Blog,  Keukenbenodigdheden

Handig voor je uitzetlijst: essentieel keukengerei

Met deze 19 essentiële keukenspullen kook je een leven lang lekker voor jezelf en anderen. Na 30 jaar koken en een jaar of tien food bloggen zijn dit de spullen die ik in ieder geval nooit meer wil missen. Handig voor als je begint met sparen voor je uitzetlijst. Maar ook als je je afvraagt of er keukengerei is dat jouw kookleven nog fijner kan maken.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

De ‘Grote 6’ voor elke keuken (en uitzetlijst)

Om lekker te koken heb je maar een paar keuken spullen écht nodig. Natuurlijk zijn er meer spullen die het leven lekkerder maken (verderop vertel ik welke). Maar zonder de volgende zes wordt het gewoonweg behelpen.

Het begint met een fijn koksmes

Waarschijnlijk weet je dat een goed koksmes belangrijk is. Tenslotte moet vrijwel alles dat je de keuken binnensleept kleiner worden gemaakt voor je het kunt eten. Wellicht weet je ook dat chefs en veel eetschrijvers heel moeilijk doen over de aanschaf ervan.

Volgens mij is dat helemaal niet nodig. Je hoeft namelijk maar één ding echt te weten: een goed koksmes is een scherp koksmes. Dat kan een mes van rond een tientje zijn of een Japans koksmes van 500 Euro.

Natuurlijk wordt het ene mes sneller bot dan het andere (hard metaal is duurder dan zachter metaal), maar maak je daar niet te druk om. Je ontkomt er sowieso niet aan om je messen af en toe te laten slijpen. (Of telkens een nieuwe te kopen als je mes bot wordt, natuurlijk.) Ik breng mijn supermarktmessen één keer per anderhalf jaar naar een messenslijper en die maakt ze voor een paar Euro weer vlijmscherp. Koop dus gewoon een koksmes dat binnen budget ligt en zorg er goed voor.

Schil en snipper met een aardappelschilmesje

Om groente en fruit te schillen is een aardappelschilmesje handig. Hoe fijn je koksmes ook is, al dat metaal zit daarbij al snel in de weg. Velletjes van een worst peuteren gaat ook onhandig met een groot mes. En persoonlijk haat ik bloemen schuin afsnijden met een koksmes. Voor al die gevallen is een aardappelschilmesje dus heerlijk.

Degenen uit de Eurobak bij de Xenos zijn prima, of koop een kek kleurig exemplaar. Jaren schil- en priegelplezier gegarandeerd. (Let wel op dat je je aardappelschilmesje niet met het afval mee wegkiepert. Ze verstoppen zich makkelijk tussen de schillen.)

Zorgeloos bakken met een fijne koekenpan

Een koekenpan gebruik je vaak en een onprettig exemplaar zit je dus vaak in de weg. En bij koekenpannen is er echt verschil. Helaas zijn fijne koekenpannen prijzig. Laatst liet ik me weer eens verleiden door een pan van een tientje. Hij voelde geruststellend zwaar en lekker glad, maar vanaf dag 1 verbrandde mijn eten er consequent in. Ik zweer dus bij mijn huidige favoriet, al moest ik even ervoor sparen. Avond na avond ben ik blij met die keus.

Ik denk zomaar dat mijn lievelingspan ook een heel goede keuze is voor jouw uitzetlijst. Maar om het zeker te weten check je de post waarin ik de beste koekenpannen op een rijtje zet.

Bij vorige pannen heb ik gemerkt dat zelfs een flinke aanschafprijs geen garantie is voor een leven lang bakken zonder plakken. Na een jaar intensief gebruik heeft mijn favoriet daar nog geen last van, maar ik laat het weten als dat verandert.

Flip het met een fijne bakspatel

Bij je koekenpan heb je ook een bakspatel nodig en natuurlijk moet die vriendelijk zijn voor de anti-aanbaklaag. Ik heb het geprobeerd met plastic, maar smelt elke keer het handvat vast aan de hete zijkant. Nu zweer ik dus bij mijn houten spatel. Die ijkt minder flexibel dan plastic, maar in de praktijk werkt het net zo lekker. Tenminste, als je een exemplaar met een kromming neemt. Dat schept een stuk handiger. Deze ziet er goed uit, bijvoorbeeld.

Dit is trouwens ook één van die goedkope keukenspullen die het leuk doen als souvenir. In veel zonnige landen maken ze spatels en die zijn vaak mooi, goedkoop en passen handig in je koffer.

De andere essentiële pan

Goed nieuws als je net begint met keukenspullen kopen: je hebt naast een koekenpan maar één andere pan echt nodig. Dat is een lekker ruime kookpan met hoge zijkanten. Hierin kook je pasta, rijst en aardappelen, maar ook soep en sauzen.

Je ziet vaak kookpannen sets, maar zo’n stapel in je keukenkast is eerder leuk dan belangrijk. Er zijn in mijn keuken weinig situaties waarin mijn Hema pan van vier liter niet voldoet en ik kook veel. Eén kookpan is dus een mooi begin en houdt de kosten van je uitzet binnen de perken.

Het is fijn als een kookpan stevig is zodat je ingrediënten eventueel kunt aanbakken zonder aanbranden. Verder komt het allemaal niet zo nauw. Controleer natuurlijk wel of een kookpan geschikt is voor inductie als je daarop kookt. Dat is zo als een magneet op de bodem blijft plakken. Bonuspunten als ook de zijkanten magnetisch zijn, want dan warmt de pan sneller op.

Deze pan met glazen deksel heeft handige siliconen handvatten tegen verbrande vingers. En deze RVS kookpan kan tegen een stootje en ziet er strak uit. Dit is sowieso een categorie waar je het uiterlijk zwaar kunt laten tellen. Verliefd op een roze pan, of een pan met een wulpse ronde buik? Koop die en geniet elke avond van het uitzicht op je fornuis.

Veelzijdiger dan je denkt: theedoeken

Je moet al die leuke keukenspullen natuurlijk afwassen en afdrogen. Zelfs met een vaatwasser komt daar regelmatig een theedoek aan te pas. Messen blijven bijvoorbeeld een stuk scherper als je ze met de hand wast en droogt.

Maar een theedoek kan meer dan afdrogen. Gebruik hem bijvoorbeeld als pannenlap en bescherm je vingers tegen hete pannen of schalen. Een vochtige theedoek onder een mengkom helpt om hem op z’n plaats te houden terwijl jij klopt of roert. Bovendien fleurt een vrolijke theedoek je keuken op voor maar een paar Euro. Kortom, laat je lekker verleiden door een professioneel uitziende set of juist een vrolijke theedoek met croissantjes erop.

Of volg de tip die ik ooit las van Nigella Lawson en neem theedoeken mee als souvenir. Kost niet veel, past altijd in je koffer en afdrogen wordt leuker van terugdenken aan je vakantie.

Kook makkelijker met deze handige keukenspullen

Met de basisset hierboven maak je een mooi begin met je uitzet kopen. De volgende stap bij het uitzet sparen zijn de spullen die het leven in de keuken comfortabeler maken.

Een bamboe snijplank is de beste snijplank

Bescherm je messen en je aanrecht en zet een snijplank op je uitzet checklist. Zo hoef je met snijden niet te prutsen op een bord of zelfs het aanrecht. Een plastic snijplank lijkt misschien ideaal- goedkoop en hij kan in de vaatwasser. Helaas trekken plastic snijplanken snel krom en dat snijdt heel vervelend.

Koop dus liever een stevige bamboe snijplank. Ik heb er twee en ze blijven al jaren vlak. Bovendien hebben ze geen last van de vreemde vlekken die houten snijplanken soms oplopen als je te lang wacht met afwassen. Ook zijn bamboe planken dunner en dus lichter dan hout. Oh, en bamboe is duurzamer.

Ik kocht mijn fijnste bamboe snijplank bij Ikea, maar online koop je makkelijk een vergelijkbare plank.

Mengen en opdienen in een grote metalen schaal

Een grote RVS mengkom is één van mijn keuken essentials. Ik gebruik hem als beslagkom, hij doet dienst als slakom en hij bewaart gesneden groente terwijl ik andere zaken snijd. Sowieso vind ik het een fijn ding om eten even in opzij te zetten want hij is lekker ruim en wast makkelijk af.

Kortom, voor minder dan twee tientjes koop je een uitzet cadeau voor jezelf (of iemand anders) dat je dagelijks gebruikt. Deze low budget kom lijkt erg op de mijne. Deze mengkom is nog multi-functioneler, want hij heeft een anti-slip onderkant en een maatverdeling aan de binnenkant. Dat laatste is handig als je een grote hoeveelheid vloeistof af wilt meten voor de soep.

Kleine beetjes koken met een steelpan

Je kunt veel plezier hebben van een steelpannetje als je nog wat budget voor je spullen voor uitzet hebt. Een kleiner pannetje betekent namelijk dat hij sneller vol is. Dat is bijvoorbeeld handig als je een paar eitjes wilt koken en je niet hoeft te wachten tot er liters water aan de kook zijn. Ook kleine beetjes saus of lekkere chai latte voor z’n tweeën maak je handiger in een steelpan.

Een steelpan is geen high-tech apparaat, dus kies vooral op uiterlijk. Let er wel op dat er een deksel bij zit, dan ontsnapt er niet nodeloos veel hitte. Ik vind dit een solide uitziend exemplaar, bijvoorbeeld.

Snel en makkelijk draaien met een serveertang

Een serveertang hoort in de categorie “bepaald niet essentieel, wel verdraaid handig”. Eten serveren lukt prima met een opscheplepel, spatel of zelfs een kaasschaaf. Maar spaghetti opdienen met een lepel is toch even zweten. Daar gebruik ik dus altijd een keukentang voor. Je kunt er ook handig dingen mee draaien in de koekenpan (kijk met een metalen tang wel uit voor je anti-aanbaklaag). Hij is bovendien handig om dingen uit een kookpan te hengelen; serehstelen uit de pittige eieren, laurier uit de linzensoep, dat werk. Eigenlijk gebruik ik hem voor alles waar ik mijn vingers niet aan wil branden.

Ik heb het over een tang als deze, en koop er maar gelijk twee want al snel ga je zuchten als je enige exemplaar in de vaat zit.

Laat een vergiet je helpen met koken

Mijn kookleven is zoveel relaxter sinds ik bepaalde klusjes overlaat aan een vergiet. Een pan afgieten, groente en granen spoelen. Het gaat best zonder, maar zoveel handiger mét. Dat gun ik iedereen. “Een vergiet” moet dus onderdeel zijn van het antwoord op de vraag “wat heb je nodig voor je uitzet?”

Let erop dat een handige vergiet de volgende eigenschappen heeft:

  • Flink wat gaatjes. Afgieten door te weinig gaatjes is een nodeloos tijdrovend karweitje.
  • Een voet aan de onderkant. Zo kun je met twee handen afgieten en blijft je eten toch niet in het weglopende water staan.
  • Stevig materiaal dat goed schoon te maken is. Een vergiet krijgt een hoop heet water en verschillende smaakjes te verduren. Het is dus fijn als hij niet vervormt en geur niet te hard vasthoudt.

Dit model staat in mijn keuken en is niet voor niets een klassieker. In deze vrolijk gekleurde set krijg je er een metalen kom en opscheplepels bij.

Dit heb je nodig voor smakelijke baksels

De volgende spullen horen op je uitzetlijst (keuken editie) als je een oven hebt. Dat is waar voor bakliefhebbers én voor iedereen anders. Er zijn weken dat ik geen koekje bak en de oven toch vijf keer aan gaat. Voor lasagna bijvoorbeeld, kleverige kipkluifjes, pasta met bloemkool uit de oven. Ik kan nog wel even doorgaan, maar je snapt mijn punt.

Met een oven in je leven heb je de volgende spullen nodig:

Bakken begint met een fijne ovenschaal

Voor alle dingen die te vloeibaar of plakkerig zijn voor de bakplaat heb je een schaal nodig. Een ovalen schaal staat na het bakken leuk op tafel en ik gebruik de mijne veel.

Maar als je maar één schaal wilt, koop dan een rechthoek met handvatten bij het uitzet verzamelen. Daar kun je meer in kwijt, je kunt er lasagna in bouwen en je hebt hem sneller te pakken in een hete oven. Dit ziet er bijvoorbeeld uit als een ideale ovenschaal.

Gun jezelf het gemak van ovenhandschoenen

Met goede ovenhandschoenen zijn zorgen over verbrande vingers voorbij. Je kunt natuurlijk je theedoek gebruiken om baksels uit de oven te halen. Maar of het echt ontspannen werkt? Zere vingers liggen op de loer, net als het risico dat loeihete dingen uit je handen glippen. Dat voorkom je met een paar stevige ovenhandschoenen.

Mijn favoriet zijn handschoenen die een dikke laag stof combineren met een siliconen beschermlaag. Stof doet z’n werk een stuk minder als het nat wordt en siliconen helpen dat te voorkomen. Siliconen zonder stof vind ik snel net een beetje dun. Deze vrolijke rode ovenhandschoenen zien er goed uit, net als deze stoere zwarte exemplaren.

Baksucces verzekerd met een keuken weegschaal

Wil je aan de slag met cakes, koekjes en andere bakrecepten, dan heb je een goede keukenweegschaal nodig. Je hebt natuurlijk recepten die willen dat je alles afweegt met Amerikaanse cups, maar een weegschaal weegt veel preciezer. Een simpele digitale weegschaal die tot vijf kilo kan wegen is prima, zolang je hem op nul kunt zetten. Dat scheelt een hoop gehoofdreken.

Vermijd een moeie arm met een keukenmixer

Een keukenmixer scheelt je zere armen. Slagroom kloppen, pannenkoekenbeslag glad roeren, zelfs eiwitschuim maken, het lukt best met een simpele garde. Je krijgt er alleen zo’n moeie arm van. Ik wel, in ieder geval. En het duurt een stuk langer. Ik vind een keuken mixer dus een zinnige toevoeging voor een uitzetlijst voor je huis.

Dat hoeft geen dure staande mixer te zijn. Mag natuurlijk wel, als het budget voor je uitzet pakket ruim genoeg is. Ik vind het mooie apparaten (en ben na jaren nog steeds verliefd op mijn KitchenAid), maar nodig zijn ze niet. Mijn ouders hebben 40 jaar naar hartenlust geklopt met een eenvoudige Philips mixer. Dat zou zomaar eens de voorloper van deze Philips handmixer kunnen zijn. En zelfs als je er minder dan vier decennia mee doet val je je aan een tientje of drie geen grote buil.  

Ruim baan voor culinaire creativiteit met deze uitzet spullen

Tot slot wil ik je een paar spullen aanraden om je keukenactiviteiten op een hoger plan te tillen. Met deze vier dingen op de lijst voor je uitzet gaat er een wereld aan smaakvolle mogelijkheden open.

Lekkerder en gezonder eten met een staafmixer

Meer groente eten is zoveel makkelijker met een staafmixer. Daarmee tover je een berg groente snel om in bijvoorbeeld pittige wortelsoep, geurige pompoensoep of de lekkerste tomatensoep. Of mix je een groene smoothie om je door een verkoudheid heen te slepen. Voor zoete momenten maak je er roze geluk in een glas mee of een geurige cake van gepureerde mandarijnen.

Met een hakmolentje erbij maak je vlug werk van een ui snipperen, kruiden hakken en noten malen. Een beetje uitgebreide staafmixer set heeft zelfs een garde om slagroom mee te kloppen. Dan hoeft die handmixer ook niet meer op de lijst voor je uitzet.

Omdat ik denk dat ieder leven lekkerder wordt van een fijne staafmixer, schreef ik een heel artikel over hoe je de beste staafmixer kiest. Liever gelijk shoppen? Als ik nu een staafmixer moest kiezen, ging ik voor deze Bosch staafmixer, die enthousiaste reviews krijgt op Bol.com en in 2019 als beste uit de test van de Consumentenbond kwam.

Zelf raspen is verukkelijk

Zelfgeraspte kaas smaakt zoveel beter dat ik vind dat iedereen een rasp in zijn uitzet voor de keuken verdient. Een eenvoudige rasp hoeft niet veel te kosten en neemt niet veel plek in, maar je krijgt er een hoop extra smaak van in je leven. Oh, en je kunt er lekkere courgettepannenkoekjes mee bakken.

Sudder smakelijk in een gietijzeren pan

Zachtjes sudderen gaat het best in een zware pan op een klein vuurtje. Om stoofpotjes te maken hoort een zware gietijzeren pan dus in je keuken uitzet. Nou ben ik niet dol op stoofpot, maar ik gebruik de rode Le Creuset pan die ik als keuken cadeau kreeg heel vaak. Soep en saus maak je namelijk ook het allerbest in een pan die de warmte goed vasthoudt. Plus, het staat knus op tafel.

Je hoeft trouwens geen smak geld uit te geven aan een Le Creuset pan. Voor een stuk minder geld heb je bijvoorbeeld deze leukerd  van Sola. Nog steeds niet gratis, maar wel een goed cadeau voor je “op kamers gaan”-uitzetlijst. Of elke andere lijst met spullen voor uitzet, natuurlijk.

Voeg veel smaak toe met een Microplane rasp

Een Microplane rasp helpt je om veel smaak vrij te maken met zijn vlijmscherpe gaatjes. Knoflook fijnmaken, gember raspen, Parmezaan wolken veroorzaken, een Microplane doet het moeiteloos. Ook voor citrus- en chocoladerasp is hij ideaal. Bovendien blijft hij jaren en jaren even scherp. Eén keer kopen betekent dus een leven vol heerlijkheid tegemoet.

Ik heb een hele set verschillende raspbladen, maar gebruik vrijwel altijd de grove Microplane (die raspt nog steeds behoorlijk fijn).

Voorbij de lijst voor je uitzet

Met de 19 keukenspullen hierboven heb je volgens mij een compleet lijstje voor uitzet. Daar stopt het niet per se, want er zijn nog veel meer trendy keukenspullen te koop. Welke daarvan nuttig zijn, hangt af van de kookprojecten die je vaak doet. Ter inspiratie vind je hieronder drie van mijn favorieten. Ook hebben? Klik op de links voor mijn koopadvies.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *