Simpele kipkluifjes (om je vingers bij af te likken)
Kipkluifjes voelen speciaal, maar zijn stiekem heel simpel om te maken. Deze kipkluifjes uit de oven zijn ook nog eens hartig, sappig en kleverig. Ideaal voor een feestje- of voor een gewone dinsdagavond natuurlijk.
Hieronder vind je mijn kipkluifjes recept (gebaseerd op dit Amerikaanse recept van Simply Recipes), maar eerst wil ik even een paar dingen met je bespreken waardoor kipkluifjes bakken nog leuker en makkelijker wordt.
Wat zijn kipkluifjes?
“Kipkluifjes” is een beetje een flexibel begrip. Als je ze koopt, kun je verschillende onderdelen van de kip krijgen. Wat ik meestal tegenkom als kip kluifjes, is een mix van de twee helften van kipvleugels.
De ene helft van een kipvleugel ziet er een beetje uit als een mini-kippenpootje. De andere helft is een soort ovaal van twee dunne botjes met vlees ertussen. Laten we die kipovaaltjes noemen.
Soms krijg je alleen mini-kippenpootjes als je kipkluifjes koopt. Kipovaaltjes zie je ook wel los, maar dan heten ze in mijn ervaring meestal kip borrelhapjes. Of, verwarrend genoeg, kipvleugels.
Voor dit recept maakt het niet uit welk onderdeel je precies gebruikt. Je kunt hele kipvleugels marineren, een mengsel van mini-pootjes en ovaaltjes of maar één soort. Lekker worden ze toch wel.
De kipovaaltjes hebben wel meer vel en dus vet dan de mini-pootjes. Door dat vet blijven kipkluifjes in de oven wat makkelijker sappig als je alleen ovaaltjes gebruikt. Maar ook mini-pootjes kun je prima sappig bakken als je ze op tijd uit de oven haalt.
Kipkluifjes marineren
Met kip kun je alle kanten op qua toegevoegde smaken. Veel Nederlandse recepten met kipkluifjes hebben ketjap manis als basis, voor een oosters tintje. (Vind je dat lekker? Dan is deze satémarinade een aanrader voor je kipjes.) De beroemde Buffalo chicken wings uit de VS voegen een flinke dosis hitte toe met hot sauce.
Met de marinade voor kipkluifjes in dit recept gaan we een andere kant op. Een hartige met veel knoflook, namelijk. En dan aangevuld met honing om er sticky kipkluifjes van te maken.
Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van zoet in mijn hartige eten, maar bij deze fijne, kleine kippenpootjes werkt het. Sojasaus, mosterd en citroensap brengen de honing namelijk prachtig in balans.
Hoe lang moeten kipkluifjes marineren?
Vaak is het een goed idee om kipkluifjes marinade lekker lang in te laten trekken. Met dit recept kom je echter weg met slechts een uur marinadetijd. De smaken die je toevoegt zijn zo groot dat ze snel blijven hangen.
Als het goed uitkomt in je planning, kun je de kip ook langer marineren. Ik zou een dag (24 uur) aanhouden als maximum. Er zit citroensap in de marinade en die gaat anders misschien aan de haal met de textuur van het vlees.
Kipkluifjes bakken in de oven
De beste manier om kipkluifjes te bakken is in de oven. Zo, dan is dat er maar uit.
Een heleboel recepten zeggen dat kluifjes van de bbq het allerlekkerst zijn, maar vervolgens krijg je 9 van de 10 keer het advies om ze te bakken in de oven.
Ik snap dat. Want het rooksmaakje van barbecuen maakt al het vlees lekkerder. Maar een beetje recept met kipkluifjes vraagt om minstens een kilo kip. Dat zijn een hoop stukjes.
Al die kluifjes moet je boven de kolen leggen en regelmatig draaien zodat je barbecue niet verandert in een kippencrematie. Ik krijg al een moeie arm bij de gedachte alleen.
Nee, dan is het veel beter om gemarineerde kipkluifjes uit de oven te maken. Je gooit ze met z’n allen in de schaal en, hup, de oven in. Na de helft van de baktijd draai je ze 1 keer om en dat is het.
Hoe lang moeten kipkluifjes in de oven?
Met de oven op 200 graden Celsius moeten de kipkluifjes ongeveer 40 minuten bakken om gaar en mooi goudbruin te worden.
Kipkluifjes in de airfryer kan ook
Je kunt de stukjes kip ook bakken in de airfryer. Ik heb het laatst uitgeprobeerd en ze waren ze een stuk sneller gaar dan in mijn oven. Ik vermoed dat dit altijd zo is, want dat is wat airfryers perfect doen: snel bruin bakken.
In mijn airfryer waren de kipjes in ongeveer 25 minuten bruin en gaar, met 1 keer omdraaien halverwege. Tijdswinst! Toch worden airfryer kipkluifjes niet mijn favoriet. Ik heb 2 bezwaren:
- Er kunnen maar een stuk of 6 kipstukjes in het mandje van mijn airfryer. In een pakje van een pond zaten er ongeveer 10. Voor een kilo kluifjes had ik de airfryer dus 3 keer aan moeten slingeren. En *poef*: weg tijdswinst.
- De kipjes waren wel bruin, maar hadden ook meer verbrande stukjes dan kluifjes uit de oven. Voor een deel waren dat stukjes knoflook die ik volgende keer zorgvuldiger zou kunnen afvegen om problemen te voorkomen. Maar het waren ook stukjes vel en ik zou niet weten hoe dat te voorkomen.
Wat is lekker bij kipkluifjes?
Deze hartige kipjes stelen met hun fijne knoflookadem en kleverige velletje makkelijk de show. Bijgerechten of andere hapjes kun je dus lekker simpel houden. Maak er bijvoorbeeld eens een maaltijd van met één van deze makkelijke recepten:
- Brood zonder kneden
- Gewokte groene asperges
- Salade met snelle Aziatische saladedressing
- Spinazie uit de wok
- Witte koolsalade met munt
- Sla met gebakken dadels
Op een feestje zou ik er één of meer van deze dingen naast zetten:
- Ribbelchips met ranch dip
- Snoeptomaatjes en dikke plakken komkommer
- Nootjes á la Union Square Café
- Blokjes jonge kaas met mosterd
Wat je er ook bij eet, zet alsjeblieft een grote rol keukenpapier op tafel. Je eet de kiphapjes natuurlijk met je handen. Aflikken vind ik persoonlijk geheel toegestaan, maar af en toe wil een mens haar vingers gewoon even afvegen.
Oeh, en zet ook een bak voor de botjes op tafel. Je gasten vinden het misschien niet beleefd om daar om te vragen, maar ze zullen je dankbaar zijn. Kip kluiven is een stuk leuker als je daarmee geen klein kerkhof op de rand van je bord veroorzaakt.
Kluif smakelijk, drukke mensen.
P.S.: Deze Tex-Mex dip doet het ook altijd heel goed op feestjes. Net als deze fijne nootjes naar recept van het Union Square Cafe in New York, trouwens.
Recept: kipkluifjes uit de oven
Onweerstaanbare kipkluifjes
Ingrediënten
- 8 tenen knoflook
- 1 eetlepel honing plus nog 1 als je van zoet houdt
- 2 eetlepels grove mosterd
- 1,5 eetlepel zoute sojasaus
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels olie
- 1 kilo kipkluifjes
Aan de slag
Marineer de kip
- Pers de knoflook en meng hem met 1 eetlepel honing (of 2 als je van zoet houdt), mosterd, sojasaus, citroensap en olie. Giet de marinade over de kipkluifjes en hussel goed. Marineer de kip minstens een uur en maximaal 24 uur.
Bak de kip
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat de kipkluifjes op kamertemperatuur komen als ze in de koelkast hebben gestaan om te marineren. (Als ik maar een uur marineer, laat ik ze op het aanrecht staan.) Bak de kluifjes ongeveer 40 minuten, tot ze gaar en bruin zijn. Draai ze halverwege om zodat ze aan alle kanten bruin kunnen worden. Eet warm of op kamertemperatuur.
One Comment
Mitchell
Prima recept als je een keer iets zoets wil i.p.v. hartig. Zelf heb ik 2 uur laten marineren. De knoflook proef je niet heel goed. De korst wordt heerlijk door de honing, de kip zelfs enorm mals. Het witte vlees echter mist een zoutje / smaak. Ik raad aan wat extra zout / chili te gebruiken. Sweet spicy.