Blog,  Keukenbenodigdheden

De beste ijsmachine (omdat ijs maken leuker is dan een ijsmachine zoeken)

Laatste update van deze post: juli 2023.

Zelfgemaakt ijs is genieten. De zoektocht naar de beste ijsmachine is wat lastiger, met zoveel modellen om uit te kiezen. Daarom heb ik voor je uitgeplozen welke ijsmachine het best past bij jouw situatie.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

De belangrijkste keuze die je moet maken is tussen een zelfvriezende machine en een apparaat met een los in te vriezen koelelement. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen:

  • Met een zelfvriezende machine kun je spontaan ijs maken, zelfs verschillende smaken achter elkaar. Het is een flink apparaat voor in een keukenkastje, maar je hoeft er geen ruimte voor te maken in je vriezer.
  • Met een apparaat met koelelement kun je voor een klein prijsje aan de slag. Je moet wel vooruit plannen (en ruimte in in je vriezer hebben), want het element heeft tot een dag in de vriezer nodig om goed koud te worden.

Ik ploos technische verschillen uit en las Heel Veel reviews om de beste ijsmachines in hun soort te vinden. Dat zijn:

De crème de la crème

Kubusvormige ijsmachine met doorzichtige deksel aan de bovenkant
Magimix Gelato Expert

Maak het lekkerste ijs met de mooiste machine

Voor spontane ijsmakers

Domo DO9066I

Ik ben blij met deze. Fijne verhouding prijs-kwaliteit!

Zorgeloos uitproberen

Domo DO2309I

Bereid prima ijs voor een prima prijs

Meer weten?

Magimix Gelato Expert (simpelweg de beste ijsmachine)

Kubusvormige ijsmachine met deksel bovenop

Het smeuïgste ijs maak je met deze zelfvriezende ijsmachine. Hij is bepaald niet gratis, maar als je serieus bent over ijs krijg je voor zijn flinke aankoopbedrag de beste ijsmachine in huis. Dit hadden reviewers er bijvoorbeeld over te zeggen:

  • “Goed smeuïg ijs in minder dan 30 min. Daarbij heb ik wel de machine 10 min laten voorkoelen.”
  • “De machine is heel goed te reinigen. Er zijn geen vervelende hoekjes waar je amper bij kan.”
  • “Voordeel is ook dat het toestel je bereiding 2u op temperatuur houdt. Dat is handig wanneer je ijs wil serveren na een maaltijd bijvoorbeeld.” 

Het enige gemopper dat ik over deze machine lees gaat over zijn geluid. Maar met een brom die lijkt op “een pan rijst die zachtjes staat te koken” zou ik prima kunnen leven. Zeker als ik heerlijk ijs als beloning krijg!

Domo DO9066I (maak romig ijs voor een goede prijs)

Deze Domo kocht ik een paar jaar geleden na een groot ijsmachine-onderzoek en ik ben er nog steeds content mee. Voor rond de 200 Euro (de onderkant van de markt voor zelfvriezende machines) maakt hij lekker romig ijs. Andere reviewers zijn het met mij eens:

  • “Heerlijke smaak en prachtige structuur. Met deze machine raak je een absoluut verwende ijseter!”
  • “Hij is heel makkelijk in gebruik.”
  • “Makkelijk schoon te maken.”

Let wel op dat je de machine op tijd uit zet. Als het ijs bovenop heel stevig is, is het onderin zo hard dat je het lastig uit de emmer krijgt. Stop dus met draaien als het ijs nog wat zacht is en zet het even in een bak in de vriezer als je het harder wilt.

Domo DO2309I (goedkope ijsmachine met element)

Met deze machine kun je onbezorgd uitproberen of zelf ijs maken iets voor je is. De Domo DO2309I koop je voor ongeveer 40 Euro en hij maakt prima ijs. Reviewers:

  • “Hij is snel en geeft heel goed ijs.”
  • “Makkelijk schoon te maken.”
  • “Hij is handig in gebruik en ziet er leuk uit. Het enige is wel dat je voldoende plek moet hebben in je diepvries om het koelelement in te steken.”

Opvallend genoeg lees ik dat verschillende reviewers een machine kochten waarvan de emmer lek was. Let daarop en stuur hem terug ter vervanging als jij hetzelfde probleem hebt.

Nog meer weten?

Domo ijsmachine zelfvriezend

Hierboven vind je 3 heel goede ijsmachines in hun soort. Wil je meer details over waar je op moet letten bij het ijsmachine kopen? Lees dan nog even door, want ik heb alle informatie verzameld die je nodig hebt om een ijsmachine te kiezen die past bij jouw voorkeuren.

Liever gelijk shoppen? Snap ik. Koop de ijsmachine waar ik persoonlijk heel content mee ben.

Hoe werkt een ijsmachine?

Zelf ijs maken met een ijsmachine is simpel. Jij maakt een ijsbasis (bijvoorbeeld van room of fruit) en de machine bevriest hem terwijl hij ronddraait. Daardoor wordt het ijsmengsel geen hard blok, maar smeuïg, schepbaar ijs. Dat principe is waar voor alle gangbare ijsmachines.

Het belangrijkste verschil tussen ijsmachines is hóe ze het ijsmengsel bevriezen. Sommige machines kunnen dat zelf, anderen koelen met een element dat je van tevoren bevriest.

Zelfvriezende ijsmachine kopen: de voors en tegens

IJsmachines met een compressor koelen het ijsmengsel zelf, zonder hulp van een vriezer. Daarom heten ze ook “zelfvriezend”.

Zelfvriezende machines zijn handig omdat je op elk moment aan de slag kunt met ijs maken. Met veel van deze machines kun je binnen een uur ijs eten. Daar moet ik wel bij zeggen dat ijs maken het snelst en lekkerst gaat als de ijsbasis goed koud is. Daarvoor zet je hem het liefst een aantal uur voor het vriezen in de koelkast. Maar het hóeft niet, dus als je grote ijstrek hebt kun je ook gelijk na het mengen van de basis door met draaien.

Door de compressor zijn zelfvriezende ijsmachines vrij groot en zwaar. Ze zijn ook bepaald niet gratis. Voor minder dan 200 Euro koop je er waarschijnlijk geen (maar houd aanbiedingen in de gaten, want dat kan flink schelen). Het is ook helemaal niet moeilijk om meer uit te geven.

De belangrijkste voor- en nadelen van zelfvriezende ijsmachines op een rij:

VoordelenNadelen
IJs maken wanneer je wiltGrotere, zwaardere machines
Meerdere smaken ijs na elkaar makenDuurder dan machines met koelelement
Maakt ijs met de beste structuur

IJsmachines met koelelement kopen: voor- en nadelen

Je hebt ook ijsmachines met een koelelement dat je bevriest in de vriezer. De machine gebruikt dan de kou van het element om het ijsmengsel te bevriezen. Ze hebben dus geen compressor nodig en zijn daardoor meestal een stuk compacter dan zelfvriezende apparaten.

Je hebt al modellen met koelelement vanaf een Euro of 35, dus als je eens wilt proberen of ijs maken iets voor jou is kun je je daar geen grote financiële buil aan vallen.

Het nadeel is natuurlijk dat het koelelement eerst moet bevriezen. Dat kost tijd (tot 24 uur om echt goed te bevriezen) en na één smaakje ijs moet het opnieuw. Je kunt dus niet spontaan aan de slag, of meer dan één soort ijs per keer maken. Oh, en zo’n element is vaak niet klein, dus je hebt ruimte in je vriezer nodig.

De belangrijkste voor- en nadelen van ijsmachines met koelelement op een rij:

VoordelenNadelen
Thuis prima ijs makenKoelelement moet lang van tevoren in de vriezer
Goedkoper dan zelfvriezende machinesHet element moet na 1 smaak weer bevriezen
Compactere machinesRuimte in je vriezer nodig voor het element

Tips voor zelf ijs maken met een ijsmachine

Naar hartenlust experimenteren met smaken, ijs maken met precies de ingrediënten waar jij blij van wordt- het kan dus met een fijne ijsmachine. Het is ook helemaal niet moeilijk, maar voor het lekkerste ijs heb ik een paar tips.

1. Een goed recept is het halve werk

Experimenteren met smaken is heerlijk, maar een stuk makkelijk als je uitgaat van een goed recept. Zelf ben ik nogal tevreden over de tropische romigheid van dit kokosijsrecept. Heerlijk zo, en neutraal genoeg om allerlei creatieve kanten mee op te kunnen.

Voor klassiekere ijsrecepten ben ik fan van David Lebovitz. Hij werkte jarenlang als toetjeschef en dat proef je in zijn fantastische zoetigheden. Gelukkig heeft hij ook talent voor het schrijven van recepten voor thuiskoks.

2. Een koude basis is de beste basis

IJs maken gaat het best als je de ijsbasis goed koud laat worden voor je hem in het apparaat giet. Een koud mengsel bevriest sneller en geeft daardoor minder kans op grote kristallen in je ijs. En grote kristallen wil je niet, want die geven een ijzig in plaats van een romig gevoel in je mond.

3. Let op: ijs zet uit

Terwijl je vloeibare ijsbasis verandert in ijs gaat hij meer ruimte innemen. De ijsmachine draait namelijk lucht in het mengsel. Houdt daar rekening mee bij het vullen van je apparaat en giet het niet verder dan ongeveer 2/3 vol. Zo overstroomt de boel niet.

4. Stevig of zacht ijs, jij kiest

Goed om te weten: er zijn maar weinig apparaten voor thuis die ijs zo stevig bevriezen als je het in de winkel koopt. Zelfs als ze het kunnen, wil jij het waarschijnlijk niet omdat je het stevige ijs moeilijk uit de machine krijgt. Met een ijsmachine maak je dus eigenlijk altijd ijs dat qua structuur tussen schepijs en softijs zit. Wil je het steviger, dan moet het nog even de vriezer in.

Klaar voor de aankoop?

Nog vragen? Laat het weten!

Volgens mij kom je nu goed beslagen ten ijs bij het ijsmachine kopen. Heb je meer vragen? Laat het hieronder weten en ik doe mijn best je te helpen.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *