Groene asperges kopen (3 stappen voor succes)
Vind je groene asperges kopen een uitdaging? Ik ken het gevoel. Maar ze zijn de moeite waard, dus laat me je helpen.
Kort samengevat wil je groene asperges kopen die spetterend vers en niet al te klein zijn. In iets meer woorden doe je dat als volgt:
Stap 1: Vermijd groene asperges kopen van de andere kant van de wereld
Groene asperges zijn zo lekker dat supermarkten hun best doen om ze het hele jaar voor ons in voorraad te hebben. Helaas is dat een vergissing.
Groene asperges uit Peru of een ander warm land zijn vaak uitgedroogd, zeker aan de onderkant. Dat zie je in de winkel niet omdat ze in zo’n kek plastic hoesje zitten, maar rimpelig, taai en houtig zijn ze. Bovendien smaken ze na hun lange reis meestal bitter. Brrrr.
Asperges wil je dus kopen zo dicht mogelijk bij waar ze uit de grond kwamen. Ga voor Nederlandse asperges, zelfs als dat betekent dat je nog even moet wachten tot ze er weer zijn.
Volgens het aspergecentrum hebben groene asperges minder last van het aspergeseizoen dan hun witte broertjes, dus je kunt je ook wat geduld veroorloven. Hopelijk heb je maanden om verse groene asperges te kopen van Hollandse grond.
Stap 2: Kies niet de kleintjes
In het seizoen puilt de markt uit van de prachtige witte asperges, maar de groene zijn regelmatig zo klein dat ze zich zouden kunnen verstoppen in een grasveld. In de supermarkt kom ik vooral groene “aspergetips” tegen- een chique naam voor hetzelfde probleem.
Het is dus een beetje zoeken. Maar ze zijn er wel, bossen struise stengels. Die zijn de moeite van het opzoeken waard, want ze zijn sappiger dan hun petieterige broertjes. Ik denk ook altijd dat ze wat zoeter zijn, maar misschien is dat mijn verbeelding.
Stevige stengels zijn hoe dan ook makkelijker beetgaar te krijgen dan heel dunne exemplaren. Dat is een voordeel, want doorgekookte groene asperge smaakt niet zo charmant.
Stap 3: Verse groene asperges herkennen in de winkel
Deze tip ken je waarschijnlijk wel van witte asperges: hoe verser je ze koopt, hoe beter ze smaken.
Een manier om de versheid van je groene asperges te testen is om ze langs elkaar te wrijven. Schijnbaar maken sappige stengels een piepend geluid als ze langs elkaar gaan.
In mijn ervaring is dat helaas geen feilloze test. Ik heb ook asperges horen piepen die echt niet meer op hun lekkerst waren. Maar waar moet je dan wel op letten?
De onderkant van de steel is de makkelijkste graadmeter voor droogte. Zie of voel je een houtig kontje? Met diepe verticale groeven? Tijd om de bos terug te leggen en een ander plan te maken voor het eten.
Een fris, stevig kontje is een veel beter teken. Als de asperges ook nog lekker stevig voelen als je er zachtjes in knijpt, dan zijn ze je geld waarschijnlijk wel waard.
Doe het ook echt niet voor uitgedroogde asperges. In plaats van grassig, knapperig plezier leveren vermoeide asperges een mond vol bitterige vezels waar je vooral lang op moet kauwen. Bleh.
P.S.: Inspiratie nodig voor je groene asperges in de keuken? Ontdek hier hoe je groene asperges wokt. Zo makkelijk, zo lekker.