Groente,  Recepten

Broccolisalade die je echt wilt eten

Witte schaal en blauw met broccolisalade

Van t weekend maakte ik broccolisalade voor de lunch en daar werd ik zo blij van. Een grote schaal gestoomde groente, walnoten, spekjes midden op tafel en de zondag voelde… chique. En heerlijk tegenovergesteld aan de stapels boterhammen die normaal door mijn keuken vliegen. Niet dat er iets mis is met boterhammen, maar het zijn er best een hoop in een week. Af en toe een schaal met groens op tafel herinnert me eraan dat ik een groot mens ben, met keuzes enzo.

Tot een aantal jaar geleden zou ik de keus trouwens niet hebben laten vallen op broccolisalade. Het zweemt naar een overdosis culinaire vroomheid, een salade van broccoli. Iets dat je eet omdat het Goed Voor Je is, niet omdat je er zin in hebt. Maar toen at ik bij een vriendin zomaar opeens twee borden vol met een grijns op mijn gezicht. Ze verklapte haar geheim: ‘Een grote schep mayonaise erdoor, dan is het wél lekker. En spekjes natuurlijk.’

Amanda Hesser was het met m’n vriendin eens, want in Cooking for Mr Latte geeft zij ook een recept voor broccolisalade met mayonaise. Zij doet er sjalotjes doorheen, een scheutje appelazijn en een flinke hand rozijnen. Allemaal heel goede ideeën, die inmiddels menige barbecue en zondagmiddag bij ons thuis lekkerder maakten. Na een aantal keer het recept volgen ben ik aan het inwisselen geslagen met de ingredienten. Zodoende weet ik dat de salade ook werkt met gedroogde cranberries in plaats van rozijnen. Met een dressing van veel Griekse yogurt en een beetje mayonaise. Met ringetjes lente-ui in plaats van snippers sjalot. De mogelijkheden zijn schier eindeloos, hoewel ik de spekjes altijd mis als ze er niet in zitten.

Onderweg heb ik ook nog een mooie truc ontwikkeld. Het kost tijd om een stronk broccoli netjes in roosjes te breken. Zoveel dat ik de salade een beetje meed vanwege al het snijwerk. Tot ik daar opstandig van werd en de roosjes besloot te negeren. Hup, in plakken gingen de groene wolkjes, en vervolgens in willekeurige kleine stukjes. De stronk schillen en snijden kostte nog een beetje tijd, maar binnen vijf minuten was de broccoli klaar voor z’n stoombad. Qua smaak blijkt t niets uit te maken, een roosje of een stukje, dus ik zeg: allemaal aan de brokken broccoli. Want geloof me, deze salade zul je heel vaak willen maken.

Bon appetit, drukke mensen. (Liever sla op je bord dan broccoli? Met gebakken dadels maak je daar makkelijk iets feestelijks van. En als je warm wilt lunchen op zondag, zijn deze courgettepannenkoekjes een fijn idee.)

Broccolisalade die je echt wilt eten

Gebaseerd op een recept in Cooking for Mr Latte, Amanda Hesser

Voor 3 á 4 mensen

Breng een bodem water aan de kook in een pan waar je een stoommandje en deksel voor hebt. (Of waar je vergiet enigszins op past, als je een deksel hebt die daar ongeveer op past.) Snijd het wolkige gedeelte van een stronk broccoli in plakken en de plakken in stukjes. Je houdt de steel over- schil hem, halveer hem in de lengte en snijd hem ook in stukjes.

Leg de broccoli in een stoommandje (of je vergiet), hang hem boven het kokende water en leg er een deksel op. Stoom totdat de broccoli felgroen en net gaar is. Hoe lang dat duurt hangt van de grootte van je stukjes groente af, maar 5 minuten is vaak al genoeg. Spoel de broccoli koud af zodat hij niet verder doorgaart en laat hem heel goed uitlekken. Dat gaat handig in een schone theedoek zonder zeepluchtjes.

Bak 75 gram spekreepjes tot ze bruin en een beetje knapperig zijn.

Meng een flinke eetlepel mayonaise met een scheutje milde azijn en een fijngesneden sjalotje. Proef of je er meer azijn bij wilt en doe dat eventueel. Schep het sausje door je broccoli, meng goed. Doe er de uitgebakken spekjes bij, een paar eetlepels grof gehakte walnoten en een handje rozijnen. Meng luchtig zodat de broccoli en andere dingen zich mengen zonder stuk te gaan of je een bergje lekkers onder in je schaal te bezorgen met een laag kale broccoli erboven. Eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *