Een hartig recept met dadels (spannend en heerlijk)
Dit dadel recept laat je brave wintersalade huppelen naar het middelpunt van de dineraandacht. Gebakken dadels met zeezout in 3… 2… 1!
In januari moeten we niet doen alsof salades een adequate maaltijd zijn. Daar kom je mee weg in augustus, als je alleen maar watermeloen met feta wilt om af te koelen.
Als je neus rood is van de kou, verdien je meer op je eettafel. Meer warmte, meer troost.
Ik denk dat veel goede voornemens sneuvelen door het idee dat je jezelf stoofpotten en pasta kunt ontzeggen als je al zo weinig daglicht krijgt.
Je zult mij dus niet horen juichen over een donkere dagen maal van rauwe courgetteslierten. Dat is het soort eten dat de bodem van een zak mini-Marsjes heel snel in zicht brengt.
Aan de andere kant is alleen maar zacht troostvoedsel de oplossing ook niet. Na een paar avonden soep en stoof wil je wel weer eens op iets kauwen.
Dat is waar wintersalades een prachtrol kunnen spelen: naast de rest van de maaltijd, voor extra knapperig, fris plezier.
Winters plezier
Het probleem met veel salades die ik de laatste tijd langs zie komen is dat ze wel knapperen, maar weinig plezier brengen. Of zijn er echt mensen die blij worden van een bord ijsbergsla met kikkerwten?
Helemaal leuk voor hen, maar voor de rest van ons heb ik een mooi trucje: dadels bakken voor over de sla.
Ik leerde dit recept met dadels kennen in Delancey van Molly Wizenberg, een heerlijk boek over twee mensen die een restaurant beginnen in Seattle.
Omdat ik zoet meestal ver bij mijn hartige eten vandaan houd, had ik waarschijnlijk doorgebladerd als Molly niet had verteld over het zeezout dat ze over de gebakken dadels strooit.
Wat ook hielp was haar verzekering dat deze dadels fijn zijn in een salade met zachte, boterige sla, sinaasappel en pistachenoten. Klinkt goed, toch? Vond ik in ieder geval wel.
Dit is eens een heel andere invalshoek dan alle andere recepten met dadels en nog nuttig voor op de dinertafel ook. Mijn winter werd er gelijk smakelijker door.
Als salade in de winter je nou echt alleen maar laat zuchten, kun je de dadels ook op een kom romige, dikke yoghurt scheppen. In de yoghurt gaat de zoete luxe een heel andere, maar ook aangename kant op.
Hoe je ze ook eet, ik hoop dat je ze een keer probeert. We verdienen allemaal een beetje zoet met zoveel grijs om ons heen.
We verdienen ook allemaal een fijne koekenpan om mee te bakken. Daarom zocht ik uit wat nou de beste koekenpan is.
Eet smakelijke, drukke mensen.
P.S.: Ook lekker in de winter (en de rest van het jaar): broccolisalade die je echt wilt eten. Of maak geroosterde worteltjes met burrata en ontdek dat dat misschien nog lekkerder is dan tomaat met mozzarella.
Recept: dadels uit de pan met zeezout
Gebakken dadels voor op de salade
Ingrediënten
- 1 hand dadels
- 1 scheut olijfolie
- zeezout hoe grover hoe beter; vlokken zoals fleur de sel of Maldon zijn het lekkerst
Aan de slag
Koop de dadels
- Koop voor dit recept dadels die nog lekker zacht voelen. Mollige Medjoul dadels, bijvoorbeeld- de soort die onder een dof jasje een complexe zoetheid verstopt. Andere zachte dadels kunnen natuurlijk ook, maar laat de harde, glimmende exemplaren liggen voor de lieve oudtante die ze wil vullen met Mon Chou.
Scheur je dadels in tweeën en haal de pit eruit.
- Verwarm in een kleine koekenpan een scheut olijfolie tot hij warm, maar niet heet is. Leg je dadels erin en bak ze rustig een paar minuten, terwijl je ze af en toe omschept. Je wilt de dadels mollig en intrigerend maken met je warme olie, zonder ze extra kleur te geven. Als ze helemaal warm zijn haal je de dadels van het vuur en strooi je er wat grof gemalen zeezout of zoutvlokken overheen. Eet ze warm.
reacties
Barbara
Klinkt erg goed, ik ga ze maken! Winterse salades kunnen overigens wel, zoals bietjes, rucola, walnoten en geitenkaas. Heel winters, heel salade 😋
Laura
Yay! Ook echt heel lekker in de Griekse yoghurt. Ennuh… bietjes… Ja, heel winters. Maar waarom smaken ze naar aarde? Ga ze binnenkort weer eens een kans geven, want walnoten en geitenkaas klinkt wel als mijn ding.
wil
Ik schil de bietjes altijd met een dunschiller voordat ik ze kook, de smaak wordt er echt beter van. Dus eerst even wassen dan schillen endan pas koken.
Laura
Oh, echt? Dat ga ik eens proberen.
PetraB
Snel en lekker