Bucket list (of klompenlijst)

Kus voor mozzarella
Vlak voordat ik item 19 af kon strepen

Welkom bij mijn versie van de bucket list. Dit is een lijst van 60 dingen die ik dit jaar, het jaar dat ik 40 word, wil doen. Want mijn leven is prachtig, maar de boel moet niet gaan kabbelen. Het zou zonde zijn om over nog eens veertig jaar te denken “had ik maar…”.

Het hoeven allemaal geen wereldschokkende dingen te zijn. Ik wil niet bungee jumpen, voel geen sterke aandrang om het Paaseiland te bezoeken en kan prima leven zonder de Kilimanjaro te beklimmen. Of zonder de andere onwaarschijnlijke avonturen die je zo vaak op bucket lists ziet.

Wat ik wil, is leuke dingen doen. De zin “dat moet ik nog eens doen” komt te vaak uit mijn mond. Om hem te vervangen door “ik heb laatst nog…”, heb ik deze bucket list geschreven.

Overigens  vind ik het stom dat we zo’n lijst een Engelse naam geven. In het Nederlands hebben we ook handige uitdrukkingen voor doodgaan. Op woorden.org vond ik bijvoorbeeld “zijn klompen wegzetten”. Poetisch en Hollands, toch? Dus hup, laten we het een klompenlijst noemen.

Een lijst om echt uit te voeren

Nou heb ik al flink wat klompen- en levenslijsten geschreven in mijn leven. Deze site is zelfs het gevolg van zo’n lijst. (Hij stond erop als “een blog bijhouden waar mensen van gaan glimlachen”- lukt het?) Helaas heb ik nooit veel weggestreept. Dingen die moeten op enig moment voor ik doodga voelen blijkbaar niet zo urgent. Dat is onhandig: misschien komt die laatste bus morgen wel langs. Maar tsja. Daarnaast had ik een kleine uitdaging met überhaupt afstrepen. Met doelen als “vriendelijker zijn” en “de koters een goede jeugd geven” weet je niet wanneer je vinkje verdiend is.

Met deze lijst doe ik het dus net even anders. Mijn aanpassingen:

 1. De grootste verandering ben jij. Deze pagina is er om jou te vertellen over mijn lijst. Als ik in de lijst hieronder een vinkje kan zetten wordt het volbrachte avontuur een linkje naar de blogpost erover. Maar ook als ik geen vinkje kan zetten, kom ik langs. Hierbij beloof ik dat ik minstens één keer per maand vertel hoe het gaat met mijn klompenlijst. (Lees update 1, 2, 3, 4, 5 en 6.)
 2. Dit is een bucket list voor het komende jaar. Doel is om in de zomer van 2020 alles afgestreept te hebben. Ik heb dus 365 dagen om 60 dingen af te strepen. Dat is meer dan één avontuur per week, dus geen tijd om te denken “dat komt wel”.
 3. Alle doelen zijn haalbaar binnen een jaar. In plaats van vage voornemens, staan er dingen op waarvan ik kan zien of ze behaald zijn. Wat niet wil zeggen dat er geen grote ambities op staan, want het leven wordt leuker van af en toe op je tenen lopen.

Maar het leven wordt vooral leuker van leuke dingen doen, dus… Daar gaan we.

Mijn klompenlijst voor één jaar (1-Year Bucket List)

 1. Eten bij Yamazato
 2. Een gestreept shirt in maat 38 dragen
 3. Zorgen dat mijn favoriete spijkerbroeken weer passen
 4. Handstand doen los van de muur
 5. Uitwaaien op een waddeneiland
 6. Vacherin Mont d’Or eten als avondeten
 7. Bovenop de Dom in Utrecht staan
 8. Plan maken voor mijn financiële toekomst
 9. Echt Heel Goede Ramen eten
 10. Echt Heel Goede Ramen maken
 11. Zelf paneer maken
 12. Zelf ricotta maken
 13. 12 Quotes mooi genoeg hand letteren om aan de muur te hangen
 14. Een lappendeken laten naaien van babykleertjes van de koters
 15. Op vakantie naar Hawaii
 16. Meedoen aan een yoga retreat
 17. Matcha latte drinken
 18. Een aantal dagen naar Parijs met de kleine vrouw
 19. Echt verse mozzarella eten
 20. Kaneelbroodjes ontbijten
 21. Een traditie ontwikkelen van zelf dumplings maken
 22. 1 Verhaal gepubliceerd krijgen
 23. Bootje varen
 24. Laarzenpad rond het Naardermeer lopen
 25. Rondvaart in Naarden maken
 26. Fotoboeken tm 2019 afmaken (van de peuter, de kleuter, ons vieren, Oman en Maleisië)
 27. Vol enthousiasme zoenen in de regen
 28. Twee dagen + één nacht naar een pretpark met de peuter
 29. Een weekend kamperen
 30. Een hele dag lezen aan een zwembad
 31. Kleien met een wiel uitproberen
 32. Film zien in de bioscoop (géén kinderfilm)
 33. Buiten een filmvoorstelling zien
 34. Naar een voorstelling of sportwedstrijd buiten Nederland
 35. Balletvoorstelling zien
 36. Cocktails drinken met vriendinnen
 37. Zwemmen in een meer
 38. Perfect zwart jurkje kopen
 39. Pedicure laten doen
 40. Beroemde Nederlandse wandeling lopen
 41. Professionele massage krijgen
 42. Een dag een pruik dragen
 43. Zelf een echt goede cappuccino maken
 44. Peperkoekhuisje maken en versieren
 45. Schrijven om eetveranderingen te inspireren
 46. Klein, chic tasje kopen
 47. IJsmachine kopen
 48. High tea drinken buiten de deur
 49. Zwemmen in de Nederlandse zee
 50. Schrijfclub vormen
 51. Springen op een trampoline
 52. Willekeurige vriendelijke actie ondernemen
 53. Een gewoonte maken van dagelijks 3 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben
 54. Potje bowlen
 55. Crossfit uitproberen
 56. Heel Veel Yoga doen
 57. Meel kopen bij de molen in Laren
 58. Sushi eten van een lopende band
 59. Hennatatoeage laten zetten
 60. IJsje eten bij Van der Linde in Amsterdam