IJskoud de nuttigste info bij het ijsmachine kopen
Zin om zelf ijs te maken maar twijfel je wat voor machine je nodig hebt? Dan ben je op de juiste plek, want ik heb alle informatie verzameld die je nodig hebt bij het ijsmachine kopen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
IJsmachine kopen: de beste machine voor jou
Hieronder vind je alles dat je moet weten om een ijsmachine te kopen. Liever gelijk shoppen? Snap ik.
Ik heb dus de beste ijsmachines gekozen voor verschillende situaties. Je vindt ze hier:
Eerst meer weten? Lees dan lekker door.
Hoe werkt een ijsmachine?
Zelf ijs maken met een ijsmachine is simpel. Jij maakt een ijsbasis (bijvoorbeeld van room of fruit) en de machine bevriest hem terwijl hij ronddraait. Daardoor wordt het ijsmengsel geen hard blok, maar smeuïg, schepbaar ijs. Dat principe is waar voor alle gangbare ijsmachines.
Het belangrijkste verschil tussen ijsmachines is hóe ze het ijsmengsel bevriezen. Sommige machines kunnen dat zelf, anderen koelen met een element dat je van tevoren bevriest.
Zelfvriezende ijsmachine kopen: de voors en tegens
IJsmachines met een compressor koelen het ijsmengsel zelf, zonder hulp van een vriezer. Daarom heten ze ook “zelfvriezend”.
Zelfvriezende machines zijn handig omdat je op elk moment aan de slag kunt met ijs maken. Met veel van deze machines kun je binnen een uur ijs eten. Daar moet ik wel bij zeggen dat ijs maken het snelst en lekkerst gaat als de ijsbasis goed koud is. Je raadt het al, daarvoor zet je hem het liefst een aantal uur voor het vriezen in de koelkast. Maar het hóeft niet, dus als je grote ijstrek hebt kun je ook gelijk na het mengen van de basis door met draaien.
Door de compressor zijn zelfvriezende ijsmachines vrij groot en zwaar. Ze zijn ook bepaald niet gratis. Voor minder dan 200 Euro koop je er waarschijnlijk geen (maar houd aanbiedingen in de gaten, want dat kan flink schelen). Het is ook helemaal niet moeilijk om meer uit te geven.
De belangrijkste voor- en nadelen van zelfvriezende ijsmachines op een rij:
Voordelen | Nadelen |
IJs maken wanneer je wilt | Grotere, zwaardere machines |
Meerdere smaken ijs na elkaar maken | Duurder dan machines met koelelement |
Maakt ijs met de beste structuur |
IJsmachines met koelelement kopen: voor- en nadelen
Je hebt ook ijsmachines met een koelelement dat je bevriest in de vriezer. De machine gebruikt dan de kou van het element om het ijsmengsel te bevriezen. Ze hebben dus geen compressor nodig en zijn daardoor meestal een stuk compacter dan zelfvriezende apparaten.
Je hebt al modellen met koelelement vanaf een Euro of 35, dus als je eens wilt proberen of ijs maken iets voor jou is kun je je daar geen grote financiële buil aan vallen.
Het nadeel is natuurlijk dat het koelelement eerst moet bevriezen. Dat kost tijd (tot 24 uur om echt goed te bevriezen) en na één smaakje ijs moet het opnieuw. Je kunt dus niet spontaan aan de slag, of meer dan één soort ijs per keer maken. Oh, en zo’n element is vaak niet klein, dus je hebt ruimte in je vriezer nodig.
De belangrijkste voor- en nadelen van ijsmachines met koelelement op een rij:
Voordelen | Nadelen |
Thuis prima ijs maken | Koelelement moet lang van tevoren in de vriezer |
Goedkoper dan zelfvriezende machines | Het element moet na 1 smaak weer bevriezen |
Compactere machines | Ruimte in je vriezer nodig voor het element |
Tips voor zelf ijs maken met een ijsmachine
Naar hartenlust experimenteren met smaken, ijs maken met precies de ingrediënten waar jij blij van wordt- het kan dus met een fijne ijsmachine. Het is ook helemaal niet moeilijk, maar voor het lekkerste ijs heb ik een paar tips.
1. Een goed recept is het halve werk
Experimenteren met smaken is heerlijk, maar een stuk makkelijk als je uitgaat van een goed recept. Zelf ben ik nogal tevreden over de tropische romigheid van dit kokosijsrecept. Heerlijk zo, en neutraal genoeg om allerlei creatieve kanten mee op te kunnen.
Voor klassiekere ijsrecepten ben ik fan van David Lebovitz. Hij werkte jarenlang als toetjeschef en dat proef je in zijn fantastische zoetigheden. Gelukkig heeft hij ook talent voor het schrijven van recepten voor thuiskoks.
2. Een koude basis is de beste basis
IJs maken gaat het best als je de ijsbasis goed koud laat worden voor je hem in het apparaat giet. Een koud mengsel bevriest sneller en geeft daardoor minder kans op grote kristallen in je ijs. En grote kristallen wil je niet, want die geven een ijzig in plaats van een romig gevoel in je mond.
3. Let op: ijs zet uit
Terwijl je vloeibare ijsbasis verandert in ijs gaat hij meer ruimte innemen. De ijsmachine draait namelijk lucht in het mengsel. Houdt daar rekening mee bij het vullen van je apparaat en giet het niet verder dan ongeveer 2/3 vol. Zo overstroomt de boel niet.
4. Stevig of zacht ijs, jij kiest
Goed om te weten: er zijn maar weinig apparaten voor thuis die ijs zo stevig bevriezen als je het in de winkel koopt. Zelfs als ze het kunnen, wil jij het waarschijnlijk niet omdat je het stevige ijs moeilijk uit de machine krijgt. Met een ijsmachine maak je dus eigenlijk altijd ijs dat qua structuur tussen schepijs en softijs zit. Wil je het steviger, dan moet het nog even de vriezer in.
Klaar voor de aankoop?
Nog vragen? Laat het weten!
Volgens mij kom je nu goed beslagen ten ijs bij het ijsmachine kopen. Heb je meer vragen? Laat het hieronder weten en ik doe mijn best je te helpen.