Recepten,  Vlees en vis

Gebakken garnalen met knoflook en kokoswater

Grote garnalen met een glanzend licchtbruin laagje in een zwarte koekenpan met een houten spatel

Je maakt voor deze onweerstaanbare gebakken garnalen met knoflook een karamelsausje van kokoswater. Geen zorgen, dat is niet zo toetjesachtig als het klinkt. Integendeel, het is een bekende Vietnamese manier om hartig eten heerlijk te maken.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Gebakken garnalen met een tropisch sausje

Ingrediënten voor Vietnamese karamelsaus met knoflook

De jumbo garnalen in dit recept zijn kleverig en hartig-zoet met een tropisch randje van kokoswater. Dat komt door een karamelsaus die in Vietnam regelmatig opduikt in hartige gerechten.

Het recept voor de gebakken garnalen komt (met wat kleine aanpassingen van mij) dan ook uit Vietnamese Food Any Day van Andrea Nguyen.

De karamel-basissaus heet nuoc mua en je kunt hem zelf maken. Nguyen heeft er een helder recept (met video) voor op haar blog.

Je hebt er echter maar een eetlepel van nodig en je mag hem van Nguyen ook vervangen door (de Amerikaanse) molasses.

Nou is molasses kopen in Nederland ook niet zomaar gebeurd, dus ik doe het met stroop. Die is wat zoeter en minder donker van smaak, maar hij werkt prima.

In combinatie met kokoswater maak je met een lepeltje stroop een heel fijne saus voor je gebakken garnalen. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is het kokoswater en de stroop samen met wat smaakmakers inkoken tot het mengsel dik en kleverig is.

Met kokoswater bedoel ik dus echt dat, uhr, waterige spul uit een pak. (Bijvoorbeeld mijn favoriet, met een heel lichtzoete smaak zonder rare bijsmaakjes en niet te duur. #nospon #gewoonfan)

Kokosmelk is iets anders. Ook lekker, maar voor dit recept met garnalen niet de bedoeling.

Garnalen in knoflook-karamelsaus

Pan met goudbruin bubbelend vocht met daarin fijngesneden knoflook en sjalot

Door al het geklets over stroop en karamel denk je misschien dat ik je probeer aan te zetten tot garnalen eten als toetje. Wees gerust: wat mij betreft blijft je nagerecht vrij van schelpdieren.

Je bakt namelijk een flinke dosis knoflook door de saus, waardoor dit garnalen recept duidelijk hartig blijft. De royale hoeveelheid peper die je er na het bakken overheen strooit benadrukt dat nog eens. Lekker hoor, garnalen met knoflook bakken.

Dit recept heeft wat meer stappen dan het simpelste knoflook garnalen recept (deze knoflookbommetjes van Food Quotes , bijvoorbeeld).

Gelukkig is het nog steeds behoorlijk eenvoudig en moet je voornamelijk geduld oefenen terwijl je karamelsaus plakkerig en heerlijk wordt.

Dat duurt geen uren; in een minuut of tien verandert een pan vol vloeistof in een heerlijk sausje. Wat je terugkrijgt voor je geduld zijn superfeestelijke garnalen.

Er is helemaal niets mis met makkelijk garnalen wokken, uiteraard. Maar met deze garnalen krijg je er een fijn sausje bij en worden je garnalen zomaar de basis van de hele maaltijd.

Bovendien, de rossig bruin glanzende garnalen geven je toch gelijk een kerstgevoel? (Zelfs als je ze maakt op een dinsdagavond, want daar zijn ze heus makkelijk genoeg voor.)

Garnalen bakken voor het avondeten (of als hapje)

Witte schaal met grote garnalen met bruine saus met sjalot

Nou kan ik me voorstellen dat je misschien wat tips kunt gebruiken voor hoe je de garnalen dan omtovert tot diner. Daarom zette ik wat ideeën voor je op een rij om deze garnalen in zoet-hartige knoflooksaus te eten:

  • Maak er garnalen met rijst van door er gekookte rijst bij te geven en een eenvoudig bereide groente. Nguyen stelt gebakken spruitjes voor. Gewokte spinazie of paksoi uit de wok werken ook goed.
  • Noodles met garnalen is een andere fijne optie. Kook rijstnoedels gaar en meng er een dressing doorheen van neutrale olie met rijstazijn of limoensap (milde witte wijnazijn kan ook), een beetje vissaus en een klein tikkie suiker. Als je van pittig houdt kun je er wat fijngesneden chilipeper doorheen roeren. Leg de garnalen erop en bestrooi gul met fijngesneden koriander en munt.
  • Gebruik de garnalen als een soort Aziatische twist op tapas garnalen. Schep de garnalen in een mooi schaaltje en steek er prikkertjes is. Leg er een flinke stapel servetjes naast. De saus blijft wel aan de garnalen hangen, maar misschien net niet zo hard als het witte shirt van je gasten zou willen.

Garnalen bereiden: tips voor het bakken

Zoals bij vrijwel alle garnalen gerechten die ik ken, is het ook bij deze garnalen belangrijk om ze kort te bakken. De roze beestjes hebben namelijk de vervelende neiging om rubberig te worden als je ze te lang verhit.

Je wilt de garnalen uit de pan hebben zodra ze net gaar zijn. Het antwoord op de vraag “hoe lang moeten garnalen bakken?” is dus “zo kort mogelijk”.

In dit grote garnalen recept let je op twee dingen om te weten of de garnalen uit de pan kunnen:

  • De garnalen zijn aan beide kanten ondoorzichtig en wit of roze van kleur.
  • De garnalen zijn wat opgekruld

Als de garnalen gaar zijn is de saus misschien nog wat te dun om aan ze te plakken. Dat is geen probleem.

Haal de garnalen uit de pan en bak de saus verder tot hij lekker dik en kleverig is. Als de saus goed is ingedikt, doe je de garnalen weer in de pan en schep je ze nog even om.

Zo krijg je kleverige knoflookgarnalen die toch sappig en mals zijn.

Welke pan gebruik je voor deze gebakken garnalen?

Ik ben dol op garnalen roerbakken, vooral omdat ik me nogal cool voel als ik de roze beestjes in vliegende vaart door de hitte schep.

Bijkomend voordeel is dat de hitte van een wok perfect is om garnalensnel sappig en gaar te bakken. Je kunt deze garnalen met karamelsaus zeker ook behandelen als een wok garnalen recept.

Uitdaging bij deze garnalen maken in de wok is wel dat de saus zich verzamelt in het kommetje van de wok. Daardoor doet hij er waarschijnlijk wat langer over om bruin en voluptueus te worden.

Voor dit recept is een koekenpan met een zware bodem dus mijn favoriet. (Ik ben verliefd op deze koekenpan waar werkelijk alles in lukt zonder aan te bakken.)

In een koekenpan kook je de saus lekker rap tot een mooi karamelmengsel. En een beetje goede pan wordt zeker heet genoeg om de rauwe garnalen snel gaar te maken.

Klaar om je ideale koekenpan te ontmoeten? Dit vind ik de beste koekenpannen.

Zo kies je garnalen voor dit recept

Diep bord met grijze, rauwe garnalen

Voor dit recept gebruik ik graag rauwe “wok garnalen” uit de diepvries. Die zijn lekker groot, al gepeld en niet bereid.

Mocht je de neiging hebben om verse garnalen (dus niet bevroren) te kopen omdat je met dit recept gebakken garnalen gaat maken voor een feestje, weersta die dan.

Als je in Nederland garnalen koopt, kun je er namelijk van uitgaan dat ze ingevroren zijn geweest (tenzij het Hollandse garnalen zijn).

Ook al zien ze er zacht en pas gevangen uit, ze komen van zo ver weg dat ze tijdens het transport altijd bevroren zijn geweest. Geeft niets, want eenmaal ontdooid zijn de garnalen nog steeds lekker.

Het betekent wel dat je net zo goed diepvriesgarnalen kunt kopen als (meestal veel duurdere) “verse” garnalen.

Nou is bevroren garnalen wokken in dit geval geen goed idee omdat het water uit het ijs om de garnalen de saus te veel verdunt. Je moet ze dus wel even ontdooien voor het koken.

Garnalen uit de diepvries ontdooien redelijk snel; met een uur of vier in de koelkast kom ik vaak een heel eind.

Als ik er aan denk, haal ik de garnalen een nacht van tevoren uit de vriezer. Zo weet ik zeker dat ze genoeg tijd hebben om in de koelkast rustig te ontdooien.

Regelmatig vergeet ik dat echter en dan is ontdooien onder zacht stromend koud water een uitkomst. Dat gaat vlug; volgens mij heb ik nog nooit langer dan een half uur gewacht om de diepvries garnalen te kunnen bakken.

Nadeel is wel dat de garnalen er erg nat van worden. Dat water kan de saus ook weer verdunnen. Dep de garnalen dus heel goed droog als je ze onder de kraan hebt ontdooid.

Misschien heb je alleen gare garnalen en wil je daarmee aan de slag met dit gebakken garnalen recept. Dat kan, maar dan moet je nog voorzichtiger zijn dat ze niet rubberig worden.

In dat geval kun het best de saus volledig dik en stroperig laten worden voor je de garnalen erin opwarmt. Waarschijnlijk is de hitte van de saus al min of meer genoeg om de garnalen te verwarmen, dus bak ze echt maar kort samen.

Zo, volgens mij weet je nu alles wat je moet weten. Laten we gebakken garnalen maken! Eet smakelijk, kleverige garnalenmaker.

P.S.: Kokoswater over? Gebruik het voor deze heerlijke groene smoothie met een tropisch tintje. De rest van de vissaus kun je gebruiken voor fijne tofu marinade met Thaise smaken. witte koolsalade met verse munt, geroosterde tomatensoep of Thaise viskoekjes. Oeh, en gebruik hem voor mijn lievelingskimchi. Word je blij van.

Recept: garnalen gebakken met knoflook en kokoswater-karamelsaus

Witte schaal met grote garnalen met goudbruine saus

Gebakken garnalen met knoflook (en een tropisch sausje)

Garnalen bakken geeft niet vaak zoveel plakkerig plezier als bij deze grote garnalen in Vietnamese knoflook-karamelsaus. Gebaseerd op een recept in Vietnamese Food Any Day van Andrea Nguyen.
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Keuken Vietnamees

Ingrediënten
  

  • 300 gram rauwe, grote garnalen bevroren
  • 300 ml kokoswater
  • 2 theelepels stroop
  • 1,5 eetlepel Aziatische vissaus
  • 1 sjalot in dunne halve maantjes gesneden
  • 3 tenen knoflook in dunne plakjes
  • vers gemalen zwarte peper

Aan de slag
 

Bereid de saus en de garnalen voor

  • Laat de garnalen ontdooien in de koelkast. Dat duurt waarschijnlijk niet langer dan een uur of drie, vier, maar voor de zekerheid haal je ze ’s ochtends uit de vriezer als je ze ’s avonds wilt gebruiken.
  • Meng het kokoswater met de stroop en de vissaus. Proef of je het mengsel lekker zoet-zout vindt. Bij het inkoken wordt de smaak intenser, dus maak het iets flauwer dan je hem uiteindelijk op je bord wilt hebben.
  • Verwarm een koekenpan met zware bodem en giet er een scheutje olie in. Bak de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn. Giet het kokoswatermengsel erbij en breng het aan de kook. Laat het een minuut of 10 bubbelen zonder te roeren, tot het mengsel ingedikt en donkerder is.

Bak de garnalen

  • Dep de ontdooide garnalen grondig droog. Doe ze in de pan bij de goed ingedikte saus. Bak ze al omscheppend tot ze net ondoorzichtig en opgekruld zijn.
    Schep de garnalen uit de pan. Hopelijk blijft de saus inmiddels verleidelijk aan de garnalen kleven.
  • Het kan echter zijn dat de saus niet erg blijft plakken.  Bij het bakken laten de garnalen vocht los dat de saus weer wat verdunt. Als dat net te veel is, blijft de saus gewoon in de pan zitten. Laat het vuur dan nog even hoog staan en kook de saus in tot hij weer dik is. Schep hem dan door de gare garnalen.

Eet

  • Strooi flink wat versgemalen peper over de garnalen voor je ze op tafel zet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score