Het beste tosti-ijzer

Je zou het niet denken als je alle Aziatische smaken op deze site ziet, maar het tosti-apparaat is een belangrijk ding in ons huis. Dat heeft eigenlijk slechts één reden: mijn zoon. Er zijn weinig dingen die zo betrouwbaar acceptabel zijn in zijn kleuterwereld als een tosti.

Maandagochtendstress, verdriet over afgewezen hagelslag, een mama die snel-snel de lunch naar binnen wil hebben, een tosti maakt het allemaal beter. (Oh, ennuh. Eigenlijk zijn tosti’s en Aziatische smaken niet zo’n vreemd duo. Schep eens wat kimchi tussen een tosti met jonge kaas en proef wat ik bedoel.)

Natuurlijk is een tosti uit de pan superieur; ik neem aan dat we het daarover eens zijn. Maar een tosti in de pan verbrandt zo graag dat ik het op schoolochtenden geen optie vind. Dan schiet het tosti-ijzer dus te hulp. Heerlijk, zo’n apparaat dat in een paar minuten twee boterhammen verandert in een vredesmacht.

Goed, als je hier bent beland ben je waarschijnlijk al overtuigd van de vreugden van het leven met een tostimaker. Maar hoe vind je de beste kaassmeltende broodroosteraar? Volgens mij moet je hier op letten:

  • De grootte van het apparaat. Veel goedkope tosti-apparaten zijn vrij klein. Dat is prima als je altijd casinobrood gebruikt voor je tosti, maar een beetje boterham puilt eruit. Hand omhoog als je ook niet blij wordt van een slap flap brood aan je knapperige creatie.
  • Het gemak waarmee je tosti-ijzer voorverwarmt. Je verwacht het niet, maar ik heb in mijn leven verschillende tosti-ijzers gehad waarvan ik niet kon zien of ze al klaar waren voor mijn dubbele boterham. Onhandig, want tosti’s maken gaat beter in een voorverwarmd ijzer.
  • Een goede anti-aanbaklaag. Verbrande stukjes kaas losbikken is stom.
  • Gebruiksgemak. Zit het met het bovenstaande allemaal snor, dan ben je al een eind op weg. Toch zijn er nog wat dingen die niet essentieel zijn voor een goede tosti, maar wel handig. Wordt de buitenkant van het apparaat erg heet? Is hij met één hand open en dicht te doen? Zit er een timer op zodat je tosti niet kan verbranden? Volgens mij allemaal geen halszaak, maar het is wel fijn als het goed zit.

Nou zit je wellicht instemmend te knikken en denk je “yesss, vertel mij welk tosti-ijzer al die dingen heeft, dan pak ik vast mijn pinpas”. Het spijt me, dat kan ik niet. Ik moet namelijk nog even onderzoeken of dat mytische, perfecte tosti-ijzer bestaat. Maar als ik het vind, laat ik je het weten.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *