De lekkerste chocolate chip koekjes bakken doe je zo

Van boven gefotografeerde chocolate chip koekjes met gebarsten oppervlak. Je ziet gesmolten chocola en stukjes noot in het deeg.

Oeh, ik heb een gevaarlijk lekker recept voor chocolate chip koekjes voor je. Het combineert zoet deeg met een bont gezelschap aan andere smaken zodat elke hap uitnodigt tot de volgende. Deze koekjes hebben het allemaal. Zoete geurigheid. Frisse knapperigheid. Heel Veel Chocola.

Het zijn mijn lievelingskoekjes en vandaag zet ik ze online voor Catharina, als onderdeel van een online koekjesuitwisseling. Catharina schrijft op De keuken van de zoete inval over haar keukenavonturen en houdt duidelijk van roeien met de culinaire riemen die je hebt. Ze fietst niet nog een keer naar de supermarkt, maar gebruikt wat er in huis is. Loempiavellen voor freestyle pangsit, koelkastrestjes voor een hartige broodrol en overgebleven muesli voor knapperige koekjes. Dit recept past perfect bij haar.

En bij jou, als je goedkeurend zit te knikken bij zoveel vindingrijkheid in de keuken.

Met dit recept mag je rommelen

Doorsnede van de chocolate chip koekjes, waarin je de stukjes noot duidelijker ziet. Je ziet ook havermoutvlokjes en rozijnen in het deeg.

Met dit recept voor chocolate chip koekjes hoef je het namelijk niet zo nauw te nemen. Je hebt er best wat spullen voor nodig, maar in de precieze ingrediënten zit onderhandelingsruimte. Geen amandelen in huis? Gebruik de overgebleven pinda’s van de borrel van gisteren. Houd je niet van gedroogde cranberries? Pak rozijnen. De kokos vervang je door extra havermout of nootjes. (Maar probeer het de volgende keer eens mét kokos. Ik ben geen groot kokosfan en mis toch de kokosrasp als hij er niet in zit.)

De chocola is uiteraard alleen inwisselbaar als je noten-en-gedroogd-fruit-koekjes wilt maken . Met de warme geurigheid van kaneel en het fris-zoete van cranberry’s smaken ze vast prima. Maar chocolate chip koekjes zijn het natuurlijk niet meer. En het zijn de stukken chocola die deze koekjes omtoveren van prima naar “waar. waren. jullie. MIJN HELE LEVEN?”.

Misschien voor deze ene keer een extra ritje naar de supermarkt maken? Ik beloof dat de koekjes het waard zijn.

P.S.: Deze chocoladekoekjes met karamel en pinda’s zijn heel anders, maar ook heel fijn.

Recept: chocolate chip cookies

Goudbruine koekjes op een wit bord met een kop thee ernaast

Je nieuwe favoriete chocolate chip koekjes

Recept voor de lekkerste chocolate chip koekjes, met havermout. De ingrediëntenlijst is lang, maar flexibel. In de tekst hierboven vind je suggesties voor ingrediëntenwissels.
Gebaseerd op een recept van David Lebovitz
4 van 1 stem
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 20 koekjes
Keuken Amerikaans

Keukenbenodigdheden

  • bakpapier, stevige spatel

Ingrediënten
  

  • 110 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • ¾ theelepel baking soda
  • ¼ theelepel keukenzout
  • 120 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 ½ theelepel vanille-extract
  • 125 gram havermoutvlokken
  • 80 gram amandelen grof gehakt
  • 60 gram kokosrasp
  • 100 gram chocola kleur naar smaak
  • 90 gram gedroogde cranberry’s grof gehakt

Aan de slag
 

Maak het deeg

  • Meng de bloem met de kaneel, baking soda en zout.
  • Snijd de chocola in stukjes ter grootte van een flinke erwt of kleine tuinboon.
  • Mix de boter met de twee soorten suiker tot ze goed gemengd zijn. Dat kan met een staande mixer, en dan kun je koude boter gebruiken. Het gaat ook prima met een handmixer of zelfs een houten lepel, maar dan heb je echt boter nodig die al een tijdje buiten de koelkast staat.
  • Meng het ei en het vanille-extract grondig door het botermengsel.
  • Meng rustig het bloemmengsel door het botermengsel en stop met mixen als je geen spoortjes bloem meer ziet.
  • Doe de overige ingrediënten (havermout, amandelen, kokosrasp, chocoladestukjes, cranberry’s) in de kom en mix tot ze door het deeg gemengd zijn.

Vorm de koekjes en laat ze rusten

  • Rol het deeg met je handen tot balletjes ter grootte van een flinke walnoot. Je kunt er ongeveer twintig maken.
  • Zet de deegballetjes afgedekt in de koelkast tot ze goed koud zijn. Dat duurt minstens een uur, maar een nachtje in de koelkast is ook prima.

Bak het deeg

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes deeg erop. Leg ze ruim uit elkaar zodat ze uit kunnen zakken. Op mijn bakplaat passen er 12. Past bij jou ook niet al het deeg in één keer, bak ze dan in verschillende rondes. Of vries een deel van de bolletjes in voor een andere dag. Doe dan wel bakpapier tussen verschillende lagen bolletjes, anders krijg je ze nog maar lastig uit elkaar.
  • Bak de koekjes een minuut of 10, tot ze net heel lichtbruin beginnen te worden aan de randjes. Ze lijken dan nog niet helemaal gaar, maar dat is de bedoeling. Gebruik je bevroren koekjesdeeg, dan hebben ze misschien een minuutje of twee langer nodig tot ze beginnen te kleuren.
  • Geef ieder koekje direct uit de oven en terwijl ze nog op de bakplaat liggen een ferme klap op de bovenkant met een stevige spatel. (Ik gebruik mijn wokschep.) Zo worden ze platter en hebben ze straks als ze afgekoeld zijn de perfecte verhouding tussen stevige buitenkant en chewy binnenkant.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen voor je ze eet.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Twee halve chocolate chip koekjes op een bord met daaronder de tekst "spannende chocolate chip koekjes met havermout"

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score