IJskoffie zonder hitte

Dinsdagochtend zeven uur is geen goede tijd om te ontdekken dat je echtgenoot je koffie door de gootsteen heeft gespoeld. IJskoffie waar je je al op verheugt sinds je om kwart over zes je benen onder het dekbed vandaan schopte. Ik zeg niet dat ik “Wat. Heb. Je. Gedaan?” gromde als eerste woorden van de dag, maar ik zeg het ook niet niet.

Het is maar goed dat het eigenlijk weer een beetje te fris is om echt te genieten van koude koffie. Ik vind het nooit akelig om mijn dag op gang te helpen met een glas tinkelend ijs, maar het is niet helemaal hetzelfde als ik een dekentje om moet slaan om niet te bibberen na de eerste slok. Was het nog net zo warm geweest als vorige week, dan had ik waarschijnlijk moeten stampvoeten. Of ZIJN koffie door de gootsteen moeten spoelen. Hypothetisch gesproken.

Cold brew net gemaakt
Als het water en de koffie elkaar net hebben ontmoet

Dit weekend wordt het weer niet heel warm, maar ik ben er ferm van overtuigd dat het ijskoffieseizoen door moet als het eenmaal begonnen is. Er is al niet zoveel voorjaar en zomer, als we ons ook nog af laten schrikken door een beetje kou, dan komen we er niet. Ik ga dus weer gemalen bonen mengen met water zodat het kan veranderen in iets donkers en lekkers terwijl ik een goede tuk doe. Het filteren daarna is wat meer gedoe dan je zou hopen. Moeilijk is het niet, de koffie plus prut kunnen in het filter van het koffiezetapparaat, maar het moet met beleid omdat de boel anders verstopt. Al met al ben je zomaar tien minuten verder voor alle koffie doorgelopen is. En ik heb ondertussen natuurlijk ook nog een echtgenoot om in de gaten houden, maar jij wellicht niet.

Hoe dan ook, het is het waard. IJsblokjes, koude koffie, een flinke wolk melk en de dag begint heerlijk. Pittiger dan met de koffie uit mijn espressopotje, maar op geen enkele manier scherp en bitter. Romiger dan halfvolle melk anders ooit smaakt. Het tinkelt feestelijk. Laat ik het zo zeggen: tegen je kerel snauwen over een kopje koffie lijkt overdreven, maar als je deze koffie proeft snap je me.

P.S.: Heb je het liever zoet? Misschien is deze karamel ijskoffie wat voor jou. Koekje erbij? Probeer deze chocoladekoekjes met kokoscaramel voor een extra zomerse vibe. Of deze Chinese amandelkoekjes, voor een beetje extra geluk.

Probeer ook eens

Recept ijskoffie zonder hitte

Cold brew coffee na 24 uur
Cold brew coffee na 24 uur op het aanrecht

Meng gemalen koffie met water in een verhouding van 1:5. Ik gebruik bijvoorbeeld een halve kop gemalen koffie en 2,5 kop water voor genoeg koffieconcentraat voor de werkweek. Grof gemalen koffie is het best, maar met snelfiltermaling gaat het ook. Het uiteindelijke concentraat is daarmee hooguit een beetje troebeler.

Laat het mengsel minstens acht uur (of een hele nacht) op kamertemperatuur staan. Filter de koffie vervolgens. Het vocht dat je overhoudt is Sterk. Meng het met water of melk tot de gewenste sterkte- half-half werkt voor mij. IJsklontjes erin moet. (Hoewel je de rest van het concentraat in de koelkast kunt bewaren om het volgende ochtenden aan te lengen met koude melk. IJs is dan nog steeds lekker, maar niet meer strikt noodzakelijk.)

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *