Inspiratie,  Keukenbenodigdheden

De beste rijstkoker (zo koop je hem)

Witte rijstkoker (Tefal) met hoge stomer erop en glazen deksel

Eén van mijn favoriete keukenapparaten is de rijstkoker. Omdat ik iedereen zo’n fijn apparaat gun, zet ik voor je op een rij hoe je de beste rijstkoker voor jouw leven vindt.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Jarenlang vond ik “in een pan” het beste antwoord op de vraag “hoe moet je rijst koken?”. Dat kan natuurlijk ook, maar ik had wel erg vaak aangebrande of net-niet-gare rijst. Wat blijkt? Daar is een rijstkoker een probaat middel tegen. Hij beantwoordt namelijk feilloos die netelige vraag voor je: “hoe lang moet rijst koken?”.

Bovendien houdt hij vervolgens de gare rijst warm tot de rest van de maaltijd klaar is. Nooit meer zorgen over lauwe rijst. Echt, voor minder dan 50 Euro koop je een hoop rust en lekker eten. (In sommige gevallen voor véél minder dan 50 Euro. Kijk maar naar dit lijstje goede en goedkope rijstkokers.)

Omdat ik zo enthousiast ben over de rijstkoker, vertel ik je er hieronder alles over dat ik weet. Liever gelijk naar de winkel?

(Dit is overigens niet de rijstkoker die ik heb. Ik heb een Thais sprekende Panasonic rijstkoker die groot genoeg is om Khao San Road in Bangkok te voeden. Hij maakt mij blij, maar er zijn handigere op de markt.)

Of spring naar:

Hoe werkt een rijstkoker?

Ronde watshome rijstkoker in zilverkleur met zwarte randen, handvatten en dekselknop

Laten we het eerst hebben over hoe rijst koken in een rijstkoker werkt. Dat is verrassend simpel. Van Kitchen Appliance HQ leerde ik dat alle losstaande rijstkokers werken volgens hetzelfde basisprincipe. Namelijk: in een kom doe je rijst en water. De kom wordt verhit door een element. Doordat de kom heet wordt, wordt het water ook heet. De rijst slurpt de stoom op die daarbij ontstaat en wordt daardoor gaar. Als de rijst klaar is, stopt het element met verhitten (of schakelt hij over naar een lagere temperatuur om de rijst warm te houden).

Eenvoudige rijstkokers werken zo

De beslissing om te stoppen met rijst stomen nemen niet alle elektrische rijstkokers op dezelfde manier.

Simpele modellen hebben een sensortje voor de temperatuur van de kom. Nadat je het apparaat aanzet met rijst en water erin, wordt de kom warm en loopt de temperatuur van het water op. Dat wordt verwarmd tot 100 graden Celsius en gaat dan over in stoom. De stoom stijgt en neemt hitte met zich mee. Daardoor komt de temperatuur onder in de kom niet boven de 100 graden zolang er nog los water is.

Naarmate de rijst de stoom opslurpt (en gaar wordt), zit er minder los water in de kom. Als al het water is opgeslurpt, wordt er geen stoom meer gemaakt die de hitte afvoert. Dan warmt de bodem van de kom opeens snel op. Dat merkt de sensor en die schakelt het warmte-element uit.

Voor dit soort rijstkokers komt is het dus belangrijk hoeveel water je toevoegt aan de rijst. Hieronder vind je de verhouding rijst: water voor een aantal veelvoorkomende soorten rijst.

Programmeerbare rijstkokers (hun logica is een beetje wollig)

De rijstkoker werking hoeft dus niet ingewikkeld te zijn om prima rijst op te leveren. Nadeel van een simpele rijstkoker is dat hij maar één trucje kent, wat je er ook in stopt. Deze website legt uit dat een eenvoudige rijstkoker bijvoorbeeld geen rekening kan houden met granen die niet droog koken (havermoutpap wordt lastig). Je kunt ook niet instellen of je van steviger of zachter rijst houdt, dus je zult moeten experimenteren met de hoeveelheid water voor jouw ideale resultaat.

Om die nadelen te omzeilen, zijn er chique rijstkokers ontwikkeld die gebruik maken maken van “fuzzy logic”. In fuzzy logic is er ruimte voor dingen tussen “aan” of “uit” (of eigenlijk tussen het “waar” en “onwaar” van de traditionele logica). Een rijstkoker die is geprogrammeerd met fuzzy logic kan dus bijvoorbeeld de opdracht uitvoeren “verwarm rijst zachter en langer als mensen dit programma kiezen”.

In Nederland worden er niet enorm veel programmeerbare rijstkokers verkocht. Je hebt ze wel, maar het aanbod komt niet in de buurt van de obsessie van Aziatische rijstkokers met perfecte rijst. Als je hier een programmeerbare machine koopt, is het al snel een pan die bedoeld is voor veel meer dan rijst koken, zoals een Instant Pot multi-cooker of een CrockPot slowcooker.

Rijst koken in de InstantPot, CrockPot of snelkookpan

Misschien vraag je je af of een rijstkoker nuttig is als je al een  multi-cooker (bv een InstantPot) hebt. Dat is waarschijnlijk niet zo. Een multi-cooker is ontworpen om veel dingen te kunnen, inclusief rijst koken. Een rijstkoker heeft geen speciale superkrachten die een multi-cooker niet heeft, dus je kunt de ruimte in je keukenkastje vast beter gebruiken.

Ook in een snelkookpan kun je rijst koken. Het gaat sneller dan in een gewone pan en doordat de snelkookpan hermetisch sluit, blijft de de rijst ook wel een tijdje warm. Alleen lees ik online allerlei instructies om overgare rijst te voorkomen en ik word daar zenuwachtig van. Maar goed, als je handig bent met je snelkookpan, lijkt een rijstkoker gebruiken me niet hoognodig.

Dat zit anders bij een elektrische sudderpan (zoals de originele CrockPot). Als je het heel graag wilt, kun je daar rijst in koken. Alleen wordt het dan wel een middagvullend avontuur. De recepten die ik tegenkwam op Google hadden het allemaal over minstens twee uur. Voordeel is nog steeds dat je de rijst minder in de gaten hoeft te houden. Als je maar een paar keer per jaar rijst kookt en een pannetje op het fornuis echt niet trekt, is dat misschien een optie. Kook je vaker rijst, dan lijkt een rijstkoker me toch een goede investering.

Rijst koken in de magnetron

Toen ik onderzoek deed voor deze post, ontdekte ik dat je ook rijst in de magnetron kunt koken. Of eigenlijk wist ik dat wel, maar dacht ik dat je een speciale magnetron rijstkoker nodig had. Iets als deze leukerd. Dat dacht ik fout; je hebt slechts een schaal nodig die tegen microgolven kan.

Rijst koken in de magnetron blijkt nog eens heel simpel ook. Het gaat namelijk zo:

  • Doe rijst in een magnetronbestendige schaal met genoeg water om hem net onder te zetten.
  • Laat de rijst op 750 Watt draaien tot hij gaar is. (Dat duurt een minuut of 20 voor rijst voor vier mensen.)

Dat is het. Echt. Je hebt geen deksel nodig, geen speciaal ontluchtingsventiel, niets.

Rijst koken in de magnetron kost ongeveer even veel tijd als in een pan, maar je hebt meer controle over het proces onderweg. Je zet makkelijk de magnetron even uit om te proeven en weer aan als de rijst langer nodig heeft. Extra water toevoegen is geen probleem en het geeft ook niet als je de rijst even stil laat staan omdat je met iets anders bezig bent.

Nadeel is dat de rijst niet warm wordt gehouden, dus je moet de rest van je keukenwerk strakker timen. Ook moet jij een oogje in het zeil houden; de magnetron weet niet wanneer de rijst gaar is. En, uhr, je moet een magnetron hebben. Genoeg redenen om toch een rijstkoker te overwegen, zeg ik.

Sushi rijst koken in de rijstkoker

Bamboe sushimat en rijstschep

Volgens Google hebben veel mensen vragen over sushi rijst maken in de rijstkoker. Als jij één van die mensen bent, heb ik goed nieuws: sushi rijst bereiden in de rijstkoker gaat precies hetzelfde als, bijvoorbeeld, basmati rijst koken, zilvervlies rijst koken of pandan rijst koken. Omdat het een Japans gerecht is, besteed je natuurlijk wel veel aandacht aan de details bij het maken van sushi rijst in de rijstkoker.

Op haar blog Just One Cookbook legt de Japanse Nami uit waar je op moet letten:

  • De soort rijst die je gebruikt: Japanse rijst, uiteraard (hoewel die best in Californië mag groeien van Nami) en met een korte korrel. (Ik ben nogal dol op deze.)
  • Het wassen van de rijst (minstens vier keer, tot het spoelwater bijna helder is).
  • Het weken van de rijst. Rijst die minstens een half uur in ruim water heeft gestaan, krijgt volgens Nami een betere structuur.
  • Voor de allerbeste smaak voeg je bij het koken van de rijst een stukje kombu zeewier toe aan het water.
  • De verhouding rijst/water. Omdat je na het koken azijn (en dus vloeistof) toevoegt aan sushirijst, moet je de rijst met iets minder water koken dan normaal. Nami raadt een verhouding van 1:1 aan (1 kop water op 1 kop rijst).

Als je daar allemaal aandacht aan hebt besteed, is het een kwestie van schone, geweekte rijst in de rijstkoker doen met het water (en eventueel de kombu) en de rijstkoker inschakelen.

Na het koken wil je de rijst natuurlijk nog een zurig sushismaakje geven. Nami raadt daarvoor een oplossing aan van 1 eetlepel suiker en ½ theelepel zout in 2 eetlepels rijstazijn per 180 ml rauwe rijst. (Dat is de inhoud van de maatbekertjes die vaak bij een Japanse rijstkoker geleverd worden; op Bol.com zie ik ze ook bij de meeste rijstkokers) . Je kunt natuurlijk ook 3 eetlepels sushiazijn uit zo’n flesje gebruiken, maar ik vind die erg zoet.

Water-rijst verhouding in de rijstkoker

Rijst in de rijstkoker gieten

De hoeveelheid water die je nodig hebt om rijst perfect gaar te koken, hangt van een aantal dingen af. Hoe stevig wil je de rijst? Hoe oud (en dus droog) is de rijst? En, misschien wel het belangrijkst, welke soort rijst kook je?

Hieronder geef ik een overzicht van de verhoudingen die ik ongeveer aanhoud. Geeft een verhouding net niet het resultaat dat je wilt? Experimenteer met een beetje meer water voor zachtere rijst en een beetje minder water voor steviger rijst.

Oh, ennuh. Altijd je rijst wassen voor je hem in de rijstkoker giet, hè? Anders is de kans op aanbakken behoorlijk groot, zelfs in een anti-aanbakkom van een rijstkoker.

Soort rijstVerhouding rijst : water
Witte rijst1 : 1,2 (bv 100 ml rijst : 120 ml water)
Basmatirijst1:1 (bv 100 ml rijst : 100 ml water)
Zilvervliesrijst1:2 (bv 100 ml rijst : 200 ml water)
Sushirijst 1:1 (bv 100 ml rijst : 100 ml water)

Waar moet je op letten bij het rijstkoker kopen?

Zoals gezegd is een rijstkoker niet zo’n ingewikkeld apparaat. Je hoeft van de keuze dus geen hoofdpijn te krijgen. De belangrijkste keus die je moet maken bij het rijstkoker kopen is waar je hem voor wilt gebruiken.

Zoek je een apparaat dat voor 4 mensen met één druk op de knop perfect gare rijst kookt, dan heb je aan een simpele, vrij kleine rijstkoker genoeg. Van deze Tomado rijstkoker worden mensen bijvoorbeeld blij. (En zie hieronder de lijstjes van populaire rijstkokers en goedkope rijstkokers).

Ben je daarentegen op zoek naar een rijstkoker die je in kunt zetten voor een feestje, dan heb je meer aan een grote rijstkoker zoals deze indrukwekkende pan. (In de lijstjes hieronder vind je ook nog meer voorbeelden van lekker grote kokers.)

Wil je meer dan alleen rijst koken, dan is een rijstkoker met stoommand handig, zoals deze Solis rijstkoker met stoommand of deze CrockPot rijstkoker. Die laatste heeft ook een optie om hem zo warm te laten worden dat je er ingrediënten eerst in kunt aanbakken. Dan kun je een hoop culinaire creativiteit kwijt in je rijstkoker, hoor. (Veel rijstkokers in de lijstjes hieronder hebben ook een stoommand, dus lees vooral nog even door.)

Wil je tot slot dat je rijstkoker met je meedenkt over wat jouw rijst nodig heeft, dan zoek je een programmeerbare rijstkoker, zoals deze Xiaomi Mi.

Als je bedacht hebt wat je wil van je rijstkoker, is het tijd om te shoppen. Ik heb wat handige lijstjes voor je gemaakt van rijstkokers met goede reviews en fijne prijzen. Namelijk:

Top 3 goede, populaire rijstkokers

Het is een goed teken als een hoop mensen een apparaat hebben gekocht en er blij mee zijn. Deze drie populaire rijstkokers op Bol.com krijgen enthousiaste reviews:

Tristar rijstkoker RK6126: een ronderijstkoker van metaal met glazen deksel en zwarte uitsteeksels

De Tristar RK 6126 kost nog geen drie tientjes (dat is de normale prijs, geen rijstkoker aanbieding) en maakt rijst voor een mens of vijf. Reviewers zijn enthousiast over de rijst die hij maakt en hij heeft een aparte aan-uit schakelaar. Dat laatste is misschien niet wereldschokkend, maar wel fijn. Mijn rijstkoker begint met rijst opwarmen zodra ik de stekker in het stopcontact steek en dan moet er dus ook rijst in. Met een aan-uit schakelaar kun je het apparaat vast klaarzetten en vervolgens van start gaan als het jou uitkomt.

Tefal rijstkoker Classic RK1038: een glimmend zwarte rijstkoker met een aparte verdieping voor een stoommand

Met deze sexy zwarte Tefal rijstkoker (de Classic RK1038) maak je tot tien porties rijst in één keer. Een reviewer op Bol.com: “De rijst is superlekker.” Je krijgt er een mandje bij om groente te stomen in de rijstkoker en net als de Tristar hierboven heeft hij een aan-uit schakelaar. Daardoor kun je hem ingeplugd op je aanrecht laten staan. 

Inventum rijstkoker RK140ZW: vierkante zwarte rijstkoker met afgeronde hoeken en vrijwel geen uitsteeksel. De bedieningsknoppen zitten op een zilverkleurige strip.

Deze Inventum rijstkoker (de RK140ZW) met stoommand doet me denken aan een slick muziekapparaat. Hij staat vast mooi op het aanrecht in een strakke keuken. Volgens reviewers doet hij ook precies wat hij moet doen (ongeveer zeven porties lekkere rijst koken en de rijst warm houden). De meningen lopen wel uiteen over hoe makkelijk hij schoon te maken is. Sommigen roemen het schoonmaakgemak en de kom die in de vaatwasser kan. Anderen hebben last van neerslaand water op plekken waar ze het niet willen hebben.

Goede kleine rijstkokers

Om goed te werken, moet de bodem van de rijstkoker bedekt zijn met een laag rijst en water zodat de temperatuursensor betrouwbaar kan meten. Dat betekent dat je een groot apparaat niet lekker kunt gebruiken als 1 persoons-rijstkoker. Kook je dus vaak rijst voor jezelf of een klein clubje, dan is het handig als je rijstkoker klein is. Hieronder een lijstje van goede rijstkokers voor bescheiden hoeveelheden.

(Heb je toch een keer rijst over? Maak de volgende dag deze magisch lekkere gebakken rijst.)

Russel Hobbs rijstkoker 27020-56: kleine witte rijstkoker met een glazen deksel en zwarte details, inclusief kleine zwarte pootjes

Deze Russell Hobbs rijstkoker (de 27020-56) kun je met recht een mini rijstkoker noemen. Hij kookt maximaal drie (kleine) porties per keer en doet dat volgens reviewers goed. Met zijn buitenmaten van 22 x 16 x 22 cm neemt hij ook weinig ruimte in op je aanrecht of in je keukenkastje.

Ronde rijstkoker Tristar van zilverkleurig geschuurd metaal met zwrte details

Deze bescheiden Tristar rijstkoker (0,6 liter), de RK 6140, maakt rijst voor maximaal drie mensen en doet dat volgens reviewers heel goed. Door de glazen deksel kun je je rijst tijdens het koken in de gaten houden. Niet essentieel natuurlijk, maar goed voor het old skool gevoel van het pannetje. (Tristar vindt dit een speciale sushi rijst rijstkoker en geeft je er een plastic setje bij voor het sushi maken. Dat is vriendelijk, maar wij weten natuurlijk dat elke rijstkoker een sushi rijstkoker is.)

Crockpot rijstkoker: kleine rijstkoker met matzwart lichaam en zilverkleurige uitsteeksels en bedieningspaneel. Ook de stoommand die bovenop zit is zilverkleurig.

Oh mensen, wat vind ik deze CrockPot rijstkoker met stomer (de CRR 4726) leuk. Hij heeft precies de juiste rondingen en precies het juiste formaat voor drie porties rijst. Ook niet onbelangrijk: gebruikers zijn er blij mee. Een reviewer op Bol.com: “Gelijk uitgeprobeerd en hij maakt perfecte rijst en het apparaat is handzaam en klein.” Deze goede rijstkoker heeft echter geen aparte aan-uit schakelaar. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, staat hij in de verwarm-stand.

Goede en goedkope rijstkokers

Als je een magnetron hebt, is de goedkoopste oplossing een magnetronbestendige schaal. Voor ruim minder dan een tientje heb je er al één die vast in je magnetron past (nee, dat hoeft echt geen speciale rijstkoker voor de magnetron te zijn). Okay, dat is misschien een beetje flauw. Een schaal in de magnetron houdt je rijst natuurlijk niet warm voor je. Bovendien heb je wellicht helemaal geen magnetron. Overweeg dus de volgende goede, goedkope rijstkokers.

Tomado rijstkoker: ronde rijstkoker met zilveren behuizing, een glazen deksel en zwarte details.l

Deze Tomado rijstkoker (de TRC1001S) kost als ik dit schrijf iets meer dan twee tientjes bij Bol.com en volgens de reviews maakt hij goede rijst voor een mens of vijf. Hij heeft zelfs een aparte aan-uit schakelaar, wat verschillende duurdere apparaten niet voor elkaar krijgen.

Ronde zilverkleurige Bama rijstkoker met glazen deksel en zwarte handvatten en dekselknop

Heb je meer mensen om voor te koken, dan koop je voor een paar Euro extra deze Bama rijstkoker (de Ketan 1,5l) waar reviewers ook mee in hun nopjes zijn. Je kookt er maximaal zeven porties rijst in, die je misschien niet te lang moet laten staan op de warmhoudstand. Eén van de reviewers kreeg problemen met aangebakken rijst als de gare rijst er wat langer in zat. 

Tot slot een rijstkoker van net iets meer dan dertig Euro voor als er echt een flinke groep aanschuift. Deze Tristar rijstkoker (de RK 6129) maakt maximaal 11 porties, naar volle tevredenheid van reviewers. Als je een hoop aanrechtblad hebt, kun je hem ingeplugd laten staan, want de pan heeft een aparte aan-uit schakelaar.

Nog meer fijne keukenuitrusting

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *