Een Lekker Plan voor oudejaarsavond

Bord met kip brood en salade met op de achtergrond schalen en een kaarsje

Dag drukke mensen. Wat denken jullie van een soort-van-hapjes diner voor oud en nieuw? Het gevoel van lekker knabbelen en kleppen rond een serie schalen, maar zonder het harde werk dat een tafel met échte hapjes kost. Met kleverige kipkluifjes, misschien wel het lekkerste brood dat je ooit zult bakken en een salade. Chips erbij, kaas uiteraard. Klinkt goed? Dan heb ik een Lekker Plan voor je.

Instagram is de afgelopen dagen ontploft met ideeën voor kleine, smakelijke zaken en met elke voorbij glijdende foto wordt mijn nostalgie dieper. Als kind al was oudejaarsavond mijn favoriete feestje vanwege de hapjescollectie. Guacamole, gehaktballetjes, stokbrood met kruidenboter. Hambundeltjes, gerookte zalm, gevulde eieren. Man, die gevulde eieren. Als ik ooit een tijdreismachine tegenkom, zou het zomaar kunnen dat ik me naar oudejaarsavond 1990 laat vliegen.

Alleen. Hapjes zijn Een Hoop Werk. En met oudjaar moet er deeg gefrituurd worden met de Top 2000 op de achtergrond. Dat vind ik óók zo nostalgisch leuk. Het is een duivelse zaak, maar tot er iemand een jaar ontwerpt met twee oudejaarsavonden (één voor de appelflappen, één voor de happen, paar maanden ertussen en ik ben een blij mens), kies ik de weg van het minste werk. Een gewone maaltijd wordt het, die neigt naar hapjes. Ook heel lekker en je houdt meer ruimte over voor de oliebollen. Ik geef je: een Lekker Plan voor oud en nieuw.

Om te beginnen

Crodino en naturel ribbelchips

Na een middag bollen bakken is het tijd om neer te ploffen met een koud drankje en een zout snackje. Ik stem voor iets tintelend oranjes met naturel chips. Klinkt simpel, maar daar is helemaal niets mis mee. Bovendien, alle terassen in Italië kunnen het toch niet fout hebben. Omdat ik een alcoholwatje ben, drink ik Crodino, maar als je jezelf niet hoeft te bewaren voor de champagne, is een Aperol Spritz ook een mooi idee.

Aan tafel

Een voorgerecht zou het weinig-werk karakter van het diner een beetje in de weg zitten, dus gaan we gelijk, hup, naar de hoofdzaken. (Mocht je dat te kaal vinden voor oudejaarsavond, dan kun je de dag van tevoren deze zijde-achtige sardineboter met spetterend veel smaak maken. Op 31 december heb je dan zonder omkijken toch een fijn hapje vooraf.)

Kleverige, hartige kipkluifjes

Je kunt de kip de 30ste al in de marinade zetten, dan hoef je hem op oudejaarsavond alleen nog maar in een hete oven te zetten en af en toe om te draaien. Daarmee tover je dan een grote schaal heel lekkere kluifjes op tafel, die je uiteraard eet zonder bestek. Handen die reiken naar nog een kippetje, kinnen die worden afgeveegd, de hapjessfeer groeit waar je bij zit.

Focaccia

“Hee, snijd nog eens een stukje van dat lekkere brood voor me?” Hop, het volgende wolkje feest zeilt binnen. Boter hoeft niet bij dit brood, dat van zichzelf al zoute, vette perfectie is. Het deeg zet je de 30ste klaar in de koelkast en kan de volgende dag na een uurtje op kamertemperatuur in dezelfde oven als de kip. Gaat het een beetje naar knoflook smaken, maar hee. Ik heb nog nooit iemand horen mopperen over knoflookbrood.

Venkelsalade met appel

Bij al het hartige, vette spektakel van de kip en het brood smaakt een venkelsalade goed. Halveer de venkel parallel aan de vingervormige uitsteeksels en snijd hem zo dun als je kan (maar niet papierdun op een mandoline, want dan knappert er niet genoeg), haaks op de uitsteeksels. (Die uitsteeksels kunnen weg.) Knijp er flink wat citroensap over- ongeveer het sap van een halve citroen per knol. Laat de venkel een half uurtje staan (als je daar tijd voor hebt- wordt ie iets zachter van, maar zonder rust smaakt hij ook). Schil dan een friszoete appel per venkelknol en snijd er dunne schijfjes van. Schep ze door de citroenige venkel met een flinke eetlepel fijngesneden dille. Besprenkel alles met wat zout en lekkere olijfolie. Hussel en proef of er nog citroensap, zout of olie bij moet.

Gesmolten camembert met pijnboompitten en rozemarijn

Hand die gesmolten kaas uit een hele camembert schept

Je kunt een kaasplank neerzetten na het hoofdgerecht en ik zou het daar nooit mee oneens zijn. Maar om het hapjesgevoel nog wat te verlengen, maak je dip-camembert. Ik zette er één op tafel naar recept van Foodies: Zet een camembert in zijn spanen doosje (maar zonder de rest van z’n verpakking) met een paar inkepingen in de bovenkant een minuut of twintig in een oven van 180 graden. Bak ondertussen twee eetlepels pijnboompitten bruin in een flinke scheut olijfolie. Doe er een in dunne plakjes gesneden teen knoflook bij en bak even mee tot de knoflook kleurt. Strooi er dan een eetlepel gehakte verse rozemarijn bij en meng goed.

Haal de gesmolten camembert uit de oven en schep het pijnboompittenmengsel erover. Geef er lekkere crackertjes bij om te dippen.

Affogato

Dan is het tijd om je gasten op te peppen voor de oliebollen en het aftellen. Zet goed sterke espresso en geef iedereen een kopje met een bol lekker vanilleijs. Schenk de hete koffie over het ijs. Zoveel lekkerheid krijg je niet vaak voor zo weinig moeite.

Heel veel plezier met de laatste avond van het jaar, lieve mensen!

P.S.: Bij ons thuis was het vroeger traditie om kort na de jaarwisseling nog een zelfgemaakte loempia te eten. Niet dat er iemand honger had, maar lekker was het wel.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *