Broccoli bereiden op z’n makkelijkst (en snelst)

Broccoli bereiden stap 1

Weet je wat ik altijd dacht? Broccoli is lekker, maar broccoli bereiden is voor speciale gelegenheden want het Duurt. Zo. Lang. Dat bleek een misverstand.

Nu ik weet hoe het zit, eten we veel vaker gerechten met broccoli. Ik maak de groente namelijk in een paar minuten klaar voor de pan. Ook meer met broccoli koken? Ik vertel je hoe.

Broccoli bereiden begint hier

Hoe simpel of ingewikkeld je plannen met de groene boompjes ook zijn (broccoli wokken, broccoli stomen, broccoli uit de oven), broccoli klaarmaken begint altijd met een hoop snijwerk. Tenzij je m in een paar dikke plakken snijdt en behandelt als steak, maar dat lijkt nooit zo’n trend geworden als bij bloemkool.

Recepten geven je opdrachten als “verdeel de broccoli in roosjes” en bij een beetje behoorlijke broccoli ben je daarmee zo 20 minuten verder. Ik wel, in ieder geval.

Tot ik op Instagram iemand de groente zag voorbereiden om broccoli uit de oven maken. Ze deed maar wat, qua snijden- ik kon geen intact roosje ontdekken in haar berg broccoligruis.

Toch was ze lyrisch over wat er uit haar oven kwam. Sterker nog, ze claimde dat geroosterde broccoli lekkerder is als je hem onregelmatig snijdt. Zou het echt?

Broccoli snijden in 4 makkelijke stappen

De eerstvolgende keer dat ik broccoli ging roosteren deed ik haar na. Bam, bam, bam ging mijn mes en binnen no time kon de groente de oven in. Twintig minuten later was ik overtuigd- haar “techniek” werkt.

In vier stappen is dit wat je doet:

Stap 1: De roosjes in plakken snijden

Leg de broccoli voor je, parallel aan de lange kant van je snijplan.

Snijd het deel met de roosjes in plakken van ongeveer een centimeter. Gewoon, hoppa, mes haaks op de onderkant van je plank en door dat hele hoofd heen.

Houd geen enkele rekening met hoe de roosjes eruit zien. Ga door tot je alleen de stronk nog over hebt.

Stap 2: De plakken roosjes in stukjes snijden

Snijd de “plakken” broccoli in stukjes. Dat kun je in nette vierkantjes doen, of door er lukraak doorheen te jassen met je mes. Kijk wel uit dat je niet te enthousiast hakt, want dan krijg je broccolirijst.

Stap 3: De stronk schillen

Pak de stronk en snijd de onderste, uitgedroogde plak eraf.

Schil de rest van de stronk dik. Daarbij kun je rekening houden met eventuele uitsteeksels door ze netjes af te snijden en apart te schillen. Ik heb besloten dat het leven daarvoor te kort is en beschouw ze als snijafval (de opbrengst is meestal ook minimaal).

Stap 4: De stronk in plakjes snijden

Halveer de geschilde stronk in de lengte en snijd hem in dikke plakjes.

En dat is het. Je bent klaar voor de volgende stap in je broccoli gerecht.

Zo gebruik je de stukjes broccoli

De 4 stappen hierboven gebruik ik dus om broccoli te snijden voor ik hem rooster, maar inmiddels ook voor de meeste andere broccoligerechten die ik maak. Gestoomde broccoli, gekookte broccoli en broccolisalade (in dat recept noemde ik deze snijtechniek al even), bijvoorbeeld. Deze snijtechniek werkt voor allemaal.

Ga ik broccoli roerbakken, dan let ik op dat ik lange, slanke stukken snijd. Roerbakken gaat namelijk zo snel dat grotere stukken te hard blijven. Bovendien eet het makkelijker met stokjes.

Maar voor alle andere manieren van broccoli maken snijd ik dus lekker nonchalant en supersnel.

Hoe kook je broccoli?

Wat je doet met je berg broccoli en hoe lang dat duurt, varieert ontzettend.

In een recept voor één van de meest geruststellende soepen die ik ken, geeft Marcella Hazan (schrijfster van een heleboel beroemde Italiaanse kookboeken) bijvoorbeeld opdracht om de stukjes stronk precies drie minuten te koken en de roosjes precies één minuut.

In Hazans recept voor gesmoorde broccoli staat de broccoli echter minimaal een uur te pruttelen.

Broccoli rauw eten kan ook, natuurlijk. Het is een veelzijdig typje, die broccoli.

Hier in huis is broccoli stomen de meest voorkomende methode. Gestoomde broccoli smaakt frisser dan geroosterde broccoli en levendiger dan gekookte, hoewel alledrie een plekje in mijn hart (en op mijn tafel) hebben.

De kooktijd van broccoli in een stoommandje boven kokend water is een minuut of vijf, tot hij felgroen en net zacht is. Haal het mandje daarna gelijk boven het hete water weg- het is verbijsterend hoe vaak ik alleen het vuur uitdraai en vergeet dat het water vrolijk door stoomt, met te gare broccoli tot gevolg.

Haal je je mandje wel weg boven de stoom na een minuut of 5, dan zijn de stukjes gaar maar nog stevig. Precies hoe ik ze lekker vind.

Wil je ze wat zachter? Laat ze gewoon nog even staan- je fornuis kan zelfs uit in die tijd…

Zo, dan ben je nu klaar voor een hoop heerlijke broccoli-avonturen. Laat je weten hoe ze gaan? Vind ik leuk.

P.S.: Gestoomde broccoli met opgeleukte hummus uit de supermarkt is een fijne snack. Liever een andere supermakkelijke groente? Veel simpeler dan deze smakelijke pittige wortelsoep worden recepten niet.

Broccoli stronk schillen met een groot mes

Snel broccoli snijden doe je zo

Zeg maar hallo tegen veel meer meer broccoli in je leven. Zo snijd je hem het snelst.
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 2 personen
Keuken Nederlands

Keukenbenodigdheden

  • groot, scherp mes

Ingrediënten
  

  • 1 stronk broccoli

Aan de slag
 

  • Leg de broccoli voor je, parallel aan de lange kant van je snijplan. Snijd het deel met de roosjes in plakken van ongeveer een centimeter. Gewoon, hoppa, mes haaks op de onderkant van je plank en door dat hele hoofd heen. Houd geen enkele rekening met hoe de roosjes eruit zien. Ga door tot je alleen de stronk nog over hebt.
  • Snijd de “plakken” broccoli in stukjes. Dat kun je in nette vierkantjes doen, of door er lukraak doorheen te jassen met je mes. Kijk wel uit dat je niet te enthousiast hakt, want dan krijg je broccolirijst.
  • Pak de stronk en snijd de onderste, uitgedroogde plak eraf. Schil de rest van de stronk dik. Daarbij kun je rekening houden met eventuele uitsteeksels door ze netjes af te snijden en apart te schillen. Ik heb besloten dat het leven daarvoor te kort is en beschouw ze als snijafval (de opbrengst is meestal ook minimaal).
  • Halveer de geschilde stronk in de lengte en snijd hem in dikke plakjes.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Bewaar voor later

Bamboe plank met stukjes broccoli en een koksmes. Daaronder een tekstvak met de woorden "snel broccoli snijden"

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score