• Groente,  Recepten

    Chinese kool wokken (simpel, snel en smakelijk)

    Chinese kool wokken betekent in een paar minuten een heerlijk veelzijdige groente op tafel zetten. Ik praat je er één keer doorheen en volgende keer kun je het zonder hulp. Zo simpel is het. Gelijk naar de keuken? Spring naar het recept en ontdek hoe Chinese kool wokken gaat. Goede redenen om Chinese kool te wokken Chinese kool roerbakken is om meerdere redenen een goed idee. Zo is Chinese kool gezond; met 100 gram heb je volgens het RIVM zo 23 mg Vitamine C binnen. Dat is ongeveer een derde van wat het Voedingscentrum je aanraadt te eten op een dag. (Moet je hem wel rauw eten, bij de bereiding…

  • Groente,  Recepten

    Chinese kool snijden (en verder klaar maken voor de pan)

    Chinese kool is zo’n heerlijk makkelijke groente. Chinese kool snijden en schoonmaken is een eitje. Een tijd in de koelkast liggen doet ‘ie ook niet moeilijk over. Je moet natuurlijk wel even weten hoe het werkt, dus dat vertel ik je graag. (Wil je je Chinese kool ook klaarmaken? Geen probleem, in een ander artikel lees je alles over Chinese kool bereiden in de wok.) Hoe snij je Chinese kool? Chinese kool snijden is een serieus simpel werkje. De vijf stappen lezen kost bijna meer tijd dan ze volgen: Trek eventueel verlepte buitenste bladeren van de groente Halveer de kool met een groot mes in de lengterichting Snijd de harde…

  • Recepten,  Zoet en drankjes

    De lekkerste chocolate chip koekjes bakken doe je zo

    Oeh, ik heb een gevaarlijk lekker recept voor chocolate chip koekjes voor je. Het combineert zoet deeg met een bont gezelschap aan andere smaken zodat elke hap uitnodigt tot de volgende. Deze koekjes hebben het allemaal. Zoete geurigheid. Frisse knapperigheid. Heel Veel Chocola. Het zijn mijn lievelingskoekjes en vandaag zet ik ze online voor Catharina, als onderdeel van een online koekjesuitwisseling. Catharina schrijft op De keuken van de zoete inval over haar keukenavonturen en houdt duidelijk van roeien met de culinaire riemen die je hebt. Ze fietst niet nog een keer naar de supermarkt, maar gebruikt wat er in huis is. Loempiavellen voor freestyle pangsit, koelkastrestjes voor een hartige broodrol…

  • Uncategorized

    De beste koekenpan maakt koken zoveel leuker (en zo vind je hem)

    Ik doe mijn best om geen keukensnob te zijn. Mijn koksmes komt uit de supermarkt, ik weiger een keukenmachine te kopen en ik ben volmaakt tevreden met mijn koffiepotje van nog geen twee tientjes. Toch zijn er een paar kookspullen waarin ik meer geld investeer dan nodig lijkt. Mijn koekenpan is misschien wel de opvallendste. Je denkt “wat moet zo’n koekenpan nou kunnen?”. Warm worden en niet wiebelen op je fornuis, dat is het wel zo’n beetje. Bonuspunten als je eten er niet al te hard aan kleeft. Dat is ook zo, maar helaas zijn die dingen niet vanzelfsprekend. Vorig jaar probeerde ik het weer eens en kocht een pan…

  • Inspiratie,  Zoet en drankjes

    Plantaardige melk voor de lekkerste cappuccino

    Keuze genoeg als je geen zuivel wilt drinken, maar met welke plantaardige melk maak je de beste cappuccino? Annemiek van Nutribites.nl zocht het voor je uit. Dit zijn 5 soorten plantaardige melk die goed schuimen.  Sojamelk  Sojamelk is populair voor in de koffie, al is niet iedereen weg van de smaak. Die verschilt behoorlijk tussen merken, dus experimenteren loont.  Over het algemeen geeft sojamelk wel goed schuim, zeker de barista editie. (De schuimlaag hierboven bleef mooi tot de koffie op was. En dit was gewone sojamelk, niet eens een soort voor barista’s.) Deze plantaardige melksoort kan last hebben van stremming. Dat betekent dat de vaste en vloeibare delen zich splitsen, wat zorgt voor vlokjes in je koffie…

  • Inspiratie,  Klompenlijst

    ‘Smores eten (zoet en plakkerig)

    Dwars door lockdowns en sociale afstand heen probeer ik dit jaar 52 kleine (en wat grotere) avonturen te beleven. Met kerst kwam er een gasbrander op tafel en maakten we ‘smores. Van sommige avonturen voel je van tevoren aan dat de droom beter is dan de werkelijkheid. Frans leren klinkt fantastisch, tot je achter je grammaticaboek zit. Alleen door Egypte backpacken lijkt cool, tot je om één uur ‘s nachts vastzit op een busstation in Alexandrië. Eten bij De Librije smaakt naar meer, tot de rekening komt. Zo ook met ‘smores. Marshmallows roosteren en ze tussen twee chocoladekoekjes plakken lijkt zo’n lekker plan, maar dan springt het glazuur van je…

  • Ei tofu en tempeh

    Dit is het verschil tussen tofu en tempeh

    Vegetarisch, veelzijdig en gemaakt van sojabonen. Tofu en tempeh delen een hoop hokjes in voedselland. Toch zijn er ook best wat verschillen. Annemiek van Nutribites.nl zet ze voor je op een rij. Handig! De herkomst is verschillend  Zowel tofu als tempeh komen oorspronkelijk uit Azië, maar niet uit dezelfde landen. Tofu vindt zijn oorsprong in Mongolië of China terwijl tempeh voor het eerst in Indonesië werd gegeten.   Tofu en tempeh zien er anders uit  Tofu is van zichzelf egaal wit van kleur en heeft meestal de vorm van een blok of kleinere blokjes. Hoe stevig hij is hangt af van hoeveel water erin zit. In Nederlandse supermarkten vind je eigenlijk altijd heel stevige blokken, maar…