• Inspiratie,  Keukenbenodigdheden

    De beste koekenpan (zo koop je hem)

    Al een jaar of twintig zoek ik naar de beste koekenpan. Inmiddels heb ik ‘m, maar wat een gedoe. Om jou dat te besparen vertel ik je welke koekenpan je het best kunt kopen. En waarom, natuurlijk. Om lekker te bakken hoeft een pan maar aan een paar eisen te voldoen. Een goede koekenpan: Is stevig Verdeelt de warmte goed Verdient bonuspunten als je je vingers niet brandt aan de steel  Klinkt simpel, blijkt lastig. Hoe vaak ik niet aangebrand eten uit een koekenpan heb geschraapt. En niet alleen toen ik leerde koken met een kromme pan. Vorig jaar verdween er nog één in mijn kliko. Hij zag er robuust…

  • Inspiratie,  Zoet en drankjes

    Plantaardige melk voor de lekkerste cappuccino

    Keuze genoeg als je geen zuivel wilt drinken, maar met welke plantaardige melk maak je de beste cappuccino? Annemiek van Nutribites.nl zocht het voor je uit. Dit zijn 5 soorten plantaardige melk die goed schuimen.  Sojamelk  Sojamelk is populair voor in de koffie, al is niet iedereen weg van de smaak. Die verschilt behoorlijk tussen merken, dus experimenteren loont.  Over het algemeen geeft sojamelk wel goed schuim, zeker de barista editie. (De schuimlaag hierboven bleef mooi tot de koffie op was. En dit was gewone sojamelk, niet eens een soort voor barista’s.) Deze plantaardige melksoort kan last hebben van stremming. Dat betekent dat de vaste en vloeibare delen zich splitsen, wat zorgt voor vlokjes in je koffie…

  • Inspiratie,  Klompenlijst

    ‘Smores eten (zoet en plakkerig)

    Dwars door lockdowns en sociale afstand heen probeer ik dit jaar 52 kleine (en wat grotere) avonturen te beleven. Met kerst kwam er een gasbrander op tafel en maakten we ‘smores. Van sommige avonturen voel je van tevoren aan dat de droom beter is dan de werkelijkheid. Frans leren klinkt fantastisch, tot je achter je grammaticaboek zit. Alleen door Egypte backpacken lijkt cool, tot je om één uur ’s nachts vastzit op een busstation in Alexandrië. Eten bij De Librije smaakt naar meer, tot de rekening komt. Zo ook met ‘smores. Marshmallows roosteren en ze tussen twee chocoladekoekjes plakken lijkt zo’n lekker plan, maar dan springt het glazuur van je…

  • Ei tofu en tempeh

    Dit is het verschil tussen tofu en tempeh

    Vegetarisch, veelzijdig en gemaakt van sojabonen. Tofu en tempeh delen een hoop hokjes in voedselland. Toch zijn er ook best wat verschillen. Annemiek van Nutribites.nl zet ze voor je op een rij. Handig! De herkomst is verschillend  Zowel tofu als tempeh komen oorspronkelijk uit Azië, maar niet uit dezelfde landen. Tofu vindt zijn oorsprong in Mongolië of China terwijl tempeh voor het eerst in Indonesië werd gegeten.   Tofu en tempeh zien er anders uit  Tofu is van zichzelf egaal wit van kleur en heeft meestal de vorm van een blok of kleinere blokjes. Hoe stevig hij is hangt af van hoeveel water erin zit. In Nederlandse supermarkten vind je eigenlijk altijd heel stevige blokken, maar…

  • Uncategorized

    Snel aan tafel met de beste magnetron

    We zijn plannen aan het maken om onze keuken te verbouwen. Dat is één van de avonturen op mijn Klompenlijst dit jaar en het is nodig. Het deurtje van de gootsteenkast is al drie keer van zijn scharnieren gevallen, de vaatwasser maakt nog ongeveer 50% van zijn inhoud schoon en de vonken van het fornuis knallen minutenlang gezellig door nadat ik een vuurtje heb gemaakt. We spraken dus af met een keukenman om te bespreken wat we willen van een nieuwe keuken. Dat was een beste man hoor, behalve dan dat hij moest gniffelen toen ik zei dat ik een magnetron wil in mijn nieuwe keuken. “Ik verkoop veel keukens…

  • Uncategorized

    Het beste tosti-ijzer

    Je zou het niet denken als je alle Aziatische smaken op deze site ziet, maar het tosti-apparaat is een belangrijk ding in ons huis. Dat heeft eigenlijk slechts één reden: mijn zoon. Er zijn weinig dingen die zo betrouwbaar acceptabel zijn in zijn kleuterwereld als een tosti. Maandagochtendstress, verdriet over afgewezen hagelslag, een mama die snel-snel de lunch naar binnen wil hebben, een tosti maakt het allemaal beter. (Oh, ennuh. Eigenlijk zijn tosti’s en Aziatische smaken niet zo’n vreemd duo. Schep eens wat kimchi tussen een tosti met jonge kaas en proef wat ik bedoel.) Natuurlijk is een tosti uit de pan superieur; ik neem aan dat we het daarover…

  • Inspiratie,  Keukenbenodigdheden

    De beste kookboeken (als je houdt van recepten die werken)

    Vraag drie mensen die van eten houden wat de beste kookboeken ooit zijn en je krijgt drie verschillende antwoorden. Nou ja, nadat ze iets van Jamie Oliver of Yotam Ottolenghi hebben genoemd, want dat hoort. Punt is dat er een hoop boeken in aanmerking komen voor de titel “beste kookboek van de wereld”. Het zijn er zelfs zoveel dat het wellicht onzinnig is om te vertellen wat mijn favorieten zijn. Toch doe ik dat, want volgens mij verdien je meer dan het nieuwste Jamie Oliver kookboek of de laatste Ottolenghi-hype.