Hartige, kleverige kipkluifjes
Kerstvakantie! Yay! Het werd tijd. Alléén maar eerste wereldproblemen hier (ik heb van alles meer dan genoeg, maar wat is het druk, hè?), maar ook die zorgen helaas voor schouders die aan m’n oren zijn vastgeplakt.
Zo maar eens een stukje rennen. Gaat vast goed, na een kleine pauze van een jaar of acht.
Voor ik m’n veters vastknoop wil ik jullie nog even vertellen over kipkluifjes.
Ik denk namelijk dat ik niet de enige ben die in deze nog-net-geen-kerst-tijd zin heeft in feestelijk eten dat toch bijzonder weinig moeite kost. Als ik gelijk hebt en jij ook in die stemming bent, komen deze kipkluifjes als geroepen.
Je hoeft namelijk niet veel te doen om toch een schaal hartige, kleverige, sappige kipkluifjes op tafel te zetten. Misschien komt het doordat ik ze op flink wat feestjes op tafel heb gezet, maar ik word onmiddellijk vrolijk van zo’n kluifjesberg.
Denk trouwens niet dat de vrolijkheid (alleen) komt door de mooie herinneringen. Hij komt ook doordat de kluifjes een heleboel knoflook hebben, sojasaus voor de hartigheid, mosterd voor de pit en honing voor de zoetigheid.
Je moet ze uiteraard met je vingers eten, die daarvan gaan kleven en dan moet je ze aflikken. Volgens mij is het niet mogelijk om chagrijnig te doen terwijl je je vingers aflikt en kippenbotjes in het rond strooit. Koud drankje ernaast, vrolijke servetten voor als je tong moe is. Feest.
Kluif smakelijk, drukke mensen.
P.S.: Deze Tex-Mex dip doet het ook altijd heel goed op feestjes. Net als deze fijne nootjes naar recept van het Union Square Cafe in New York, trouwens.
Hartige, kleverige kipkluifjes
Onweerstaanbare kipkluifjes
Ingrediënten
- 8 tenen knoflook
- 1 eetlepel honing plus nog 1 als je van zoet houdt
- 2 eetlepels grove mosterd
- 1,5 eetlepel zoute sojasaus
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels olie
- 1 kilo kipkluifjes
Aan de slag
Marineer de kip
- Pers de knoflook en meng hem met 1 eetlepel honing (of 2 als je van zoet houdt), mosterd, sojasaus, citroensap en olie. Giet de marinade over de kipkluifjes en hussel goed. Marineer de kip minstens een uur en maximaal 24 uur.
Bak de kip
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat de kipkluifjes op kamertemperatuur komen als ze in de koelkast hebben gestaan om te marineren. (Als ik maar een uur marineer, laat ik ze op het aanrecht staan.) Bak de kluifjes ongeveer 40 minuten, tot ze gaar en bruin zijn. Draai ze elk kwartier zodat ze aan alle kanten bruin kunnen worden. Eet warm of op kamertemperatuur.
One Comment
Mitchell
Prima recept als je een keer iets zoets wil i.p.v. hartig. Zelf heb ik 2 uur laten marineren. De knoflook proef je niet heel goed. De korst wordt heerlijk door de honing, de kip zelfs enorm mals. Het witte vlees echter mist een zoutje / smaak. Ik raad aan wat extra zout / chili te gebruiken. Sweet spicy.