Chinese pannenkoekjes met lente-ui

Vraag voor de groep! De laatste tijd ben ik dol op “snackvoer” als onderdeel van de avondmaaltijd. Ik vraag me dus af: Wat is jouw favoriete snack-als-maaltijd? Zoiets dat anderen eten bij de borrel, maar jij gewoon op de dinertafel zet?

Mijn eigen favoriet van het moment is Chinese pannenkoekjes met lente-ui. En daar heb ik toch een fijn recept voor.

Pannenkoekjes met lente-ui klinkt misschien niet als tussendoortje, maar in Taiwan en China weten ze beter.

Daar eten ze deze zachte broodjes (want stiekem zijn het platbroodjes, gemaakt van deeg in plaats van beslag) met schroeiplekjes en lekker veel bosui als hapje tussendoor met chilidip of zwarte azijn. Of als ontbijt. Of, vooruit, bij het avondeten.

Dat laatste deden wij de afgelopen weken dus ook vaak. Lente-ui pannenkoekjes eten bij het diner, bedoel ik.

We aten ze bij gebakken zalm en sperzieboontjes met citroen. Ze lagen naast de curry. Ze maakten van Chinees roerei met tomaat een maaltijd. Allemaal heerlijk. En allemaal mogelijk omdat ze met weinig moeite op tafel staan.

Lekker zonder moeite

Mijn manier is ten dele makkelijk doordat hij niet de allerallerallerbeste Chinese pannenkoekjes met lente-ui veroorzaakt.

Serious Eats heeft er een hele studie van gemaakt en de perfecte pannenkoekjes vergen een hoop heel voorzichtig rollen. Zo smaken ze vast fantastisch, maar met veel minder moeite zijn die van mij ook erg lekker.

Dit recept is gebaseerd op de methode van Hsiao-Ching Chou uit Chinese Soul Food. (Wat een heerlijk boek. Je zult me er vast nog vaker over horen.)

Chou geeft een recept voor deeg met twee ingrediënten (water en bloem) dat je kunt gebruiken voor dumplingvellen, noedels en pannenkoekjes. Voor de pannenkoekjes met bosui moeten er nog wel een paar ingrediënten bij, maar de boodschappenlijst blijft erg overzichtelijk.

Ik gebruik voor de helft volkorenbloem in plaats van witte bloem. De pannenkoekjes worden er iets steviger van en vullen beter.

Ook voeg ik het zout eerder toe. In het originele recept strooi je dat pas bij het uitrollen over het deeg, maar ik vergat dat steeds. Na twee keer smakeloos deeg was ik er klaar mee en ging het zout er dus al, hup, aan het begin bij.

Met de juiste koekenpan is het bakken ook een fluitje van een cent. (Ooooh, wat een verademing als je broodjes niet aanbakken.) Daarom zette ik de beste koekenpannen op een rij voor je.

Hieronder vind je het recept. Deel je voor je de keuken in stapt nog even je favoriete snack-als-avondmaaltijd in de comments? Ik hoop op inspiratie!

Kleuter met gezicht achter pannenkoek
Lachen, zo’n pannenkoek

P.S.: Liever platbroodjes bakken op z’n Indiaas? Probeer deze zelfgebakken naan. Of rol eens loempia’s als fijn onderdeel van het diner. (Eén keer rollen, drie keer eten. Perfecte verhouding moeite-plezier, zeg ik.)

Recept: Chinese pannenkoekjes met lente-ui

Chinese pannenkoek met lenteui in koekenpan

Chinese pannenkoekjes met lente-ui (de volkoren versie)

Voel je een Chinese keukengod(in) voor verrassend weinig moeite met deze hartige pannenkoekjes met bosui. Gebaseerd op een recept uit Chinese Soul Food, Hsiao-Ching Chou
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
rusttijd 20 minuten
Porties 4 pannenkoeken
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • 150 gram witte bloem
  • 150 gram volkoren bloem
  • 200 ml heet water net van de kook af
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 lente-uien
  • 1 eetlepel olie plus olie om te bakken

Aan de slag
 

Het deeg maken en laten rusten

  • Doe beide soorten bloem met het zout in een grote kom en giet het water erbij. Roer door elkaar tot je een min of meer samenhangende bal hebt.
    Kneed het met je handen tot een glad deeg. Het deeg moet nog een beetje vochtig zijn, maar niet zo vochtig dat het aan je vingers kleeft. Voeg wat meer bloem toe als het plakt en wat meer water als  het helemaal niet vochtig voelt.
  • Doe het deeg in een kom, dek hem af en laat het deeg minstens 20 minuten rusten. Meer heeft het niet nodig, maar als je er pas na een uur aan toe komt is dat geen probleem.

Het deeg vullen en rollen

  • Snijd de lente-uien in heel fijne snippers. Sommige recepten zeggen dat je alleen het groen moet gebruiken omdat de witte stukjes te hard zijn en je deeg kapot trekken. Ik heb liever wat scheurtjes in mn deeg dan zoveel lente-ui niet te gebruiken, maar probeer het eens als het straks bij het rollen niet gaat zoals je wilt.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke stukjes. Neem een stukje en rol het uit tot een lap met een breedte van ongeveer 25 cm.
    Smeer (met een kwastje, de bolle kant van een lepel of je vingers) een beetje olie over het deeg uit zodat het oppervlak zacht glanst. Strooi een kwart van de fijngesneden lente-ui over het uitgerolde deeg. Vouw aan de onderkant een randje om en rol het deeg voorzichtig, maar zo strak mogelijk, op tot een worstje.
  • Rol de worst vanaf één van z'n korte kantjes op tot een spiraal. Druk de spiraal plat en rol hem uit tot een cirkel met een diameter van een centimeter of twintig. Tada! Je hebt je eerste pannenkoek gevormd.
    Herhaal nog drie keer. (Leg de pannenkoekjes niet op elkaar terwijl ze wachten tot je klaar bent om te bakken. Met een beetje pech plakken ze aan elkaar en kun je opnieuw beginnen met rollen.)

Het deeg bakken

  • Verwarm een koekenpan met een dikke bodem tot hij goed warm, maar niet superheet is. Giet er een scheutje olie in (hoe meer, hoe lekkerder, maar in ieder geval genoeg om de bodem van de pan een filmpje vet te geven). Laat de olie warm worden en leg er een pannenkoek in. Bak tot de onderkant droog is, met mooie bruine plekjes. Draai om en bak ook de andere kant tot hij bruine vlekjes heeft.
  • Herhaal drie keer, elke keer met een nieuw scheutje olie. Snijd de pannenkoeken in vieren. Eet. (Op kamertemperatuur zijn ze ook lekker, maar voor het volle effect eet je ze warm, met knapperige randjes.)
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Stapel goudbruine pannenkoekjes op een houten plank met daaronder een tekstvak met de woorden "Chinese pannenkoekjes met bosui"

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score