Brood en snacks,  Recepten,  Vlees en vis

Japanse kipgehaktballetjes

Kipgehaktballetjes op een wit bord met rode koolsalade
Zonnige winterlunch met kipgehaktballetjes

Terwijl ik met twee lepels plakkerig gehakt tot min-of-meer-balletjes “draai” bedenk ik dat dit ongeveer zo uitdagend is als het wordt in mijn keuken. Even overweeg ik om me daar suf door te voelen (ik zeg dat ik van koken houd en onderneem stiekem niets moeilijkers dan een gehaktbal?) maar dan denk ik “meh”. Misschien is het juist hip om van koken te houden maar te weigeren om soufflés te bakken, tortellini te draaien of zelf taartbodems te maken. Simpel is het nieuwe cordon bleu, zeg ik.

Zelfs als dat niet zo was, als ik dagelijks hoon over me heen zou krijgen van de keukengoden, dan nog zou ik geen grote kookprojecten ondernemen. Er moeten al zoveel dingen. Culinaire ambitie is prima voor als ik er niets mee kan, in de trein op weg naar huis bijvoorbeeld, maar in de buurt van mijn keuken krijg ik er zware oogleden van. Er komt vast een tijd dat ik weer rabarbertaart met meringueschuim wil bakken, maar die tijd is niet nu.

Voor nu zijn kipgehaktballetjes met gember en knoflook al een project. Er is gehakt om op smaak te brengen, het kost een minuut of tien om balletjes te maken en vervolgens is er nog het aanbakken en gaar pruttelen. Dertig minuten kosten ze? Zoiets, en dan wachten de koolhydraten en groente ook nog op wat aandacht. Ja, deze balletjes zijn duidelijk diva’s voor in mijn weekend. Maar dan zijn ze de moeite ook zeker waard.

Van t weekend maakte ik rijst en bakte ik groene asperges met knoflook, citroenrasp en citroensap voor erbij. Oh yum, is alles wat ik kan zeggen. Of nee, ik heb nog wel een paar extra woorden om je te vertellen dat de gember in de sappige balletjes en de citroen over de grassige asperges heel goede vrienden zijn. En de knoflook in allebei geeft je adem iets draakachtigs, maar oei, wat is het lekker. Plus, de combinatie van lichte kip en veel groens maakt dat je allerhande ruimte overhoudt voor toet of chocola. Of allebei. Oh yum, indeed.

P.S.: Groene asperges uit de wok zijn er ook erg lekker bij. Of eet de balletjes bij een knapperige salade met Aziatische dressing.

Kipgehaktballetjes ingredienten

Japanse gehaktballetjes

Uit It’s All Good, Gwyneth Paltrow

De grootste uitdaging in dit recept ligt eigenlijk buiten de keuken. Je moet namelijk een pond kipgehakt kopen. Ik zie het steeds vaker in de supermarkt, maar nooit met een Beter Leven ster. Misschien winkel jij in vooruitstrevender supermarkten dan ik, maar anders moet je voor scharrelgehakt de slager lief aankijken om een pond kippendijen door zijn molen te draaien.

Vervolgens meng je het gehakt zorgvuldig met 1 teen knoflook uit de pers, 1 theelepel geraspte verse gember, 1 eetlepel zoute sojasaus en 2 theelepels ahornsiroop. Daarna draai je balletjes van het mengsel ter grootte van een golfbal. Als je gehakt net zo plakkerig is als het mijne, lukt dat niet met je handen en helpt het om met twee lepels bergjes vlees tot een soort dikke burgertjes te vormen.

Bak de balletjes in wat olie in een pan met een zware bodem tot ze aan twee kanten mooi bruin en wat steviger zijn. Geef de balletjes de ruimte om echt lekker bruin te worden, misschien is het nodig om ze in porties aan te braden. Giet dan een half glas water bij de balletjes, draai het vuur zachter zodat het vocht net pruttelt en leg een deksel op de pan. Braad nog een minuut of vijf tot de balletjes helemaal stevig maar nog wel sappig zijn.

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *