Courgette pannenkoekjes, de moeite waard

Ergens in de zomer gaan allerlei blogs mopperen over courgettes. Moestuinen lopen over, buren laten stiekem kilo’s achter op elkaars stoep en van gekkigheid gaan mensen courgettecake bakken. (Misschien is dat best lekker, maar het klinkt mij wat wanhopig in de oren.)

Ik heb dat probleem niet.

Mijn moestuin is een enkel tomatenplantje zonder vruchtjes en een courgette overvloed in de supermarkt negeer ik makkelijk. Ik wil er best eens één meenemen, maar wordt er niet hebberig van zoals van rijpe pruimen of gloeiendrode tomaten.

Laten we wel wezen, veel smaak zit er niet aan een courgette.

Courgettes staan deze maanden wel regelmatig op ons weekmenu trouwens. Ze verdwijnen namelijk zo handig snel de pan in.

Dus rooster ik courgette met feta voor over de pasta, maak er romige soep van met flink wat Thaise rode curry pasta of stoof ‘m met citroensap en veel verse munt.

Allemaal lekker eten, nu ik erover nadenk. Misschien moet ik niet zo ongeïnteresseerd doen over courgettes.

Een courgetterecept om van te houden

Mijn favoriete recept voor courgettes is helaas geen fluitje van een cent. Het is een variatie op het recept voor courgette pannenkoekjes van Nigella Lawson (zij noemt ze courgette fritters).

Courgette pannenkoekjes ze zijn op zich niet moeilijk. Je moet courgette raspen en laten uitlekken.

Dan wring je er een bevredigende plens water uit en houd je een compact bergje sliertjes over.

Door dat bergje roer je eieren, bloem en wat smaakmakers en dan begint het. Bakken, bakken, bakken. Bakken, bakken, bakken.

Met een rood hoofd zwoegen boven een heet fornuis is het niet voor mij. Op zondagochtend zie ik er de lol nog van in, maar zo vlak voor het avondeten ga ik er vooral van zuchten.

Dat ik toch met enige regelmaat courgette pannenkoekjes bak, komt door wat er uit de pan komt. Kleine, dikke pannenkoekjes die barsten van de smaak door de berg verse kruiden die er doorheen zit. Bovendien hebben ze sappige buikjes en licht knisperende randjes. Yum.

Een goede koekenpan helpt ook nogal om het leed te verzachten. Zoek jij er één? Ontdek dan wat ik de beste koekenpannen vind.

Nu ik dit zo schrijf bedenk ik dat het alweer veel te lang geleden is dat ik ze bakte. En Nigella zegt dat ik me vooral niet verplicht moet voelen om ze vlak voor het eten te maken- ze zijn lekkerder op kamertemperatuur.

De eerstvolgende keer dat ik vroeg thuis ben ga ik deze dus weer eens bakken. Volgens mij helemaal geen slecht idee als jij dat ook doet, dus hieronder geef ik je het recept.

Eet smakelijk, pannenkoekjesbakker!

P.S.: Liever een snellere maaltijd uit je koekenpan toveren? Probeer eens biefstuk met aardappel op z’n Chinees. Of wil je wel pannenkoekjes, maar liever ‘s ochtends? Dan zijn deze havermoutpannenkoekjes een lekker plan.

Witte schaal met goudbruine courgette pannenkoekjes met een schep tzatziki erop

Courgette pannenkoekjes

Lekker lichte, frisse courgette koekjes met veel kruiden. Gebaseerd op een recept van Nigella Lawson uit Voor altijd zomer.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Keuken Mediterraan

Keukenbenodigdheden

  • Schone theedoek zonder zeepluchtjes

Ingrediënten
  

  • 750 gram courgette
  • 6 lente-uitjes
  • 15 gram verse koriander
  • 15 gram verse munt
  • 140 gram bloem
  • Zout en peper
  • 3 eieren
  • Olie om te bakken
  • Limoensap, Griekse yoghurt met wat citroensap of tzatziki voor erbij

Aan de slag
 

Maak het beslag

  • Rasp de courgettes grof. Leg ze op een schone theedoek zonder zeepgeurtjes en laat ze een minuut of twintig uitlekken.
  • Hak de lente-uitjes fijn, net als de koriander (blaadjes en steeltjes) en de blaadjes van de munt.
    Meng de lente-ui en de kruiden met de bloem en royaal peper en zout.
    Klop de eieren los en meng ze rustig door het kruidenmengsel.
  • Wring je courgettesliertjes uit door de theedoek dicht te draaien als een soort snoepje. Draai tot er geen groen vocht meer uitloopt.
    Roer de uitgewrongen sliertjes courgette door je kruiden-bloemmix tot een dik mengsel met wat klonten.

Bak de pannenkoekjes

  • Verwarm een koekenpan met zware bodem (ik ben verliefd op deze). Giet er een scheutje olie in. Bak een grote eetlepel beslag per keer in de olie tot kleine, dikke pannenkoekjes. Druk ze een beetje plat terwijl je bakt, zodat ze makkelijker gaar worden.
    Het kost een minuut of drie per kant om de courgette koekjes goudbruin te krijgen.
    Eet de pannenkoekjes warm of op kamertemperatuur, met iets zuurs erbij. Nigella stelt limoensap voor. Griekse yoghurt met een beetje citroensap en zout werkt ook goed, of tzatziki.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Close-ip van courgette pannenkoekjes op een witte schaal, met daaronder een geel tekstvak met de woorden courgette koekjes gezond recept

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score