Broccolisalade die je echt wilt eten
Van ‘t weekend maakte ik broccolisalade met spekjes voor de lunch en daar werd ik blij van. De zondag voelde onmiddellijk chique met een grote schaal gestoomde broccoli en dressing op tafel.
Ook zin in echt lekkere salade met broccoli? Kom, ik geef je het recept.
Tot een paar jaar geleden zou ik de keus niet hebben laten vallen op een broccoli recept voor de lunch. Het zweemt naar een overdosis braafheid, koude broccoli salade. Iets dat je eet omdat het Goed Voor Je is, niet omdat je er zin in hebt.
Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan dingen die alleen maar bestaan omdat ze gezond zijn.
Het geheim van lekkere broccolisalade
En toen at ik bij een vriendin grijnzend twee borden broccolisalade met rozijnen. (Ik houd ook niet van rozijnen, en toch.)
Ze verklapte haar geheim: ‘Een grote schep mayonaise erdoor, dan is het wél lekker. En spekjes natuurlijk.’
Amanda Hesser was het met m’n vriendin eens over broccoli lekker maken. In Cooking for Mr Latte geeft zij ook een recept voor broccoli salade met mayonaise.
Hesser doet naast de mayonaise door het recept broccoli, sjalotjes, appelazijn en een flinke hand rozijnen. Allemaal goede ideeën, die inmiddels veel zondagmiddagen bij ons thuis lekkerder maakten.
Broccolisalade variaties
Na een aantal keer het recept met broccoli volgen ben ik met ingrediënten gaan variëren. Zodoende weet ik dat de salade broccoli ook werkt met gedroogde cranberries in plaats van rozijnen. Met dressing van veel Griekse yoghurt en een beetje mayonaise. Met ringetjes lente-ui in plaats van snippers sjalot.
De mogelijkheden met dit recept voor broccoli zijn schier eindeloos. De spekjes mis ik trouwens wel altijd als ze er niet in zitten.
Onderweg heb ik ook nog een mooie truc ontwikkeld.
Handige truc voor snelle broccoli salade
Het kost tijd om rauwe broccoli netjes in roosjes te breken. Zoveel dat ik dit broccoli salade recept een beetje meed vanwege al het snijwerk.
Tot ik opstandig werd en de roosjes besloot te negeren. Hup, in plakken gingen de groene wolkjes, en vervolgens in willekeurige kleine stukjes. Qua smaak blijkt t niets uit te maken, dus ik zeg: allemaal aan de brokken broccoli.
Ik heb mijn techniek voor snel broccoli snijden in een post gezet, zodat jij hem na kunt doen voor al je gerechten met broccoli.
Voor deze broccoli salade is de techniek natuurlijk ook perfect. Want geloof me, als je hem eenmaal geproefd hebt, wil je nog heel vaak broccoli salade maken.
Bon appetit, drukke mensen.
P.S.: Liever sla op je bord dan broccoli? Met gebakken dadels maak je daar makkelijk iets feestelijks van. En als je warm wilt lunchen op zondag, zijn deze courgettepannenkoekjes een fijn idee.
Recept: broccoli salade met spekjes
Broccolisalade die je echt wilt eten
Ingrediënten
- 1 stronk broccoli
- 75 gram spekreepjes
- flinke eetlepel mayonaise
- 1 sjalotje, fijngesneden
- scheutje ciderazijn of andere milde azijn
- bergje walnoten, grof gehakt
- handje rozijnen
Aan de slag
Broccoli stomen
- Breng een bodem water aan de kook in een pan waar je een stoommandje en deksel voor hebt. (Of waar je vergiet op past, als je een deksel hebt die daar weer ongeveer op past.) Snijd het wolkige gedeelte van een stronk broccoli in plakken en de plakken in stukjes. Je houdt de steel over- schil hem, halveer hem in de lengte en snijd hem ook in stukjes.
- Leg de broccoli in een stoommandje (of je vergiet), hang hem boven het kokende water en leg er een deksel op. Stoom totdat de broccoli beetgaar en felgroen is. Hoe lang dat duurt hangt van de grootte van je stukjes groente af, maar 5 minuten is vaak al genoeg. Spoel de broccoli koud af zodat hij niet verder doorgaart en laat hem heel goed uitlekken. Dat gaat handig in een schone theedoek zonder zeepluchtjes.
Dressing maken en salade mengen
- Bak de spekreepjes tot ze bruin en een beetje knapperig zijn.
- Meng de mayonaise met de azijn en het fijngesneden sjalotje. Proef of je er meer azijn bij wilt of misschien wat suiker en doe dat. Schep het sausje door je uitgelekte, gestoomde broccoli en meng goed. Doe er de uitgebakken spekjes bij, de walnoten en een handje rozijnen. Meng luchtig zodat de broccoli en andere dingen zich mengen zonder stuk te gaan. Eet.
reacties
Maud
Gemakkelijk, snel, gezond en HEERLIJK. Echt een aanwinst voor drukke moeders, en een voorbeeld dat simpel koken erg lekker kan zijn.
Laura
Awwwww, dank! *hartjesogen*
Joke
Wow. Ik wilde even wat anders met broccoli doen en toen vond ik dit recept. Ik ben helemaal niet zo’n fan van salade en broccoli vind ik helemaal geen geslaagd ingrediënt voor salade (geen idee waarom ik het toch wilde proberen), maar op deze manier…. Jumjumjumjumjum en nog eens jum. Deze gaat in de receptenmap 😀
Laura
Yessss. De magische broccolisalade strikes again. 🙂
Heleen
Heerlijk, zelfs zonder de spekjes, maar wel met lekker veel bosuitjes. Appelazijn gebruikt, werd lekkere dressing met de mayo, blijvertje 😉
Laura
Zó leuk om te horen als de recepten hier blijvertjes zijn voor anderen. 🙂
Petra
Een heerlijk recept om broccoli eens op een andere manier te eten. Snel en makkelijk
Laura
🙂
bie
Heb deze salade nog niet zelf gemaakt maar ik geniet van de manier waarop het recept geschreven is en ik ben er zo al van overtuigd dat dit een toppertje is !
Laura
Awwwww, dank!
Joni
HEERLIJK! En super makkelijk. Ik maak het voor mee naar m’n werk. Top!
Laura
Yay! Lang leve de fijne werklunches!
Carl
Ga het vandaag proberen, lijkt me lekker en iets anders een keer.
Laura
Eet smakelijk alvast!