Groente,  Recepten

Champignons Bourguignon

Gietijzeren pan met bruinzwarte champignonstoof

Hee, dat rijmt.

Maar dat is niet waarom je deze champignons moet eten. (Hoewel het wel bij de datum van deze post past, natuurlijk.) Waarom je ze wel moet eten: ze zijn lekker. Heel lekker. Ze smaken als de lekkerste wijn-rundvlees stoofpot die je ooit gegeten hebt, maar dan beter. Je hoeft namelijk geen droge stukken vlees weg te knagen die ondanks je harde werk toch voornamelijk smaken naar lang gekookt vlees.

Wat? Vind jij niet dat stoofvlees heerlijk in theorie, maar diep teleurstellend in de praktijk is? Echt niet? Huh.

Hoe dan ook, deze champignons wil je. Ze zwemmen in een saus van rode wijn, ui, tijm en knoflook die ruikt en smaakt alsof een heel stijlvolle Franse dame hem heeft gemaakt. Het is even werk om 800 gram (!) paddenstoelen schoon te maken en te snijden, maar als je dat achter de rug hebt staat er weinig meer dan tijd tussen jou en een bord luxe hartigheid. (Dit is het moment om wat meer geld uit te geven aan grote champignons, als dat kan. Ik had laatst een heel grote zak hele kleintjes en dat was Een Hoop Werk. Gelukkig had ik ook een paar portobello’s gekocht. Die gingen een stuk sneller.)

De champignons zijn goed als onderdeel van een etentje, maar misschien nog wel beter onder een dekentje op de bank. Ik ken maar weinig dingen die zo effectief de dunne, grijze kou uit je botten jagen die de Nederlandse herfst zo wild aantrekkelijk (*kuch*) maakt. Eet dit en blijf warm in stijl, drukke mensen.

P.S.: Ook heel warm word je van deze hartige, makkelijke pasta bolognese. En voor een snelle portie vitaminen erbij is spinazie wokken een lekker plan.

Snijplank met stukjes ui, wortel, knoflook en tijm

Champignons Bourguignon

Een bewerking van een SmittenKitchen recept

Maak 800 gram kastanjechampignons schoon en snijd ze in kwarten (als je erg grote hebt in zessen). Bak ze in een grote pan met een zware bodem in een mengsel van half boter– half olijfolie (ongeveer een eetlepel van elk) tot ze bruin worden, maar nog geen vocht loslaten. Haal ze uit de pan en zet ze even weg.

Doe in de lege pan nog een eetlepel olijfolie en bak er een in kleine blokjes gesneden, kleine wortel in met een fijngesneden ui, 2 dikke takjes tijm en wat zout en peper. Bak tot de ui zacht en een beetje bruin is en doe er dan 2 teentjes geperste knoflook bij. Bak nog even, tot je de knoflook ruikt.

Giet 225 ml rode wijn bij het uimengsel, schraap alle aanbaksels los en zet het vuur dan hoog om de boel aan de kook te brengen. Laat borrelen tot je nog ongeveer de helft van de wijn over hebt. Roer er 2 eetlepels tomatenpuree door en 400 ml water (of runder- of groentebouillon). Doe de champignons weer in de pan, samen met het vocht dat ze misschien hebben losgelaten. Breng aan de kook, zet het vuur vervolgens zachter en laat een minuut of twintig pruttelen tot de champignons heel gaar zijn.

Prak 15 gram boter met 25 gram bloem tot ze goed gemengd zijn. Roer het mengsel door je champignonstoof en laat nog een minuut of tien pruttelen. Als je de saus nog te dun vindt (is bij mij nooit zo), kun je het vuur weer hoog zetten om wat extra vocht te laten verdampen. Proef en voeg zout naar smaak toe. Vis de tijmtakjes uit de pan.

Eet met tagliatelle, of brood, of aardappelpuree. Wat gehakte bieslook over je stoof fleurt de boel op je bord op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *