Recepten,  Zoet en drankjes

Chocoladekoekjes met kokoskaramel en pinda’s

Chocoladekoekje doorsnede

Deze chocoladekoekjes begonnen als chocolaatjes maar toen mijn bonbontalent niet toereikend bleek, sloeg ik aan het bakken. Dat levert heel andere, maar ook héél lekkere zoetigheid op.

Hoewel ik het na drie plakkerige pogingen voor gezien hield met het maken van bonbons, kreeg ik de combinatie van tropische karamel met pinda’s en chocola niet uit mijn hoofd. Wat nou als ik de karamel met de pinda’s tussen twee cacaokoekjes smeerde? Ik dacht dat dat wel eens zou kunnen werken.

Lezer, ik had gelijk.

Chocolade sandwichkoekjes

Chocolade sandwichkoekjes

Dit recept voor chocoladekoekjes geeft je drie dingen:

  1. Intense chocoladesmaak in de zachte, stevige vorm van twee koekjes
  2. Bij elkaar gehouden door kokoskaramel die het plakkerige van de binnenkant van de koekjes onderstreept
  3. Met pinda’s voor de knapperigheid. En omdat chocola en pinda’s heel leuk samen spelen.

Chocoladekoekjes die smaken als brownies

Stapel chocoladekoekjes

De chocokoekjes leerde ik kennen als “brownie roll out cookies” van SmittenKitchen en die naam beschrijft ze perfect. Ze smaken als dunne, stevige brownies met van die fudgy buikjes die brownies zo onweerstaanbaar maken.

Het koekjesdeeg is ontworpen om uit te steken, dus je kunt ze allerlei vormen geven. Het deeg rolt makkelijk uit en laat zich uitsteken met minimaal geplak. Dan is het fijn koekjes bakken met kinderen hoor. Of met jezelf, voor een tripje terug naar de tijd dat kleien regelmatig op je programma stond.

Haal de koekjes uit de oven als ze een beetje opgebold zijn en de randjes net stevig. Dan lijken ze misschien nog niet helemaal gaar (en knapperig zijn ze zeker niet), maar trek ze toch dapper uit de hitte. Veel van de lol van de sandwich komt namelijk van het contrast tussen zachte koek en karamel en knapperige pinda’s. Dat verdwijnt als je de koekjes te lang bakt.

Chocoladekoekjes bakken met cacao

Deeg uitsteken voor chocoladekoekjes

De koekjes krijgen hun chocoladesmaak alleen van cacao. Dat vind ik een plus, na mijn hulpeloze geklieder met gesmolten chocola. Voor jou is het vast ook fijn dat je in plaats van kleverige chocola gewoon wat cacao in je deegkom kunt strooien.

De chocoladesmaak is er niet minder om. Hij is luid en duidelijk, met een lekker bitter randje, maar zoet en vriendelijk genoeg voor mijn peuter. Hij at er drie in vijf minuten en dat was vier geworden als ik de laatste niet af had gepakt. (Yup, ik pak koekjes af van mijn kinderen. Daar gaan ze later in therapie plezier van krijgen.)

Kokoskaramel maken

Chocoladekoekjes met kokoskaramel en pindas

De kokoskaramel is eigenlijk dulce de leche, melk die verwarmd is tot hij dik en gekarameliseerd is. Meestal wordt dulce de leche gemaakt van gecondenseerde koeienmelk, maar in dit geval gebruik je gecondenseerde kokosmelk. Wat een heerlijk idee van Daisy van To Daisy’s blog. Kokosmelk, maar dan kleverig en met de diepe smaak van gekarameliseerde suiker? Waar geef ik me op?

De meeste recepten voor dulce de leche geven je opdracht om een gesloten blikje gecondenseerde melk heeeeeeel lang te koken. Ze zeggen er allemaal bij dat je gedurende die heeeeeele tijd op moet letten omdat het blikje kan ontploffen als het niet helemaal onder water staat. Daar word ik dus zenuwachtig van.

Gelukkig wist ik van een recept van David Lebovitz dat je dulce de leche ook in de oven kunt maken. Daarvoor mag je het blikje gewoon openen. Dag dag, ontploffingsgevaar. Je moet het nog wel in een waterbad zetten, maar zonder kans op “boem” is dat een stuk minder eng. Misschien vind jij het juist wel leuk, een beetje gevaar in de keuken? Daisy beschrijft het koken van het blikje nauwkeurig. In het recept hieronder geef ik de ovenmethode. Zo kun je je eigen pad naar dulce de leche kiezen.

Als je supermarkt geen gecondenseerde kokosmelk heeft, kun je het bij de Jumbo online bestellen. Of gebruik gewone gecondenseerde melk. De koekjes hebben dan niet dat tropische randje, maar hee. Er zijn genoeg andere lekkere smaken om je heel blij te houden.

Eet smakelijk, chocoladekoekjesbakker.

P.S.: Wil je liever iets hartigs uitsteken? Deze kaaskoekjes werken (en smaken) heerlijk. Of juist koekjes maken zónder uitsteker? Deze Chinese amandelkoekjes brengen geluk, of probeer eens gezonde havermoutkoekjes met banaan en rozijnen.

Recept voor chocoladekoekjes met kokoskaramel en pinda’s

Dit recept geeft je een heleboel koekjes. Afhankelijk van de maat van je uitsteker heb je er zo een stuk of 30. Het resultaat leidt er niet onder als je het halveert, maar dan heb je een half blikje gecondenseerde kokosmelk over. Ik zeg: maak in dat geval gewoon alle karamel. Gebruik wat je over hebt op de pannenkoek, voor een kleine portie van dit fijne koffieijs of om af en toe een lepeltje te nemen als het leven daarom vraagt. 

Chocoladekoekjes op een bord met een potje kokoskaramel en pindas ernaast

Dubbele chocoladekoekjes met kleverige, knapperige vulling

Ik ga eerlijk zijn: deze chocoladekoekjes zijn een een beetje een project. Maar als beloning voor je noeste arbeid krijg je dan ook intens naar chocola smakende koekjes met een zoet-tropische vulling waar je heel blij van wordt. Gebaseerd op recepten van SmittenKitchen en ToDaisys
Bereidingstijd 1 uur
Karameltijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 30 min
Porties 15 dubbele koekjes
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 225 gram roomboter in stukjes
  • 300 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 80 gram cacao
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 50 gram ongezouten geroosterde pinda’s
  • zout

Aan de slag
 

Koekjesdeeg maken en laten rusten

  • Roer de bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Doe de boter met de suiker in de kom van een mixer (een KitchenAid of iets soortgelijks; met een handmixer gaat het ook, maar laat je boter dan wel eerst zacht worden).
    Meng een paar minuten op medium-hoge snelheid tot je een romig mengsel hebt. Doe de eieren, vanille en cacao erbij en meng grondig.
  • Zet de mixer op medium en doe terwijl hij draait rustig het bloemmengsel bij het botermengsel. Mix tot je een glad deeg hebt, maar niet langer.
    Stort het deeg op een vel bakpapier, druk het tot een schijf en leg hem minstens een uur in de koelkast.

Kokoskaramel maken

  • Schenk het blikje gecondenseerde kokosmelk in een ovenschaaltje. Zet het schaaltje in een grotere schaal waar het ruim in past en giet in de grotere schaal heet water tot het uitkomt boven het niveau van de kokosmelk. Let op dat je het water niet ín het schaaltje met kokosmelk laat stromen. Kijk, zo:
    Dulce de leche waterbad
  • Dek het schaaltje kokosmelk stevig af met aluminiumfolie en zet het in zijn waterbad in de oven. Zet de oven op 220 graden Celsius en bak tot de kokosmelk goudbruin van kleur is. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.
    Controleer tussendoor een paar keer of de karamel klaar is en of er misschien water in de grote bak moet zodat het waterpeil hoger blijft dan de kokosmelk.

Koekjes uitsteken en bakken

  • Haal het koude deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van een millimeter of vier dik. Dat is wat dikker dan je normaal gesproken doet voor uitsteekkoekjes. Gebruik het bakpapier waar het deeg in zat om op uit te rollen.
  • Steek koekjes uit de lap deeg en leg ze even opzij. Een beetje stapelen kan daarbij geen kwaad, maar als je stapel te hoog wordt, gaan de onderste koekjes aan elkaar kleven.
    Duw de restjes deeg weer bij elkaar, rol ze uit en steek meer koekjes uit. Herhaal tot al je deeg gebruikt is.
  • Je kunt de koekjes bakken nadat je de kokoskaramel uit de oven hebt gehaald. Laat de oven wel eerst afkoelen tot 180 graden.
    Leg de koekjes op het bakpapier op een bakplaat en schuif hem in de oven. Bak ongeveer 8 tot 10 minuten, tot de koekjes een beetje opgebold zijn en stevige randjes hebben.
  • Waarschijnlijk pasten niet al je koekjes op de bakplaat. Laat de eerste lading een paar minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een rekje om helemaal koud te worden. Leg de volgende lading rauwe koekjes op de bakplaat en bak ze.

Koeksandwiches maken

  • Hak de pinda’s grof en roer ze door de karamel. Zet het mengsel in de koelkast tot het goed koud is.
  • Zorg dat je koekjes ook op kamertemperatuur zijn voor je gaat stapelen.
  • Neem de helft van je chocoladekoekjes en schep er een flinke dot koude karamel met pinda's op. Spreid uit tot net voor de randjes.
    Strooi een heel klein beetje zout op de karamel.
    Leg de tweede helft van de koekjes op de karamel en druk zachtjes aan. Eet.
  • Goed luchtdicht verpakt zijn de koekjes  de volgende dag nog lekker- misschien zelfs lekkerder omdat ze nog wat plakkeriger zijn.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Donkerbruine koekjes met goudkleurige dulce de leche en stukjes pinda erop

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score