Recepten,  Brood en snacks,  Vlees en vis

Hartige, kleverige kipkluifjes

Wit met blauw bord met daarop goubruine kipvleugels en op de achtergrond witte koolsalade

Kerstvakantie! Yay! Het werd tijd. Alléén maar eerste wereldproblemen hier (ik heb van alles meer dan genoeg, maar wat is het druk, hè?), maar ook die zorgen helaas voor schouders die aan m’n oren zijn vastgeplakt.

Zo maar eens een stukje rennen. Gaat vast goed, na een kleine pauze van een jaar of acht.

Voor ik m’n veters vastknoop wil ik jullie nog even vertellen over kipkluifjes.

Ik denk namelijk dat ik niet de enige ben die in deze nog-net-geen-kerst-tijd zin heeft in feestelijk eten dat toch bijzonder weinig moeite kost. Als ik gelijk hebt en jij ook in die stemming bent, komen deze kipkluifjes als geroepen.

Je hoeft namelijk niet veel te doen om toch een schaal hartige, kleverige, sappige kipkluifjes op tafel te zetten. Misschien komt het doordat ik ze op flink wat feestjes op tafel heb gezet, maar ik word onmiddellijk vrolijk van zo’n kluifjesberg.

Denk trouwens niet dat de vrolijkheid (alleen) komt door de mooie herinneringen. Hij komt ook doordat de kluifjes een heleboel knoflook hebben, sojasaus voor de hartigheid, mosterd voor de pit en honing voor de zoetigheid.

Je moet ze uiteraard met je vingers eten, die daarvan gaan kleven en dan moet je ze aflikken. Volgens mij is het niet mogelijk om chagrijnig te doen terwijl je je vingers aflikt en kippenbotjes in het rond strooit. Koud drankje ernaast, vrolijke servetten voor als je tong moe is. Feest.

Kluif smakelijk, drukke mensen.

P.S.: Deze Tex-Mex dip doet het ook altijd heel goed op feestjes. Net als deze fijne nootjes naar recept van het Union Square Cafe in New York, trouwens.

Hartige, kleverige kipkluifjes

Houten plank met daarop een glazen schaal met een berg goudbruine kipkluifjes

Onweerstaanbare kipkluifjes

Recept voor kipkluifjes die altijd als eerste zullen verdwijnen op een feestje, wat er verder ook op tafel staat. Gebaseerd op een recept van Simply Recipes.
3 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 1 uur
Porties 20 hapjes (ongeveer)
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 8 tenen knoflook
  • 1 eetlepel honing plus nog 1 als je van zoet houdt
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1,5 eetlepel zoute sojasaus
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olie
  • 1 kilo kipkluifjes

Aan de slag
 

Marineer de kip

  • Pers de knoflook en meng hem met 1 eetlepel honing (of 2 als je van zoet houdt), mosterd, sojasaus, citroensap en olie. Giet de marinade over de kipkluifjes en hussel goed. Marineer de kip minstens een uur en maximaal 24 uur.

Bak de kip

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat de kipkluifjes op kamertemperatuur komen als ze in de koelkast hebben gestaan om te marineren. (Als ik maar een uur marineer, laat ik ze op het aanrecht staan.)
    Bak de kluifjes ongeveer 40 minuten, tot ze gaar en bruin zijn. Draai ze elk kwartier zodat ze aan alle kanten bruin kunnen worden. Eet warm of op kamertemperatuur.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Foto van een bord met op de voorgrond kipkluifjes en op de achtergronf coleslaw. Daarboven de tekst "kleverige kipkluifjes"

One Comment

  • Mitchell

    3 sterren
    Prima recept als je een keer iets zoets wil i.p.v. hartig. Zelf heb ik 2 uur laten marineren. De knoflook proef je niet heel goed. De korst wordt heerlijk door de honing, de kip zelfs enorm mals. Het witte vlees echter mist een zoutje / smaak. Ik raad aan wat extra zout / chili te gebruiken. Sweet spicy.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score