Recepten,  Noedels en aardappel

Simpel noodlesoep recept (met groente en ei)

Laten we het hebben over makkelijke noodlesoep. Ik heb namelijk een noodle soep recept voor je waar ik heel blij van word.

Hieronder vertel ik erover in uit-ge-breid detail, maar de samenvatting is: Je maakt een goede basis van een pot kippenbouillon en wat slimme smaakmakers. Daar doe je noedels in die gegarandeerd niet plakken, plus groente en andere lekkere dingen.

En boem, je simpele noedelsoep is klaar om te slurpen. (Klik hier om direct naar het recept te gaan).

Noedelsoep met Aziatische smaken

De soep lijkt op Japanse noedelsoep, hoewel we dat maar niet tegen een trotse Japanse kok moeten zeggen. De bouillon neemt namelijk een sluiproute en laat het smaakvuurwerk komen van spekjes en sojasaus in plaats van varkensbotten en veel geduld. (Voor snelle noedelsoep mogen we wel een beetje smokkelen, toch?)

Er zit trouwens ook een scheutje azijn door, wat de smaak richting China trekt. Laten we dus zeggen dat het Aziatische noedelsoep is en doorgaan naar de echt belangrijke vraag: hoe maak je ‘m?

De basis voor je noodlesoep: lekkere bouillon

Thuis een prima noedelsoepje maken is goed te doen. Met noedels en een scheut sojasaus is tenslotte bijna alles lekker.

Maar wil je noedelsoep maken die bij je eerste hap een klein dansje veroorzaakt? Dan heeft je basis wat aandacht nodig. Waarmee ik niet wil zeggen dat je een moeilijk noedelsoep recept moet gebruiken, uiteraard.

Hieronder geef ik je namelijk een heel goed recept, gebaseerd op dit Amerikaanse recept van Food52. Het is in de basis een simpel ramen soep recept van kippenbouillon, met een paar extra’s.

De kippenbouillon kun je zelf trekken, maar ik koop graag die van De Kleinste Soepfabriek. Gewoon een pot van het huismerk werkt ook, maar die is vaak wel erg zout. Verdun die dus wat meer dan op het etiket staat aangegeven.

Spekjes maken de bouillon speciaal

Het belangrijkste geheim om de bouillon speciaal te maken zijn de spekjes die je meekookt. Het heerlijke vet daaruit zorgt dat je bouillon smaakt alsof je varkensbotten lang en zacht hebt laten trekken. Alleen dan zonder dat het veel tijd of botten kost.

Nog meer snelle smaakmakers voor je bouillon

De spekjes krijgen hulp van nog een paar smaken:

  • gember
  • citroengras
  • knoflook
  • sojasaus

Die geven een hoop extra smaak, maar kosten weinig extra tijd. Je gooit ze namelijk allemaal zo, hup, in de pan.

Nou ja, de knoflooktenen en citroengrasstengels geef je eerst een klap zodat ze een beetje barsten en meer smaak afgeven. En de gember snijd je in dikke plakjes.

Maar dat is veel minder werk dan je vaak voor soeprecepten moet doen, toch?

Een verrassende laatste smaakoppepper

De laatste, verrassende helper is balsamico azijn. Gebruik een lepel van een niet al te zoete variant om je noodlesoep magisch op te peppen.

Het oorspronkelijke recept schrijft overigens zwarte azijn voor, die wel mild naar nauwelijks zoet is. Het werkt allebei, maar mocht je toch in de toko zijn, neem dan een fles zwarte Chinkiang azijn mee. Kost weinig, smaakt intrigerend en maakt je soep nog specialer.

Met weinig moeite leg je dus een goede basis voor je soep. Tijd om er udon soep, of ramen noedelsoep van te maken.

Welke noedels voor noedelsoep?

Welke slierten je kiest voor je noedelsoep maakt niet veel uit. Zelf ben ik dol op de “pets” tussen mijn tanden als ik in een stevige udon noedel bijt. Mijn koters vinden het makkelijker slurpen met mie. Daarmee lijkt de soep ook het meest op Japanse ramen soep.

Platte rijstnoedels zijn door hun glibberigheid extra goed als je houdt van slurpen. Als je niets anders hebt werkt zelfs al dente spaghetti best aardig.

Kortom, kies je eigen avontuur voor soep met noedels. Wat wel weer uitmaakt, is hoe je je noedels klaarmaakt.

Hoe maak je noedelsoep zonder plaknoedels?

Ik heb soms maanden achter elkaar geweigerd als de koters vroegen “wil je ramen soep maken?” omdat ik zo chagrijnig werd van de plakkende noedels.

Ik roerde tijdens het koken, hield de kooktijd scherp in de gaten om overgare noedels te vermijden, en toch. Plakken deden ze. “Hoe zorg ik dat die slierten niet zo plakken?”, vroeg ik mij vertwijfeld af.

Het antwoord bleek uiteindelijk simpel: de gare noedels bewaren in een bak water.

Giet je noedels af als ze nog lekker stevig zijn, laat ze in koud water staan tot je er klaar voor bent et voila: nooit meer plakkende noedels in je soep.

Let wel even op de kooktijd. De noedels zijn namelijk vaak sneller gaar dan de kooktijd op het pakje aangeeft. Begin dus vroeg met proeven zodat je je slierten niet tot snot kookt.

Je hoeft de gare noedels uit je koude water niet op te warmen voor je ze eet, dat doet de hete bouillon voor je.

Lekker dingen in je noodlesoep: paksoi, ei en meer

Je hebt je soepbasis, je hebt je noedels. Nu kun je creatief worden met je vulling bij het noodle soep maken.

Welke groente kan er in noedelsoep?

Groente is fijn, dus kies je voor paksoi soep of Chinese kool soep. Ik word vaak blij van het contrast tussen het knapperige wit en het bijna weelderige groen van paksoi.

Op avonden dat ik het liefst alleen maar noedels en bouillon zou slurpen, kies ik echter voor het mildere karakter van Chinese kool. Verse spinazie werkt ook, trouwens.

Een eitje in de soep geeft plezier

Naar mijn bescheiden mening is noedelsoep pas echt goed als het noedelsoep met ei is. Dat kan op verschillende manieren. In Taiwan kreeg ik bijvoorbeeld pittige soep waarin de vloeibare dooier van een zacht ei de hitte temde.

Fijn, maar in deze milde soep doe ik altijd een hardgekookt ei. Het voegt een zalvend-stevige structuur toe die lekker is bij glibberige noedels en knapperige groente.

Als ik zin heb in wat pit (dat is meestal), schep ik in mijn kom een bergje kimchi. Kan ik precies bepalen in welke hapjes ik zure pittigheid wil en  krijgen koters geen pijn in hun mond. Van die kimchi wordt het trouwens ook heel gezonde noedelsoep, volgens dit AD-artikel.

Lente uitjes doen het leuk als garnering, net als bieslook.

En… slurpen maar

Pan soep met witte en groene stukjes paksoi

Zo, dat zijn een hoop woorden over zelf noedelsoep maken, zeker voor zo’n makkelijke soep als deze. Maar het is dan ook Heel Lekkere Noedelsoep.

Plus, na een paar keer oefenen maak je zonder recept ramen soep met deze basis. Maar nu, voor de eerste keer, vind je het recept voor noedelsoep (met paksoi) hieronder. Eet smakelijk, drukke slurper.

P.S.: Heb je zin in echt goed Aziatisch eten, maar niet in soep? Probeer deze ma po tofu. Of maak eens Japanse kipgehaktballetjes bij de borrel. Ben je meer in de stemming voor wegdromen bij verhalen, bekijk dan mijn lijst van 10 heel lekkere dingen die ik op reis in Maleisië at.

Recept: Noedelsoep met spekjes en ei

Witte kom met bouillon, noedels, gesneden paksoi en een gehalveerd ei

Makkelijke noedelsoep (en zo lekker)

Dit is de makkelijkste noodlesoep, maar zo smaakt hij niet. Zonder moeite maak je een beter soepje dan je in menig restaurant krijgt. Gebaseerd op dit recept op Food52
4.50 van 2 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Tijd om te trekken 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 kommen
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

  • 1 pot kippenbouillon verdun de bouillon iets meer dan de pot zegt zodat hij niet zo zout is; of gebruik ongeveer een liter zelfgetrokken bouillon
  • 100 gr spekreepjes
  • 1 stukje gember van ongeveer 5 cm
  • 1 stengel citroengras gekneusd
  • 2 tenen knoflook gepeld en geplet
  • noedels voor 4 personen
  • 4 medium eieren
  • 3 lente-uitjes ter garnering, optioneel
  • 1 struik paksoi
  • 2 eetlepels zoute sojasaus
  • 1 eetlepel balsamico azijn of zwarte Chinkiang azijn
  • kimchi ter garnering; optioneel
  • sriracha of andere hete saus ter garnering, optioneel

Aan de slag
 

Maak de bouillon

  • Verwarm de inhoud van de pot kippenbouillon met genoeg water om hem te verdunnen (kijk op de pot hoeveel dat is, en voeg wat extra toe) de spekreepjes, de gember, het citroengras en de knoflook. Doe alles gewoon erin, zonder verder hakken of bakken.
    Breng aan de kook en laat ruim een half uur zachtjes pruttelen.

Bereid de andere ingrediënten voor

  • Kook in een andere pan de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Giet de noedels af als ze net gaar zijn en zet ze weg in koud water tegen het plakken. Alleen afspoelen met koud water is voor de meeste noedels niet genoeg- ik spreek uit plakkerige ervaring.
  • Kook de eieren in 6 minuten bijna hard en laat ze schrikken.
    Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
  • Pel de eieren en halveer ze.
    Snijd de paksoi in dunne reepjes, houd wit en groen apart.

Serveer de soep

  • Vis de gember, citroengras, knoflooktenen en spekjes uit de bouillon en gooi ze weg (ze hebben alle smaak gegeven die ze kunnen).
    Giet de sojasaus en de balsamico azijn (of zwarte Chinkiang azijn) in de pan. Proef of je er nog iets bij wilt- zout, sojasaus, misschien nog wat azijn.
    Breng de bouillon dan weer aan de kook en doe het wit van de paksoi erbij. Kook een minuutje of twee, doe het groen erbij en zet het vuur uit. Meng goed zodat al het blad ondergedompeld wordt.
  • Verdeel de noedels (zonder water) over 4 kommen (je hoeft ze niet eerst op te warmen), giet er de hete bouillon met paksoi over.
    Pel de eieren en leg in iedere kom twee helften. Bestrooi met de lente-ui en schep er wat kimchi bij als je dat lekker vindt.
    Eet met stokjes en een grote lepel- en met sriracha of andere hete saus als je van pittig houdt.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Witte kom met bouillon, noedels en paksoi. Daaronder de woorden "snelle noedelsoep, lekker en simpel"

reacties

  • Ellen Falk

    Wat het koken met fair trade producten toch altijd een stukje specialer maakt, is dat je precies weet waar het product vandaan komt. Ik vind dat persoonlijk erg interessant om te weten, dus ik lees altijd wat achtergrondinformatie bij een product. Voor de rijstnoedels geldt dat ze van het begin tot het einde in Thailand worden geproduceerd. Voor het maken van deze noedels wordt in het Noordoosten van Thailand, door de cooperatie Nam Om een speciale rijstsoort verbouwd: een langkorrelrijst die luistert naar de naam chainat. (weer wat geleerd vandaag!) De rijst wordt gedroogd, er wordt rijstmeel van gemaakt en daar wordt vervolgens weer noedeldeeg van gemaakt. En van het noedeldeeg worden de zo typisch Thaise platte noedels gemaakt. Je herkent de noedels misschien wel van het beroemde gerecht Pad Thai? (note to self: toch ook weer eens Pad Thai maken!)

  • Laura

    5 sterren
    Wij hebben dit gemaakt en het was super lekker! Wij hebben hem iets anders gemaakt:
    We hebben een pan met een beetje ongezoute roomboter wat 100g bacon plakjes ingebakken, vervolgens de bacon eruit halen en met ongezouten room boter de restjes losmaken, vervolgens wat water erbij doen en bij de bouillon ingedaan ipv spekjes. De bacon als laatste toegevoegd aan op de bordjes.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score