Recepten,  Rijst en toebehoren,  Vlees en vis

Geurige viscurry om van te houden (let maar op)

thaise viscurry en rijst
Perfect voor door de week

Viscurry klinkt misschien lastig of tijdrovend, maar hoeft dat niet te zijn. Om deze en nog vier andere redenen heb ik een recept voor makkelijke, geurige viscurry met tomaat en kokosmelk voor je.

Dit is waarom je gaat houden van deze viscurry:

1. Dit is de geurigste curry

citroengras gember sjalot ui
Tropische geuren voor de curry

Een hele stengel citroengras gaat in fijne ringetjes door de saus en maakt hem supergeurig. Toch schiet hij niet door naar “hee, er ligt een zeepje op mijn bord”. Eén snuif en je waant je op een tropisch eiland.

2. Dit is de (kind)vriendelijkste curry

De viscurry barst van de smaak door de citroengras, koriander en specerijen, dus de chilipeper uit het oorspronkelijke recept kun je rustig weglaten. Doe ik altijd, in de (voorlopig ijdele) hoop dat mijn kinderen hem dan ook zullen eten. Bij het currysaus maken doe je er daarnaast een plons kokosmelk doorheen, die hem een romig, nog vriendelijker karakter geeft.

3. Deze viscurry maakt veel groente eten makkelijk

pan viscurry met erwtjes
Erwtjes in de curry

De currysaus maak je op basis van tomaten, dus je hebt al vanaf het begin een flinke portie groente in je pan. (Tellen we tomaten als groente? Ja toch?) En dat is nog maar het begin. Samen met de vis nestel je nog meer groens (erwtjes, spinazie, boerenkool, … ) in de saus. Ah yeah. Daar hoef je niet eens voor achter de snijplank te staan, want bevroren groenten zijn perfect voor deze curry. Ze gaan, hup, rechtstreeks uit de vriezer de pan in en slurpen zich vol met de geurige saus terwijl ze zachtjes gaar worden.

4. Van deze curry wordt rijst met vis eten leuk

bevroren koolvis en currylepel
Bevroren vis doet het prima in de curry

Veel recepten voor rijst met vis zijn… vooral gezond. Zo’n visje op een berg rijst schreeuwt om een plas saus, maar vaak is er niet meer dan wat teriyaki-marinade of een pittig laagje. Dan moet de saus dus van de groente komen. Dat is niet erg, maar wel meer werk. Dat voorkom je dus met deze viscurry, waar de saus al ingebouwd zit.

Je kunt er ook elke stevige witvis voor gebruiken die je wilt. Kabeljauwcurry is lekker, maar met de goedkopere (en vaak duurzamere) schol gaat het ook prima. Heilbot, tilapia, panga, ze werken allemaal. Het mag ook gerust koolvis uit de vriezer zijn. Die valt bij het gaar worden uit elkaar, maar dat geeft niets. Soms wil je juist in iedere hap een beetje vis, in plaats van grote stukken in je saus. Met deze curry kun je beide kanten op.

5. Ook doordeweeks kun je deze curry zelf maken

smaakmakers voor viscurry
Het werk is nu wel zo’n beetje af

Curry is lekker, maar zelf maken kan kostbare tijd slurpen. Voor curry in de avondspits kun je natuurlijk naar de currypasta grijpen. Ik doe dat regelmatig en ben fan van deze Thaise currypasta. (#nospon #gewoonfan) Maar hoe leuk is het om op een gewone dinsdag curry te brouwen zonder pakjes of zakjes? En dat kan dus met deze viscurry. Het meest tijdrovende deel is het snipperen van het citroengras en een ui. Daarna is het vooral een kwestie van dingen op volgorde in de pan mikken. Ik zeg: dat kan je.

Eet smakelijk, snelle currykoker.

P.S.: Iets anders bij de curry dan rijst? Maak eens zelf naanbrood. Toch liever aan de slag met currypasta-uit-een-potje? Maak deze pittige wortelsoep en sta versteld van hoeveel smaak zo weinig ingrediënten opleveren.

Recept: Viscurry met tomaat en kokosmelk

kom tomatencurry met vis
Laten we eten

Gebaseerd op een recept van Chocolate and Zucchini

Voor 4 personen

scheutje neutrale olie

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

1 stengel citroengras (sereh)

stukje gember van ongeveer 3 centimeter, geraspt of heel fijn gesneden

1 theelepel gemalen korianderzaad

1 theelepel gemalen komijn

beetje zout

1 blik tomatenblokjes

150 ml kokosmelk

1 pak groene groente uit de diepvries naar keuze (bv erwtjes, spinazie, boerenkool)

600 gram witvisfilet (bv schol of koolvis), in blokjes (het mag ook bevroren vis zijn; ontdooi die niet voor gebruik)

verse korianderblaadjes, fijngesneden

citroensap naar smaak

Citroengras snijden

Haal de harde buitenste bladeren en ongeveer 1/3 van de bovenkant van je stengel citroengras af. Sla met de achterkant van je mes een paar keer hard over de lengte van de stengel. Hiervan wordt hij wat zachter en makkelijker te snijden. Snijd de rest in zo dun mogelijke ringetjes, gooi het harde kontje weg. (Je kunt citroengras bewaren in de vriezer. Je kunt hem bevroren snijden, hoewel je wat harder zult moeten slaan om de stengel een beetje zacht te maken.)

Saus maken

Laat een pan met hoge zijkant en zware bodem warm worden. Doe de olie erin en dan de ui, knoflook, citroengras, gember en een beetje zout. Bak even tot de ui zacht begint te worden en doe de gemalen koriander en komijn erbij. Bak kort, tot je de specerijen ruikt.

Doe de tomatenblokjes en kokosmelk in de pan en meng goed. Breng aan het pruttelen en kook een minuut of 5 tot de saus een beetje dikker wordt.

Vis en groente gaar maken

Als je bevroren vis gebruikt, doe je de blokken nu in de pan. Nestel ze in de saus en zorg dat ze er helemaal mee bedekt zijn. Laat pruttelen tot de vis helemaal ontdooid is. (Prik er af en toe in om te checken.)

Doe de groente in de pan, meng goed en verwarm tot de groente helemaal ontdooid is. Schep af en toe om zodat de boel gelijkmatig warm wordt.

Als je verse vis gebruikt, doe je de stukken nu in de pan. Schep voorzichtig om en laat pruttelen tot de vis gaar is. Dat duurt niet lang, dus begin na een paar minuten met testen of de stukjes al makkelijk in vlokken uit elkaar te duwen zijn. (Rustig aan, want het is niet de bedoeling om de stukken kapot te roeren.)

Proef de saus en voeg wat zout of citroensap toe als dat nodig is.

Curry opdienen

Haal de pan van het vuur. Strooi de verse koriander erover en zet de pan op tafel. Laat iedereen zelf citroensap naar smaak over zijn portie sprenkelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *