Brood en snacks,  Groente,  Recepten

Courgette pannenkoekjes, de moeite waard

Ergens in de zomer gaan allerlei blogs mopperen over courgettes. Moestuinen lopen over, buren laten stiekem kilo’s achter op elkaars stoep en van gekkigheid gaan mensen courgettecake bakken. (Misschien is dat best lekker, maar het klinkt mij wat wanhopig in de oren.) Ik heb dat probleem niet.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Mijn moestuin is een enkel tomatenplantje zonder vruchtjes en een courgette overvloed in de supermarkt negeer ik makkelijk. Ik wil best eens een groene jongen meenemen, maar wordt er niet hebberig van zoals ik hebberig word van rijpe pruimen of gloeiendrode tomaten. Laten we wel wezen, veel smaak zit er niet aan een courgette.

Ze staan deze maanden wel regelmatig op het menu trouwens, want ze verdwijnen zo handig vlug de pan in. Dus rooster ik ze met feta voor over de pasta, maak er romige soep van met flink wat Thaise rode curry pasta of stoof ze met citroensap en veel verse munt. Allemaal lekker eten, nu ik erover nadenk. Misschien moet ik niet zo poeh-poeh doen over courgettes.

Mijn favoriete recept voor courgettes is helaas geen fluitje van een cent. Courgette pannenkoekjes ze zijn op zich niet moeilijk. Je moet courgette raspen en laten uitlekken. Dan wring je er een bevredigende plens water uit en houd je een compact bergje sliertjes over. Door dat bergje roer je eieren, bloem en wat smaakmakers en dan begint het. Bakken, bakken, bakken. Bakken, bakken, bakken.

Met een rood hoofd zwoegen boven een heet fornuis is het niet voor mij. Op zondagochtend zie ik er de lol nog van in, maar zo vlak voor het avondeten ga ik er vooral van zuchten. Dat ik het toch doe komt door wat er uit de pan komt. Licht knisperende randjes aan kleine, dikke pannenkoekjes met sappige, kruidige buikjes. Yum.

Nu ik dit zo schrijf bedenk ik dat het alweer veel te lang geleden is dat ik ze bakte. En Nigella zegt dat ik me vooral niet verplicht moet voelen om ze vlak voor het eten te maken- ze zijn lekkerder op kamertemperatuur. De eerstvolgende keer dat ik vroeg thuis ben ga ik deze dus weer eens bakken. Volgens mij helemaal geen slecht idee als jij dat ook doet, dus hieronder geef ik je het recept.

Eet smakelijk, pannenkoekjesbakker!

P.S.: Liever een snellere maaltijd uit je koekenpan toveren? Probeer eens biefstuk met aardappel op z’n Chinees. Of wil je wel pannenkoekjes, maar liever ‘s ochtends? Dan zijn deze havermoutpannenkoekjes een lekker plan.

Witte schaal met goudbruine courgette pannenkoekjes met een schep tzatziki erop

Courgette pannenkoekjes

Lekker lichte, frisse courgette koekjes met veel kruiden. Gebaseerd op een recept van Nigella Lawson uit Voor altijd zomer.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Porties 2 personen
Keuken Mediterraan

Keukenbenodigdheden

  • Schone theedoek zonder zeepluchtjes

Ingrediënten
  

  • 750 gram courgette
  • 6 lente-uitjes
  • 15 gram verse koriander
  • 15 gram verse munt
  • 140 gram bloem
  • Zout en peper
  • 3 eieren
  • Olie om te bakken
  • Limoensap, Griekse yoghurt met wat citroensap of tzatziki voor erbij

Aan de slag
 

Maak het beslag

  • Rasp de courgettes grof. Leg ze op een schone theedoek zonder zeepgeurtjes en laat ze een minuut of twintig uitlekken.
  • Hak de lente-uitjes fijn, net als de koriander (blaadjes en steeltjes) en de blaadjes van de munt.
    Meng de lente-ui en de kruiden met de bloem en royaal peper en zout.
    Klop de eieren los en meng ze rustig door het kruidenmengsel.
  • Wring je courgettesliertjes uit door de theedoek dicht te draaien als een soort snoepje. Draai tot er geen groen vocht meer uitloopt.
    Roer de uitgewrongen sliertjes courgette door je kruiden-bloemmix tot een dik mengsel met wat klonten.

Bak de pannenkoekjes

  • Verwarm een koekenpan met zware bodem (ik ben verliefd op deze). Giet er een scheutje olie in. Bak een grote eetlepel beslag per keer in de olie tot kleine, dikke pannenkoekjes. Druk ze een beetje plat terwijl je bakt, zodat ze makkelijker gaar worden.
    Het kost een minuut of drie per kant om de courgette koekjes goudbruin te krijgen.
    Eet de pannenkoekjes warm of op kamertemperatuur, met iets zuurs erbij. Nigella stelt limoensap voor. Griekse yoghurt met een beetje citroensap en zout werkt ook goed, of tzatziki.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Close-ip van courgette pannenkoekjes op een witte schaal, met daaronder een geel tekstvak met de woorden courgette koekjes gezond recept

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score