Groente,  Recepten

Champignons bakken (met drie gouden regels voor succes)

Geel tafeltjes met witte schaal met goudbruine plakjes champignon. In de rechteronderhoek staat een groen logo met de woorden Food Blog Swap.

Ontdek de drie gouden regels voor champignons bakken en zet binnen een paar minuten goudbruine, sappige paddenstoelen op tafel. Heb je daarna nog vragen, lees even door. Want die beantwoord ik natuurlijk ook.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Ik vertel je hieronder alles wat ik weet over champignons bakken. Wil je liever gelijk aan de slag met een champignons recept? Dat kan. Klik hier en ren naar je fornuis.

De gouden regels voor champignons bakken

Champignons bakken in de wok, met een metalen spatel.

Een recept volgen bij het champignons bereiden is natuurlijk een prima optie. Maar het hóeft niet, want er zijn maar drie regels voor de makkelijkste, snelste manier van champignons klaarmaken. Dat zijn:

1. Bak ze heet

2. Bak ze snel

3. Bak ze met minimale beweging

Door je pan goed heet te laten worden, krijgen je paddenstoelen fijne bruine randjes. Dat wil je, want bruine randjes geven smaak.

In de hitte heb je een bakje champignons ook snel gaar. Naast de snelheid waarmee je daardoor aan tafel kunt, heeft het nog een voordeel. Als champignons lang in de pan liggen, loop je namelijk kans dat ze hun vocht loslaten. Dat geeft zo’n natte boel op je bord. Champignons eten fijner met hun vocht aan de binnenkant.

Dat is ook de reden dat je de paddenstoeltjes zoveel mogelijk stil in de pan laat liggen. Hoe meer beweging, hoe meer kans op los vocht. Dat geldt voor alle soorten champignons die ik ooit in de pan heb gehad (oesterzwammen, shii take, kastanje champignons, witte champignons). Je moet stukjes champignons natuurlijk een keer omdraaien om ze gelijkmatig te bakken, maar laat ze voor de rest zoveel mogelijk met rust.

Okay. Dat zijn dus mijn drie basisregels voor gebakken champignons. Maar je hoeft het niet bij de basis te laten.

Knoflookchampignons bakken (en andere variaties)

Bamboe plankje met plakjes bruine champignon naast ringetjes lente-ui en plakjes knoflook.

Naturel champignons zijn lekker bij de biefstuk, door een omelet of als deel van een fijne Buddha bowl. Maar de milde, aardse smaak van champignons gaat ook goed samen met andere smaakjes. Champignons met knoflook zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar voor champignons op toast. Geroosterde boterham met wat echte boter eronder, fijngesneden peterselie erover, niets meer aan doen.

Bak je champignons met knoflook, gember en lente-ui en stuur ze meer richting Azië. Wat zoute sojasaus erdoor en je kunt het zo Chinese champignons noemen. (Deze sticky champignons gaan een zoete stap verder om er heerlijk kleverige paddenstoeltjes van te maken.) Als je champignons, knoflook en gerookt paprikapoeder in je pan doet, bak je tapas champignons waar geen Spanjaard zich voor zou schamen.

Kortom, je kunt je creatief uitleven bij het champignons maken. Het mooie is dat je daar geen fancy gebakken champignons recept voor nodig hebt, alleen een goede methode. Die van mij gaat als volgt:

  • Laat een grote pan met stevige bodem (ik wil niet meer zonder deze fijne koekenpan) warm worden. Een wok kan natuurlijk ook.
  • Doe wat vet (olie of boter) in de pan en laat dat warm worden
  • Doe je gekozen smaakjes in de pan en bak ze tot ze net gaar zijn. Knoflook zal in een half minuutje goed zijn, ui heeft wat langer nodig om zacht te worden. Specerijen kunnen ook bij deze stap al in de pan; hun smaak wordt wakker van de warmte.
  • Doe de champignons in de pan en meng ze kort met de rest van de inhoud. Spreid ze zoveel mogelijk in één laag uit en laat ze met rust.
  • Gluur voorzichtig of je champignons al mooie bruine onderkanten hebben. Als dat zo is, draai je de stukjes rustig om (hierboven vertel ik waarom) en bak je ze tot ook de tweede kant bruin gerand is.
  • Giet eventueel vocht dat je wilt gebruiken (ketjap, zoute sojasaus, oestersaus, sherry, wijn) in de pan, meng rustig en laat de inhoud van de pan bakken tot het meeste vocht verdampt of opgeslorpt is.

Tadaa: champignons wokken of bakken heeft voor jou geen geheimen meer.

Ontdek hoe je de beste wok voor jouw fornuis vindt.

Tijd voor alle andere vragen die champignons recepten op kunnen roepen. (Liever door naar de keuken? Spring naar het recept.)

Zijn champignons gezond?

Bamboe plankje met plakjes kastanjechampignon

Zoals dat vaker gaat met eten, hangt het ervan af aan wie je het vraagt en waar je op let. Volgens het voedingscentrum hebben champignons nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2 (nodig voor de energievoorziening van je lichaam) en foliumzuur (essentieel voor zwangere vrouwen, maar ook voor iedereen anders). Champignons als vleesvervanger vinden ze dan weer geen goed idee, omdat er weinig ijzer in zit.

Dat klinkt dus alsof champignons prima zijn, maar niet opvallend gezond. Daar denkt Michael Greger (die een boek schreef met de fantastische titel How Not to Die), anders over. Hij beveelt paddenstoelen aan als onderdeel van een gezond eetpatroon omdat ze mogelijk het immuunsysteem versterken en ontstekingsremmend werken.

Als je probeert om minder calorieën binnen te krijgen, is de champignons voedingswaarde ook fijn. Champignons bestaan namelijk voor een groot deel uit water. In 100 gram zit ongeveer 14 kcal. Dat is grofweg 10% van de 130 kcal die 100 gram kipfilet levert. Er zit overigens ook maar ongeveer 1/10 van de hoeveelheid eiwit van kipfilet in champignons.  

Rauwe champignons eten is een gok

Plakjes witte champignon bakken in de koekenpan.

Rauwe champignons eten zou een probleem kunnen zijn voor je gezondheid. In rauwe champignons zit agaritine, dat in grote hoeveelheden giftig is en mogelijk kankerverwekkend. Daarom raden zowel het voedingscentrum als Greger champignons rauw eten af.

Als je rauwe champignons bereidt, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken en verdwijnt het probleem. Bijkomend voordeel is dat je eventuele nare bacteriën om zeep helpt uit de mest waar champignons op groeien. Die mest wordt wel gesteriliseerd, maar het blijft een voedingsbodem waar bacteriën graag leven.

Kun je champignons invriezen (en andere bewaarvragen)?

Witte schaal met goudbruine plakjes champignon en groene snippers lente-ui

Als je op mij lijkt, betekent champignons bewaren het bakje in de koelkast zetten en er het beste van hopen. Dat gaat eigenlijk altijd goed. Na een dag of 3 verschrompelen ze soms een beetje. Daar proef je niets van. Nog wat later komen er op de champignons bruine vlekken, dan moet je snel zijn. Die vlekjes zijn het voorstadium van zacht worden en raar ruiken. Dat champignons over datum zijn is op zich niet erg, maar nattige champignons met een luchtje zijn dat wél. Het smaakt niet en ik vermoed dat ze er niet gezonder op worden.

Je kunt champignons bewaren in de diepvries (kijk maar naar alle pizza funghi in de vriezer van de supermarkt). Die pizzapaddenstoelen zijn gaar zijn als ze de vriezer in gaan en dat werkt dus prima.

Het internet is er nog niet over uit of champignons invriezen rauw ook een goed idee is. De meeste sites raden het af. Sommige vinden dat het kan, als je je erop voorbereidt dat de champignons nattig ontdooien. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk, dus als je de kans hebt zou ik gebakken champignons bewaren in de vriezer. Je kunt ook even de champignons koken (blancheren) voor je ze in de vriezer doet. Dat scheelt al.

Champignons schoonmaken: makkelijker dan je denkt

Plank met plakjes rauwe champignon

Okay, ik weet natuurlijk  niet wat jij denkt over het schoonmaken van champignons. Maar als je denkt dat champignons wassen zowat een culinaire doodzonde is, dan heb ik goed nieuws. Je kunt ze namelijk best met water schoonmaken als je dat fijn vindt. Als ze tijden ronddobberen slurpen ze misschien een hoop water op, maar even snel wassen kan echt geen kwaad.

Of het nodig is, is een andere vraag. Champignons zijn vaak al best schoon als je ze koopt. De paar zwarte brokjes groeigrond die er misschien aanhangen veeg je er makkelijk af met een keukenpapiertje. Of met een handig champignonborsteltje, natuurlijk (ik gebruik deze al jaren met veel plezier).

Na het schoonvegen snijd je een plakje van de onderkant van de stelen. Dat is vaak een een beetje droog en daardoor hard. Het eet fijner zonder.

Okay, dan is het nu echt tijd om champignons te bakken. Eet smakelijk, paddestoelenbrader.

P.S.: Gebakken champignons en Koreaans gemarineerde tofu spelen heel leuk samen in een rice bowl. Als je er ook kimchi bij maakt, waan je je helemaal in Seoul.

Ontdek ook

Basisrecept: champignons bakken

Zwarte koekenpan met plakjes gebakken champignon en een houten spatel

Champignons bakken voor beginners (en andere liefhebbers)

Ontdek in dit recept de drie gouden regels waardoor gebakken champignons keer op keer sappig en goudbruin op tafel komen. (Tipje van de sluier: heet, snel, rustig.) Eet de gebakken champignons zo, of voeg er de smaakjes aan toe die jij lekker vindt.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 15 min
Porties 2 personen
Keuken Aziatisch, Frans

Ingrediënten
  

  • 250 gram champignons bv witte of bruine champignons of shii take
  • 1 scheut olie
  • zout naar smaak

Optionele smaakmakers

  • knoflook, ui, specerijen, rozemarijn, tijm om mee te bakken
  • sojasaus, ketjap manis, oestersaus, wijn om aan het eind toe te voegen

Aan de slag
 

Bereid de champignons voor

  • Veeg eventuele viezigheid van de champignons met een stuk keukenpapier of een borsteltje. Als de champignons erg vies zijn kun je ze afspoelen onder de kraan.
  • Snijd de champignons in plakjes of kwarten, afhankelijk van hoe groot je de stukjes straks wilt. Houd er rekening mee dat ze behoorlijk slinken bij het bakken. Hele champignons bakken kan ook, hoewel ik flinke exemplaren zou halveren om ze makkelijker gaar te krijgen.

Bak de champignons

  • Laat een koekenpan met zware bodem (ik gebruik deze knapperd) of wok warm worden. (Regel 1: bak ze heet.)
    Giet een scheut olie in de pan en laat die ook warm worden. Als je één van de smaakmakers gebruikt die meegebakken moet worden, voeg je hem nu toe. Bak tot je de smaakmaker goed ruikt.
    Doe de stukjes champignons in de pan, hussel ze om met de olie en spreid ze zoveel mogelijk uit in één laag. (Regel 2: bak ze snel.) Past dat totaal niet, bak de champignons dan in meerdere porties. Anders moet je te vaak husselen en daardoor laten de champignons veel vocht los dat je liever binnen houdt. (Regel 3: bak ze met minimale beweging.)
    Bak de champignons op vrij hoog vuur tot de onderkant goudbruine randjes heeft. Draai ze rustig om en bak tot ook de andere kant goudbruin is.
    Hele champignons zijn nu misschien nog niet door en door gaar. Proef er eentje. Is hij nog niet doorbakken? Giet dan een scheutje water (of ander vocht) in de pan en bak de champignons tot het vocht verdampt is. Herhaal tot de champignons wel gaar zijn.
    Als je een vochtige smaakmaker gebruikt, giet je daar nu een eetlepel of twee van in de pan. Bak op hoog vuur tot het meeste vocht verdampt of opgenomen is. Gebruik je geen vocht, bestrooi de champignons dan met wat zout en schep ze nog één keer rustig om.
    Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Schaal champignons met daarop een tekstvlak met de woorden "champignons bakken, supersnel recept"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score