Recepten,  Groente

Groene asperges wokken: zo doe je dat

De meeste groenten worden nog lekkerder als je ze door een hete wok slingert. Beetje gember en knoflook erbij, yum.

Toch had ik het nog nooit geprobeerd met groene asperges. Tijd voor een test! De uitslag: groene asperges wokken is heel lekker. Ook groene asperges roerbakken? Ik vertel je hoe.

Om je optimaal te laten genieten van de groene speren, ga ik hieronder met je door alle stappen van het (voor)bereiden van je aspergemaaltijd. Liever gelijk naar de keuken? Dat kan natuurlijk: klik naar het recept.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Geen zorgen, dat kost jou niets extra. 

Groene asperges kopen

Groene asperges kopen vind ik vaak een kleine uitdaging.

In het seizoen puilt de markt uit van de prachtige witte asperges, maar de groene zijn regelmatig zo klein dat ze zich zouden kunnen verstoppen in een grasveld. In de supermarkt kom ik vooral groene “aspergetips” tegen- een chique naam voor hetzelfde probleem.

Het is dus een beetje zoeken. Maar ze zijn er wel, bossen struise stengels waar het groen van afspat. Ken je dat geluid, als je twee stengels zachtjes langs elkaar wrijft en ze piepen van versheid? Heerlijk.

Tip: doe het ook echt niet voor uitgedroogde asperges. In plaats van grassig, knapperig plezier leveren vermoeide asperges een mond vol bitterige vezels waar je vooral lang op moet kauwen. Bleh.

Volgens het aspergecentrum hebben groene asperges minder last van het aspergeseizoen dan hun witte broertjes, dus je kunt je ook wat geduld veroorloven. Hopelijk hebben we nog maanden om verse groene asperges te kopen van Hollandse grond.

Asperges voorbereiden

Groene asperges schillen hoeft niet. Groentetovenaar Skye Gyngell (dit recept is losjes gebaseerd op een recept in haar heerlijke boek Mijn Favoriete Ingredienten) zegt dat ze het onderste deel van de stengels altijd schilt voor optimale verfijning.

Voor roerbakasperges vind ik dat schillen onnodig. Sterker nog, als je ze niet schilt, knallen de stukjes asperges lekker sappig uit elkaar tussen je tanden.

Groene asperges schoonmaken is in dit geval dus een kwestie van afspoelen en droog schudden.

Je gaat in dit groene aspergerecept niet voor gelijkmatige streepjes op de groente (daarvoor leg je de asperges op de BBQ of in de grillpan), dus het is niet erg belangrijk dat de stengels superdroog zijn. Je wilt vooral zorgen dat de smaken die je erbij doet niet te veel verdunnen.

Na het wassen snijd je het onderste harde stukje van de stengels. De rest snijd je in stukjes van een centimeter of drie. En hoppa, je kunt verder met de rest van het aspergerecept.

Groene asperges wokken

De kooktijd van groene asperges is bij deze manier van klaarmaken kort. Voor je begint met de groene asperges wokken zet je dus alle smaakmakers klaar. Eenmaal achter je fornuis is het een paar minuten doorbakken en je kunt aan tafel.

Om de smaak van de groente niet te overdonderen ga je de groene asperges klaarmaken met maar een paar extra smaken.

Gember versterkt de frisheid van de asperges en geeft een zoet-warm randje.

Knoflook voegt diepgang toe en een scheutje oestersaus brengt alles bij elkaar in een zoet-zout jasje.

Welke pan gebruik je voor het wokken?

De groene asperges worden het allerlekkerst als ze in een heel hete pan schroeiplekjes oplopen. Daarvoor is een wok ideaal.

Ik gebruik een goedkope plaatstalen met een houten handvat en ben daar dol op. Helaas werkt hij door zijn bolle bodem niet op alle fornuizen.

Ben je op zoek naar een fijne wok voor jouw keuken? Ik schreef een uitgebreid artikel om je te helpen de beste wok te kiezen.

Je kunt natuurlijk ook een gewone koekenpan gebruiken (dit merk is momenteel mijn favoriet; een rib uit mijn lijf, maar alles lukt erin). Wellicht wordt hij niet zo heet als een wok, maar ook zonder wokadem zijn deze groene asperges heel verleidelijk.

Let wel op dat je een pan met anti-aanbaklaag niet te heet laat worden zonder inhoud. Dat is niet goed voor de laag en (dus) niet goed voor jouw lijf.

Hoe eet je de gewokte groene asperges?

Zo los kun je de groene asperges bakken als handig bijgerecht.

Ze zijn subtiel genoeg om vrolijk samen te spelen met simpele vlees- en visgerechten en assertief genoeg om overeind te blijven naast een bord pittige rijst. Of eet ze eens bij gemarineerde tofu met Koreaanse smaken voor een heel fijne zout-zoete combi.

Je kunt ook de groene asperges bereiden als ster van de maaltijd. Schep ze op een bord rijst en leg er een spiegelei op. Kun je de dooier stukprikken om het geel over je asperges te laten lopen. De combinatie van knapperige asperges en romige eidooier is ook met deze oosterse smaken een heel, heel goede.

Eet smakkelijk, aspergewokker.

P.S.: Voor een extra speciale maaltijd bak je deze knapperige, smeuïge focaccia voor erbij. En misschien wat kipgehaktballetjes?

Ontdek ook

Recept: groene asperges roerbakken

Wok met stukjes groene asperge

Gewokte groene asperges met gember en knoflook

Groene asperges uit de wok spatten van de smaak. Zet in no time een fijn bijgerecht op tafel met deze groene groente. Dit recept is losjes gebaseerd op een recept in Mijn Favoriete Ingredienten van Skye Gyngell
5 van 6 stemmen
Porties 2 personen
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

  • 500 gram groene asperges
  • Scheutje neutrale olie om te wokken
  • 1 teen knoflook, geraspt op de Microplane of geperst
  • Stukje gember ter grootte van de knoflookteen, ook geraspt (of heel fijn gesneden) ook geraspt (of heel fijn gesneden)
  • eetlepel oestersaus

Aan de slag
 

Asperges voorbereiden

  • Was de asperges en schud ze uit. Snijd de harde onderkantjes eraf, gooi ze weg. Snijd de asperges in stukjes van een centimeter of drie.

Asperges wokken

  • Laat je wok goed heet worden en giet de olie erin. Doe de knoflook en gember erbij en bak ze even mee, tot het rauwe er net af is. Doe de stukjes groene asperge erbij en schep goed om. Giet er ongeveer 50 ml water bij (voorzichtig, dat kan spatten) en roerbak de groene asperges tot het grootste deel van het water weer verdampt is. Dat kost een minuut of twee. Prik in één van de dikkere stukjes asperge als het meeste water verdwenen is, om te voelen of het stevig maar gaar is. Zo niet, roerbak nog even door, eventueel met nog een klein scheutje water als je pan droog dreigt te bakken.
  • Giet als de aspergestukjes net gaar zijn de oestersaus in de pan en bak die al omscheppend nog een seconde of 30 mee, tot de asperges een mooi glanzend laagje hebben. Schep de asperges in een schaal zodat ze niet verder gaar worden. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

reacties

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score