Groente,  Recepten

Groene asperges wokken: zo doe je dat

De meeste groenten worden nog lekkerder als je ze door een hete wok slingert. Beetje gember en knoflook erbij, yum. Toch had ik het nog nooit geprobeerd met groene asperges. Tijd voor een test! De uitslag: groene asperges wokken is heel lekker. Ook groene asperges roerbakken? Ik vertel je hoe.

Groene asperges kopen

Groene asperges op bruine zak

Groene asperges kopen vind ik dit jaar een kleine uitdaging. De markt puilt uit van de prachtige witte asperges, maar heeft vaak zulke kleine groene dat ze zich zouden kunnen verstoppen in een grasveld. In de supermarkt kom ik vooral groene “aspergetips” tegen- een chique naam voor hetzelfde probleem.

Het is dus een beetje zoeken. Maar ze zijn er wel, bossen struise stengels waar het groen van afspat. Ken je dat geluid, als je twee stengels zachtjes langs elkaar wrijft en ze piepen van versheid? Heerlijk. Tip: doe het ook echt niet voor uitgedroogde asperges. In plaats van grassig, knapperig plezier leveren vermoeide asperges een mond vol bitterige vezels waar je vooral lang op moet kauwen. Bleh.

Volgens het aspergecentrum hebben groene asperges minder last van het aspergeseizoen dan hun witte broertjes, dus je kunt je ook wat geduld veroorloven. Hopelijk hebben we nog maanden om verse groene asperges te kopen van Hollandse grond.

Asperges voorbereiden

Groene asperges in stukjes

Groene asperges schillen hoeft niet. Groentetovenaar Skye Gyngell zegt dat ze het onderste deel van de stengels altijd schilt voor optimale verfijning, maar ik vind het voor roerbakasperges onnodig. Sterker nog, als je ze niet schilt , knallen de stukjes asperges lekker sappig uit elkaar tussen je tanden.

Groene asperges schoonmaken is in dit geval dus een kwestie van afspoelen en droog schudden. Je gaat in dit groene aspergerecept niet voor schroeiplekjes op de groente (daarvoor leg je de asperges op de BBQ of in de grillpan), dus het is niet erg belangrijk dat de stengels superdroog zijn. Je wilt vooral zorgen dat de smaken die je erbij doet niet te veel verdunnen.

Na het wassen snijd je het onderste harde stukje van de stengels. De rest snijd je in stukjes van een centimeter of drie. En hoppa, je kunt verder met de rest van het aspergerecept.

Groene asperges wokken

Groene asperges en ingredienten om te wokken

De kooktijd van groene asperges is bij deze manier van klaarmaken kort. Voor je begint met de groene asperges wokken zet je dus alle smaakmakers klaar. Eenmaal achter je fornuis is het een paar minuten doorbakken en je kunt aan tafel.

Om de groente niet te overdonderen ga je de groene asperges klaarmaken met maar een paar extra smaken. Gember versterkt de frisheid van de asperges en geeft een zoet-warm randje. Knoflook voegt diepgang toe en een scheutje oestersaus brengt alles bij elkaar in een zoet-zout jasje.

Hoe eet je de gewokte groene asperges?

Bord groene asperges met vork

Zo los kun je de groene asperges bakken als handig bijgerecht. Ze zijn subtiel genoeg om vrolijk samen te spelen met simpele vlees- en visgerechten en assertief genoeg om overeind te blijven naast een bord pittige rijst. Of eet ze eens bij gemarineerde tofu met Koreaanse smaken voor een heel fijne zout-zoete combi.

Je kunt ook de groene asperges bereiden als ster van de maaltijd. Schep ze op een bord rijst en leg er een spiegelei op. Kun je de dooier stukprikken om het geel over je asperges te laten lopen. De combinatie van knapperige asperges en romige eidooier is ook met deze oosterse smaken een heel, heel goede.

Eet smakkelijk, aspergewokker.

P.S.: Voor een extra speciale maaltijd bak je deze knapperige, smeuïge focaccia voor erbij. En misschien wat kipgehaktballetjes?

Gewokte groene asperges met gember en knoflook

Wok met stukjes groene asperge

Losjes gebaseerd op een recept in Mijn Favoriete Ingredienten van Skye Gyngell

Voor 2 personen, makkelijk te verdubbelen

500 gram groene asperges

Scheutje neutrale olie om te wokken

1 teen knoflook, geraspt op de Microplane of geperst

Stukje gember ter grootte van de knoflookteen, ook geraspt (of heel fijn gesneden)

1½ eetlepel oestersaus

Asperges voorbereiden

Was de asperges en schud ze uit. Snijd de harde onderkantjes eraf, gooi ze weg. Snijd de asperges in stukjes van een centimeter of drie.

Asperges wokken

Laat je wok goed heet worden en giet de olie erin. Doe de knoflook en gember erbij en bak ze even mee, tot het rauwe er net af is. Doe de stukjes groene asperge erbij en schep goed om. Giet er ongeveer 50 ml water bij (voorzichtig, dat kan spatten) en roerbak de groene asperges tot het grootste deel van het water weer verdampt is. Dat kost een minuut of twee. Prik in één van de dikkere stukjes asperge als het meeste water verdwenen is, om te voelen of het stevig maar gaar is. Zo niet, roerbak nog even door, eventueel met nog een klein scheutje water als je pan droog dreigt te bakken.

Giet als de aspergestukjes net gaar zijn de oestersaus in de pan en bak die al omscheppend nog een seconde of 30 mee, tot de asperges een mooi glanzend laagje hebben. Schep de asperges in een schaal zodat ze niet verder gaar worden. Eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *