Chinese kool bewaren (zo houd je Chinese kool lang lekker)

Een deels gesneden Chinese kool op een snijplank

Chinese kool is één van mijn lievelingsgroentes. Omdat hij zo lekker en veelzijdig is, natuurlijk. Maar zeker ook omdat hij zo zoet wacht tot ik klaar voor ‘m ben. Zonder verwelken, bruin worden of ander akeligs.

In zijn geheel blijft de kool gerust een week goed, als het nodig is. Vaak kun je hem zelfs langer bewaren dan dat.

Laatst pakte ik een kool uit de koelkast die er al ruim twee weken lag. De buitenste paar bladeren waren slap en heb ik weggegooid. Maar daaronder zat een hoop prima kool die zelfs nog knapperig genoeg was om salade van te maken.

Ook aangesneden Chinese kool kun je lang bewaren

Een aangesneden kool kun je een tijd goed houden. Internetadvies zegt dan dat je het overgebleven stuk stevig moet afdekken. Dat helpt vast tegen uitdroging.

Maar ook zonder plastic blijft een halve kool dagenlang fris in de koelkast. Er zijn zoveel lekkere en makkelijke gerechten met Chinese kool dat het moet lukken om die tweede helft binnen die paar dagen op te eten.

Zo kun je hem lekker snel klaarmaken in de wok. Maar snippers kool met stukjes appel en mosterdvinaigrette is bijvoorbeeld ook een puike salade.

Restjes Chinese kool opwarmen kan (maar misschien beter van niet)

Kliekjes met Chinese kool bewaar ik ook regelmatig een paar dagen in de koelkast. De eerlijkheid gebiedt mij wel om te zeggen dat koude, gare Chinese kool er niet zo aantrekkelijk uitziet. Het worden wat glazige, beetje slappe fliebers.

Die slappe glazigheid wordt nog eens versterkt als je de kool opwarmt. Voor sommige Chinese kool gerechten is dat geen probleem. Soep of curry zachtjes doorwarmen levert nog best een smakelijke warme hap op.

Chinese kool schotels die voornamelijk uit kool bestaan gaan minder lekker op opwarmen. Het kan wel (even kort in de magnetron bijvoorbeeld), maar bereid je voor op minder knapperigheid dan de eerste avond.

Of doe wat ik doe en eet restjes koud met een flinke plens Kewpie roasted sesame dressing (no spon, gewoon fan). Dan heb je er een heerlijke lunch aan.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *