Chocolademousse: verrassend toetje van Griekse yoghurt

Dit is een heerlijk, onverwacht dessert met Griekse yoghurt. Maak romige, verleidelijke chocolademousse met niet meer dan de yoghurt, melk en chocola.

Huh? Een recept voor chocolade yoghurt?

Schaal met gesmolten chocola en klodders Griekse yoghurt

Het klinkt misschien als een raar gezondheidstrucje, een dessert met griekse yoghurt en chocolade. Maar eigenlijk is het best een logisch idee.

Zonder enig werk voor jou staat de Griekse yoghurt namelijk al dik en romig in de koelkast. Die is een beetje zuur, natuurlijk, maar pure chocola heeft ook vaak iets zurigs. Dat is een prima match dus.

De yoghurt en de chocola smelten ook samen tot een nieuw zacht-fris, zoet geheel. De basis van dit toetje is dus wel yoghurt met chocolade, maar het smaakt niet als stracciatella-yoghurt ofzo.

Mocht je nou argwanend blijven over een Griekse yoghurt dessert met chocolade als enige smaakmaker: voor de zekerheid mag je er natuurlijk een scheutje drank doorheen roeren. Of vanille-extract. Nodig is het niet, lekker wel.

Yoghurt + chocolade = makkelijke chocomousse

Stukjes gehakte chocola op een plank

De structuur van de yoghurt verandert door de gesmolten chocolade in een zachte, luxueuze créme. Ik vind zelfs dat je het mousse mag noemen, hoewel puristen dat niet met me eens zullen zijn. Er komt tenslotte geen intensief kloppen, geslagen eiwit of slagroom aan te pas.

Ik vind dat juist prachtig want zo maak je dus serieus makkelijk chocolademousse.

Laatst kregen we eetbezoek net op de eerste dag dat ik weer uit bed kwam na een Griep. Rechtop staan was een uitdaging, maar ja. Een gast aan tafel en dan geen nagerecht vond ik ook zo wat.

Even had ik stress, maar toen herinnerde ik me dit toetje met Griekse yoghurt. Ook al voelde ik me alsof ik 20 centimeter boven mijn voeten zweefde (heel irritant), de mousse lukte. Zo simpel issie.

Het perfecte Griekse yoghurt toetje voor Valentijnsdag

Grote kom met chocolademousse en een lepel

Dit is een heel handig recept voor Valentijnsdag, trouwens. Het smaakt namelijk decadent zonder dat je alleen nog maar een dutje wilt doen na het eten.

Chocola is duidelijk de hoofdrolspeler, maar op een vriendelijke manier. Je wordt niet bang dat een Franse chocolatier je komt overhoren over de afkomst van de cacao, zeg maar.

Doordat ‘ie zo snel en makkelijk is krijg je hem ook na een drukke werkdag nog voor elkaar. Hoe sexy om je Valentijn een zelfgemaakt chocoladetoetje voor te zetten?

Is dit Griekse yoghurt toetje gezond?

Zoals altijd met eten, hangt dat erg af van je definitie van “gezond”. De mijne heb ik afgekeken van Michael Pollan en is kort samen te vatten als “eet echt eten, niet te veel, voornamelijk planten”. (In een post elders op deze site lees je nog veel meer over de zin en onzin van gezond eten.)

Dit dessert met yoghurt kan prima binnen die definitie van gezond eten vallen. Okay, hij is niet plantaardig, maar wel gemaakt met herkenbare ingrediënten. En of je er te veel van eet, ligt helemaal aan jezelf natuurlijk.

Maar vaak hebben mensen het meer over voedingswaardes als ze gezond eten willen bespreken. Laten wij het daar dus ook even over hebben.

Is Griekse yoghurt gezond?

Twee emmertjes Griekse yoghurt van boven gefotografeerd

Als je naar bepaalde macro-nutriënten kijkt, past Griekse yoghurt mooi in breed verspreide ideeën over gezond eten. (Lees hier meer over macronutriënten, als je wilt.) Er zit gemiddeld 3,8 gram eiwit in per 100 gram (volgens de Nederlandse voedingsmiddelen database). Dat is niet zoveel als bijvoorbeeld in kwark, maar het draagt bij aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwit.

Er zitten ook vrij weinig koolhydraten in Griekse yoghurt (ongeveer 4 gram per 100 gram), wat fijn is voor mensen die koolhydraatarm willen eten.

Aan de andere kant zit er vrij veel vet in Griekse yoghurt. De volvette variant heeft 10 gram vet per 100 gram, meer dan de 2,7 gram van gewone volle yoghurt. Als je weinig vet wilt eten, is Griekse yoghurt dus niet ideaal.

(Hoewel het Griekse yoghurt toetje met dit recept veel minder vet zal bevatten dan traditionele chocolademousse. Het is dus ook maar waar je het mee vergelijkt.)

Voedingswaarde is niet het hele verhaal

Als het gaat om gezond eten, gaat het maar zelden over smaak en plezier. Volgens mij is dat een probleem, want mensen eten om zoveel meer redenen dan om brandstof binnen te krijgen. Omdat het lekker is, bijvoorbeeld, om zichzelf te troosten en om het leven te vieren.

Dat kun je proberen te ontkennen, maar daarmee beginnen veel problemen. Voor veruit de meeste mensen is het namelijk gewoon de realiteit.

Tegelijkertijd krijg je vaak de boodschap dat lekker eten “zondig” is. Dat is dus het ideale recept voor schuldgevoel en stress. En weet je wat pas slecht is voor een mens? Stress.

Volgens mij zijn smaak en plezier dus gewoon een belangrijk onderdeel van gezond eten. Wat de Griekse yoghurt voedingswaarde ook is, met smaak en plezier zit het wel goed met deze fijne chocolademouse.

P.S.: Deze frambozencake is zoet en fruitig en prachtig voor een Valentijnsfeestje. Als je meer van het hartig bent, raad ik je van harte deze zalmrillettes aan als Valentijnshapje.

Ontdek ook

Recept: chocolademousse van Griekse yoghurt

Chocolademousse van Griekse yoghurt

Dit chocolademousse recept heeft maar 4 ingrediënten en levert toch heel veel heerlijke chocoladesmaak. Gebaseerd op een recept van Maria Speck
5 van 1 stem
Bereidingstijd 7 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 7 minuten
Porties 4 personen
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 50 gram melkchocola
  • 120 gram pure chocola plus wat extra als garnering
  • 120 ml halfvolle melk
  • 250 gram Griekse yoghurt met 10% vet, alsjeblieft, niet de vetvrije

Aan de slag
 

  • Snijd de twee soorten chocola in kleine stukjes en doe ze in een grote, hittebestendige kom.
    Verwarm de melk tot hij net begint te borrelen (in een steelpannetje of de magnetron).
    Schenk de hete melk over de chocola en laat het mengsel een paar minuten staan. Roer dan tot alle chocola gesmolten is en je een glad mengsel hebt.
  • Schep de Griekse yoghurt grondig maar luchtig door de chocola en laat het mengsel in minstens een uur in de koelkast goed koud worden.
    Schep de mousse in bakjes en rasp er wat chocola overheen als garnering. Ik gebruik daarvoor mijn geliefde Microplane rasp.

Video

Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

One Comment

  • Linda Vinois

    5 sterren
    Heb deze uitgeprobeerd. Heel lekker en fris. Een echte aanrader ! Ik versierde met een aardbei en een muntblaadje ipv chocoladeschilfers.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score