Groente,  Recepten,  Zoet en drankjes

Bestrijd de grijsheid van januari met dadels uit de pan

Wit bord met groene bladsla, sinaasappel en dadels

Een simpel, slim idee laat je brave wintersalade huppelen naar het middelpunt van de dineraandacht. Gebakken dadels met zeezout in 3… 2… 1!

In januari moeten we niet doen alsof salades een adequate maaltijd zijn. Daar kom je mee weg in augustus, als watermeloen met feta en munt alles is wat je wil om af te koelen. Als je neus rood is van de kou in plaats van de zon, verdien je meer op je eettafel. Meer warmte, meer comfort, meer eten met een lepel. Ik denk dat veel goede voornemens sneuvelen door het idee dat je je lichaam stoofpotten en pasta kunt ontzeggen als het al zo weinig daglicht krijgt.

Je zult mij dus niet horen juichen over een gezond donkere dagen maal van rauwe courgetteslierten en komkommer. Dat is het soort eten dat de bodem van een zak mini-Marsjes heel fluks in zicht brengt. Aan de andere kant is alleen maar zacht troostvoedsel de oplossing ook niet . Na een paar avonden soep en stoof wil ik wel weer eens op iets kauwen. En dat is waar salades een prachtrol kunnen spelen in de winter: naast de rest van de maaltijd, voor extra knapperig, fris plezier.

Winters plezier

Probleem met veel salades die ik de laatste tijd langs zie komen is dat ze wel knapperen, maar weinig plezier brengen. Of zijn er echt mensen die blij worden van een bord ijsbergsla met kikkerwten? Helemaal leuk voor hen, maar voor de rest van ons heb ik een mooi trucje: dadels bakken als garnering. Ik leerde erover in Delancey van Molly Wizenberg, een heerlijk boek over twee mensen die een restaurant beginnen in Seattle. Omdat ik zoet meestal ver bij mijn hartige eten vandaan houd, had ik waarschijnlijk doorgebladerd als Molly niet ook had verteld over het zeezout dat ze over de gebakken dadels strooit. En dat ze heel goed zijn in een salade met zachte, boterige sla, sinaasappel en pistachenoten. Toen ik me een bord voorstelde met warme, gezouten dadels op een bord sappige, notige frisheid was ik om.

Als salade in de winter je nou echt alleen maar laat zuchten, kun je de dadels ook op een kom romige, dikke yoghurt scheppen. Gaat de zoete luxe een heel andere, maar ook erg aangename kant op. Hoe je ze ook eet, ik hoop dat je ze een keer probeert. We verdienen allemaal een beetje zoet met zoveel grijs om ons heen.

Eet smakelijke, drukke mensen.

P.S.: Ook lekker in de winter (en de rest van het jaar): broccolisalade die je echt wilt eten. Of maak geroosterde worteltjes met burrata en ontdek dat dat misschien nog lekkerder is dan tomaat met mozzarella.

Gebakken dadels met zeezout

Een idee uit Delancey, Molly Wizenberg

Koop mollige Medjoul dadels– de soort die onder een dof jasje een complexe zoetheid verstopt. De plakkerige, glimmende exemplaren die vooral Heel Mierzoet zijn laat je liggen voor de lieve oudtante die ze wil vullen met Mon Chou.

Scheur je dadels in tweeën en haal de pit eruit.

Verwarm in een kleine koekenpan een scheut olijfolie tot hij warm, maar niet heet is. Leg je dadels erin en bak ze rustig een paar minuten, terwijl je ze af en toe omschept. Je wilt ze zacht en mollig en intrigerend maken met je warme olie, zonder ze extra kleur te geven. Als ze helemaal warm zijn haal je ze van het vuur en strooi je er wat grof gemalen zeezout of zoutvlokken overheen. Eet ze warm.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *