Inspiratie,  Keukenbenodigdheden

De beste wok (voor jouw keuken)

ZIlverkleurige wok met platte bodem en twee houten handvatten

Van wokken word je leven beter. Als je supersnel een maaltijd op tafel kunt zetten die beter is dan alles uit een magnetronbak, maakt dat het eind van de dag een stuk relaxter. Tenminste, als je een goede wokpan hebt. Dit artikel helpt je om de beste wok te vinden voor jouw keuken.

Het antwoord op de vraag “wat is de beste wokpan?” hangt vooral af van je fornuis. Ik zocht uit welke wokpan werkt voor  welk fornuis en natuurlijk welke wok vervolgens de beste koop is. Ga er even voor zitten, dan zorg ik dat jij straks precies weet welke wok het best bij jou past.  

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en vervolgens iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Je kunt natuurlijk ook gelijk doorklikken naar een mooie wok die werkt op alle hittebronnen:

Snel kiezen: een overzicht van fijne wokpannen

HittebronFijne wok
GasZIlverkleurige wok met platte bodem en twee houten handvatten
Ken Hom Excellence
InductieZwarte wokpan met zilverkleurige steel en handvat
Isenvi Murray keramische wok
ElektrischMatzwarte wok met donkergrijze metalen steel en handvat
Ronneby Bruk gietijzeren wok
Als je een wadjang zoektLage rode wok met glazen deksel
Kela gietijzeren wok met deksel

Wat je vindt in dit artikel:

Wat is een wok?

Man achter wit schot met daaronder een vlam
Wokken in de open lucht, Georgetown, Maleisië

Een wok is een grote pan waarin je eten laat ronddansen terwijl het bij grote hitte snel gaar wordt. Professionals veroorzaken die dans vaak door hun pan te bewegen (zoals bij pannenkoeken in de lucht gooien, maar dan vaker en sneller). Gewone stervelingen gebruiken een wokspatel om het eten energiek rond te scheppen. Ik wel, in ieder geval.

Een heel goede wokpan is de Chinese wok. Die is halfrond, gemaakt van dun metaal met een lang handvat aan één kant. Het dunne metaal wordt snel loeiheet en koelt ook relatief snel weer af. In zo’n wok kun je dus eten bereiden op hoge temperatuur terwijl je behoorlijk controle houdt over de temperatuur in de pan.

Van mijn allerfavorietste Chinese kookboek leerde ik trouwens dat een wok niet alleen te gebruiken is voor roerbakken. In China gebruiken ze hem ook om te frituren, stomen (met stoommandjes erin) of om eten gaar te pruttelen na het aanschroeien. Voor dat laatste is een wok deksel handig, hoewel het ook zonder prima gaat. Voor echt lang sudderen (waarbij je vocht zoveel mogelijk in de pan wilt houden) zul je waarschijnlijk toch niet snel een echte wokpan kiezen.

Er is nog een Aziatische wok die wij in Nederland goed kennen: de Indonesische wadjan, een grote, halfronde pan. Hoewel de wadjang qua vorm op de Chinese wok lijkt, is hij vaak gemaakt van dikker materiaal en de onderkant is breder. Hij warmt dus langzamer op en houdt hitte beter vast. Meestal is een wadjang ook een wokpan met 2 handvaten.

Omdat de meeste Nederlandse fornuizen geen brander hebben die geschikt is voor een ronde onderkant, zie je hier vaak wokken met een platte onderkant. Handig. Wokpuristen vinden wellicht dat je eten minder goed danst dan in een pan met een ronde bodem, maar hee. De rest van ons kan een wok kopen met platte bodem en er heerlijk uit eten.

Een goede wok is het geheim voor lekker eten

Ik ben dol op eten uit de wok en de populariteit van wokrestaurants laat zien dat ik niet de enige ben. Een Chinese wok heeft een aantal eigenschappen die lekker eten bereiden heel makkelijk maken:

  • De belangrijkste is de hoge temperatuur in de wok pan. Daardoor schroeit je eten vliegensvlug gaar terwijl het stevig, knapperig en/of sappig blijft.
  • Om aanbranden in die intense hitte te voorkomen moet je het eten in beweging houden. Daar bieden de hoge, zijkanten van een grote wokpan gelukkig alle gelegenheid toe.
  • Als het toch te hard gaat, kun je de boel vaak redden door de wok van de hittebron te trekken. Het dunne materiaal van de pan koelt dan snel af zodat je eten niet zwart wordt. (Dit geldt niet voor alle wokken, hieronder meer daarover.)

Heerlijk wokken op gas met een wok van plaatstaal

Zilverkleurige wok met platte bodem en zilverkleurig metalen handvat
Kleine wokpan van staal van deBuyer

Chinese wokken zijn ontworpen voor goed hete vuurtjes met vlammen die langs de pan omhoog slaan. Stel je een mannetje op een markt in Azië voor achter een megabrander en je snapt het idee. Dit is dus de beste pan voor jou als je een wokbrander hebt die echt heet vuur spuwt, met een brede vlammenring.

Bijkomend voordeel: van een plaatstalen wokpan kopen hoef je niet failliet te gaan. Zelfs aan de bovenkant van de markt ben je waarschijnlijk voor maximaal 40 Euro in het bezit van een stalen wok.

Een stalen wokpan met ronde bodem heeft wel een kleine nadeel. Je kunt hem niet even neerzetten. Bovendien houd je constant je eten in beweging, dus ben je ook steeds druk om je pan in balans te houden. Om je daarbij te helpen kun je hem op een speciale wokring zetten.

Je kunt het ook zonder proberen, want je moet de wok tijdens het roerbakken toch vasthouden en waarschijnlijk ben je klaar voor je arm moe wordt. (Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik soms even moet hijgen als ik noedels maak voor vier personen. Dan zijn de pauzes die ik kan nemen door mijn wokring heel welkom. Maar goed, sommige mensen zouden zeggen dat ik helemaal niet moet wokken voor vier omdat je meer dan twee porties tegelijk niet afdoende geschroeid krijgt.)

Misschien nog wel handiger: koop een wok van plaatstaal met een platte onderkant. Dan heb je wel de lusten van plaatstaal en niet de lasten. Je moet misschien iets harder werken om je eten in beweging te houden, maar ik zou me daar niet druk om maken.

Een plaatstalen wokpan inbranden

Misschien twijfel je ook om een stalen wokpan te kopen vanwege de voorbereiding die hij nodig heeft. Voor je lekker kunt bakken moet je namelijk je stalen wok inbranden zodat hij verandert van een wokpan zonder anti aanbaklaag naar wok met natuurlijke anti aanbak. Dat is echter helemaal niet zo lastig. Ik vroeg het even aan Fuchsia Dunlop (via mijn favoriete Chinese kookboek) en zij raadt de volgende stappen aan voor een nieuwe wok:

  • Schrob de wok goed schoon, met een schuursponsje of zelfs staalwol als het nodig is
  • Was de wok vervolgens af met afwasmiddel
  • Verhit de wok tot hij heel heet is
  • Giet een beetje olie (die je ook zou gebruiken om te wokken) in de hete pan en smeer hem goed uit met een flinke prop keukenpapier (voorzichtig met je vingers!)
  • Laat de pan een beetje afkoelen en herhaal het opwarmen en insmeren met olie nog twee keer

Een stalen wok schoonmaken

Voor het schoonmaken van een wok is het meestal genoeg om hem af te wassen met een borstel en afwasmiddel. Mocht het nodig zijn om echt hard te schrobben, dan moet je het inbranden herhalen omdat je de beschermende laag mogelijk beschadigt. Datzelfde geldt als je de wok gebruikt om te stomen of koken. Doe je dat niet, dan kan je wok misschien gaan roesten.

Niet dat roest nou het eind van de wereld is, want die kun je er met een schuurspons gewoon vanaf schrobben. Na opnieuw inbranden is je wok dan weer helemaal klaar voor actie.

Top 3 beste wok van staal

Dan komt nu het leukste deel. Je vergapen aan prachtige wokken en je favoriet kiezen. Op Bol.com zijn de volgende wokken van plaatstaal populair:

Voccelli wok

Voor minder dan dertig Euro koop je deze mooi Voccelli wok van carbonstaal waar reviewers enthousiast over zijn. Hij wordt snel heet en hij is groot waardoor je eten veel ruimte heeft om rond te dansen.

Paderno wok met steel

Zilverkleurige wok met ronde bodem en recht houten handvat

Deze Paderno pan is een wok zoals je je een Chinese wok voorstelt. Met zijn 36 cm is deze wokpan groot genoeg voor een aantal flinke porties en ik weet uit ervaring dat zo’n houten steel lekker vasthoudt. Je moet hem uiteraard inbranden voor gebruik, maar dat was bij geen van de reviews die ik las een probleem. (Zie de tips hierboven als je gaat inbranden.)

Ken Hom Excellence wokpan

Zilveren wok met platte bodem een lang houten handvat en daar tegenover een klein handvat

Deze carbon steel wok heeft het allemaal. Het uiterlijk van een klassieke wok met het gemak van een platte bodem. En dan ook nog een extra handvat zodat je het gewicht van de pan niet met één hand hoeft te vervoeren. Ken Hom is één van de bekendste Aziatische chefs in Europa en de VS en hij weet duidelijk hoe je een fijne wok ontwerpt.

Andere wokpan voor gas: RVS

Als het gaat om wokken, is een fornuis op gas een allemansvriend. Naast de plaatstalen wok kun je er elke andere soort wok op gebruiken. Een populaire optie is de RVS wokpan. Daarmee kun je trouwens vaak ook op inductie wokken. Roestvrijstaal is van zichzelf niet magnetiseerbaar, maar veel RVS pannen krijgen een kern van een ander metaal zodat ze wel op inductie kunnen.

Een roestvrijstalen wokpan warmt wat langzamer op dan een (dunnere) wokpan van staal en wordt ook langzamer weer koel. Aan de andere kant voelt een RVS wokpan lekker stevig en kan hij vaak in de vaatwasser.

RVS zonder anti-aanbakplaag (lees hieronder waarom ik niet houd van een anti-aanbaklaag in een wok) is ook goed bestand tegen krassen. Dat is fijn, want wokken gaat het lekkerst met een ijzeren wokschep, die in zachter materiaal krassen zou maken.

Deze sexy Demeyere wok is de populairste RVS wok zonder anti-aanbaklaag bij Bol.com. Hij valt duidelijk in een andere prijsklasse dan de plaatstalen wokken, maar reviews zijn dan ook juichend over hoe gelijkmatig hij opwarmt. Mocht je een andere Demeyere pan hebben en het gewicht vrezen: niet doen. Volgens de reviews is deze schoonheid veel lichter.

Wok met anti aanbaklaag (zonder Teflon!)

Plaatstaal en vaak RVS hebben geen (door de fabrikant aangebrachte) anti-aanbaklaag. Dat geeft niet, want door te wokken met een beetje olie én door het snelle dichtschroeien op hoge hitte plakt je wokgerecht waarschijnlijk niet. Bovendien brand je een plaatstalen wok in waardoor er een natuurlijke anti aanbaklaag ontstaat. Ik kan me echter voorstellen dat je toch wat zenuwachtig over plakkende ingrediënten bent, zeker als je fornuis niet erg heet wordt. 

Anti aanbaklagen zijn alleen geen goed idee voor een wok, door de temperaturen waarbij je wokt. Teflon en aanverwanten beschadigen namelijk bij grote hitte. Bovendien komen er giftige stoffen vrij als Teflon echt heel heet wordt, hoewel je die temperaturen op een fornuis niet snel haalt. Je wilt dus een wokpan zonder teflon. (Er zijn zeker wel wokpannen met nieuwe generaties teflon die veilig zouden moeten zijn, maar in reviews zie ik genoeg gemopper over krassen en afbladderende lagen om er niet enthousiast over te zijn.) Wil je toch een wok kopen met anti aanbaklaag, dan is een keramische wok een oplossing.  

Zo’n wok heeft een dun keramisch laagje aan de binnenkant. Dat is superglad waardoor eten niet gaat kleven en het is bestand tegen temperaturen tot een graad of 400. Dat is Heel Heet en in een gewone keuken zul je niet snel boven die temperatuur wokken. Het kán trouwens wel, wokken tot een graad of 600, begrijp ik van Wikipedia. Een stalen wok is dan letterlijk roodgloeiend van de hitte. Daar zul je een indrukwekkende brander voor nodig hebben.

Ontdek de populairste keramische wok van het moment bij Bol.com. Twee van de drie beste inductiewokken hieronder hebben trouwens ook een keramische laag; bekijk die dus zeker ook.

Wokken op inductie

Misschien denk je dat wokken niet voor jou is weggelegd omdat je een inductiefornuis hebt. Je mist tenslotte de grote, hete vlammen. Gelukkig is dat een misverstand. Wokken op een inductiefornuis kan gewoon. Plaatstaal is magnetiseerbaar en dus te gebruiken op inductie. Ook van andere materialen kun je prima een wokpan voor inductieplaat kopen; de enige voorwaarde is dat een magneet erop blijft plakken. Met de hitte zit het ook wel goed want een sterke inductiebrander kan een hele hoop warmte opwekken.

De uitdaging bij inductie wokpannen is dat ze contact moeten maken met de brander. Het magneetveld van het inductiefornuis werkt tot ongeveer drie centimeter boven de plaat (volgens dit artikel), de rest van het metaal wordt niet verwarmd. Bij een ronde bodem zit er niet veel metaal binnen drie centimeter van het fornuis, dus dat werkt niet handig. En dat is waarom het heel mooi is dat er plaatstalen wokken met platte bodem worden gemaakt. Die zijn de ideale wokpan voor inductie koken.

Je hebt overigens ook inductiefornuizen met een wok-kuil (deze bijvoorbeeld) of geintegreerde gasbrander voor een wok (deze bijvoorbeeld). Je kunt van AEG ook een wok met wokring voor inductie kopen. Ik denk dat je daarmee behoorlijk geduld moet hebben met opwarmen omdat er nog steeds maar een ministukje van de pan in de buurt van de brander zit; zie ook de tip hieronder.

Tips voor wokken op inductie

Een tip die ik leerde van Francesca Kookt op Instagram: warm een wok op inductie rustig op. Als je probeert hem snel heet te krijgen, gaat het mis. De warmte wordt namelijk alleen opgewekt in de delen van de pan die vlakbij de plaat liggen. Die hitte heeft tijd nodig om de hoge zijkanten van een wok te verwarmen. Maar als je op een middelmatige stand opwarmt en geduld hebt tot de pan tot de rand heet is, kun je daarna perfect wokken.

Op deze website vond ik ook een handige tip. Gebruik een magneet om te testen of de hele wok magnetiseerbaar is, of alleen de onderkant. Sommige goedkopere pannen hebben alleen staal in de bodem en zijn voor de rest gemaakt van aluminium. Dan duurt opwarmen heel lang. Dat kun je eenvoudig testen met een magneet. Blijft hij overal hangen? Dan zit er overal magnetiseerbaar metaal en heb je dat probleem niet.

Top 3 beste wokpan inductie

Nu wil je natuurlijk weten wat de beste wokpan voor inductie is. Reviewers op Bol.com vinden dit de beste wokpannen voor inductie:

GreenPan Cambridge keramische wokpan

Niets dan lof lees ik voor deze GreenPan wokpan met keramische anti aanbaklaag. Hij bakt lekker zonder aan te bakken en is makkelijk schoon te maken. Hij mag zelfs in de vaatwasser, maar als je hem met de hand afwast blijft de keramische laag langer mooi.

Isenvi Murray keramische wok

Zwarte wokpan met zilverkleurige steel en handvat

Dat een wokpan voor inductie echt niet duur hoeft te zijn bewijst deze wok van nog geen drie tientjes. Reviewers vinden hem handig in gebruik, mede doordat hij lekker licht is. Onderhoud is ook makkelijk, want hij mag in de vaatwasser.

Le Creuset Les Forgées wokpan

Eigenlijk wilde ik deze Le Creuset wok van gesmeed aluminium (dat is niet zo zwaar als het gietijzer dat Le Creuset vaak gebruikt) niet op de lijst zetten, want hij heeft een anti aanbaklaag. Maar de reviews zijn zo knallend enthousiast dat ik er eigenlijk niet omheen kan. “Mijn zoon is beroepskok en hij gebruikt ze graag.”, “super wok pan!” en “ik ben zeer tevreden” zijn slechts een paar voorbeelden.

Bovendien belooft de fabrikant dat de anti aanbaklaag ultrasterk is en van Le Creuset wil ik dat dan wel geloven. Dit is de wok voor jou als je op zoek bent naar een solide wok waar mensen fijn mee werken en je geen probleem hebt met een anti aanbaklaag.

(Voor een goede wokpan voor inductie kun je natuurlijk ook kijken bij de wokken van plaatstaal met platte bodem.)

Wokken op een elektrisch fornuis

Zwarte wok met grijze binnenkant en zwarte steel

De beste wok voor een elektrisch fornuis is een soort kruising tussen de beste wokpan voor op gas en de beste inductiewok. Net als voor een inductiefornuis zul je voor elektrisch fornuis een wok met een platte bodem willen. Dat is zelfs nog belangrijker dan bij inductie, want de hitte wordt alleen maar overgedragen waar de pan het fornuis raakt.

Net als bij gas maakt het materiaal van de wok voor een elektrisch fornuis verder niet uit. Je kunt dus ook een aluminium wokpan kiezen. Deze BK wokpan van aluminium is bijvoorbeeld één van de populairste wokken van Bol.com.

Gebruik je je wokpan elektrisch, dan zal hij sowieso langzamer opwarmen dan op gas. Dat ken je van de andere pannen waar je mee kookt. Ook hebben elektrische fornuizen nogal eens de neiging om niet heel veel hitte te leveren. Dat is een nadeel bij het wokken, maar er is een oplossing voor, die ik hieronder geef.

De oplossing voor een bescheiden fornuis: de gietijzeren wok

Echt hete pitten zijn soms niet meer dan een, uhr, hete droom. Ik spreek uit ervaring: jarenlang had ik een wokbrander die meer leek op een vuurvliegje dan op een draak. Veel elektrische fornuizen en keramische platen zullen ook moeite hebben om je wok echt heet te krijgen.

Dan kun je twee dingen doen. Je kunt accepteren dat je niet de volledige wokervaring hebt en je eten op lagere temperatuur bereiden. Het voelt nog steeds behoorlijk cool om met je wokspatel door de grote pan te scheppen, kan ik je vertellen.

Voor de beste smaak kun je ook een andere route kiezen: wokken met een gietijzeren wok. Ik leerde dit van Omnivore’s Cookbook op Instagram, een Chinese in de Verenigde Staten die bijna al haar wokwerk in een gietijzeren wok doet. Gietijzer is dik, zwaar metaal en het zal dus niet snel opwarmen. Het houdt echter fantastisch warmte vast, dus het kan heel heet worden. Kies je voor je wokpan gietijzer, dan moet je wellicht even wennen aan bakken met zoveel hardnekkige hitte. Vervolgens kun je dan wel goed los met schroeien.

Een gietijzeren wok is dus een goede optie als je geen hete brander hebt en wel moed om te leren hitte te temmen. Dat geldt voor gas of elektrische branders, maar omdat gietijzer magnetiseerbaar is, kun je ook een gietijzeren wok op inductie gebruiken.

De beste gietijzeren wok

Gietijzer is zwaar, dus de meeste gietijzeren wokken zijn eigenlijk meer wadjangs, met lagere zijkanten en twee handvatten. Ook handig, en hieronder zet ik de beste voor je op een rij. Maar als je een gietijzeren wok wilt naar model van een Chinese wok, dan is dit een heel mooie optie:

Ronneby Bruk wok ultralight

Donkergrijze wok met lang metalen handvat en klein metalen handvat

Een gietijzeren wok, maar dan één die (volgens de fabrikant) slechts half zo zwaar is als broertjes van “normaal” gietijzer. Klinkt goed, vind ik. En dan is hij ook nog eens in de fabriek ingebrand met plantaardige olie, waardoor hij bij binnenkomst al een natuurlijke anti aanbaklaag heeft. Misschien moet je er even voor sparen, maar ik denk zomaar dat deze prachtigerd het waard zal zijn.  

Top 3 beste wadjang

De wokken hierboven zijn geïnspireerd op de Chinese variant. Maar jij wilt misschien een Indonesische wadjang kopen. Daar kan ik natuurlijk ook bij helpen. Volgens reviewers op Bol.com zijn dit de beste wadjans:

Sürel gietijzeren wok

Lage rode wok van gietijzer met twee handvatten

Okay, aan zijn naam zie je niet dat het een wadjang is. Maar hij is van zwaar metaal, de randen zijn niet zo hoog en hij heeft twee kleine handvatten. Ik zeg: deze leuke rode wokpan is een wadjan. En dan is het er ook nog één met alleen maar positieve reviews, die zijn gebruiksgemak prijzen.

Kela wokpan gietijzer

Lage rode wok met glazen deksel en twee handvatten

Ook deze rode wokpan (met deksel dit keer) heeft een naam die anders doet denken, maar met deze vorm vind ik het toch echt een wadjan. Hij is duurder dan de rode wadjang hierboven, maar door de emaille laag aan de binnenkant kun je de kleur van je eten makkelijker in de gaten houden.

Imperial kitchen gietijzeren wok

Lage, matzwarte wadjang met twee handvatten

Als het goed genoeg is voor de keizer… Ik vind deze matzwarte wadjang er stoer uitzien en reviewers zijn blij met hoe fijn hij werkt. Ze waarschuwen wel voor zijn gewicht, niet geheel verrassend voor een gietijzeren pan.

Maak je leven nog lekkerder

Pin voor later

Foto van een wok met een rood hartje erboven en eronder een geel tekstvlak met de woorden de beste wok zo vind je hem

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *