisplay voor tijd en temperatuur
Solis ijsmachine
Solis Gelateria Pro Touch 8502
€€€€jatot 50 min (hangt af van programma)1,5 literDisplay voor uitgebreide besturing
Boretti ijsmachine
Boretti B101
€€€€ja60 min2 literTe koop in verschillende kleuren
Magimix ijsmachine zelfvriezend
Magimix Gelato Expert
€€€€ja30 min2 literAlcohol of zout water nodig om te vriezen

*: Prijzen van ijsmachines fluctueren behoorlijk door aanbiedingen. Deze indicatie geeft je een idee van de prijsklasse.

€ = minder dan 50 Euro ; €€ = 50 – 100 Euro; €€€ = 100- 300 Euro; €€€€ = meer dan 300 Euro

Soorten ijsmachines: zelfvriezend of met koelelement

Zelf ijs maken met een ijsmachine betekent dat je een ijsbasis maakt (bijvoorbeeld van room of fruit) die de machine bevriest terwijl hij hem in beweging houdt. Daardoor wordt het ijsmengsel geen hard blok, maar weelderig, schepbaar ijs. Dat principe is waar voor alle gangbare ijsmachines voor thuis. Het belangrijkste verschil tussen ijsmachines is hóe ze het ijsmengsel bevriezen. Sommige machines kunnen dat zelf, anderen help je op weg door een koelement in de vriezer te bevriezen.

Zelfvriezende ijsmachines

IJsmachines met een compressor koelen het mengsel zelf, zonder hulp van een vriezer (vandaar dat ze ook “zelfvriezend” worden genoemd). Dat is handig, want je kunt op elk moment aan de slag met ijs maken. Met de meeste van deze machines kun je aan het lepelen binnen een uur nadat je bedenkt dat je ijs wilt. Deze Princess ijsmachine en deze Domo ijsmachine beloven zelfs ijs binnen een half uur. Zelfvriezende ijsmachines zijn wel vrij groot en niet gratis. Je bent snel 200 Euro kwijt voor een machine met compressor.

De belangrijkste voor- en nadelen van zelfvriezende ijsmachines op een rij:

VoordelenNadelen
IJs maken wanneer je wiltGrotere, zwaardere machines
Meerdere smaken ijs na elkaar makenDuurder dan machines met koelelement
Maakt ijs met de beste structuur

IJsmachines met koelelement

Je hebt ook ijsmachines met een koelelement dat je eerst moet bevriezen in de vriezer. De machine gebruikt vervolgens de kou van het element om het ijsmengsel te bevriezen. IJsmachines met een koelelement zijn vaak compacter en er zijn al modellen vanaf een Euro of dertig. (Deze vrolijke Tristar ijsmachine is de goedkoopste die ik tegenkwam.) Het nadeel is natuurlijk dat het koelelement eerst moet bevriezen. Dat kost tijd (tot 24 uur om echt goed te bevriezen) en ruimte in je vriezer.

De belangrijkste voor- en nadelen van ijsmachines met koelelement op een rij:

VoordelenNadelen
Thuis prima ijs makenKoelelement moet lang van tevoren in de vriezer
Goedkoper dan zelfvriezende machinesHet element moet na 1 smaak weer bevriezen
Compactere machinesRuimte in je vriezer nodig voor het element

Voor allebei de soorten machines geldt dat zelf ijs maken het best gaat als je de ijsbasis goed koud laat worden voor je hem in het apparaat giet. Een koud mengsel bevriest sneller en geeft daardoor minder kans op grote kristallen in je ijs. En grote kristallen wil je niet, want die geven een ijzig in plaats van een romig gevoel in je mond.

Goed. Dat is dus de basisinformatie over ijsmachines. Maar wat maakt een ijsmachine beste koop voor jou? Dat hangt af de omstandigheden waarin je je avonturen met zelf ijs maken gaat beleven.

Top 3: kleine ijsmachine voor thuis

IJsmachines met koelelement kunnen om verschillende redenen goed passen bij jouw ijsavontuur. Heb je:

  • Weinig opbergruimte in je keuken
  • Zin om ijs te maken zonder veel geld te besteden aan een apparaat
  • Het geduld om een koelelement te laten bevriezen voor je aan de slag gaat?

Dan zou dit type ijsmachine weleens je beste keus kunnen zijn. Let wel op dat je voldoende ruimte in je vriezer hebt om het koelelement in te vriezen. Gelukkig zijn er modellen met een compacte emmer als element en in de emmer kun je best wat andere dingen stoppen.

IJskoude ruimte geregeld? Dan wil je vast weten wat de beste kleine ijsmachine voor thuis is. Ik zette er drie voor je op een rijtje die in ijsmachine reviews vaak goede cijfers krijgen.

Domo DO2309I

Ronde ijsmachine van Domo met doorzichtig deksel

De Domo DO2309I is qua prijs een instapmodel; je koopt hem voor rond de 40 Euro. Het is een compacte machine (27x23x23 cm) waar mensen in ongeveer een half uur prima ijs mee maken. In die tijd kun je je ijs in de gaten houden, want deze Domo ijsmachine heeft een transparante deksel. Handig, want hij gaat niet automatisch uit als het ijs klaar is. Wel heeft hij een vulopening om tijdens het ijs draaien ingrediënten toe te voegen. (Giet tegen het eind van de bereiding eens wat gesmolten chocola door zelfgemaakt vanille-ijs. Zo lekker krijg je straciatella-ijs niet vaak.)

Klik door voor de prijs van de Domo DO3209I bij bol.com of Cool Blue.

Krups GVS241

De Krups GVS241 neemt niet veel ruimte in, met een omvang van ongeveer 28cm x 22cm x 22cm. (Je zou het bijna een mini ijsmachine noemen.) Mensen zijn erg tevreden over het ijs dat eruit komt. IJs maken in deze Krups ijsmachine kost ongeveer 30 minuten, als het koelelement goed bevroren is. Hij heeft een vulopening om extra ingrediënten toe te voegen tijdens het draaien en een display om in de gaten te houden wanneer je ijs klaar is. Als je hem uitzet voordat die tijd voorbij is, kun je ook softijs maken met deze ijsmachine.

Klik door voor de prijs van de Krups GVS241 bij bol.com

Cuisinart ICE30BCE

De Cuisinart ICE30BCE is iets groter dan de andere twee machines in dit rijtje, met 28 x 27 x 41 cm. Ik vind het ook veruit het mooiste apparaat van de drie. Hij krijgt goede reviews, waarin mensen enthousiast zijn over de structuur van het ijs die ook na verder invriezen nog fijn blijft. Handig als je niet al je ijs in één keer opeet. Het apparaat maakt ook makkelijk schoon. Deze Cuisinart ijsmachine heeft geen timer, maar door de transparante deksel kun je je ijs tijdens het bereiden in de gaten houden.

Klik voor de prijzen van de Cuisinart ICE30BCE bij bol.com of Cool Blue.

Het buitenbeentje: de KitchenAid ijsmaker

Zilvergrijze ijskom van Kitchenaid

Nou ja, buitenbeentje is wat overdreven. De ijsmachine van KitchenAid is ook een ijsmachine met koelement dat je in de vriezer bevriest. Hij heeft een lekker grote kom van bijna twee liter en maakt ijs waar reviewers (inclusief mijn tante) heel enthousiast over zijn.

Toch is het een beetje een bijzonder type, de ijskom van KitchenAid. Je kunt hem namelijk alleen gebruiken in combinatie met een KitchenAid mixer. (Die zou je er in theorie bij kunnen kopen, maar dat is wel een heel dure oplossing.) Heb je die toch staan, dan is dit zeker een ijsmachine om te overwegen. Lees de enthousiaste review van mijn tante (die heel wat ijs draait) voor veel meer informatie.

Klik voor de prijs van de KitchenAid ijsmachine bij De Bijenkorf.

Top 3: beste ijsmachine zelfvriezend

Misschien beleef jij je avonturen met ijsmaken in andere omstandigheden. Bijvoorbeeld:

  • Je wilt ijs kunnen maken zonder vooruit te plannen
  • Je hebt geen ruimte in je vriezer maar wel ergens plek op een plank
  • Je hebt ongeveer 200 Euro (of meer) om te besteden aan de ijsmachine
  • Je wilt het allerlekkerste ijs maken

Dan is de beste ijsmachine voor jou een ijsmachine met compressor. Deze drie zelfvriezende ijsmachines krijgen enthousiaste reviews:

Princess Ice Maker Deluxe

De Princess Ice Maker Deluxe is een behoorlijk apparaat, met een omvang van 49 x 35 x 31 cm. Daarmee krijg je dan ook wel een inhoud van 2 liter, genoeg voor ongeveer 1,5 liter ijs. (Omdat ijs uitzet tijdens het bevriezen, kun je een ijsmachine nooit helemaal vullen.) Met deze Princess ijsmachine kost ijs maken ongeveer een half uur. De tijd kun je instellen op een display en door de transparante deksel kun je het ijs tijdens het draaien in de gaten houden. In reviews roemen mensen regelmatig hoe weinig geluid hij maakt.

Klik voor de prijs van de Princess Ice Maker Deluxe bij Media Markt.

Domo DO9066I

Deze Domo DO9066I heeft een kleinere inhoud dan de Princess met 1,5 liter. Zijn afmetingen zijn 35x35x47cm. Deze Domo ijsmachine krijgt enthousiaste reviews vanwege de kwaliteit van het ijs dat eruit komt. Opvallend: verschillende reviewers geven de tip om het ijs eruit te halen als het nog niet helemaal hard is en eventueel na te vriezen als je het steviger wilt omdat de onderste laag ijs anders wel erg stevig wordt.

Klik voor de prijzen van de Domo 9066I bij bol.com en Cool Blue.

Magimix Gelato Expert

De Magimix Gelato Expert is veruit de duurste ijsmachine van de drie, maar reviews zijn dan ook laaiend enthousiast over de kwaliteit van het ijs. Het is een mooie machine met een omvang van 26 x 29 x 37 cm. Voor een machine met een compressor valt de omvang dus mee. De Magimix Gelato Expert heeft een inhoud van 2 liter, voldoende voor ongeveer 1,5 liter ijs. Je kunt hem daarvoor instellen op drie programma’s, voor softijs, roomijs en granita. IJs maken kost ongeveer 40 min voor softijs en 50 minuten voor roomijs. Extra ingrediënten kun je toevoegen aan je ijs door de machine stil te zetten en weer door te laten draaien nadat je de extra’s bij het ijs hebt gedaan.

Klik voor de prijzen van de Magimix Gelato Expert bij Cool Blue.

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Natuurlijk kun je ook ijsavonturen beleven zonder ijsmachine. Voor deze frozen yogurt met munt heb je voldoende aan een vork, een vriezer en een beetje geduld. De yoghurt moet een aantal uur in de vriezer en in die tijd moet je hem af en toe omroeren. Maar goed, op een zonnige zondag af en toe naar je vriezer sloffen om wat te roeren voor je weer in de zon ploft is geen straf natuurlijk. Je beloning is vervolgens buitenproportioneel groot, in de vorm van zoet, geurig yoghurtijs met de intens vrolijkmakende smaak van verse munt. (Met een staafmixer til je het yoghurtijs vlak voor het eten naar het volgende niveau van romigheid. Hoeft niet, is wel heerlijk.)

Mocht je ijs willen maken met nog minder moeite, dan zijn er altijd ijslolly’s. Koop voor een paar Euro zo’n ijsvormpje en laat je fantasie de vrije loop voor wat je erin bevriest. Zoete watermeloen gepureerd met een beetje limoensap is mijn favoriet. Mijn koters vinden yoghurt met suiker en aardbei heel fijn. Oh, en deze fudgy chocolade-ijsjes zijn volgens mij voor iedereen onweerstaanbaar.

Voor wellicht de allerbeste moeite/plezier-verhouding raad ik je dit koffie-ijs aan. Je hoeft er niets anders voor te doen dan mengen, kloppen en een bak in de vriezer zetten. In ruil voor die kleine moeite krijg je vervolgens romig ijs met een goede koffiekick. Aaah, zomer.

Maak je leven nog lekkerder

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *