Japanse kipgehaktballetjes

Terwijl ik met twee lepels plakkerig gehakt tot min-of-meer-balletjes “draai” bedenk ik dat dit ongeveer zo uitdagend is als het wordt in mijn keuken.

Even overweeg ik om me daar suf door te voelen (ik zeg dat ik van koken houd en onderneem stiekem niets moeilijkers dan een gehaktbal?) maar dan denk ik “meh”.

Misschien is het juist hip om van koken te houden maar te weigeren om soufflés te bakken, tortellini te draaien of zelf taartbodems te maken. Simpel is het nieuwe cordon bleu, zeg ik.

Zelfs als ik dagelijks hoon over me heen zou krijgen van de keukengoden, dan nog zou ik geen grote kookprojecten ondernemen.

Er moeten al zoveel dingen. Culinaire ambitie is prima voor als ik er niets mee kan, in de trein op weg naar huis bijvoorbeeld. Maar in de buurt van mijn keuken krijg ik er zware oogleden van.

Er komt vast een tijd dat ik weer rabarbertaart met meringueschuim wil bakken, maar die tijd is niet nu.

Voor nu zijn kipgehaktballetjes met gember en knoflook al een project.

Er is gehakt om op smaak te brengen. Het kost een minuut of tien om balletjes te maken. Vervolgens is er nog het aanbakken en gaar pruttelen.

Dertig minuten kosten ze? Zoiets, en dan wachten de koolhydraten en groente ook nog op aandacht. Ja, deze balletjes zijn duidelijk diva’s voor in mijn weekend. Maar dan zijn ze de moeite ook zeker waard.

De moeite zo klein mogelijk maken? Een fijne koekenpan helpt zó hard. Daarom zette ik de beste koekenpannen voor je op een rij.

Van t weekend maakte ik rijst en bakte ik groene asperges met knoflook, citroenrasp en citroensap voor erbij. Oh yum, is alles wat ik kan zeggen.

Of nee, ik heb nog wel een paar extra woorden om je te vertellen dat de gember in de sappige balletjes en de citroen over de grassige asperges heel goede vrienden zijn.

De knoflook in allebei geeft je adem iets draakachtigs, maar oei, wat is het lekker. Plus, de combinatie van lichte kip en veel groens maakt dat je allerhande ruimte overhoudt voor toet of chocola. Of allebei. Oh yum, indeed.

P.S.: Groene asperges uit de wok zijn er ook erg lekker bij. Of eet de balletjes bij een knapperige salade met Aziatische dressing.

Recept: gehaktballetjes van kip

De grootste uitdaging in dit recept ligt buiten de keuken. Je moet namelijk kipgehakt kopen. Ik zie het steeds vaker in de supermarkt, maar nooit met een Beter Leven ster. Als het er is, is het vaak gekruid. Voor dit recept is dat niet handig, want je wil je eigen smaakjes toevoegen.

Misschien winkel jij in vooruitstrevender supermarkten dan ik, maar anders moet je voor scharrelgehakt de slager lief aankijken om een pond kippendijen door zijn molen te draaien.

Witte schaal met goudbruine kipgehaktballetjes

Japanse gehaktballetjes

Recept voor sappige kipgehaktballetjes met lekker veel knoflook en gember voor de frisheid. Gebaseerd op een recept uit (H)Eerlijk, Gwyneth Paltrow
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 15 balletjes
Keuken Japans

Ingrediënten
  

  • 500 gram kipgehakt
  • 1 teen knoflook geperst of geraspt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • Olie om te bakken

Aan de slag
 

  • Meng het gehakt zorgvuldig met de knoflook, gember, zoute sojasaus en ahornsiroop.
    Draai balletjes van het mengsel ter grootte van een kleine golfbal. Als je gehakt net zo plakkerig is als het mijne, lukt dat niet met je handen. Dan helpt het om met twee lepels bergjes vlees tot een soort dikke burgertjes te vormen.
  • Laat een pan met zware bodem warm worden en giet er een scheutje olie in. Bak de balletjes tot ze aan twee kanten mooi bruin en wat steviger zijn. Geef de balletjes de ruimte om echt lekker bruin te worden, misschien is het nodig om ze in porties aan te braden.
    Giet dan een half glas water bij de balletjes, draai het vuur zachter zodat het vocht net pruttelt en leg een deksel op de pan. Braad nog een minuut of vijf tot de balletjes helemaal stevig maar nog wel sappig zijn.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

  • Christel

    Hai Laura!
    Ik liet net al een berichtje achter op je instagram, maar wellicht dat anderen die je recept hier lezen er ook iets aan hebben, dus ik schrijf het hier ook even op:

    Kipgehakt kun je bij Ekoplaza kopen, dat is dus biologisch! Wel met zout, dat is jammer, maar verder ongekruid. En misschien niet in alle filialen, maar wel online te bestellen (en als je vanaf 25 euro bestelt kan je het laten bezorgen in een Ekoplaza naar keuze en daar ophalen. Tip van de dag! 🙂
    Groet!

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score