Recepten,  Zoet en drankjes

Deze mandarijncake is een superheld

Goudbruine mandarijncake met een stukje eruit
Mandarijncake- besprinkeld omdat ik samenwoon met iemand van 5

Lang leve mandarijntjes en de zonnige, sappige mandarijncake die je ervan kunt bakken.

Yup, mandarijntjes. In de cake. Wij zijn vast niet de enigen die de vruchtjes met netten tegelijk naar binnen slepen op het moment. Fris en sappig en zo makkelijk te pellen- ik vermoed dat veel huishoudens ’s winters een stuk chagrijniger zouden zijn zonder de kleine oranje helden. Daarom vind ik het de hoogste tijd om Nigella Lawsons mandarijncake weer eens onder de aandacht te brengen.

Het is namelijk ook een behoorlijke held, deze cake van mandarijnen. Zijn superkrachten:

  • Hij laat je huis heerlijk ruiken. Alsof je urenlang mandarijntjes pelt en hun essentiële oliën je huis parfumeren. Maar dan zonder enig pelwerk.
  • Hij maakt je blij alleen al met z’n uiterlijk. Aan de buitenkant is hij mooi gebronsd, als je hem aansnijdt spat de zonnigheid van z’n gele kruim.
  • Hij wacht geduldig tot je klaar bent voor hem. Hier geen diva-gedrag van een baksel dat een paar uur nadat het uit de oven komt al over z’n hoogtepunt heen is. Als een goudgele rots in de branding staat hij klaar wanneer jij hem nodig hebt. Sterker nog: hij is een dag of twee na het bakken op z’n best. (Maar ook zo uit de oven doet hij het meer dan prima.)
  • En, oh ja. Hij is heel erg lekker. Z’n sappige kruim draagt met gemak een hoop zoete mandarijnsmaak naar binnen en geeft je tanden precies genoeg om op te kauwen. Bij de thee doet hij het leuk, als toetje sluit hij de maaltijd substantieel af zonder lomp of zwaar te worden.

Misschien wel mijn favoriete deel van deze cake is trouwens het maken ervan. Je begint namelijk met het koken van wat biologische mandarijntjes. Met schil en al gaan ze zo, hup, de pan in. Dan ga je andere dingen doen, een beetje in de buurt van de keuken zodat je af en toe kunt controleren dat alles goed gaat. Een uur of twee later zijn de mandarijntjes helemaal zacht en gehuld in een wolk zoet parfum. Dan zet je de staafmixer erin en heb je een pan met een fantastisch zonnig gele cakebasis. Ik bedoel:

Pan met mandarijnpulp voor mandarijncake
Mandarijnzon in een pannetje

Daar roer je dan nog een paar andere ingrediënten doorheen (geen bloem, dus hij is glutenvrij als je ook glutenvrij bakpoeder gebruikt) en boem. Cakebeslag. Elke keer word ik weer blij van de makkelijke citrusmagie. Na het bakken heeft de cake ook verder niets van je nodig. Slagroom, poedersuiker of andere versieringen zijn vast lekker maar totaal onnodig. Je hoeft hem dus alleen nog maar in stukken te snijden en gretig naar binnen te schuiven. Wat een simpele, fruitige held.

Bak smakelijk, drukke mensen. (Zin in een ander winters fruitbaksel? Deze appelgalette met citroen is ook heel goed. En als je hartig wilt bakken, wachten deze kaaskoekjes op je.)

Mandarijncake

Een recept van Nigella Lawson voor 1 cake van 10 royale punten

Doe ongeveer 400 gram biologische mandarijnen in een pannetje en bedek ze met water. Zet de pan op het vuur, breng het water aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat het water nog twee uur pruttelen, tot de mandarijnen gezwollen en zacht zijn. Giet de mandarijnen af, trek ze door de helft en haal eventuele pitjes en groene kroontjes eruit.

Verwarm de oven voor op 375 graden.

Pureer de mandarijnen met schil en al met een staafmixer. Kluts in een grote kom 6 eieren. Roer er 225 gram suiker, 250 gram amandelmeel en 1 theelepel bakpoeder door. Roer er als laatste de mandarijnpulp door tot je een gelijkmatig mengsel hebt.

Bedek de bodem van een springvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier en smeer een beetje olie op de zijrand. Klik de vorm goed dicht en giet het beslag erin. Bak ongeveer 45 minuten, tot een satéprikker die je in het midden prikt er schoon uit komt. Check na een half uur of de bovenkant al diepbruin is. Zo ja, leg er een stuk aluminiumfolie overheen om te voorkomen dat hij verbrandt.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *