Groente,  Recepten

Broccolisalade die je echt wilt eten

Witte schaal met groene broccoli rechts en roze spekjes links

Van ‘t weekend maakte ik broccolisalade met spekje voor de lunch en daar werd ik blij van. De zondag voelde onmiddellijk chique met een grote schaal gestoomde broccoli en dressing op tafel. Ook zin in echt lekkere salade met broccoli? Kom, ik geef je het recept.

Tot een paar jaar geleden zou ik de keus niet hebben laten vallen op een broccoli recept voor de lunch. Het zweemt naar een overdosis culinaire vroomheid, koude broccoli salade. Iets dat je eet omdat het Goed Voor Je is, niet omdat je er zin in hebt. Maar toen at ik bij een vriendin grijnzend twee borden broccolisalade met rozijnen. (Ik houd ook niet van rozijnen, en toch.) Ze verklapte haar geheim: ‘Een grote schep mayonaise erdoor, dan is het wél lekker. En spekjes natuurlijk.’

Het geheim van lekkere broccolisalade

Amanda Hesser was het met m’n vriendin eens over broccoli lekker maken. In Cooking for Mr Latte geeft zij ook een recept voor broccoli salade met mayonaise. Zij doet naast de mayonaise door het recept broccoli, sjalotjes, appelazijn en een flinke hand rozijnen. Allemaal goede ideeën, die inmiddels menig zondagmiddag bij ons thuis lekkerder maakten. Na een aantal keer het recept met broccoli volgen ben ik met ingrediënten gaan variëren. Zodoende weet ik dat de salade broccoli ook werkt met gedroogde cranberries in plaats van rozijnen. Met dressing van veel Griekse yoghurt en een beetje mayonaise. Met ringetjes lente-ui in plaats van snippers sjalot. De mogelijkheden met dit recept voor broccoli zijn schier eindeloos. De spekjes mis ik wel altijd als ze er niet in zitten.

Onderweg heb ik ook nog een mooie truc ontwikkeld. Het kost tijd om rauwe broccoli netjes in roosjes te breken. Zoveel dat ik dit broccoli salade recept een beetje meed vanwege al het snijwerk. Tot ik daar opstandig van werd en de roosjes besloot te negeren. Hup, in plakken gingen de groene wolkjes, en vervolgens in willekeurige kleine stukjes. Qua smaak blijkt t niets uit te maken, dus ik zeg: allemaal aan de brokken broccoli. Ik heb mijn techniek voor snel broccoli snijden even in een post gezet, zodat jij hem na kunt doen voor al je gerechten met broccoli. En natuurlijk deze salade. Want geloof me, als je hem eenmaal geproefd hebt, wil je nog heel vaak broccoli salade maken.

Bon appetit, drukke mensen. (Liever sla op je bord dan broccoli? Met gebakken dadels maak je daar makkelijk iets feestelijks van. En als je warm wilt lunchen op zondag, zijn deze courgettepannenkoekjes een fijn idee.)

Recept: broccoli salade met spekjes

Groene broccolisalade in witte schaal op grijze tafel

Broccolisalade die je echt wilt eten

Een lekker broccoli recept dat elke lunch (of barbecue) chique laat smaken. Gebaseerd op een recept in Cooking for Mr Latte, Amanda Hesser
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 25 min
Porties 3 personen
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 1 stronk broccoli
  • 75 gram spekreepjes
  • flinke eetlepel mayonaise
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • scheutje ciderazijn of andere milde azijn
  • bergje walnoten, grof gehakt
  • handje rozijnen

Aan de slag
 

Broccoli stomen

  • Breng een bodem water aan de kook in een pan waar je een stoommandje en deksel voor hebt. (Of waar je vergiet op past, als je een deksel hebt die daar weer ongeveer op past.) Snijd het wolkige gedeelte van een stronk broccoli in plakken en de plakken in stukjes. Je houdt de steel over- schil hem, halveer hem in de lengte en snijd hem ook in stukjes.
  • Leg de broccoli in een stoommandje (of je vergiet), hang hem boven het kokende water en leg er een deksel op. Stoom totdat de broccoli beetgaar en felgroen is. Hoe lang dat duurt hangt van de grootte van je stukjes groente af, maar 5 minuten is vaak al genoeg. Spoel de broccoli koud af zodat hij niet verder doorgaart en laat hem heel goed uitlekken. Dat gaat handig in een schone theedoek zonder zeepluchtjes.

Dressing maken en salade mengen

  • Bak de spekreepjes tot ze bruin en een beetje knapperig zijn.
  • Meng de mayonaise met de azijn en het fijngesneden sjalotje. Proef of je er meer azijn bij wilt of misschien wat suiker en doe dat. Schep het sausje door je uitgelekte, gestoomde broccoli en meng goed. Doe er de uitgebakken spekjes bij, de walnoten en een handje rozijnen. Meng luchtig zodat de broccoli en andere dingen zich mengen zonder stuk te gaan. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *