Boterkoek maken (een zoet, boterig avontuur)

Op mijn bucket-list-voor-een-jaar staat dit jaar boterkoek bakken op nummer 28. Handig, zo’n avontuur dat je af kunt strepen zonder de virusvolle wereld in te hoeven. Dat deed ik afgelopen weekend dus, nadat ik mezelf moed in had gesproken.

Wellicht vraag je je af wat boterkoek bakken doet op een bucket list (ik noem ‘m klompenlijst), ook al hoeft die lijst maar een jaar mee. Boterkoek bakken zou meer iets voor een druilerige dinsdagnamiddag moeten zijn. Ik bedoel:

  • je maakt hem met 3 ingrediënten (4 als je zout meetelt)
  • in maximaal 10 minuten
  • en de lastigste techniek is kneden

Toch staat ‘ie op de klompenlijst en dat komt door de ingrediënten. Die maken hem fijn, want: boter en suiker. Alleen zit er in een niet-zo-groot boterkoekje een heel pakje boter. Een. Heel. Pakje. Dit kind van de jaren ’80 krijgt daar stress van over de staat van haar bloedvaten.

Toch wilde ik al een tijdje graag boterkoek bakken. Dat kwam zo. Jarenlang vermeed ik boterkoek en vond dat geheel niet moeilijk. Zelfs van een echte bakker vind ik hem snel klef, droog of smakeloos. Mijn Kleine Vrouw deelde mijn vooroordelen echter niet en haalde me met grote puppy-ogen over hem te bestellen bij onze favoriete lunchplek. “Eén stukje om te delen, mama? Als toetje voor de lunch?”

Mama is de lulligste niet, dus kwam er boterkoek op tafel. En wow. Wat is verse, goede boterkoek lekker. Knapperige randjes, een binnenste dat bijna voelt als fudge tussen je tanden. Zoet, uiteraard, maar vooral boterig en met een hint van vanille. Mmmm mmmm, MMMM. En zo kwam hij dus op mijn bucket list terecht. Ik fiets wel een stukje extra voor mijn aderen.

Mijn zoete, boterige kans

Toen ik voor de Food Blog Swap werd gekoppeld aan Mama’tje van Alles zag ik mijn kans schoon. Hoppa, boter in mijn karretje en oven aan.

Hij was niet perfect, mijn eerstgebakkene. Ik trok hem te heet uit de vorm, waardoor hij wat randjes verloor. Eenmaal afgekoeld was hij nog steeds vrij kruimelig. Lag vast aan mij. Te hard gekneed (uhr, de de KitchenAid te hard laten kneden)? Te kort gekneed? Wie zal het zeggen. Maar lekker was hij. Hij overleefde in ons huis (met slechts twee grote mensen en twee kleine mensen) net 36 uur.

Jammer dus, dat ik nog een paar boterkoeken moet bakken voor ik je alle aanwijzingen kan geven voor een perfecte boterkoek. Heel, heel jammer. Gelukkig kun jij ondertussen aan de slag met dat fijne recept van Mama’tje van Alles, als je ook zin hebt in boterige goedheid. Eet smakelijk, boterkoek bakker.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *