De beste wok (voor jouw keuken)

Van wokken word je leven beter. Supersnel een lekkere maaltijd op tafel zetten maakt de avond een stuk relaxter. Tenminste, als je een goede wokpan hebt. Dit artikel helpt je om de beste wok te vinden voor jouw keuken.

Het antwoord op “wat is de beste wokpan?” hangt vooral af van je fornuis. Ik zocht dus uit welke wokpan je moet kopen voor elke hittebron. Ga er even voor zitten, dan weet je zo precies welke wok het best bij jou past.  

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en vervolgens iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Laatste update: januari 2023

Snel kiezen: de beste wokpan per fornuis

HittebronFijne wok
Gas
Dunne ronde wok van staal met houten handvat
Vogue stalen wok
Inductie Volledig stalen wok van DeBuyer
DeBuyer Mineral B
Elektrisch Gietijzeren wok van Skottsberg met een oor en een handvat
Skottsberg wok cast iron
Voor het lekkerste Indische eten
Lage zwarte wok met twee zijhandvatten en glazen deksel
Staub wok met glazen deksel

In dit artikel:

Super schroeien op gas (met de beste wok van plaatstaal)

Wokken gaat het allerbest op felle hitte in een pan met genoeg ruimte voor eten om rond te dansen.

Een fornuis met een wokbrander op gas is daarvoor ideaal. Zo’n brander is niet alleen heel heet, de vlammen slaan wijd uit om een grote pan snel te verwarmen. Op een gewone gasbrander gaat het trouwens ook, je moet alleen wat meer geduld hebben.

Alles wat je verder nodig hebt is een pan die snel opwarmt (en weer afkoelt, mocht het te hard gaan). Daarvoor is een stalen wokpan de beste keus. Goed nieuws, want die zijn prachtig en niet duur.

Mijn favoriet: Vogue zacht stalen wok met platte bodem

Voel je een volleerd wokmeester achter deze Vogue wok die eruit ziet alsof hij zo aan het werk kan op een nachtmarkt in Taipei. Door zijn flinke omvang (33 cm) heb je veel ruimte om je eten rond te scheppen terwijl het schroeit tegen het hete staal. En dat allemaal voor rond de 25 Euro.

Handig: dit is een wok met platte bodem, dus geen gewiebel op je fornuis.

Plaatstaal moet je inbranden. Klinkt intimiderend, valt reuze mee. Hieronder vertel ik je hoe je een stalen wok inbrandt.

Ook fijn: Paderno wok met steel

Deze Paderno pan ziet eruit zoals je je een Chinese wok voorstelt en hij werkt net zo fijn. De finke omvang van deze wokpan (36 cm) geeft je nog iets meer ruimte dan de Vogue wok en hij is ook net iets duurder. Gelukkig betekent dat niet dat hij erg prijzig is: je koopt hem voor rond de 40 Euro. (Ook deze wok moet je voor eerste gebruik inbranden.)

Let op: deze wok heeft een ronde bodem. Gebruik hem op een wokbrander of met een wokring.

Wokken op inductie, het kan met deze pan

Lekker wokken op inductie, het kan. De enige twee dingen waar je echt rekening mee moet houden:

 • Gebruik een pan van magnetiseerbaar metaal. Staal, bijvoorbeeld, maar RVS dan weer niet (tenzij het een speciale kern heeft voor inductie). Als je kookt op inductie ken je dit al.
 • Zorg voor voldoende contact tussen de pan en het fornuis, zodat het magneetveld genoeg hitte kan maken.

(Meer weten? Hieronder vertel ik nog veel meer over wokken op inductie, inclusief een aantal handige tips.)

Nu wil je natuurlijk weten wat de beste wokpan voor inductie is. Dat kan:

Mijn favoriet: DeBuyer Mineral B

Je moet deze stalen wok inbranden (hieronder lees je hoe je een wok inbrandt), maar als je lijkt op de enthousiaste reviewers die ik tegenkwam heb je er vervolgens een hoop plezier van. Kijk:

 • “Hij wordt goed heet, het eten is snel klaar. Het is mijn 4de wok en deze vind ik tot nu toe de beste.”
 • “Ligt wat zwaar in de hand maar wat een kwaliteit!”

Let wel op als je de pan achterlaat op je fornuis, want sommige reviewers vinden hem door zijn stevige handvat wat wankel.

Ook fijn: Tefal Virtuoso wokpan

Deze solide, vriendelijk geprijsde wok wordt gemaakt door Tefal, maar heeft toch geen anti-aanbaklaag. Bij het wokken vind ik dat fijn, je leest hieronder waarom.

De Virtuoso wok is gemaakt van RVS en dat is populair in restaurantkeukens omdat het niet beschadigt en heel heet kan worden. Je moet wel even leren omgaan met RVS, doordat het bij verkeerd gebruik ongenadig kan plakken. In dit artikel over het kiezen van een koekenpan vind je tips voor het bakken met een RVS-pan.

Wokken op een elektrisch fornuis kan wél (met de beste gietijzeren wok)

Een elektrisch fornuis levert helaas niet de snelle, felle hitte die zo nuttig is bij wokken. Toch kun je je eten ook op een elektrische plaat een fijne schroeismaak geven.

De oplossing: een gietijzeren wok.

Met een beetje geduld wordt gietijzer echt goed heet, ook als je elektrisch kookt. Vervolgens koelt een gietijzeren pan ook niet snel meer af, dus je moet even om leren gaan met die hitte. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je er echter prima mee wokken.

De meeste gietijzeren wokken zijn eigenlijk meer wadjangs, met lagere zijkanten en twee handvatten. Ook handig, en hieronder zet ik de beste voor je op een rij. Maar wil je een gietijzeren wok naar model van een Chinese wok, koop dan deze:

Skottsberg wok cast iron

Deze Skottsberg wok weegt ongeveer 2 kilo en is daarmee vrij licht voor een gietijzeren pan.

Van erin wokken wordt je vast ook blij, want hij heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag. (Nou ja, ze hebben hem in de fabriek voor je ingebrand waardoor hij niet plakt.)

Deze mooie wok is met zijn prijs van rond de 80 Euro niet goedkoop, maar als je hem goed verzorgt gaat hij een leven lang mee.

Ook fijn: Skeppshult gietijzeren wok

Hij weegt meer dan de Skottsberg wok, maar kost ook minder. En reviewers zijn enthousiast over deze zware jongen:

 • “Mooie pan, helemaal klaar voor gebruik, anti aanbak zonder pfas bende.”
 • “Een zware pan waar we de rest van ons leven mee kunnen doen. Heel blij mee.”

Volg bij het schoonmaken de handleiding, dan blijft deze wok het langst mooi.

Lekker Indisch koken met de beste wadjang

De wokken hierboven zijn geïnspireerd op de Chinese variant. Als je aan de slag wilt met Indische klassiekers als rendang of daging smoor, heb je echter meer aan een Indonesische wadjang. Die is ook wijd en rond, maar daarnaast zwaar, waardoor hij goed warmte vasthoudt. Door de rechte onderkant staat hij ook lekker stabiel. Ideaal dus voor urenlang rustig pruttelen.

Mijn favoriet: Staub wok met glazen deksel

Het Franse Staub smeedt fantastische gietijzeren pannen en dat doen ze nu dus ook in wadjang-vorm. Door de krasvaste binnenkant en glazen deksel werk je fijn met deze wadjan. Met z’n prachtige uiterlijk kan hij bovendien zo van je fornuis naar de tafel.

Ook fijn: Imperial kitchen gietijzeren wok

Je hoeft geen aparte spaarpot aan te leggen voor een goede gietijzeren wadjang. Dat bewijst deze Imperial kitchen wadjan, die je voor minder dan 40 Euro koopt.

Je kunt er snel mee aan tafel, want volgens reviews warmt hij vlot op. (Het blijft natuurlijk wel gietijzer, dus verwacht geen wonderen.)

Bovendien kun je hem rustig op het fornuis laten staan terwijl jij even wegloopt, want hij staat stabiel. Kortom, veel plezier voor relatief weinig geld.

Alles dat je wilt weten over wokken

Wat is een wok?

Man achter wit schot met daaronder een vlam
Wokken in de open lucht, Georgetown, Maleisië

Een wok is een grote pan waarin je eten laat ronddansen terwijl het bij grote hitte snel gaar wordt. Professionals veroorzaken die dans vaak door hun pan te bewegen (zoals bij pannenkoeken in de lucht gooien, maar dan vaker en sneller). Gewone stervelingen gebruiken een wokspatel om het eten energiek rond te scheppen. Ik wel, in ieder geval.

Een goede wokpan is de Chinese wok. Die is halfrond, gemaakt van dun metaal met een lang handvat aan één kant. Het dunne metaal wordt snel loeiheet en koelt ook relatief snel weer af. In zo’n wok kun je dus eten bereiden op hoge temperatuur terwijl je behoorlijk controle houdt over de temperatuur in de pan.

Van mijn allerfavorietste Chinese kookboek leerde ik dat een wok niet alleen te gebruiken is voor roerbakken. In China gebruiken ze hem ook om te frituren, stomen (met stoommandjes erin) of om eten gaar te pruttelen na het aanschroeien.

Voor dat pruttelen is een wok deksel handig, hoewel het ook zonder prima gaat. Voor echt lang sudderen (waarbij je vocht zoveel mogelijk in de pan wilt houden) zul je waarschijnlijk toch niet snel een echte wokpan kiezen. (Wel een wadjang, dus kijk naar mijn keuze voor fijne wadjangs als je gaat sudderen.)

De Indonesische versie van de wok

De Indonesische wadjang is de tweede soort Aziatische wok die wij in Nederland goed kennen. Hoewel de wadjang qua vorm op de Chinese wok lijkt, is hij vaak gemaakt van dikker materiaal en de onderkant is breder. Hij warmt dus langzamer op en houdt hitte beter vast. Meestal is een wadjang ook een wokpan met 2 handvaten.

Moet een wok een ronde bodem hebben?

Omdat de meeste Nederlandse fornuizen geen brander hebben die geschikt is voor een ronde onderkant, zie je hier vaak wokken met een platte onderkant. Handig.

Wokpuristen vinden wellicht dat je eten minder goed danst dan in een pan met een ronde bodem, maar hee. De rest van ons kan een wok kopen met platte bodem en er heerlijk uit eten.

Waarom is wokken een goed idee?

Ik ben dol op eten uit de wok en de populariteit van wokrestaurants laat zien dat ik niet de enige ben. Een goede wok heeft een aantal eigenschappen die ideaal zijn voor lekker eten:

 • De belangrijkste is de hoge temperatuur in de wok pan. Daardoor schroeit je eten vliegensvlug gaar terwijl het stevig, knapperig en/of sappig blijft.
 • Om aanbranden in die intense hitte te voorkomen moet je het eten in beweging houden. Daar bieden de hoge, zijkanten van een grote wokpan alle gelegenheid toe.
 • Als het toch te hard gaat, kun je de boel vaak redden door de wok van de hittebron te trekken. Het dunne materiaal van de pan koelt dan snel af zodat je eten niet zwart wordt. (Dit geldt niet voor alle wokken, hieronder meer daarover.)

Waarom zou je een wok van plaatstaal kopen?

Zilverkleurige wok met platte bodem en zilverkleurig metalen handvat
Kleine wokpan van staal van deBuyer

Als je op gas kookt, is een plaatstalen wok de beste keus. Het dunne metaal warmt snel op en koelt snel weer af als je hem van het vuur trekt. Dat is precies wat je wilt om je eten vliegensvlug dicht te schroeien zonder al te veel risico op aanbranden.

Bijkomend voordeel: van een plaatstalen wokpan kopen hoef je niet failliet te gaan. Zelfs aan de bovenkant van de markt ben je waarschijnlijk niet meer dan een Euro of 40 kwijt voor een fijne pan .

Hoe ga je een wiebelende wok tegen?

Een stalen wokpan met ronde bodem heeft één nadeel. Je kunt hem niet even neerzetten. Bovendien moet je tijdens het koken je pan steeds in balans houden. Dat los je op door hem op een speciale wokring zetten.

Je kunt het ook zonder proberen, want waarschijnlijk ben je klaar voor je arm moe wordt. Daar moet ik bij zeggen dat ik soms hijgend noedels roerbak voor vier personen. Dan is de wokring heel welkom.

Nog handiger: koop een wok van plaatstaal met een platte onderkant. Dan heb je wel de lusten en niet de lasten. Je moet misschien iets harder werken om je eten in beweging te houden, maar ik zou me daar niet druk om maken.

Hoe moet je een plaatstalen wokpan inbranden?

Misschien twijfel je om een stalen wokpan te kopen vanwege de voorbereiding. Voor je lekker kunt bakken moet je namelijk je nieuwe stalen wok inbranden. Zo verandert hij van een wokpan zonder anti aanbaklaag in een pan die van nature niet plakt.

Dat is echter helemaal niet lastig. Ik vroeg het aan Fuchsia Dunlop (via mijn favoriete Chinese kookboek) en zij raadt de volgende stappen aan:

 • Schrob de wok goed schoon, met een schuursponsje of zelfs staalwol als het nodig is
 • Was de wok af met afwasmiddel
 • Verhit de wok tot hij heel heet is
 • Giet een beetje olie (die je ook zou gebruiken om te wokken) in de hete pan en smeer hem goed uit met een flinke prop keukenpapier (voorzichtig met je vingers!)
 • Laat de pan een beetje afkoelen en herhaal het opwarmen en insmeren met olie nog twee keer
 • Hop, je pan is klaar voor actie.

Hoe maak je een stalen wok schoon?

Een plaatstalen wok schoonmaken betekent meestal gewoon afwassen met een borstel en afwasmiddel. Mocht je echt hard schrobben en de inbaklaag beschadigen, dan kun je het inbranden herhalen. Hetzelfde geldt als je de wok gebruikt om te stomen of koken. Doe je dat niet, dan kan je wok gaan roesten.

Niet dat roest nou het eind van de wereld is, want die kun je er met een schuurspons vanaf poetsen. Na opnieuw inbranden is je wok dan weer helemaal klaar voor actie.

Wat is het voordeel van een RVS wok?

Een populaire optie voor wokken op gas is de RVS wokpan. Daarmee kun je trouwens vaak ook op inductie wokken. Roestvrijstaal is van zichzelf niet magnetiseerbaar, maar veel RVS pannen krijgen een kern van een ander metaal zodat ze wel op inductie kunnen.

Een roestvrijstalen wokpan warmt wat langzamer op dan een (dunnere) wokpan van staal en wordt ook langzamer weer koel. Aan de andere kant voelt een RVS wokpan lekker stevig en kan hij vaak in de vaatwasser.

RVS zonder anti-aanbakplaag (lees hieronder waarom ik niet houd van een anti-aanbaklaag in een wok) is ook goed bestand tegen krassen. Dat is fijn, want wokken gaat het lekkerst met een ijzeren wokschep, die in zachter materiaal krassen zou maken.

Deze sexy Demeyere wok is de populairste RVS wok zonder anti-aanbaklaag bij Bol.com. Hij valt duidelijk in een andere prijsklasse dan plaatstaal, maar reviews zijn juichend over hoe gelijkmatig hij opwarmt. Mocht je een andere Demeyere pan hebben en het gewicht vrezen: niet doen. Volgens de reviews is deze schoonheid veel lichter.

Waarom is een wok met anti-aanbaklaag geen goed idee?

Plaatstaal en RVS hebben vaak geen anti-aanbaklaag. Dat geeft niet, want door te wokken met een beetje olie én door het snelle dichtschroeien op hoge hitte plakt je wokgerecht waarschijnlijk niet. Bovendien brand je een plaatstalen wok in waardoor er een natuurlijke anti aanbaklaag ontstaat.

Toch kan ik me voorstellen dat je zenuwachtig bent over plakkende ingrediënten, zeker als je fornuis niet erg heet wordt. 

Een wok met anti-aanbaklaag is alleen geen goed idee, door de temperaturen waarbij je wokt. Teflon en aanverwanten beschadigen namelijk bij grote hitte. Omdat je bij een zo hoog mogelijk temperatuur wokt, is dat een risico. De stoffen die vrijkomen bij dat uit elkaar vallen zijn overigens niet bewezen giftig. (Vroeger zaten er PFOA’s in teflon waarvan wel vaststond dat ze giftig waren. Sinds 2015 zijn die verboden.) Maar ja, kapot teflon helpt vast niet tegen het plakken.

Bovendien raadt de Consumentenbond je aan om vogels uit de buurt te houden van heet teflon, omdat ze anders misschien bezwijken. Daar word ik toch licht zenuwachtig van; nog een reden om geen teflon wok te willen.

Let op: een keramische wok is niet per se gezonder dan een wok met een teflonachtige laag. Sterker nog, de keramische laag zou zomaar ondergrond kunnen zijn voor een teflonlaag. Of voor een laag siliconen(olie) die plakken moet tegengaan. Keramiek is van zichzelf namelijk helemaal niet anti-plak (leerde ik hier), dus wordt het gecombineerd met een ander materiaal voor het anti-aanbak effect.

Kun je wokken op inductie?

Misschien denk je dat wokken niet voor jou is weggelegd omdat je een inductiefornuis hebt. Je mist tenslotte de grote, hete vlammen. Gelukkig is dat een misverstand.

Wokken op een inductiefornuis kan gewoon. Plaatstaal is magnetiseerbaar en dus te gebruiken op inductie. Ook van andere materialen kun je prima een wokpan voor inductieplaat kopen; de enige voorwaarde is dat een magneet op het metaal blijft plakken.

Met de hitte zit het ook wel goed want een sterke inductiebrander kan een hele hoop warmte opwekken.

Waar moet je op letten bij een wokpan voor inductie?

De uitdaging bij inductie wokpannen is dat ze contact moeten maken met de brander. Het magneetveld van het inductiefornuis werkt tot ongeveer drie centimeter boven de plaat (volgens dit artikel), de rest van het metaal wordt niet verwarmd.

Bij een ronde bodem zit er niet veel metaal binnen drie centimeter van het fornuis, dus dat werkt niet handig. En dat is waarom een wok met platte bodem van een magnetiseerbaar metaal de perfecte wokpan voor inductie koken is.

Je hebt overigens ook inductiefornuizen met een wok-kuil (deze bijvoorbeeld) of geintegreerde gasbrander voor een wok (deze bijvoorbeeld). Daarmee werk je om het oppervlakte-probleem heen.

Je kunt tot slot ook een wok met wokring voor inductie kopen. Ik denk dat je daarmee behoorlijk geduld moet hebben met opwarmen omdat er nog steeds maar een ministukje van de pan in de buurt van de brander zit; zie ook de tip hieronder.

Tips voor wokken op inductie

Een tip die ik leerde van Francesca Kookt op Instagram: warm een wok op inductie rustig op. Als je probeert hem snel heet te krijgen, gaat het mis.

De warmte wordt namelijk alleen opgewekt in de delen van de pan die vlakbij de plaat liggen. Die hitte heeft tijd nodig om de hoge zijkanten van een wok te verwarmen. Maar als je op een middelmatige stand opwarmt en geduld hebt tot de pan tot de rand heet is, kun je daarna perfect wokken.

Op deze website vond ik ook een handige tip. Gebruik een magneet om te testen of de hele wok magnetiseerbaar is, of alleen de onderkant.

Sommige goedkopere pannen hebben alleen staal in de bodem en zijn voor de rest gemaakt van aluminium. Dan duurt opwarmen heel lang. Dat kun je eenvoudig testen met een magneet. Blijft hij overal hangen? Dan zit er overal magnetiseerbaar metaal en heb je dat probleem niet.

Hoe werkt wokken op een elektrisch fornuis?

De beste wok voor een elektrisch fornuis is een soort kruising tussen de beste wokpan voor op gas en de beste inductiewok. Net als voor een inductiefornuis zul je voor elektrisch fornuis een wok met een platte bodem willen. Dat is zelfs nog belangrijker, want de hitte wordt alleen maar overgedragen waar de pan het fornuis raakt.

Verder maakt het materiaal van de wok voor een elektrisch fornuis niet uit. Je kunt dus ook een aluminium wokpan kiezen. Deze BK wokpan van aluminium is bijvoorbeeld één van de populairste wokken van Bol.com.

Gebruik je je wokpan elektrisch, dan zal hij sowieso langzamer opwarmen dan op gas. Dat ken je van de andere pannen waar je mee kookt. Ook hebben elektrische fornuizen nogal eens de neiging om niet heel veel hitte te leveren. Dat is een nadeel bij het wokken, maar er is een oplossing voor.

De oplossing voor weinig hitte

Echt hete pitten zijn soms niet meer dan een, uhr, hete droom. Ik spreek uit ervaring: jarenlang had ik een wokbrander die meer leek op een vuurvliegje dan op een draak. Veel elektrische fornuizen en keramische platen zullen ook moeite hebben om je wok echt heet te krijgen.

Dan kun je twee dingen doen. Je kunt accepteren dat je niet de volledige wokervaring hebt en je eten op lagere temperatuur bereiden. Het voelt nog steeds behoorlijk cool om met je wokspatel door de grote pan te scheppen, kan ik je vertellen.

Voor de beste smaak kun je ook een andere route kiezen: wokken met een gietijzeren wok. Ik leerde dit van Omnivore’s Cookbook op Instagram, een Chinese in de Verenigde Staten die bijna al haar wokwerk in een gietijzeren wok doet.

Gietijzer is dik, zwaar metaal en het zal dus niet snel opwarmen, maar het kan wel heel heet worden. Kies je voor je wokpan gietijzer, dan moet je wellicht even wennen aan bakken met zoveel hardnekkige hitte. Vervolgens kun je dan goed los met schroeien.

Een gietijzeren wok is dus een goede optie als je een bescheiden brander hebt. Dat geldt voor gas of elektrische branders, maar omdat gietijzer magnetiseerbaar is, kun je ook een gietijzeren wok op inductie gebruiken.

Maak je leven nog lekkerder

Pin voor later

Foto van een wok met een rood hartje erboven en eronder een geel tekstvlak met de woorden de beste wok zo vind je hem

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *