Deze mandarijncake is een superheld
Lang leve mandarijntjes en de zonnige, sappige mandarijncake die je ervan kunt bakken.
Yup, mandarijntjes. In de cake. Wij zijn vast niet de enigen die de vruchtjes met netten tegelijk naar binnen slepen op het moment. Fris en sappig en zo makkelijk te pellen- ik vermoed dat veel huishoudens ’s winters een stuk chagrijniger zouden zijn zonder de kleine oranje helden. Daarom vind ik het de hoogste tijd om Nigella Lawsons mandarijncake weer eens onder de aandacht te brengen.
Het is namelijk ook een behoorlijke held, deze cake van mandarijnen. Zijn superkrachten:
- Hij laat je huis heerlijk ruiken. Alsof je urenlang mandarijntjes pelt en hun essentiële oliën je huis parfumeren. Maar dan zonder enig pelwerk.
- Hij maakt je blij alleen al met z’n uiterlijk. Aan de buitenkant is hij mooi gebronsd, als je hem aansnijdt spat de zonnigheid van z’n gele kruim.
- Hij wacht geduldig tot je klaar bent voor hem. Hier geen diva-gedrag van een baksel dat een paar uur nadat het uit de oven komt al over z’n hoogtepunt heen is. Als een goudgele rots in de branding staat hij klaar wanneer jij hem nodig hebt. Sterker nog: hij is een dag of twee na het bakken op z’n best. (Maar ook zo uit de oven doet hij het meer dan prima.)
- En, oh ja. Hij is heel erg lekker. Z’n sappige kruim draagt met gemak een hoop zoete mandarijnsmaak naar binnen en geeft je tanden precies genoeg om op te kauwen. Bij de thee doet hij het leuk, als toetje sluit hij de maaltijd substantieel af zonder lomp of zwaar te worden.
Misschien wel mijn favoriete deel van deze cake is trouwens het maken ervan. Je begint namelijk met het koken van wat biologische mandarijntjes. Met schil en al gaan ze zo, hup, de pan in. Dan ga je andere dingen doen, een beetje in de buurt van de keuken zodat je af en toe kunt controleren dat alles goed gaat. Een uur of twee later zijn de mandarijntjes helemaal zacht en gehuld in een wolk zoet parfum. Dan zet je de staafmixer erin en heb je een pan met een fantastisch zonnig gele cakebasis. Ik bedoel:
Zoek je een fijne staafmixer? Laat mij je helpen.
Daar roer je dan nog een paar andere ingrediënten doorheen (geen bloem, dus hij is glutenvrij als je ook glutenvrij bakpoeder gebruikt) en boem. Cakebeslag. Elke keer word ik weer blij van de makkelijke citrusmagie. Na het bakken heeft de cake ook verder niets van je nodig. Slagroom, poedersuiker of andere versieringen zijn vast lekker maar totaal onnodig. Je hoeft hem dus alleen nog maar in stukken te snijden en gretig naar binnen te schuiven. Wat een simpele, fruitige held.
Bak smakelijk, drukke mensen. (Zin in een ander winters fruitbaksel? Deze appelgalette met citroen is ook heel goed. En als je hartig wilt bakken, wachten deze kaaskoekjes op je.)
Recept: mandarijncake
Mandarijncake (zoet en sappig)
Keukenbenodigdheden
- springvorm van ongeveer 23 cm
- bakpapier
Ingrediënten
- 400 gram mandarijnen biologisch
- 6 eieren
- 225 gram suiker
- 250 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- olie om de vorm in te smeren
Aan de slag
Bereid de mandarijnen voor
- Doe de mandarijnen in een pannetje en zet ze onder water. Zet de pan op het vuur, breng het water aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat het water nog twee uur pruttelen, tot de mandarijnen gezwollen en zacht zijn. Giet de mandarijnen af, trek ze door de helft en haal eventuele pitjes en groene kroontjes eruit.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak het beslag en bak de cake
- Pureer de mandarijnen met schil en al met een staafmixer. Kluts in een grote kom de eieren. Roer er de suiker, amandelmeel en bakpoeder door. Roer er als laatste de mandarijnpulp door tot je een gelijkmatig mengsel hebt.
- Bedek de bodem van een springvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier en smeer een beetje olie op de zijrand. Klik de vorm goed dicht en giet het beslag erin. Bak ongeveer 45 minuten, tot een satéprikker die je in het midden prikt er schoon uit komt. Check na een half uur of de bovenkant al diepbruin is. Zo ja, leg er een stuk aluminiumfolie overheen om te voorkomen dat hij verbrandt.Haal de cake uit de oven als de prikkertest laat zien dat hij gaar is en laat hem in de vorm helemaal afkoelen voor je hem serveert.
reacties
Anna
Ontbrekend nog in het recept of je m in de vorm moet laten afkoelen…
of meteen moet storten.
Laura
Goed punt, dank! Ik heb nu aan het recept toegevoegd: laat hem in de vorm helemaal afkoelen voor je hem serveert. 🙂
Marie
Ik had verwacht dat de cake vrij bitter zou worden door de schil, maar dat viel alles mee! Als toevoeging heb ik eerst de springvorm vol gelegd met halve mandarijnen, met de snijkant naar beneden. Frisse toevoeging, en als je de taart na het bakken omdraait ziet het er superchique uit!
Laura
Oeh, dat klinkt inderdaad heel fancy. Mooi!
Bie
Dit ziet er goed uit! Kan het ook met gepelde mandarijntjes? Ik heb een hoop niet-biologische mandarijntjes over waar ik graag iets lekker mee wil maken.
Laura
Dag Marie, tanx! Ik heb het nooit geprobeerd, maar denk dat je de schillen echt wel nodig hebt. Zowel voor de structuur (ze geven volgens mij body aan de cake) als voor de smaak (die me zonder het bitter en de extra essentiële oliën uit de schil weeïg lijkt).
Laura
Ik heb de helft van het recept gemaakt zodat ik hem als ,’bodem’ kon gebruiken. Ik heb er een flinke laag slagroom met mascarpone op gedaan. (Kan ook met monchou of andere roomkaas.) Eventueel nog een laagje fruit erop. Heeeeerlijk.
Laura
Ooooooeh, dat klinkt goed!
Hendrik Baas
Heerlijke licht bitter en zacht zoete rijk aromische verrassende cake..en makkelijk te maken.
Barbara Beckers
Is het nog belangrijk of je de eieren eerst met de suiker losklopt? Ik heb namelijk twee heel verschillende resultaten gehad. Eén heel compacte cake en één perfect geslaagde cake.
Laura
Huhm… Ik weet het niet. Ik maak het recept altijd zoals het hier staat en hij is nog nooit supercompact geweest.