Groene asperges wokken: zo doe je dat
Laatste update: 27 mei 2024
Groene asperges wokken, ik had er nooit aan gedacht. Jij misschien ook niet tot vandaag, maar ik ben blij dat je erop kwam.
Groene asperges door een wok slingeren met wat smaakmakers is namelijk een supersimpele manier om een goed groentegerecht te maken. In een minuut of 10 maak je een bordje klaar dat hardop “Lenteeeeeee!” jubelt en dat je op vele manieren kunt combineren.
Ook groene asperges roerbakken? Ik vertel je hoe.
Om je optimaal te laten genieten van de groene speren, heb ik handige tips verzameld voor het (voor)bereiden van je aspergemaaltijd. Liever gelijk naar de keuken? Dat kan natuurlijk: klik naar het recept.
Tips voor je begint
- Hier vind je mijn beste tips voor het kopen van de perfecte groene asperges
- Ik verzamelde ook tips voor je over groene asperges voorbereiden voor de pan (schillen, schoonmaken en meer)
Aan de slag: groene asperges wokken
Groene asperges wokken is fijn voor drukke mensen, want de kooktijd van groene asperges is bij deze manier van klaarmaken kort.
Zet alle smaakmakers klaar voor het vuur aanzet om je groene asperges te wokken. Eenmaal achter je fornuis hoef je dan alleen nog een paar minuten door te bakken en je kunt aan tafel.
Je wilt de grassige, lichtzoete smaak van de groente niet overdonderen, dus maak je de groene asperges klaar met maar een paar extra smaken. Namelijk gember, knoflook en oestersaus. Elke supermarkt heeft ze, dus het boodschappen doen voor dit wokgerecht is ook lekker simpel.
Gember gebruik je om de frisheid van de asperges te versterken en voor een zoet-warm randje aan je groente. Knoflook voegt nog een laagje smaak toen en maakt de boel aardser. Een scheutje oestersaus brengt tot slot alles bij elkaar in een zoet-zout jasje.
Welke pan gebruik je voor het wokken?
De groene asperges worden het allerlekkerst als ze in een heel hete pan schroeiplekjes oplopen. Daarvoor is een wok ideaal.
Toen ik nog een goed felle wokbrander had gebruikte ik een goedkope plaatstalen wok met een houten handvat. Je hebt daarin lekker veel ruimte om te roerbakken. De kans op fijne schroeiplekjes is ook groot. Helaas werkt hij door zijn bolle bodem niet op alle fornuizen.
Ben je op zoek naar een fijne wok voor jouw keuken? Ik schreef een uitgebreid artikel om je te helpen de beste wok te kiezen.
Inmiddels heb ik geen wokbrander meer en gebruik ik dus een gewone koekenpan. Die wordt niet zo heet als een wok, maar ook zonder wokadem zijn deze groene asperges heel verleidelijk.
Ga jij ook je groene asperges bakken in een koekenpan? Let dan op dat je een pan met anti-aanbaklaag niet te heet laat worden zonder inhoud. Daarvan gaat de anti-aanbaklaag namelijk afbreken. Dat is niet goed voor je pan en, belangrijker, niet goed voor jouw lijf. .
Hoe eet je de gewokte groene asperges?
Zo los kun je de groene asperges bakken als handig bijgerecht.
Ze zijn subtiel genoeg om simpele vlees- en visgerechten net wat specialer te laten smaken. Maar ze blijven ook prima overeind naast een bord pittige rijst. Of eet ze eens bij gemarineerde tofu met Koreaanse smaken voor een goede zout-zoete combi.
De groene asperges voelen zich ook thuis als ster van de maaltijd. Schep ze op een bord rijst en leg er een spiegelei op. Kun je de dooier stukprikken om het geel over je asperges te laten lopen. De combinatie van knapperige asperges en romige eidooier werkt ook met deze oosterse smaken als een dolle.
Okay, dat is volgens mij alles wat ik te zeggen heb over groene asperges uit de wok.
P.S.: Voor een extra speciale maaltijd bak je deze knapperige, smeuïge focaccia voor erbij. En misschien wat kipgehaktballetjes?
Heb je vragen over dit recept? Tips om het nog beter te maken? Laat ze achter in de comments en mijn antwoord laat niet lang op zich wachten.
Recept: groene asperges roerbakken
Gewokte groene asperges met gember en knoflook
Ingrediënten
- 500 gram groene asperges
- Scheutje neutrale olie om te wokken
- 1 teen knoflook, geraspt op de Microplane of geperst
- Stukje gember ter grootte van de knoflookteen, ook geraspt (of heel fijn gesneden) ook geraspt (of heel fijn gesneden)
- 1½ eetlepel oestersaus
Aan de slag
Asperges voorbereiden
- Was de asperges en schud ze uit. Snijd de harde onderkantjes eraf, gooi ze weg. Snijd de asperges in stukjes van een centimeter of drie.
Asperges wokken
- Laat je wok goed heet worden en giet de olie erin. Doe de knoflook en gember erbij en bak ze even mee, tot het rauwe er net af is. Doe de stukjes groene asperge erbij en schep goed om. Giet er ongeveer 50 ml water bij (voorzichtig, dat kan spatten) en roerbak de groene asperges tot het grootste deel van het water weer verdampt is. Dat kost een minuut of twee. Prik in één van de dikkere stukjes asperge als het meeste water verdwenen is, om te voelen of het stevig maar gaar is. Zo niet, roerbak nog even door, eventueel met nog een klein scheutje water als je pan droog dreigt te bakken.
- Giet als de aspergestukjes net gaar zijn de oestersaus in de pan en bak die al omscheppend nog een seconde of 30 mee, tot de asperges een mooi glanzend laagje hebben. Schep de asperges in een schaal zodat ze niet verder gaar worden. Eet.
reacties
Saskia van der Gouw
Zo lekker!!!
Marjolein
Ik zou er nog wat gekookte rijst bij serveren en stukjes kip en een rood pepertje wokken. Eet ze.
Irene
Op de camping gemaakt! Makkelijk en echt lekker. Een aanrader, heerlijk!👍
Laura
Yessss. Wat een mooie manier om de lente te vieren, met asperges op de camping. Fijne vakantie!
Christel
Heerlijk recept!
En lekker snel klaar
Jan Langeler
Heerlijk en Simpel!
Sally Keizer
Ik heb het gegeten met stuk feta! ( koud)
Heerlijk was het.
Laura
Mooi! Klinkt lekker, die zoutige feta bij de beetje zoetige, grassige asperges.
Rob Sidler
Zalig met wat geitenkaas en lepel honing.
Jolly
Erg lekker en zo klaar. Dat beetje water erbij doet hem. Stuk zalm met pesto erop erbij, heerlijk.
Laura
Yay! Wat een fijn, chique maal heb je daar gemaakt. 🙂