Gigi Hadid pasta recept (met romige tomatensaus)

Gele kom met Gigi Hadid pasta met romige tomatensaus en veel geraspte Parmezaanse kaas

Gigi Hadids pasta heeft het allemaal: veel smaak, een luxueus gevoel en een lekker korte bereidingstijd. Mijn variatie op haar romige tomatensaus heeft geen alcohol zodat iedereen mee kan eten.

Wat is Gigi Hadid pasta?

In 2020 zette supermodel Gigi Hadid een recept voor pasta met romige tomatensaus op Instagram en dat werd een hit.

De saus die ze maakt is een pittige tomatensaus met vodka en room, hoewel ze de vodka zelf weglaat in haar filmpje. De basis is tomatenpuree en de saus is zo klaar.

Ideaal dus, hoewel ik haar versie op basis van tomatenpuree net een beetje heftig vind. Gelukkig leerde een zoektochtje op internet mij dat Gigi Hadid zeker niet de eerste is die vodka pasta maakt en dat er vele variaties zijn. Experimenteren is dus toegestaan.

Pasta alla vodka heeft geschiedenis

Vergiet met daarin een cup zodat je niet vergeet een beetje pastawater te bewaren
Handig trucje: Voor dit recept wil je wat pastawater achterhouden om de saus eventueel los te roeren. Als je vast een schep klaarlegt in de vergiet waarin je af gaat gieten, vergeet je dat niet.

Zoals met veel beroemde gerechten, zijn er meerdere verhalen over de oorsprong van het idee om vodka door de tomatensaus te roeren. Volgens wikipedia zijn er verschillende Italiaanse kookboeken en restaurants die in de jaren ’70 mogelijk de eerste waren om een scheut vodka door de pasta te doen.

Misschien deden ze dat om vodka populairder te maken in Italië, of gewoon omdat ze erg van de sterke drank hielden. Maar er is nog een andere mogelijke reden voor de toevoeging van drank aan romige tomatensaus (ook weer volgens Wikipedia):

Vodka helpt je aan goed gemengde saus

Room door je tomatensaus roeren is namelijk een beetje een spannende onderneming. Het vet in de room mengt niet goed met het water in de tomatensaus. Dat probleem kun je omzeilen door alcohol toe te voegen, want die kan vet en water helpen mengen.

Nou geloof ik graag dat alcohol vet en water helpt te mengen, maar noodzakelijk is het niet. De versie van Gigi Hadid pasta op Instagram heeft tenslotte geen vodka en ziet er toch mooi gemengd uit.

Je hebt de vodka niet per se nodig

Zelf heb ik inmiddels verschillende experimenten achter de rug met de combinatie van room en tomatensaus en mijn saus is nog niet geschift. Op basis van de ervaringen van Gigi Hadid en mijzelf zeg ik dus: je hebt niet per se drank nodig om een romige tomatensaus te maken.

Dat komt mooi uit, want zo kan iedereen mee-eten, ook mensen die geen alcohol willen of mogen drinken. Overigens voeg je zelfs in het meest alcoholische vodka pasta recept geen grote hoeveelheden drank toe, maar toch.

Alcoholvrije versie van de Gigi Hadid pasta

Pan met Gigi Hadid pasta met romige tomatensaus met daarnaast een schaal salade en een schaaltje geraspte kaas

Naast vodka zitten er in de meeste pasta alla vodka recepten in ieder geval:

 • tomaten
 • room
 • iets pittigs
 • ui

In mijn versie zitten die dus allemaal en je maakt hem als volgt.

Stap 1: sjalot en knoflook fruiten

Koekenpan met hete olie waarin knoflook en sjalot gefruit worden

Snijd een flinke sjalot en twee tenen knoflook fijn. Verwarm een koekenpan en fruit de sjalotsnippers in wat olie tot ze glazig zien. Roer dan de fijngesneden knoflook erdoor.

Stap 2: Tomatenpassata meebakken

Pan met tomatenpuree met daar doorheen snippers sjalot en knoflook. In de pan ligt een spatel.

Giet ongeveer 250 gram (een half pakje) gezeefde tomaten (vaak heet dat passata op de verpakking) in de pan met de sjalot en ui. Meng goed en bak het mengsel even.

Strooi gemalen chilivlokken naar smaak in de pan en meng die goed door het tomatenmengsel. (Mijn kinderen weigeren alles met pit, dus ik zet de molen met chilivlokken bij het eten op tafel. Zo kan ik pit toevoegen en eten mijn kinderen de pasta toch.)

Stap 3: Room toevoegen

Koekenpan met lichtoranje romige tomatensaus en een spatel

Zet je fornuis laag. Giet ongeveer 125 ml slagroom in de pan en roer tot de tomaten en room mooi gemengd zijn.

Stap 4: Pasta koken en kaas raspen

Het hakmolentje van een staafmixer met daarin tot gruis gemalen parmezaanse kaas

Zet een grote pan water op en kook je pasta zoals je gewend bent.

Rasp ondertussen zoveel Parmezaanse kaas als je lekker lijkt. Ik houd van veel kaas en heb dus een trucje ontwikkeld om geen lamme arm te krijgen van het raspen.

Ik snijd stukjes van een punt Parmezaan en doe die in het hakmolentje van mijn staafmixer. Dat laat ik draaien tot de kaas tot gruis geslagen is.

Zo heb je in weinig tijd een flinke berg Parmezaanse kaas om mee te strooien. Door het hakken heeft die ook nog eens meer structuur dan bij het raspen. Daardoor proef je hem extra goed.

Stap 5: Pasta en saus samenvoegen

Koekenpan met fusili gemengd met lichtoranje saus.

Schep, als de pasta bijna gaar is, een kopje kookwater uit de pastapan. Giet de pasta af als hij stevig al dente is (nog net iets steviger dan je hem graag eet).

Doe de pasta bij de saus die nog steeds op laag vuur staat en meng grondig. Strooi er een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas bij en meng nog even goed.

Op Instagram gaat er nu ook nog een klont boter door Gigi Hadids pasta, maar ik vind de pasta zo al romig genoeg. Kies wat jou lekker lijkt en roer eventuele boter er nu doorheen.

Als de pasta een beetje droog lijkt, meng er dan wat van het achtergehouden kookwater doorheen.

Zet de pasta op tafel, met extra Parmezaans kaas en chilivlokken voor de liefhebber. Eet.

Meer pasta?

Recept: Gigi Hadid pasta

Pan met Gigi Hadid pasta met lichtrode romige saus

Gigi Hadid pasta recept

Pasta met supersnelle, romige tomatensaus geïnspireerd door het recept van Gigi Hadid.
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

 • 400 gram pasta of meer als jullie meer eten
 • 2 tenen knoflook
 • scheut olijfolie
 • 250 gram passata heet ook wel gezeefde tomaten
 • 125 ml slagroom de ongeklopte, ongezoete soort!
 • chilivlokken naar smaak
 • stukje Parmezaanse kaas naar smaak

Aan de slag
 

Sjalot en knoflook fruiten

 • Snijd een flinke sjalot en twee tenen knoflook fijn. Verwarm een koekenpan en fruit de sjalotsnippers in wat olie tot ze glazig zien. Roer dan de fijngesneden knoflook erdoor.

Tomatenpassata meebakken

 • Giet ongeveer 250 gram (een half pakje) gezeefde tomaten (vaak heet dat passata op het pakje) in de pan met de sjalot en ui. Meng goed en bak het mengsel even.
  Strooi gemalen chilivlokken naar smaak in de pan en meng die goed door het tomatenmengsel.
  (Mijn kinderen weigeren alles met pit, dus ik zet de molen met chilivlokken bij het eten op tafel. Zo kan ik wat pit toevoegen en eten mijn kinderen de pasta toch.)

Room toevoegen

 • Zet je fornuis laag. Giet ongeveer 125 ml slagroom in de pan en roer tot de tomaten en room mooi gemengd zijn.

Pasta koken en kaas raspen

 • Zet een grote pan water op en kook je pasta zoals je gewend bent.
  Rasp ondertussen zoveel Parmezaanse kaas als je lekker lijkt. Ik houd van veel kaas en heb dus een trucje ontwikkeld om geen lamme arm te krijgen van het raspen. Ik snijd stukjes van een punt Parmezaan en doe die in het hakmolentje van mijn staafmixer. Dat laat ik draaien tot de kaas tot gruis geslagen is.
  Zo heb je in weinig tijd een flinke berg Parmezaanse kaas om mee te strooien. Door het hakken heeft die ook nog eens meer structuur dan bij het raspen. Daardoor proef je hem extra goed.

Pasta en saus samenvoegen

 • Schep, als de pasta bijna gaar is, een kopje kookwater uit de pastapan. Giet de pasta af als hij stevig al dente is (nog net iets steviger dan je hem graag eet).
  Doe de pasta bij de saus die nog steeds op laagvuur staat en meng grondig. Strooi er een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas bij en meng nog even goed.
  Op Instagram gaat er nu ook nog een klont boterdoor Gigi Hadids pasta, maar ik vind de pasta zo al romig genoeg. Kies wat jou lekker lijkt en roer eventuele boter er nu doorheen.
  Als de pasta een beetje droog lijkt, meng er dan wat van het achtergehouden kookwater doorheen.
  Zet de pasta op tafel, met extra Parmezaans kaas en chilivlokken voor de liefhebber.
  Eet.

Video

Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score