Recepten,  Groente

Chinese kool snijden (en verder klaar maken voor de pan)

Een chinese kool wordt gesneden op een houten snijplank

Chinese kool is zo’n heerlijk makkelijke groente. Chinese kool snijden en schoonmaken is een eitje.

Een tijd in de koelkast liggen doet deze groente ook niet moeilijk over. Je moet natuurlijk wel even weten hoe het werkt, dus dat vertel ik je graag.

Wil je je Chinese kool ook klaarmaken? Goed plan! In een ander artikel lees je alles over Chinese kool bereiden in de wok.

Hoe snij je Chinese kool?

Chinese kool snijden is een serieus simpel werkje. De vijf stappen lezen kost bijna meer tijd dan ze volgen:

  • Trek eventueel verlepte buitenste bladeren van de groente
  • Halveer de kool met een groot mes in de lengterichting
  • Snijd de harde kern uit de kool
  • Snijd de gehalveerde kool in de lengterichting in brede stroken
  • Snijd de stroken in de breedte in snippers

En voila, het Chinese kool snijden is alweer klaar.

Zoek je een fijne pan om je Chinese kool te wokken? Laat mij je helpen.

Schoonmaken kost een halve minuut

Repen Chinese kool op een plank

Persoonlijk ben ik er niet van overtuigd dat er bij het schoonmaken van Chinese kool water nodig is. Ik ben nog nooit aarde of andere viezigheid tegengekomen en ik heb een hoop kolen verorberd. (Dit in tegenstelling tot sneaky paksoi, waar zich vaak wel vuil tussen de stengels verstopt.)

Als je de buitenste bladeren hebt weggegooid ben je al een eind met Chinese kool schoonmaken.

Maar goed, je weet nooit wie de groente in handen heeft gehad en waar die handen geweest zijn. Even spoelen is dus wel een fris idee.

Gewoon de snippers in een vergiet onder de kraan houden is voldoende. Schud ze goed droog voor je verder gaat met je recepten met Chinese kool zodat je niet per ongeluk te veel water toevoegt.

Zo houd je Chinese kool lang lekker

Chinese kool wacht in de koelkast gerust een week tot je klaar voor hem bent. Vaak kun je hem zelfs langer bewaren dan dat.

Laatst pakte ik een kool uit de koelkast die er al ruim twee weken lag. De buitenste paar bladeren waren slap, maar daaronder zat nog een hoop knapperige kool.

Ook een aangesneden kool kun je een tijd goed houden. Internetadvies zegt dan dat je het overgebleven stuk stevig moet afdekken en dat helpt vast tegen uitdroging.

Maar ook zonder plastic blijft een halve kool dagenlang fris in de koelkast. Er zijn zoveel lekkere en makkelijke gerechten met Chinese kool dat het moet lukken om die tweede helft binnen die paar dagen op te eten.

Restjes opwarmen kan (maar misschien beter van niet)

Kliekjes met Chinese kool bewaar ik ook regelmatig een paar dagen in de koelkast. De eerlijkheid gebiedt mij wel om te zeggen dat koude, gare Chinese kool er niet zo aantrekkelijk meer uitziet. Het worden wat glazige, beetje slappe fliebers.

Die slappe glazigheid wordt nog eens versterkt als je de kool opwarmt. Voor sommige Chinese kool gerechten is dat geen probleem. Soep of curry zachtjes doorwarmen levert nog best een smakelijke warme hap op.

Chinese kool schotels die voornamelijk uit kool bestaan gaan minder lekker op opwarmen. Het kan wel (even kort in de magnetron bijvoorbeeld), maar bereid je voor op minder knapperigheid dan de eerste avond.

Of doe wat ik doe en eet restjes koud met een flinke plens Kewpie roasted sesame dressing (no spon, gewoon fan). Dan heb je er een heerlijke lunch aan.

En dan nog het grootste obstakel uit de weg

Chinese kool schoonmaken, snijden en bewaren is dus allemaal een makkie. Toch staat er regelmatig een obstakel tussen mij en Chinese kool recepten: het kopen van de kool.

Mijn favoriete groentekraam op de markt heeft hem niet (‘Daar is nooit vraag naar’) en in de supermarkt grijp ik regelmatig mis.

Ik stel dus voor dat je al je vrienden vertelt hoe makkelijk in de omgang Chinese kool is. (En hoe fijn dit recept met Chinese kool smaakt, als je toch bezig bent). Dan rennen ze hopelijk naar de winkel om het te proberen. Meer vraag = meer aanbod en zo is dat probleem ook weer uit de wereld.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *