Recepten,  Blog,  Lekkere avonturen,  Noedels en aardappel,  Vlees en vis

Biefstuk met aardappel (maar dan Chinees)

Nederlandse Sara ging op zoek naar avontuur en woonde een jaar in Yangshuo, China. Dat was twaalf maanden hard werken en communiceren met hindernissen, maar ook grote avonturen beleven en lekker eten. Zo werd ze verliefd op biefstuk met aardappel, maar niet zoals wij ze kennen.

Sara woont samen met haar man Martijn in Eindhoven, maar in 2016 hadden ze een jaar het Karstgebergte als achtertuin. Ze werkten namelijk als managers van het Giggling Tree Guesthouse in Yangshuo. Zie het prachtige uitzicht dat ze hadden vanaf hun terras:

Uitzicht Giggling Tree Yangshuo
Uitzichtje hoor

Sara: “Het was heel hard werken, maar de Giggling Tree is een relaxte plek, met een beetje een campinggevoel.” Wat niet wegneemt dat een jaar in China z’n uitdagingen heeft. De taal was bijvoorbeeld een obstakel: “Toen we net waren aangekomen, begrepen we niets. Om dingen toch duidelijk te maken gingen de Chinezen met hun vinger vormen maken op hun handpalm.” Alleen snapten Sara en Martijn keer op keer niet wat ze probeerden uit te beelden.

Wat bleek; het was geen hints. Mensen tekenden op hun hand het karakter voor het woord dat ze bedoelden. De uitspraak van woorden verschilt zelfs tussen Chinezen vaak zo dat ze elkaar niet kunnen verstaan. Het tekenen van het karakter op de handpalm brengt dan uitkomst. Maar niet voor Sara en Martijn natuurlijk.

Gelukkig spraken de receptionistes van de Giggling Tree goed Engels en waren ze altijd bereid te tolken. Langzaam leerden Sara en haar man genoeg woordjes om ook te communiceren met de rest van het personeel. Sara: “De koks en de schoonmaaksters begrepen me op een gegeven moment wel als ik een woordje zei. Maar als ik het gebruikte op reis in de rest van China, dan verstond niemand me.” Het probleem was waarschijnlijk de toon, die voor Chinese oren het verschil kan maken tussen “schoonmoeder” en “paard” in een woord dat voor ons hetzelfde klinkt (“ma”).

Favoriet: biefstuk met aardappel

vlees wokken
Chinese biefstuk met aardappel in de maak

Sara en Martijn kwamen in China terecht toen haar jaarcontract afliep en hij toch al wilde veranderen van baan. Ze hadden zin in een reisavontuur, maar zonder inkomen was dat een uitdaging. Toen kwam de mogelijkheid langs om een jaar de Giggling Tree te bestieren.

Eén van de hoogtepunten van het jaar was voor Sara het eten. “Het meest bijzondere wat ik heb gegeten was een varkenspenis. Dat ziet er eigenlijk uit als een soort worstje en het smaakte niet vies omdat het lekker gekruid was. Ik kreeg het alleen niet weg omdat het één en al kraakbeen was.” Het meeste eten was echter veel lekkerder dan “niet vies”. Sara laat foto’s zien van een feest in het dorp, met tafels vol smakelijke hapjes. Eend, rijst, grote schalen met groentes. En er was hotpot (de originele Chinese fondu), met flink veel Szichuan peper. Sara: “Als je een paar happen had genomen, tintelden je lippen helemaal.”

Bij de Giggling Tree aten Sara en Martijn mee met de rest van het personeel of ze bestelden in het restaurant. Sara: “Martijn ging dan vaak voor de Giggling Duck, met oestersaus en paprika en ik vroeg meestal om rundvlees met aardappelen.” Het werd één van Sara’s favoriete smaken en toen het jaar in China op zijn eind liep, wilde ze het recept mee terugnemen.

Daar werkte de kok graag aan mee en hij dook met Sara en Martijn de keuken in.  Sara werd achter de wok gezet en Martijn maakte aantekeningen. Het bleek een makkelijk recept en inmiddels is het ook in hun Eindhovense keuken een graag gezien gerecht. Sara: “Toen we net terug waren uit China, kookten we voor vrienden vaak een hele tafel vol Chinees eten. Giggling duck, deze biefstuk, en natuurlijk dumplings. Maar als ik nu Chinees kook is het meestal alleen biefstuk. Dan doe ik er groente doorheen en is het echt in tien minuten een lekker maal.”

Een Eindhovense keuken die ruikt naar China

sara met biefstuk
Sara met biefstuk en aardappelen

Als ik bij Sara op bezoek kom met een biefstuk en een pakje aardappel onder mijn arm, bewijst ze haar gelijk. Ze werkt  langzamer dan normaal omdat ik foto’s neem en toch staan we maar een minuut of twintig in de keuken. Ze snijdt een biefstuk in dunne reepjes terwijl ze de aardappel bruin bakt. Dan pakt ze de wok en is het in vijf minuten gepiept.

Ook lekker wokken? Laat mij je helpen om de beste wok voor jouw keuken te vinden.

Sara slingert het vlees door de hete olie, doet er specerijen, sausjes en rijstwijn bij en dan de aardappels. Ze mogen in de hitte even aan elkaar wennen en fijn kleverig worden. Dan gaan ze op een schaal, worden versierd met bieslook (dit moest eigenlijk lente-ui zijn, maar die was op). En dan kunnen we aan tafel. Gelukkig maar, want het ruikt fantastisch.

Het smaakt ook verrukkelijk. Aardappels staan normaal niet hoog op mijn lijst van lekkere dingen, maar dit gerecht laat ze van hun beste kant zien. De steranijs en rijstwijn laten de keuken geuren als een goed Chinees restaurant. Knoflook, sojasaus en oestersaus brengen hun bekende magie. De biefstuk zorgt af en toe voor stevige vlezigheid. Sara: “Je kunt ook oesterzwammen erbij doen, die zijn ook lekker  vlezig. Je kunt zelfs de biefstuk helemaal weglaten als je het vegetarisch wilt.”

Verder op avontuur

Na drie jaar weer terug in Nederland, broeden Sara en Martijn inmiddels op hun volgende avontuur. Zo ver als China zal het niet meer worden. Sara: “Er zijn toch een hoop belangrijke gebeurtenissen waar je niet bij bent als je zover weg woont. We hebben de bruiloft van het broertje van Martijn gemist en de geboorte van een nichtje.” Misschien wordt het wel een camping in Zuid-Europa, of gewoon een fijn huis met een tuin in Eindhoven. Wat het ook wordt, ik denk zomaar dat deze biefstuk met ze meereist.

P.S.: Nog meer zin in rundvlees met Aziatische smaken? Probeer deze curry met stoofvlees eens. Of ga Chinees en vegetarisch en maak pittige ma po tofu. Chinese pannenkoekjes met lente-ui passen bij allebei heerlijk.

Biefstuk met aardappel uit de wok

Zwarte wok met partjes aardappel en reepjes biekstuk in rood-bruine saus

Chinese biefstuk met aardappels

Recept voor biefstuk met aardappels, maar niet zoals je ze kent. Sesamolie en shaoxing rijstwijn nemen je mee naar China en geurige specerijen maken de betoverende transformatie compleet.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • Neutrale olie om te wokken
  • 1 zakje kant-en-klare aardappelpartjes ongeveer 500 gram
  • 1 biefstuk in dunne plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 laurierblaaadjes
  • 3 sterren steranijs
  • 5 gedroogde pepers in stukjes gescheurd , steeltjes en zoveel mogelijk zaadjes verwijderd
  • Mespunt gemalen kaneel
  • 3 eetlepels Shioaxing rijstwijn
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • 1 theelepel sesamolie

Aan de slag
 

Bak de biefstuk en de aardappels

  • Meng de oestersaus en de sojasaus
  • Laat een wok goed warm worden en giet er een scheut olie in. Doe de aardappelpartjes erbij en roerbak ze tot ze goudbruine randjes hebben. Schep ze uit de pan en zet ze even aan de kant.
  • Giet nog een beetje olie in de warme wok en doe er de biefstukreepjes bij. Wok de reepjes snel rondom bruin en haal ze uit de pan. Zet ze afgedekt opzij zodat ze niet te veel afkoelen.

Maak de saus en breng alles bij elkaar

  • Doe nog een klein beetje olie in de pan. Bak hierin kort de knoflook, het laurierblad, de steranijs, de stukjes gedroogde chilipeper en de kaneel. Giet de Shiaoxing rijstwijn in de pan en laat even bubbelen tot hij een beetje is ingekookt.
  • Doe de gebakken aardappelpartjes terug in de pan, schep goed om en giet het oestersausmengsel erbij. Wok, steeds omscheppend, tot de aardappel heet is en bedekt met een bruin kleverig laagje. Giet er een scheutje water bij als je pan erg droog lijkt. Doe de biefstuk er weer bij en bak die even kort mee tot hij weer warm is.
  • Zet het fornuis uit, sprenkel de sesamolie over de inhoud van de pan. Meng grondig. Bestrooi met de lente-ui. Eet zo warm mogelijk.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score