Champignons Bourguignon
Hee, dat rijmt.
Maar dat is niet waarom je deze champignons moet eten. Waarom je ze wel moet eten: ze zijn lekker. Heel lekker.
Ze smaken als de lekkerste wijn-rundvlees stoofpot die je ooit gegeten hebt, maar dan beter. Je hoeft namelijk geen droge stukken vlees weg te knagen die ondanks je harde werk toch voornamelijk smaken naar lang gekookt vlees.
Wat? Vind jij niet dat stoofvlees heerlijk in theorie, maar diep teleurstellend in de praktijk is? Echt niet? Huh.
Hoe dan ook, deze champignons wil je. Ze zwemmen in een saus van rode wijn, ui, tijm en knoflook die ruikt en smaakt alsof een heel stijlvolle Franse dame hem heeft gemaakt.
Het is even werk om 800 gram (!) paddenstoelen schoon te maken en te snijden, maar als je dat achter de rug hebt staat er weinig meer dan tijd tussen jou en een bord luxe hartigheid.
Je kunt het jezelf makkelijker en sneller maken door grote champignons te kopen, als dat kan. Ze kosten vaak wat meer, maar dat zie je terug in bespaarde tijd.
Ik had laatst een heel grote zak hele kleintjes en dat was Een Hoop Werk. Gelukkig had ik ook een paar portobello’s gekocht. Die gingen een stuk sneller.)
De champignons zijn goed als onderdeel van een etentje, maar misschien nog wel beter onder een dekentje op de bank.
Ik ken maar weinig dingen die zo effectief de dunne, grijze kou uit je botten jagen die de Nederlandse herfst zo wild aantrekkelijk (*kuch*) maakt. Eet dit en blijf warm in stijl, drukke mensen.
P.S.: Ook heel warm word je van deze hartige, makkelijke pasta bolognese. En voor een snelle portie vitaminen erbij is spinazie wokken een lekker plan.
Champignon Bourguignon
Ingrediënten
- 800 gram kastanjechampignons
- 15 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie verdeeld in 1+1 eetlepels
- 1 kleine wortel
- 1 ui
- 2 dikke takjes tijm
- 2 teentjes knoflook geperst
- 225 ml rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 ml water of groentebouillon
- 15 gram boter (dit is de tweede portie van 15 gram)
- 25 gram bloem
Aan de slag
Bereid de stoofpot voor
- Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kwarten (als je erg grote hebt in zessen). Bak de paddenstoelen in een grote pan met een zware bodem in een mengsel van 15 gram boter en 1 eetlepel olijfolie tot ze bruin worden, maar nog geen vocht loslaten. Haal ze uit de pan en zet ze even weg.
- Snijd de wortel in kleine blokjes en snipper de ui. Doe in de lege pan nog een eetlepel olijfolie en bak er de wortel en de ui in met de takjes tijm en wat zout en peper. Bak tot de groente zacht en een beetje bruin is en doe er dan de knoflook bij. Bak nog even tot je de knoflook ruikt.
Stoof de champignons
- Giet de rode wijn bij het uimengsel, schraap alle aanbaksels los en zet het vuur hoog om de boel aan de kook te brengen. Laat borrelen tot je nog ongeveer de helft van de wijn over hebt. Roer er de tomatenpuree en water (of bouillon) door. Doe de champignons weer in de pan, samen met het vocht dat ze misschien hebben losgelaten. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat een minuut of twintig pruttelen tot de champignons heel gaar zijn.
Maak de champignons Bourguignon af
- Prak 15 gram boter met de bloem tot ze goed gemengd zijn. Roer het mengsel door je champignonstoof en laat nog een minuut of tien pruttelen. Als je de saus nog te dun vindt (is bij mij nooit zo), kun je het vuur weer hoog zetten om wat extra vocht te laten verdampen. Proef en voeg zout naar smaak toe. Vis de tijmtakjes uit de pan.
- Eet met tagliatelle, brood of aardappelpuree. Wat gehakte bieslook over je stoof fleurt de boel op.
reacties
Vucikuja
Super lekker en super makkelijk!
Zeker een blijvertje
Willem Emo
Fantastisch ik ben een man en een slechte kok heb dit gemaakt voor mijn vriendin, ze vondt dit ontzettend lekker ik zeer blij bedankt
Laura
Yessss! 🙂