Groene asperges voorbereiden voor de pan (schillen hoeft niet)

Groene asperges op een plank. Sommige zijn in stukjes gesneden, anderen nog niet. Dit is een manier van groene asperges voorbereiden voor de pan.

Groene asperges voorbereiden is een stuk makkelijker dan witte asperges klaar maken voor de pan. Je hoeft ze niet te schillen, spoelt ze onder de kraan snel schoon en snijden is ook een fluitje van een cent. Als het al nodig is.

Meer details nodig? Maar natuurlijk:

Je dunschiller kan in de la blijven bij het groene asperges voorbereiden

Groene asperges schillen hoeft niet. In recepten uit Engeland zie je vaak de aanwijzing om het onderste deel van de stengels te schillen voor optimale verfijning. Ik snap dat, want de schil is aan de onderkant het hardst. Daar loop je dus het grootste risico op vervelende vezels tussen je tanden.

Maar dat probleem los je voor een groot deel op door echt verse asperges te kopen. Die zijn knapperig in plaats van taai en dat maakt het kauwen een stuk aangenamer. (Ontdek in deze post hoe je de beste groene asperges koopt.)

Daarnaast kun je een dik plakje van de onderkant snijden. Ik moet de eerste groene asperge nog tegenkomen die na die 2 stappen nog een geschild onderkantje nodig heeft.

Voor sommige recepten (zoals bijvoorbeeld deze roerbakasperges) vind ik schillen zelfs wat afdoen aan het plezier. Als je de groene asperges niet schilt, knallen de stukjes asperges na het wokken lekker sappig uit elkaar tussen je tanden. Hoe fijn is dat?

Groene asperges schoonmaken is ook al zo’n eitje

In tegenstelling tot stiekeme modderverzamelaars als prei en paksoi zijn groene asperges in de winkel al best lekker schoon. Tussen de knobbeltjes van de kopjes zit soms een beetje zand, maar verder blijft er niets aan de gladde stengels kleven.

Groene asperges schoonmaken is dus een kwestie van goed afspoelen. Misschien rommel je met je vingers nog even over de kopjes, maar dan kun je ze droog schudden.

Als je mooie grillstreepjes op je asperges wilt (van de grillpan of bij asperges op de BBQ), moeten de asperges goed droog zijn. Dan kun je ze laten uitlekken op een schone theedoek. (Of ze droog wrijven met die theedoek als je haast hebt.)

Voor de meeste bereidingswijzes zal dat niet eens nodig zijn. Voor deze groene asperges uit de wok, bijvoorbeeld, wil je vooral zorgen dat de smaken die je erbij doet niet te veel verdunnen. Overtollig water wil je dus wel kwijt, maar daar stopt het.

Groene asperges en ingredienten om te wokken

Ga je de asperges koken of pocheren (zoals in dit recept voor “snacky asparagus”), dan kun je na het afspoelen uiteraard meteen door.

Groene asperges snijden gaat lekker snel

Zoals ik hierboven al zei, is het handig om een dik plakje van de onderkant van je asperge te snijden. Prik met het puntje van je mes zachtjes in de onderkant om te weten hoeveel eraf moet. Snijd daar waar je mes opeens wat makkelijker in de stengel verdwijnt.

Voor veel recepten is dat al het snijwerk dat je hoeft te doen. Groene asperges verwerk je namelijk vaak in hun geheel.

Mocht dat niet zo zijn, dan ga je nog even door met je koksmes om de rest ook in stukjes te snijden. En hoppa, je kunt verder met de rest van het aspergerecept.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *