Chinese kool wokken (simpel, snel en smakelijk)
Chinese kool wokken betekent in een paar minuten een heerlijk veelzijdige groente op tafel zetten.
Ik praat je er één keer doorheen en volgende keer kun je het zonder hulp. Zo simpel is het. Gelijk naar de keuken? Spring naar het recept en ontdek hoe Chinese kool wokken gaat.
Goede redenen om Chinese kool te wokken
Chinese kool roerbakken is om meerdere redenen een goed idee.
Zo is Chinese kool gezond; met 100 gram heb je volgens het RIVM zo 23 mg Vitamine C binnen. Dat is ongeveer een derde van wat het Voedingscentrum je aanraadt te eten op een dag. (Moet je hem wel rauw eten, bij de bereiding verliest hij wat. Maar goed, het is heel makkelijk om meer dan 100 gram van de gare groente weg te smikkelen.)
Daar krijg je dan ook nog een fijne portie calcium en vitamine K bij, vertelt De Verse Verleiding.
Het goede nieuws voor de keuken is dat al die gezondheid verpakt zit in een knapperig en veelzijdig jasje. Deze kool smaakt mild met een prettig mosterdsmaakje waardoor hij niet snel saai wordt. Bovendien is hij makkelijk klaar te maken.
Ruim baan voor je culinaire creativiteit
De milde smaak is een voordeel voor kieskeurige koters, maar ook voor smulpapen. Chinese kool bereiden kan namelijk met een hoop verschillende smaken zonder dat ze elkaar in de weg zitten.
Mijn favoriet is Chinese kool roerbak met zwarte azijn (balsamico kan ook), maar knoflook, gember en sojasaus komen bijna even vaak langs als ik Chinese kool ga bakken.
Ook buiten Azië vind je een hoop smaken die passen bij de kool. Chinese kool met spekjes werkt goed, net als met karwijzaadjes. Chinese kool klaarmaken met extra mosterd is ook een lekker plan. Dan versterk je dat milde mosterdachtige op een fijne manier.
Simpel en snel aan tafel
Je bent in een mum van tijd de keuken weer uit bij het bereiden van Chinese kool. Je hoeft hem niet te schillen, Chinese kool snijden is een snel klusje en hij is al bijna net zo vlug gaar. (In een ander artikel vertel ik je alles over het voorbereiden van Chinese kool voor de pan.)
Ga je Chinese kool klaarmaken in de wok, dan sta je maar een paar minuten achter het fornuis. Je kunt de groente eerst blancheren voor een iets sappiger eindresultaat.
Maar ook zonder blancheren is een gerecht met Chinese kool uit de wok al lekker sappig. In het Chinese kool recept hieronder gaat de groente dus rauw de pan in.
Zoek je een fijne wok? Laat mij je helpen om de beste wok voor jouw fornuis te kopen.
Zo eet je Chinese kool
Je kunt alle kanten op met Chinese kool maken. In het recept hieronder slinger je hem door de wok en zo smaakt hij goed bij vrijwel elk diner.
Hier thuis eten we vaak Chinese kool met rijst en pittige tofu. Zo kunnen we kiezen of we de tofu-hitte blussen met rijst of groen en blijft de maaltijd tot de laatste hap interessant.
Chinese kool rauw eten is een andere prima optie. Als ik het even niet meer weet voor het avondeten maak ik vaak salade van Chinese kool met snippers appel en een dressing met lekker veel mosterd. Daar word ik altijd blij van.
In de soep (deze noedelsoep met spekjes en ei, bijvoorbeeld) en door de noedels doet hij het ook leuk.
Basisrecept Chinese kool uit de wok
Met dit recept voor Chinese kool ga je een hoop fijne maaltijden tegemoet. Het is een basis Chinese kool recept, vegetarisch en supersnel.
Door te variëren met de smaakjes die je meebakt geef je er steeds je eigen draai aan. Ingrediënten als knoflook en gember doe je in de pan voor de kool erin gaat. Zaken als sojasaus en azijn voeg je toe als de kool bijna gaar is en bak je net lang genoeg mee om de smaken goed te mengen.
Eet smakelijk, Chinese koolwokker!
P.S.: Met een fijne wok is het nog makkelijker om Chinese kool te wokken. Zo vind je de beste wok voor jouw fornuis. Daar kun je trouwens ook lekker in paksoi maken, of spinazie roerbakken, of… welke groente eigenlijk niet?
Chinese kool wokken doe je zo
Ingrediënten
- ½ Chinese kool ongeveer 400 gram
- Scheutje olie
- 1 teen knoflook fijngemaakt
- 1 eetlepel sojasaus optioneel
- Zout naar smaak
- wat geraspte gember of gesnipperde rode peper optioneel
Aan de slag
- Snijd de Chinese kool in snippers door hem in de lengte te halveren, in dikke repen te snijden en die te snipperen. (Uitgebreidere instructies nodig? Lees in een apart artikel hoe je Chinese kool snijdt en verder voorbereidt.)
- Laat een wok of grote koekenpan warm worden. Giet de olie erin en laat hem ook warm worden. Doe de knoflook erbij en bak die mee tot hij lekker ruikt, een seconde of 30. Als je het lekker vindt, kun je er ook gember of fijn gesnipperde rode peper bij doen en net zo lang meebakken.
- Strooi de koolsnippers in de pan en bak ze al omscheppend tot ze net doorschijnend beginnen te worden en beetgaar zijn. Als je houdt van extra hartige kool, kun je vlak voor het eind van het bakken de sojasaus toevoegen en goed door de kool mengen. De kooktijd van Chinese kool is kort, dus begin na een minuut of 2, 3 te proeven of je de groente al gaar genoeg vindt.
reacties
Trumpet
Bij ingredienten staat soja saus maar in hele recept staat er niks over. Vreemd.
Laura
Oi, sorry! Bedankt dat je het laat weten, ik heb in het recept gezet wanneer de sojasaus erbij kan.