Dit is het verschil tussen tofu en tempeh

Rauwe tofu in blokje op een snijplank met een groot mes ernaast
Tofu

Vegetarisch, veelzijdig en gemaakt van sojabonen. Tofu en tempeh delen een hoop hokjes in voedselland. Toch zijn er ook best wat verschillen. Annemiek van Nutribites.nl zet ze voor je op een rij. Handig!

De herkomst is verschillend 

Zowel tofu als tempeh komen oorspronkelijk uit Azië, maar niet uit dezelfde landen. Tofu vindt zijn oorsprong in Mongolië of China terwijl tempeh voor het eerst in Indonesië werd gegeten.  

Tofu en tempeh zien er anders uit 

Roomwitte blokjes en plakjes met pindavormige lichtgele vlekjes
Tempeh

Tofu is van zichzelf egaal wit van kleur en heeft meestal de vorm van een blok of kleinere blokjes. Hoe stevig hij is hangt af van hoeveel water erin zit.

In Nederlandse supermarkten vind je eigenlijk altijd heel stevige blokken, maar bij Aziatische toko’s ligt vaak ook de veel zachtere silken tofu. Die heeft qua uiterlijk wat weg van pudding.

Tempeh is witbruin van kleur (laten we maar eerlijk zijn: rauwe tempeh ziet eruit als verkleurd piepschuim in een zacht jasje). Meestal kom je het tegen in de vorm van een dikke koek of cake.  

Ze worden anders gemaakt 

Tofu en tempeh worden op een verschillende manier gemaakt. Tofu is gemaakt van sojamelk. Het is eigenlijk een soort hangop of kaas, want het bestaat uit de vaste delen van sojamelk.  

Tempeh wordt gemaakt door aan gekookte sojabonen een schimmel (rhizopus oligosporus heet hij) toe te voegen. Deze schimmel zet de suikers in de sojabonen in een koekachtige massa. 

Meestal wordt tempeh gepasteuriseerd, zodat vervelende micro-organismen niet de overhand kunnen krijgen. Er bestaat ook rauwe tempeh, maar daarbij is het advies om het altijd nog goed te verhitten voordat je het gaat eten. 

Je mond voelt het verschil tussen tofu en tempeh

Grijze koekenpan met blokjes tofu met hier en daar wat rode saus
Pittige gebakken tofu in de maak

Tofu heeft van zichzelf een zachte textuur, terwijl tempeh meer een ‘bite’ heeft. 

Als je tofu even bakt, krijg je toch een lekker krokant buitenkantje en een zachte binnenkant. Bak je tofu langer door, dan wordt het knapperig.

Bruin bakken vergt wel wat geduld, want het water in tofu is niet zomaar weg. Als je tofu bakt in de koekenpan (hier lees je welke koekenpan je het best kunt kopen) kun je hem rustig een tijdje laten sizzelen terwijl jij wat anders doet.

In een wok gaat het sneller, maar moet je regelmatig omscheppen zodat alle blokjes in aanraking komen met de hete pan.

Op zoek naar een fijne wok? Hier vind je alles dat je wilt weten om de beste wok voor jouw fornuis te kiezen.

Vind je knapperige tofu lekker, dan helpt het om hem in onregelmatige stukken te scheuren voor het bakken (zoals de tofu in deze Buddha bowl). Ook een dun laagje maïzena doet wonderen.

Tempeh voelt van zichzelf al steviger aan en krijgt in de pan ook sneller een knapperige buitenkant.

Tip: In de droge lucht van de airfryer wordt tempeh helemaal snel knapperig. Dat is nog makkelijk ook: Snijd de tempeh in reepjes, hussel ze om met wat olie en bak ze op een graad of 200 in de airfryer.

Tofu en tempeh smaken verschillend

Grijze koekenpan met oranje-bruine dunne reepjes tempeh
Gebakken tempeh

Tofu een vrij neutrale smaak. Daardoor kun je dit sojaproduct goed marineren en is het voor allerlei gerechten te gebruiken. Tofu neemt smaken namelijk erg goed op.  

Eet tofu daarom eens met een Koreaanse marinade of met Szechuan saus. Of wat dacht je van simpele maar overheerlijke zout-en-peper tofu

Tempeh heeft meer smaak van zichzelf. Deze is wat nootachtig, waardoor je er bijvoorbeeld een fijne burger van kunt maken. 

Tofu en tempeh verschillen behoorlijk in voedingswaarde

Tempeh levert meer energie, eiwitten, koolhydraten en vetten dan tofu. Toch valt vooral de hoeveelheid vezels in tempeh op. Dat maakt dit sojaproduct lekker voedzaam. 

Door het fermentatieproces verteer je tempeh makkelijker dan tofu en door de vele vezels zijn je darmen er ook blij mee. 

Zowel tofu als tempeh bevatten veel mineralen, alleen in wisselende hoeveelheden. Voor kalium en zink moet je vooral bij tempeh zijn. Kalium is gunstig voor de bloeddruk en zink speelt onder andere een rol bij onze afweer. 

Tofu bevat meer calcium, fosfor, magnesium en ijzer dan tempeh. Deze mineralen zijn goed voor onze botten, spieren en energieniveau. 

Tempeh bevat overigens veel provitamine A, net als folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Deze vitamines zijn net als zink goed voor onze weerstand. 

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *