Brood en snacks,  Recepten,  Vlees en vis

Hartige, kleverige kipkluifjes

Schaal kipkluifjes met metalen keukentang

Kerstvakantie! Yay! Het werd tijd. Alléén maar eerste wereldproblemen hier (ik heb van alles meer dan genoeg, maar wat is het druk, hè?), maar ook die zorgen helaas voor schouders die aan m’n oren zijn vastgeplakt. Zo maar eens een stukje rennen. Gaat vast goed, na een kleine pauze van een jaar of acht.

Voor ik m’n veters vastknoop wil ik jullie nog even vertellen over kipkluifjes.

Ik denk namelijk dat ik niet de enige ben die in deze nog-net-geen-kerst-tijd zin heeft in feestelijk eten dat toch bijzonder weinig moeite kost. Als ik gelijk hebt en jij ook in die stemming bent, komen deze kipkluifjes als geroepen. Je hoeft namelijk niet veel te doen om toch een schaal hartige, kleverige, sappige kipkluifjes op tafel te zetten. Misschien komt het doordat ik ze op flink wat feestjes op tafel heb gezet, maar ik word onmiddellijk vrolijk van zo’n kluifjesberg.

Denk trouwens niet dat de vrolijkheid (alleen) komt door de mooie herinneringen. Hij komt ook doordat de kluifjes een heleboel knoflook hebben, sojasaus voor de hartigheid, mosterd voor de pit en honing voor de zoetigheid. Je moet ze uiteraard met je vingers eten, die daarvan gaan kleven en dan moet je ze aflikken. Volgens mij is het niet mogelijk om chagrijnig te doen terwijl je je vingers aflikt en kippenbotjes in het rond strooit. Koud drankje ernaast, vrolijke servetten voor als je tong moe is. Feest.

Kluif smakelijk, drukke mensen.

P.S.: Deze Tex-Mex dip doet het ook altijd heel goed op feestjes. Net als deze fijne nootjes naar recept van het Union Square Cafe in New York, trouwens.

Hartige, kleverige kipkluifjes

Pers 8 tenen knoflook en meng ze met 1 eetlepel honing (2 als je van zoet houdt), 2 eetlepels grove mosterd, 1,5 eetlepel zoute sojasaus, 2 zuinige eetlepels citroensap en 4 eetlepels olijfolie. Giet over een kilo kipkluifjes en hussel goed. Marineer ze minstens een uur en maximaal 24 uur.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kipkluifjes op kamertemperatuur komen als ze in de koelkast hebben gestaan om te marineren. (Als ik maar een uur marineer, laat ik ze op het aanrecht staan.) Bak de kluifjes ongeveer 40 minuten, tot ze gaar en bruin zijn. Draai ze elk kwartier zodat ze aan alle kanten bruin kunnen worden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *