Een lekker plan voor een avondje Sinterklaas

Mensen, er is hier een snoepsituatie aan het ontstaan. De bodem van de Sint Maarten-bak is nog niet in zicht, maar toch liggen er al drie open zakken kruidnoten in ons snoepkastje. (Yup, snoepkastje. We zijn de snoeptrommels voorbij.) Van de week kocht ik daar roze kruidnoten bij voor in de schoen van de kleuter, dus dat probleem gaat niet kleiner worden. En dan zijn er natuurlijk nog alle chocoladefiguurtjes en strooimix. Ik denk zomaar dat deze tips voor overgebleven Sinterklaassnoep goed van pas gaan komen.

Hoewel ik meestal vind dat zelf zoetigheid bakken de beste manier is om gasten een welkom gevoel te geven, zit dat met Sinterklaas dus anders. Ik neem tenminste aan dat wij niet de enigen zijn die ronddobberen in een zee van koekkruiden en chocolademunten. Volgens mij moet je rond 5 december mikken op hartig effectbejag. Hartig voor de balans. En effectbejag omdat subtiel hoogstandjes de strijd altijd verliezen van spijs en kaneel. Mooi opgemaakte borden en verfijnde smaken zijn met kerst weer aan de beurt. Op Sinterklaasavond zijn kaas, spek en knoflook je vrienden. Maak bijvoorbeeld dit voor een heerlijk avondje cadeautjes uitpakken:

Voor tijdens het wachten op de zak

Oh, wat zijn de kleintjes gespannen. Dat werkt aanstekelijk, dus ook de volwassenen willen vast snacks om ontspannend op te kauwen. Omdat je ook al druk bent met inpakken en last-minute dichten, is makkelijk het devies.

Kaaskoekjes

Deze kaaskoekjes zijn zo lekker dat ze het kleine beetje moeite meer dan waard zijn. Vers afgebakken zijn ze het best, maar je kunt het deeg van tevoren maken (in een minuut of tien) zodat je op de dag zelf alleen nog vierkantjes hoeft te snijden en te bakken.

Abrikozen met spek

Een flink deel van het internet wil dat je verse abrikozen gebruikt voor deze snack, of dat je je vruchtjes vult met geitenkaas. Dat is vast heel lekker, maar diep in de herfst is er geen verse abrikoos te bekennen. Vullen met geitenkaas klinkt simpel, maar voor je het weet sta je een half uur te priegelen met je lepeltje en je plakkaas. Dat is dus niet de bedoeling.

Koop liever een zak gedroogde abrikozen en wel ze een half uurtje in lauw water met een lepeltje sambal en wat citroen- of limoensap. Zorg dat je water mild maar duidelijk heet-zuur is en de abrikozen slurpen pit en smaak op zonder gedoe voor jou. Als ze sappig zijn haal je de abrikozen uit het water en laat je ze uitdruppen op een schone theedoek (zonder zeepluchtjes!). Even de bovenkant deppen en ze zijn klaar om in spek gewikkeld te worden.

Neem éénderde plakje wat dikker gesneden ontbijtspek per abrikoos en vouw het er strak omheen. (Ik gebruik voor een zak van 250 gram gedroogde abrikozen ongeveer 200 gram ontbijtspek.) Dat lijkt gedoe, maar gaat best snel. Leg je ingepakte abrikoosjes in een ovenschaal en bak ze een minuut of twintig op 200 graden tot ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege een keer om- daarvoor is een keukentang handig.

Wortelstaafjes met hummus

Een waardig eind voor de rest van die zak wortelen die je binnensleepte voor in de schoen. Bovendien, rauwe wortel biedt lekker veel anti-stress knaagwerk. Voor de hummus dokter je een bakje uit de supermarkt tot iets veel lekkerders door er volle Griekse yoghurt doorheen te roeren. Begin met twee volle eetlepels yoghurt op een bakje hummus en roer er vervolgens per eetlepel zoveel door dat je een voluptueus mengsel krijgt. De structuur verbetert en het rare scherpe randje van hummus-uit-een-bakje verdwijnt. Schep het mengsel in een ondiep bakje of bordje en strijk het zo’n beetje glad. Strooi er wat paprikapoeder over, plus een dun straaltje olijfolie. Snijd je wortels in staafjes en leg ze ernaast.

Als het tijd is voor het avondeten

Een grote pan chili

Of je het avondeten nou eet als onderbreking van het uitpakken, of nog even voor er op de deur gebonsd wordt, veel rust zal er niet voor zijn. Je wilt dus iets snels maar feestelijks. Maak daarvoor een pan chili en zet er tortillachips naast. Laat iedereen zijn eigen kom chili versieren met geraspte kaas, gehakte koriander en ringetjes lente-ui en naar binnen scheppen met de chips.

Sinaasappels tot besluit

Een toetje hoeft uiteraard niet- die kruidnoten eten zichzelf niet. Maar helemaal niets doen voelt misschien een beetje kaal. Koop dus wat sinaasappels, snijd hun kopje en kontje er dik af, zodat je ook het witte deel en het vliesje daaronder wegsnijdt. Zet de sinaasappels op een gesneden vlak en snijd de rest van de schil + wit + vliesje er reep voor reep vanaf. Snijd de blote sinaasappels in plakken en de plakken in kwarten. Leg ze op een groot bord en stuif er een beetje kaneel overheen. Ah, frisse vitamines!

Wil je toch iets zoets bakken? Deze cupcakes doen het vast goed bij de kleine mensen op je Sinterklaasfeest. (Mijn kleine vrouw zou er in ieder geval heel hard van gaan grijnzen.)

Of alleen een kopje thee toe

Als je geen puf hebt voor cupcakes en niet denkt dat appeltjes van oranje in de smaak gaan vallen, is het leuk om zelf chai latte te maken voor bij de gedichten. De kruidige thee raakt dezelfde knopjes als kruidnoten, maar dan met een fijne shot cafeïne om een avond lang enthousiast te blijven.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *