Wat eten we vandaag?

Eten plannen is leuk

Het heeft even geduurd (een jaar of 35), maar nu kan ik oprecht zeggen: bedenken wat er ‘s avonds op tafel komt is leuk.

Het is natuurlijk geen raketwetenschap, zo’n planning, maar er gingen wat jaren overheen voor mijn weekmenu meer werd dan een vrome verzameling voornemens. Als ik dan ging zitten om op te schrijven wat we komende week gingen eten, dan kon ik net zo goed zorgen dat de recepten heel gezond of zeer leerzaam waren. Vond ik. Het zal je niet verrassen dat mijn ambitieuze plannen regelmatig eindigden in afhaalsushi. Maar toen werd ik voor de tweede keer moeder en werd het menens, zo met twee koters om te voederen. Weg gingen de te ambitieuze plannen, erin kwamen lekker eten en maaltijden die ik zover voor kan bereiden dat we binnen een half uur aan tafel kunnen.

Dit staat er op het menu
  • Groente, altijd. Michael Pollan vat het best samen wat ik geloof over lekker en gezond eten: “Eat real food. Not too much. Mostly plants.” Dat is veruit het makkelijkst als groente het begin van het plan is en de rest volgt.
  • Plezier. Maaltijden die alleen maar gezond zijn missen het punt. Eten is dingen vieren, troost en plezier. Vooral plezier, dus ik plan eten dat ik wil eten. Het leven is te kort voor soep zonder zout of sla zonder dressing. Of voor verse tomaten in de winter, trouwens.
  • Regelmaat. Er is al zoveel chaos. Het is geruststellend om te weten wat er op tafel aan zit te komen. Op maandag eten we groente met granen, op dinsdag eten we rijst. Op woensdag is er pasta en donderdag is voor soep of salade. Op vrijdag eten we dingen die je (Hollandse) oma zou herkennen, hoewel ik niet van aardappels houd en dus regelmatig brood het menu op smokkel.
  • Afwisseling. Regelmaat is leuk, maar sleur is stom. Binnen het stramien van de regelmaat ga ik dus vrolijk heen en weer tussen al het lekkers dat er op de wereld te vinden is. Europa, Amerika, Azië, het Midden-Oosten, ze dienen allemaal ter inspiratie.
  • Herhaling. Na een lange dag is de automatische piloot af en toe best fijn dus komen mijn favorieten met enige regelmaat terug.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *