Blog,  Keukenbenodigdheden

De beste koekenpan (zo koop je hem)

Al een jaar of twintig zoek ik naar de beste koekenpan. Inmiddels heb ik ‘m, maar wat een gedoe. Om jou dat te besparen vertel ik je welke koekenpan je het best kunt kopen. En waarom, natuurlijk.

Om lekker te bakken hoeft een pan maar aan een paar eisen te voldoen. Een goede koekenpan:

  • Is stevig
  • Verdeelt de warmte goed
  • Verdient bonuspunten als je je vingers niet brandt aan de steel 

Klinkt simpel, blijkt lastig. Hoe vaak ik niet aangebrand eten uit een koekenpan heb geschraapt. En niet alleen toen ik leerde koken met een kromme pan. Vorig jaar verdween er nog één in mijn kliko. Hij zag er robuust uit, maar presteerde het om pannenkoeken tegelijk ongaar en verbrand te bakken.

Zo hoeft het niet te zijn. Met de volgende koekenpannen sta je blij achter je fornuis:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Gewoon de beste

Valira koekenpan met stevige wanden, afgeronde hoeken en een metalen steel
Valira Aire

Voel je een keukenwonder met de koekenpan waarin alles lukt

Niet duur, wel goed

Koekenpan met grijze anti-aanbaklaag, afgeronde hoeken en kunststof steel
BK Basic

Bakken zonder plakken voor een zacht prijsje

Zonder anti-aanbaklaag

DeBuyer Mineral

Zorgeloos bakken zonder anti-aanbaklaag

Meer weten?

Simpelweg de beste koekenpan: Valira Aire

In deze superpan lukt alles. Dit is waarom ik houd van mijn fijne Valira:

  • Wat er ook in de pan zit, het glijdt er zonder moeite weer uit als het klaar is
  • De hitte verspreidt zich perfect, dus alles is tegelijk gaar
  • Dit is een stevige pan, maar hij is niet zwaar

Het enige nadeel dat ik heb ontdekt: hij warmt langzaam op. Dat is vooral een kwestie van timing, want het duurt natuurlijk geen uren voor hij warm is. Gewoon net even eerder het fornuis aan en het “probleem” is opgelost.

Ik zou op z’n Amerikaans zeggen dat dit mijn forever koekenpan is, ware het niet dat anti-aanbaklagen meestal niet eeuwig meegaan. Na ruim een jaar plakt mijn lieveling nog niet, maar ik laat het weten als het ooit toch gebeurt.

Beste goedkope koekenpan: BK Easy Basic

Wil je lekker bakken zonder veel geld uit te geven? Dan is een BK koekenpan van de Easy Basic-lijn een goede keus. Je koopt hem voor ruim minder dan 20 Euro en hebt er een puike pan aan. Een paar van de vele enthousiaste reviews op Bol.com:

  • “Prijs is zeer goed voor de kwaliteit.”
  • “Goede koekenpan, bijna geen olie nodig en bakt vrijwel nooit aan.”
  • “Neemt goed de warmte op en verdeelt hem goed.”

Bij goedkope koekenpannen is juist dat gelijkmatig verwarmen vaak een probleem, maar bij deze BK-pannen dus niet.

De Easy Basic-pannen lijken wel kwetsbaar; verschillende reviewers hebben na een tijdje beschadigingen in de anti-aanbaklaag. Maar goed, daar hebben veel duurdere pannen ook last van.

Let op: de BK Easy Basic-pannen kunnen niet op inductie. Voor een goede goedkope inductiekoekenpan kom je al snel uit bij een gietijzeren koekenpan. (Mijn favoriete Valira-pannen werken wel op inductie.)

Ook fijn en goedkoop: Tefal Only Cook

Deze pan is een paar Euro duurder dan de BK Easy Basic en ik lees geen knallend enthousiasme over hoe hij de warmte geleidt. Toch heb je hier een prima pan aan. Zoals je van een Tefal pan verwacht plakt hij niet. (Een aantal reviewers hebben wel snel beschadigingen in de anti-aanbaklaag.) Verder koken mensen er lekker in.

Wat reviewers op Bol.com zeggen:

  • “Bakt niet aan, kleeft niet, alles perfect gebakken.”
  • “Ligt lekker in de hand en is niet zwaar, ik ben enthousiast!”
  • “Makkelijk schoon te maken ook!”

Minpuntje: de pan is kleiner dan in de beschrijving staat. Ik betwijfel of je de extra centimeter zal missen, maar een eventuele deksel van dezelfde maat past dus niet lekker. Net als de BK hierboven kan ook deze pan overigens niet op inductie.

Beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag: DeBuyer Mineral

Wil je liever een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Snap ik. Daar zijn twee goede redenen voor:

  • Je wilt bakken zonder je zorgen te maken over de effecten van een anti-aanbaklaag op je gezondheid
  • Je wilt vlees op z’n allerlekkerst bakken

Voor allebei is een gietijzeren koekenpan of een stalen koekenpan de oplossing. Je moet ze inbranden, maar als je dat goed doet krijgen ze een natuurlijke anti-aanbaklaag. Vlees schroeit daar fantastisch op.

Op Bol.com zijn DeBuyer Mineral stalen koekenpannen erg populair. Een paar enthousiaste reacties:

  • “Inmiddels gebruik ik geen andere pannen meer.”
  • “Zware, degelijke kwaliteit.”
  • “Goede pan, verdeelt de warmte perfect en bakt na het inbranden nauwelijks aan.”

Mocht mijn geliefde Valira koekenpan ooit gaan plakken, dan is dit de pan die ik uit ga proberen.

Ook fijn zonder anti-aanbaklaag: Koock Amsterdam gietijzer

Deze gietijzeren koekenpan is in de fabriek alvast voor de eerste keer ingebrand, dus het begin van een fijne, niet aanbakkende laag is er. Je brandt hem zelf verder in en dan heb je er een puike pan aan. Een paar enthousiaste reviews: 

  • “Goed, stevig en zwaar, bakt goed!”
  • “Het komt er gewoon op neer dat dit zeker waar voor het geld is.” 
  • “Lees goed de onderhoudsinstructie dan erven je kleinkinderen hem nog.” 

Aandachtspuntje: die reviewer die hem “zwaar” noemt maakt geen grappen. Deze koekenpan van 30cm weegt 3,5kg!

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *